Herbata...rodzaje
#10

   
https://i.dobrzemieszkaj.pl/i/72/10/29/1...iany-2.jpg
Czarne herbaty świata 
Herbaty – bogactwo liściastych kolorów
W Chinach Herbaty umieszcza się w ramkach według koloru liści, w Polsce według barwy naparu. 
Zapewne wiesz, że przez długi okres w Polsce były dostępne tylko dwa rodzaje herbaty – Assam oraz Ceylon. 
Tradycyjny polski sposób parzenia to picie herbaty z cukrem w przezroczystej szklance. 
Urozmaiceniem jest picie na pirata - z nie wyjętą łyżeczką.
Herbaty Czarne
W wielu polskich domach pije się Herbaty granulowane. 
Mają one dwie zalety – są tanie i dają szansę na uzyskanie bardzo mocnego napar – gdyż pył naciąga bardziej niż sam liść herbaciany.
Nie ulega wątpliwości, że te Herbaty produkowane są z liści najniższej jakości. 
Jeszcze ciekawsze rzeczy można spotkać w herbatach pakowanych w saszetki. 
Gdy na półce sklepowej zobaczysz Herbatę w cenie 2 złote za 100 torebek, raczej nie ciesz się z okazji. 
Yunnan 
Prawdziwy Yunnan może być zarówno w wersji zielonej, jak i czarnej, nazwa pochodzi od prowincji w Chinach. 
Herbata daje mocny, intensywny napar. 
Herbata cieszy się nieco mniejszą popularnością, niż wymieniony dalej Ceylon. 
Można go kupić w każdej herbaciarni. 
Cena wynosi około 13 złotych za 10 dekagramów. 
Ceylon
Wspominany powyżej Ceylon to Herbata ze Sri Lanki. 
Jest fermentowana, a smak Ceylonu jest mocny i wyrazisty – właśnie ta Herbata jest najczęściej pijana w Europie. 
Herbata Darjeeling
Spis Herbat nie byłyby pełny bez herbaty Darjeeling – która jest o wiele mniej popularna niż dwie pozostałe.
Jej nazwa pochodzi także od prowincji w Indiach. 
Ciekawe, że producent tej Herbaty opracował własną metodę określania jakości. 
Pamiętacie zapewne reklamę firmy Tetley (czy też Lipton), o dwóch listkach zrywanych ze szczytu krzewu.
Można się domyślić, że w przypadku reklamowanej wtedy Herbaty w torebkach, nie można było w żaden sposób docenić jakości produktu. 
Herbaty spoza Azji
Herbata jest produkowana także poza Azją. Do takich produktów należy Herbata Kenijska. 
Rośnie w klimacie wysokogórskim. 
Liście Herbaty Kenijskiej są bardzo drobne w porównaniu do gatunków azjatyckich. 
Smak można określić jako delikatniejszy, z większą nutą słodyczy. 

Herbata Turecka ma jeszcze inny smak, liście są bardzo duże i rozwinięte. 
Należy jej wsypywać nieco więcej, niż pozostałych – z uwagi na grube liście, napar jest słabszy. 
źródło
https://www.dobrzemieszkaj.pl/kuchnia_i_...03014.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 17-06-2011, 20:23
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 16:39
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 18:58
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 10-03-2018, 13:00
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:25
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:26



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości