Herbata...rodzaje
#3

   
   
Herbaty Żółte...HUANG CHA 黃茶 – lekko fermentowane
Bardzo rzadkie i drogie, wytwarzane wyłącznie w Chinach i na Tajwanie, a poza nimi prawie nieznane.
Od herbat białych odróż­nia je specjalnie przeprowadzany proces fermentacji: liście najpierw podgrzewa się, niszcząc enzymy powodujące fermentację, a następnie w wysokiej temperaturze i du­żej wilgotności przeprowadza się zmieniającą ich właściwości tzw. fermentację nieenzymatyczną. 
Suche liście mają żółtawy ocień, napar jest koloru bladożółtego, o świeżym aromacie, lekko cierpki, ale pozostawiający słodki posmak.
Najsłynniejszą żółtą herbatą jest Junshan Yinzhen 君山銀針 z prowincji Hunan.
źródło
Żółta Herbata (HUANG CHA, 黃 茶)
Przetwarzanie żółtej herbaty jest podobne do przetwarzania zielonej herbaty z dodanym krokiem "menghuang", gdzie liście pozostają mokre przez jakiś czas.
Żółta Herbata:
Nazywana „herbatą cesarską”, ponieważ zarezerwowana była przez wiele setek lat jedynie dla dworu cesarskiego oraz dla potrzeb niektórych ceremonii religijnych.                    
Trudno dostępna i bardzo mało znana nie tylko w Polsce, ale i w Europie.
Herbaty Żółte są grupą pośrednią między herbatami zielonymi a oolongami.
Najbardziej przypominają jednak najwyższej jakości herbaty zielone, ponieważ źdźbła gotowej żółtej herbaty mają ciemny kolor o zielonkawym lub żółtawym odcieniu, szczególnie wyraźnym na wewnętrznej części liścia, gdy jest on słabo zwinięty.
Ten rodzaj herbat produkowany jest tylko w Chinach, w bardzo małych ilościach, dlatego herbata żółta bywa obiektem poszukiwań koneserów z całego świata, osiąga też bardzo wysokie ceny.
Herbaty żółte zalicza się do herbat lekko fermentowanych.
Liście żółtej herbaty poddaje się procesowi men dui, w którym ulegają fermentacji nieenzymatycznej.
Poszczególne gatunki tej herbaty różnią się tylko momentem, w którym przeprowadza się proces men dui oraz stopniem fermentacji.
Napar z Żółtej Herbaty jest koloru bladożółtego, ma świeży, niezwykle przyjemny, można nawet powiedzieć pieszczotliwy smak, niezwykle miękki, o prawie niewyczuwalnej cierpkości i subtelny, delikatny aromat.
Charakterystyczne jest to, że napar żółtej herbaty odbija się od ścianki porcelanowej filiżanki lub spodka bladoróżową barwą.
Po tej właściwości łatwo jest odróżnić prawdziwą żółtą herbatę.
Dzięki specjalnemu procesowi produkcji herbata żółta ma w swoim smaku i aromacie lekką nutkę ciemnej czekolady i kawy.
Nie zawiera ona jednak żadnych dodatków.
Bardzo istotną częścią żółtej herbaty są patyczki - elementy liścia, nadające naparowi niepowtarzalny aromat.
Można wyróżnić wiele gatunków i odmian tej herbaty.
Według stopnia dojrzałości liści żółte herbaty dzieli się na:
pąkowe – wytwarzane z samych pąków lub pędów o jednym pąku i jednym liściu;
drobnoliściowe – wytwarzane z pąków i bardzo młodych liści;
liściowe – wytwarzane z pędów o jednym pąku i 2-5 dojrzałych liściach.

Właściwości Żółtej Herbaty:
przywraca siły witalne
ma znakomity wpływ na układ trawienny
usuwa szkodliwe substancje z organizmu.
ma bardzo małą zawartość teiny (tylko 0,35%).

Sposób parzenia:
1 łyżeczka/filiżankę, temperatura wody: 70-80 stopni Celcjusza, czas pierwszego parzenia 2-3 min.,
kolejne parzenie odpowiednio około 5 i 8 min.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 17-06-2011, 20:23
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 16:39
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 18:58
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 10-03-2018, 13:00
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:25
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:26



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości