Żurawina
#5

   
Wartości odżywcze Żurawiny
Owoce Żurawiny zawierają dużo witamin, przede wszystkim witaminę C-14 mg w 100 g świeżych owoców, witaminy B1 i B2, E, kwas foliowy, niacynę.
Jeśli mowa o minerałach, owoce te są bogate w potas, żelazo, wapń, fosfor i sód.
Ponadto Żurawina to świetne źródło błonnika - szklanka Żurawiny zawiera 3,5 g błonnika, czyli tyle, ile dostarczymy organizmowi zjadając małe jabłko lub gruszkę - i kwasy organiczne.
Żurawina obfituje też w silne przeciwutleniacze-antocyjany, karotenoidy i flawonoidy.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

Wartości odżywcze Borówki
Borówka Leśna zwana również Brusznicą, to bogactwo przede wszystkim witaminy C, która przyczynia się do poprawy układu odpornościowego oraz wzmocnienia naczyń krwionośnych, a także witaminy B1, B2 i PP.
Jeśli mowa o innych substancjach, Borówka Czerwona posiada w swoim składzie glikozydy, kwasy organiczne, garbniki katechinowe i antocyjany.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Żurawina - przez Krystyna - 09-10-2016, 20:20
RE: Żurawina - przez Krystyna - 10-12-2017, 22:49
RE: Żurawina - przez Krystyna - 10-12-2017, 22:50
RE: Żurawina - przez Krystyna - 10-12-2017, 22:52
RE: Żurawina - przez Krystyna - 31-01-2024, 23:45
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 30-04-2022, 19:56



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości