Kakaowiec
#1

   
Kakaowiec (Theobroma L.)
– rodzaj niewysokich drzew rosnących w niższej warstwie drzewostanów lasów Ameryki Środkowej i Południowej.
Swoją botaniczną nazwę otrzymało drzewo kakaowe ponad 200 lat temu od twórcy nowoczesnej botaniki- Karola Linneusza.
W dosłownym tłumaczeniu oznacza ona „napój bogów” [z gr. theos=bóg + broma=napój,pokarm] i jest nawiązaniem do pozycji, jaką zajmowała czekolada w kulturach prekolumbijskich.
Podkreśla również, iż od zawsze uważano ją za niebiańską rozkosz

Drzewo kakaowe pochodzi z Ameryki Środkowej.
Jego uprawa wymaga określonych warunków klimatycznych: wysokiej temperatury, wilgoci i cienia, toteż doskonałe są dla niego obszary na północ i południe od równika do zwrotników Raka i Koziorożca.
Obecnie drzewka kakaowca uprawiane są w milionach rodzinnych farm w Środkowej i Południowej Ameryce, na Karaibach, w Afryce, Indonezji i Malezji.
Najwięcej ziarna kakaowego produkowane jest w Zachodniej Afryce, szczególnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ghanie, Nigerii i Kamerunie.
Z krajów tych pochodzi ok. 70% światowej produkcji kakao.

Kakaowiec wysokością zbliżony jest do jabłoni.
Owocuje w ciągu całego roku przez co najmniej dwadzieścia lat, zwykle od trzeciego roku życia.
Ma połyskliwe ciemnozielone liście oraz małe różowe kwiatki.
Po pięciu miesiącach od zapylenia kwiaty przeobrażają się w podłużne owoce, w kształcie olbrzymich ogórków.
Dojrzewają one zmieniając kolor od zielonego przez żółty do czerwono-brązowego bezpośrednio na pniu i cienkich gałązkach drzewa.
Dojrzałe owoce mają około 20 cm długości, a w każdym znajduje się od 20 do 50 gorzkich, aromatycznych nasion o wielkości 2-3 cm otulonych białym miąższem.
Są to ziarna kakao będące zasadniczym składnikiem czekolady.
źródło
wykaz gatunków
wykaz gatunków

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości