11-04-2018, 10:58
Cukinia marynowana na zimę
Składniki:
Zalewa:
Do dużego garnka wlej 4 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki octu, wsyp cały cukier, sól, a także kurkumę. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Gdy zalewa się gotuje, pokrój cukinię na niezbyt grube plastry. Pokrojoną cukinię i przyprawy wkładaj do wyparzonych słoików. W każdym słoju musi znaleźć się ząbek czosnku, listek laurowy, a także po kilka ziarenek ziela i pieprzu. Ciasno układaj plasterki cukinii i zalej wrzącą zalewą.
Słoiki z marynowaną cukinią dokładnie zakręć. Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę i wstaw do niego słoiki. Zalej je wrzącą wodą do 3/4 wysokości i gotuj przez 12-13 minut.
Składniki:
- 4 młode cukinie (suma wagi to około 1 i 1/2 kg),
- czosnek,
- listki laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz ziarnisty,
- 1 i 1/2 łyżki soli,
- 1 czubata łyżeczka kurkumy,
- 1 szklanka cukru,
- 4 szklanki wody,
- 1 i 1/2 szklanki octu.
Zalewa:
Do dużego garnka wlej 4 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki octu, wsyp cały cukier, sól, a także kurkumę. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Gdy zalewa się gotuje, pokrój cukinię na niezbyt grube plastry. Pokrojoną cukinię i przyprawy wkładaj do wyparzonych słoików. W każdym słoju musi znaleźć się ząbek czosnku, listek laurowy, a także po kilka ziarenek ziela i pieprzu. Ciasno układaj plasterki cukinii i zalej wrzącą zalewą.
Słoiki z marynowaną cukinią dokładnie zakręć. Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę i wstaw do niego słoiki. Zalej je wrzącą wodą do 3/4 wysokości i gotuj przez 12-13 minut.