Herbata...rodzaje
#2

   
   
   
Suche liście, moczone 10 minut, moczone 20 minut, a liście po moczeniu.
Herbaty Białe...BAI CHA 白茶 – lekko fermentowane
Zwane „lekko fermentowanymi, a mocno zwiędniętymi”. 
Wytwarzane z najmłodszych liści i nierozwiniętych pąków liściowych (a najcenniejsze gatunki wyłącznie z pąków), pokrytych drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięczają swoją nazwę. 
Podczas obróbki przechodzą tylko dwie zasadnicze fazy: więdnięcie, podczas którego lekko fermentują i suszenie, które jednocześnie kończy proces fermentacji. 
Dzięki czemu napar ma słomkowy kolor, delikatny smak i zapach.
Najsłynniejszym i najstarszym gatunkiem białej herbaty jest Baihao Yinzhen 白毫銀針 („Srebrne Igły”) z Fujianu, a niemal równie wysoko ceni się pochodzącą z tej samej prowincji Baimudan 白牡丹 („Białą Peonię”).
źródło
Biała Herbata (白茶)
Biała herbata to najprostsza herbata. 
Odbywa się to poprzez zbieranie, więdnięcie, a następnie suszenie liści na słońcu.
Według tradycyjnej chińskiej medycyny biała herbata chłodzi ciało.
Biała herbata, już w starożytnych Chinach, zarezerwowana była tylko dla rodów arystokratycznych.
Jeden z chińskich cesarzy nazwał ją „apoteozą elegancji”.
Powstaje ona poprzez zbiór tylko młodych pączków i młodych listków z herbacianych krzewów, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć.
W dzisiejszych czasach to najdroższy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty.
Cenne właściwości białej herbaty znane były już w X wieku naszej ery.
Ze względu na jej drogocenne właściwości zbierały ją tylko kilkunastoletnie dziewice.
Aby dziewczyny nie uszkodziły delikatnych pączków, ich ręce chroniły, codziennie zmieniane, jedwabne rękawiczki.
Ze względu na delikatność herbaty, w procesie parzenia należy ściśle dostosować się do przepisów.
Czas parzenia białej herbaty waha się od 3-10 minut, w zależności od wielkości liścia.          
Temperatura używanej wody do zalania nie powinna przekraczać 85-90 stopni.
Napar białej herbaty: o jasnej słomkowej barwie, odznacza się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem.
Dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii obróbki, nie traci nic ze swoich naturalnych właściwości podczas procesu produkcji.

Szlachetne panaceum
Biała Herbata ma wiele cennych, dla naszego zdrowia, właściwości.
Poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu, wspomaga koncentrację, a to tylko niektóre jej zalety.
Dzięki zawartym polifenom, chroni przed zawałem serca.
Pijąc trzy, cztery filiżanki herbaty bez cukru, ewentualnie z dodatkiem odtłuszczonego mleka, zmniejszamy ryzyko zapadania na choroby serca i naczyń krwionośnych.
Już po wypiciu jednej filiżanki poczujemy się odprężeni, uwolnieni od napięć i stresów.
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że biała herbata przeciwdziała powstawaniu nowotworów.
Dlatego polecana jest ludziom genetycznie obciążonym chorobą nowotworową.
Biała herbata jest na tyle mocna, że może likwidować pewne szczepy bakterii, włączając w to paciorkowce i bakterie zapalenia płuc.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Pace w Nowym Jorku, niszczy 80% bakteriofagów w czasie 10 min.
Ponadto zawiera dużą ilość kofeiny, polifenoli i witaminy C. Jej działanie jest zbliżone do kawy.

Biała Herbata jako kosmetyk
Coraz więcej firm kosmetycznych dodaje ekstrakt z białej herbaty do ekskluzywnych serii kosmetyków.
Biała herbata obecna jest w wielu kremach do twarzy, w balsamach do ciała, szamponach, peelingach, mydłach i żelach do mycia.
Dzięki wyciągowi z białej herbaty i innych naturalnych substancji aktywnych kosmetyki takie łączą efekt silnego pobudzenia skóry z działaniem przeciwzmarszczkowym i regenerującym
Biała herbata jest także popularnym składnikiem maseczek do twarzy.
Zawarta w niej teina, usprawnia krążenie naczyń włosowatych, a tym samym nadaje cerze ładny koloryt.
Taką maseczkę możesz wykonać w domu sama.
Po zaparzeniu herbaty nałóż na twarz i dekolt odcedzone pozostałości, po czym przykryj wszystko ciepłą, lekko nawilżoną bawełnianą szmatką.
Tę naturalną maseczkę trzymaj przez około 20 min, w międzyczasie zmieniając stygnącą szmatkę na nową, ciepłą.
Po upływie wspomnianego czasu zdejmij szmatkę oraz herbatę z twarzy.
Delikatnie przetrzyj twarz i dekolt, po czym nałóż ulubiony krem nawilżający.

Rodzaje Białej Herbaty
Silver Needle
White Peony
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 17-06-2011, 20:23
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 16:39
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 18:58
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 10-03-2018, 13:00
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:25
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:26



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości