Herbata...rodzaje
#5

   
   
Czerwona herbata z prowincji Yunnan - suche liście, przesiąknięte 10 minut, przesiąknięte 20 minutami i liście po moczeniu.
Herbaty Czerwone...HONG CHA 紅茶 – całkowicie fermentowane
Zwane na Zachodzie Czarnymi. 
Najpowszechniejszy obecnie na świecie rodzaj herbaty, pochodzący z Chin, ale wytwarzany też­ w krajach Azji, Afryki i Ameryki południowej. 
Mają ciemne, czerwonobrązowe, nawet prawie czarne listki i głęboki, czerwony kolor naparu. 
W porównaniu z indyjskimi i cejlońskimi chińskie herbaty czerwone są mniej ostre w smaku, odznaczają się łagodnością, aksamitnością i bogatym aromatem.

Najbardziej znane chińskie herbaty czerwone to Qimen Hongcha 祁門紅茶 (zwana w skrócie Qihong 祁紅, a w Europie spotykana pod nazwą Keemun) z prowincji Anhui oraz Diahongcha 滇紅茶. „Dian” 滇 oznacza prowincję Yunnan, dlatego nazywa się ją również Yunnan Hongcha 雲南紅茶
źrodło
źródło
źródło

CZARNA HERBATA (CZERWONA HERBATA W AZJI WSCHODNIEJ, HONG CHA, 红茶 LUB 紅茶)
Czerwona herbata to w pełni utleniona herbata. 
Powszechnie znana na Zachodzie jako czarna herbata, chociaż w językach azjatyckich nazywa się ją czerwoną herbatą. 
Według tradycyjnej chińskiej medycyny czerwona herbata ogrzewa ciało (zgodnie z  TCM *).

Herbata czerwona
Chińczycy nazywają ją smoczą herbatą, ze względu na liście, które po zaparzeniu wyglądem przypominają smoka.
Kiedyś była zarezerwowana wyłącznie dla cesarzy, dzisiaj każdy może poznać jej smak i doświadczyć niezwykłych walorów zdrowotnych.
Herbata czerwona pochodzi z południowych prowincji Chin i Tajwanu.
W prowincji Yunnan do dzisiaj rośnie drzewo (ma ponad 2 tysiące lat), z którego wytwarza się czerwone herbaty najwyższej jakości.
Drzewo nazywane jest "Królem drzew herbacianych", ma 32 metry wysokości i 1 metr średnicy.
Najlepszą, a zarazem najdroższą herbatę uzyskuje się z liści dojrzewających nawet 60 lat.
Procesy fermentacyjne zachodzą w niej krócej niż w herbacie czarnej, a co za tym idzie posiada więcej enzymów i polifenoli.
I to właśnie im zawdzięcza odchudzające właściwości. Polifenole (taniny) redukują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, przyśpieszają też zamianę tłuszczu w energię.
Obniżają poziom złego cholesterolu.

Zalet picia czerwonej herbaty jest znacznie więcej:
usuwa toksyny z organizmu
regulują pracę przewodu pokarmowego
usprawniają pracę wątroby
przyspieszają trawienie alkoholu
dzięki teinie poprawia pamięć i koncentrację
dzięki zawartościom flawonoidów polecane są osobom z miażdżycą, flawonoidy uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych
flawonoidy działają moczopędnie, pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze, poprawiają krążenie
działa uspokajająco, pomaga leczyć stany depresyjne
dzięki zawartości fluoru wzmacnia kości, pomaga leczyć próchnicę
zawiera cenne aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, fluor, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E, dzięki czemu wzmacnia organizm.

Ostatnie badania dowodzą również, że picie czerwonej herbaty zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
W walce z nadwagą najskuteczniejsza jest odmiana herbaty Pu-erh, która po procesie fermentacji musi jeszcze dojrzewać.
Ale samo picie herbaty nie pomoże w walce z nadwagą.
Konieczna jest dieta i ćwiczenia.
Jeżeli będziesz jeść mniej i systematycznie ćwiczyć, a do tego pić codziennie 5-6 filiżanek herbaty, szybko zauważysz efekty.
Herbata najlepiej działa, jeśli pijemy ją pół godziny po posiłku.

Czerwona herbata ma także działanie pobudzające.
Zawiera tę samą ilość kofeiny co kawa, ale jej działanie jest nieco inne.
Kofeina z kawy szybko się wchłania, dając natychmiastowe działanie, a ta zawarta w herbacie przyswajana jest znacznie wolniej, ale dłużej pozostaje w organizmie.
Jej ożywcze działanie jest więc łagodniejsze, a efekt jest długotrwały.

Parzenie herbaty:
Jedną łyżeczkę zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem około 4-5 minut.
Najlepiej pić bez cukru, gdyż cukier neutralizuje niektóre lecznicze właściwości herbaty, a także dostarcza zbędnych kalorii.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 17-06-2011, 20:23
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 16:39
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 18:58
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 10-03-2018, 13:00
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:25
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:26



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości