14-03-2018, 21:26
https://i.dobrzemieszkaj.pl/i/72/10/29/1...iany-2.jpg
Czarne herbaty świata
Herbaty – bogactwo liściastych kolorów
W Chinach Herbaty umieszcza się w ramkach według koloru liści, w Polsce według barwy naparu.
Zapewne wiesz, że przez długi okres w Polsce były dostępne tylko dwa rodzaje herbaty – Assam oraz Ceylon.
Tradycyjny polski sposób parzenia to picie herbaty z cukrem w przezroczystej szklance.
Urozmaiceniem jest picie na pirata - z nie wyjętą łyżeczką.
Herbaty Czarne
W wielu polskich domach pije się Herbaty granulowane.
Mają one dwie zalety – są tanie i dają szansę na uzyskanie bardzo mocnego napar – gdyż pył naciąga bardziej niż sam liść herbaciany.
Nie ulega wątpliwości, że te Herbaty produkowane są z liści najniższej jakości.
Jeszcze ciekawsze rzeczy można spotkać w herbatach pakowanych w saszetki.
Gdy na półce sklepowej zobaczysz Herbatę w cenie 2 złote za 100 torebek, raczej nie ciesz się z okazji.
Yunnan
Prawdziwy Yunnan może być zarówno w wersji zielonej, jak i czarnej, nazwa pochodzi od prowincji w Chinach.
Herbata daje mocny, intensywny napar.
Herbata cieszy się nieco mniejszą popularnością, niż wymieniony dalej Ceylon.
Można go kupić w każdej herbaciarni.
Cena wynosi około 13 złotych za 10 dekagramów.
Ceylon
Wspominany powyżej Ceylon to Herbata ze Sri Lanki.
Jest fermentowana, a smak Ceylonu jest mocny i wyrazisty – właśnie ta Herbata jest najczęściej pijana w Europie.
Herbata Darjeeling
Spis Herbat nie byłyby pełny bez herbaty Darjeeling – która jest o wiele mniej popularna niż dwie pozostałe.
Jej nazwa pochodzi także od prowincji w Indiach.
Ciekawe, że producent tej Herbaty opracował własną metodę określania jakości.
Pamiętacie zapewne reklamę firmy Tetley (czy też Lipton), o dwóch listkach zrywanych ze szczytu krzewu.
Można się domyślić, że w przypadku reklamowanej wtedy Herbaty w torebkach, nie można było w żaden sposób docenić jakości produktu.
Herbaty spoza Azji
Herbata jest produkowana także poza Azją. Do takich produktów należy Herbata Kenijska.
Rośnie w klimacie wysokogórskim.
Liście Herbaty Kenijskiej są bardzo drobne w porównaniu do gatunków azjatyckich.
Smak można określić jako delikatniejszy, z większą nutą słodyczy.
Herbata Turecka ma jeszcze inny smak, liście są bardzo duże i rozwinięte.
Należy jej wsypywać nieco więcej, niż pozostałych – z uwagi na grube liście, napar jest słabszy.
źródło
https://www.dobrzemieszkaj.pl/kuchnia_i_...03014.html