Kakaowiec
#6

   
Czekolada, słodka czekolada  
Trudno uwierzyć, ale ten najsłodszy przysmak nie był przed wiekami słodki.
Czekolada, zanim uzyskała smak i formę znaną nam współcześnie, przechodziła różne etapy.
Była „napojem bogów”, afrodyzjakiem, przysmakiem majętnych.
Pierwszym Europejczykiem, który spróbował jej smaku, był Krzysztof Kolumb.

Dziś większość z nas nie potrafiłaby sobie wyobrazić życia bez słodkich czekoladek, batoników i pralinek.
Czekolada nie jest produktem współczesności, choć dopiero w XIX wieku zaczęto produkować ją w formie, jaką znamy współcześnie.
Jej początki sięgają czasów, kiedy zaczęto uprawiać kakaowce.

Gorzki napój
Blisko trzy tysiące lat temu u wybrzeży Zatoki Meksykańskiej ziarna kakaowca zainteresowały Olmeków.
Kolejnymi cywilizacjami Ameryki Środkowej, jakie uprawiały roślinę dającą kakao, byli Majowie i Aztekowie.
To właśnie oni przygotowywali z jej ziaren gorzki i dość ostry napój, przyprawiany m.in. chili i wanilią.
Majowie oddawali się jego piciu także podczas wszelakich obrzędów i rytuałów.
Dla Azteków ten płynny smakołyk był nie tylko źródłem energii, ale także afrodyzjakiem.    
Można przypuszczać, iż współczesnym – przyzwyczajonym do słodkiej czekolady, taki napój nie przypadłby do gustu.
Nie zapominajmy jednak, że dodawanie do czekolady pikantnego chili (nie tylko do smakołyku w płynie, ale współcześnie także do tabliczek i pralinek) to pomysł wywodzący się od Azteków.

Czekolada w Europie
Pierwszym Europejczykiem, któremu ok. 1502 r. dane było spróbować czekolady, był Krzysztof Kolumb.
Napój jednak go nie zachwycił – był bowiem wyjątkowo pikantny i gorzki.
Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii w 1528 r. za sprawą konkwistadora Hernána Cortésa.
Pierwsi Europejczycy, którzy pijali kakaowy napój, doprawiali go cukrem i wanilią – aromatyczne dodatki spowodowały, że stał się ich przysmakiem.  
Czekoladowy smakołyk królował na hiszpańskim dworze.
Potem pojawił się we Francji – miało to miejsce na początku XVII wieku, za sprawą hiszpańskiej księżniczki Anny, małżonki Ludwika XIII.

Słodkie tabliczki
Pierwsze pralinki pojawiły się w drugiej połowie XVII wieku: wymyślił je kucharz króla Ludwika XIV, który nosił nazwisko Pralin.
Francuzi propagowali czekoladę w kręgach europejskich arystokratów.
Nie należy się więc dziwić, że aromat smakołyku znany był początkowo jedynie osobom majętnym.
Przełomem w historii czekolady stała się jej produkcja w formie tabliczki.
Najpierw Holender Konrad Jan van Houten wyprodukował w 1828 r. odtłuszczone sypkie kakao, które łatwo rozpuszczało się w mleku.
Potem Szwajcar Rudolf Lindt w 1879 r. tak połączył i wymieszał składniki, że powstawała smaczna masa o gładkiej konsystencji.
Od końca XIX wieku wyroby czekoladowe stawały się coraz bardziej dostępne, popularne, a także wymyślne.
http://www.koneserzy.pl/index.php?option...&Itemid=18

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości