Mały kajecik z przepisami LeCaro
#15

Dzisiaj chciałabym Wam podać przepis na tort z galaretką, który jest tani, prosty w wykonaniu, no i lubiany przez dużych i małych. Uśmiech
Ten torcik to smak mojego dzieciństwa - wszystkie dzieciaki go uwielbiały, więc jeśli szukacie przepisu na tort dla dzieci, to ten na 100% będzie im smakował! Uśmiech Jest to też idealny tort na lato, kiedy nikt nie ma specjalnie ochoty na ciężkie torty z masami, a wypada coś upiec np. na urodziny albo inną okazję.Oczko

Tak więc...

BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ, OWOCAMI I GALARETKĄ

Najpierw pieczemy biszkopt:

2 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 mąki kartoflanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru (może być troszkę mniej)
szczypta soli


Piekarnik nastawiamy na 170 st.C (grzanie góra-dół), okrągłą formę tortową o średnicy 26 - 28 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania (gdy piana już zacznie się robić biała) dosypujemy stopniowo cukier. Potem miksując na najniższych obrotach dodajemy żółtka, następnie obie mąki i proszek - miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut (2 poziom od dołu).
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, ale nie wyjmujemy z formy, tylko zostawiamy w niej i czekamy aż ostygnie.

Przygotowujemy galaretkę...
Dwie galaretki o dowolnym smaku rozpuszczamy w trochę mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu (na 2 galaretki ok. 750 ml wody zamiast 1 litra), odstawiamy do przestudzenia.


Teraz robimy masę jabłkową:

ok. 1 kg jabłek startych na dużych oczkach tarki
ok. 250 g dobrego masła (najlepiej takiego z osełki)
1 całe jajko
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru

Masło zostawiamy na jakiś czas w temp. pokojowej, żeby zmiękło. Następnie dodajemy do niego cukier, jajko i żółtko (jajka przed rozbiciem dokładnie myjemy szorując skorupkę), i ucieramy razem na puszystą masę. Ze startych jabłek odlewamy sok - nie wyciskamy jabłek, po prostu odlewamy sok który się pod nimi zebrał. Jabłka dodajemy do utartej masy maślanej i mieszamy razem drewnianą łyżką. Powstałą masę przekładamy na wystudzony biszkopt ( nie wyjmujemy go z formy, ciasto robimy w formie!), rozsmarowujemy, lekko ugniatamy i wygładzamy żeby masa była mniej więcej równo. Całość ( razem z foremką) wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
Następnie dużą łyżką lub chochelką bardzo delikatnie wylewamy na wierzch tortu cienką warstwę galaretki i całość wstawiamy do lodówki aż galaretka stężeje.

Owoce.
Teraz na zastygniętej cienkiej warstwie galaretki układamy dekoracyjnie dowolne owoce pokrojone w plastry lub cząstki (za wyjątkiem kiwi i ananasa, bo galaretka nie zastygnie) - najlepiej banany, ale mogą być też np. truskawki, brzoskwinie itd. Teraz powoli, delikatnie nalewając łyżką lub chochelką (by owoce się nie pomieszały i dekoracja się nie popsuła) zalewamy to resztą galaretki. Wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka zastygnie, obkrawamy tort nożem dookoła, rozpinamy formę, ostrożnie przekładamy na paterę... no i można jeść!  Mniam
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości