Herbata...rodzaje
#4

   
   
Herbaty Turkusowe...QING CHA 青茶 – tzw. półfermentowane
Zwane też wulongami, choć w rzeczywistości tylko część z nich to wulongi. 
W Polsce bywają niepoprawnie nazywane „czerwonymi”. 
Różnorodna grupa herbat częściowo fermentowanych, począwszy od lekko-fermentowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej aż do mocno-fermentowanych, podobnych do herbaty czerwonej.
Kolor suchych liści – w zależności od stopnia fermentacji i palenia – zielony, brązowy, czerwonawy, niemal czarny. 
Napar – od żółtego po ciemnoczerwony. 
Najbardziej popularne w Chinach południowo-wschodnich i na Tajwanie.
Najbardziej znane są: Tie Guanyin 鐵觀音 („Żelazna Bodhisattwa Miłosierdzia”) i Wuyi Yancha 武夷岩茶 („Herbaty Skalne z Gór Wuyi”) z Fujianu, a wśród nich Da Hong Pao 大紅袍 („Wielka Czerwona Szata”), Baihao Wulong 白毫烏龍i Dongding Wulong 凍頂烏龍z Tajwanu.
źródło
źródło

OOLONG (WULONG, 乌龙 LUB 烏龍)
Herbata Oolong to częściowo utleniona herbata i wymaga skomplikowanego i sprawnego przetwarzania. 
Ważnymi aspektami odróżniającymi oolong od innych herbat są prażenie i podrzucanie liści. 
Zgodnie z tradycyjną chińską medycyną bardziej zielone oolongy są chłodne i ciemniejsze oolongy, które ogrzewają ciało.

Herbata Niebieska,
Zwana częściej w Polsce "Oolong" to herbata pół-fermentowana produkowana w Chinach i na Tajwanie.
Charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechiny oraz niewielką ilością kofeiny.        
Łączy w sobie cechy herbat zielonych i czarnych.
Również cechy smakowe i zapachowe herbaty niebieskiej mają pośrednie między czarnymi a zielonymi.

Zawartość teiny w herbacie niebieskiej zależy od tego, w jakim momencie została przerwana fermentacja.
Liście przeznaczone do produkcji herbaty Oolong nie mogą być zbyt wcześnie zbierane i zaraz po zerwaniu powinny być poddawane obróbce.
Klasyczna metoda obróbki polega na rozsypaniu liści na stoły i wystawieniu ich na działanie słońca.
Gdy nieco powiędną, zsypuje się je do bambusowych koszy lub do głębokich przetakówi silnie wytrząsa, aby lekko otrzeć brzegi liści.
Następnie wysypuje się je do przesuszenia i ponownie wstrząsa i suszy, aż liście nieco zżółkną, a brzegi przybiorą barwę lekko rdzawą, ciemniejącą, w miarę jak substancje chemiczne zawarte w uszkodzonych liściach się utleniają.
Proces fermentacji zatrzymuje się po około dwóch godzinach przez szybkie "palenie" liści, czyli suszenie ich na patelniach lub w głębokich rondlach.
Przed prażeniem, listki herbaty Oolung są zwijane i lekko zgniatane, aby ich otwarte ścianki stymulowały aktywność enzymatyczną.
Proces prażenia usuwa niepożądany zapach z herbaty i zmniejsza kwaśny i cierpki smak.    
Ponadto uważa się, że dzięki tej czynności herbata Oolung jest łagodniejsza dla żołądka.

Herbatę tę można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak herbata zielona.

Zazwyczaj parzy się dwie łyżeczki herbaty na kubek.
Temperatura wody powinna wynosić 82°C-87°C (niewrząca) i herbatę powinno się zaparzać 3-4 minuty.
Oolung wysokiej, jakości można zaparzać wiele razy i w odróżnieniu od wielu innych herbat  jej, jakość wzrasta wraz z kolejnym parzeniem.
Przeważnie Oolung parzony jest od 3 do 5 razy.
Oolongów często używa sie do produkcji mieszanek.
Joanna Woźniak

Rodzaje herbaty Oolong
Tieguanyin “Iron Goddess of Mercy”
Da Hong Pao “Big Red Robe”
Jin Xuan “milk oolong”
Pouchong “the wrapped kind”
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 17-06-2011, 20:23
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 16:39
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 18:58
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 10-03-2018, 13:00
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:25
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:26



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości