Żurawina
#6

   
Właściwości prozdrowotne Żurawiny
Najbardziej znaną i najlepiej udokumentowaną właściwością Żurawiny jest jej dezynfekujący wpływ na drogi moczowe.
Naukowcy są zdania, że zawarte w Żurawinie przeciwutleniacze uniemożliwiają przyczepianie się bakterii do ścian nabłonka dróg moczowych i pęcherza, hamując ich rozwój.
Bardzo silne antyoksydanty obecne w Żurawinie (w tym witaminy C i E) spowalniają proces starzenia się komórek, pobudzają syntezę kolagenu i elastyny, a także zapobiegają chorobom Parkinsona i Alzheimera.
Znane jest też działanie Żurawiny w profilaktyce chorób zębów i przyzębia, dzięki bakteriobójczemu działaniu fruktozy i procyjanidynów.
Związki te wpływają na zmianę kształtu komórek bakteryjnych, uniemożliwiając ich przyleganie do powierzchni szkliwa i dziąseł.
Liczba bakterii w jamie ustnej jest mniejsza, wolniej narasta płytka nazębna.
Żurawina nie tylko uniemożliwia rozwój bakterii, ale również ma działanie grzybobójcze, chroniąc tym samym przed zakażeniami grzybiczymi.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

Właściwości prozdrowotne Żurawiny
Wspomniane procyjanidyny, czyli bardzo silne przeciwutleniacze, chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko nowotworu. 
Badania naukowców wskazują, że Żurawina może być pomocna w leczeniu nowotworów piersi, płuc, jamy ustnej, prostaty oraz białaczki.
Bogactwo flawonoidów z kolei sprawia, że Żurawina pozytywnie wpływa na układ krążenia.
Zmniejsza się ciśnienie krwi oraz podnosi poziom "dobrego" cholesterolu.
Zdaniem naukowców, Żurawina może odgrywać dużą rolę w profilaktyce choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Badania wykazały, że substancje owoców Żurawiny uniemożliwiają bakteriom Helicobacter pylori przyleganie do ścianek narządów układu pokarmowego.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

Właściwości prozdrowotne Borówki
Stosowanie Borówki zaleca się na wiele dolegliwości.
W lecznictwie doceniono właściwości tego owocu i jego liści.
Brusznica to, podobnie jak Żurawina, doskonały specyfik na choroby układu moczowego.
Wykazuje działanie dezynfekujące.
Niezwykle ważna jest rola Brusznicy w zapaleniach i zakażeniach dróg moczowych i nerek oraz w kamicy nerkowej.
Dzięki działaniu moczopędnemu przyczynia się także do obniżenia ciśnienia krwi.
Borówkę Czerwoną powinno się stosować w czasie problemów z układem pokarmowym, dzięki właściwościom odkażającym i przeciwbakteryjnym.
Znajdujące się w niej garbniki mają działanie ściągające, zaś kwas salicylowy przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

Przeciwwskazania
Ze względu na obecność szczawianów w Żurawinie, przeciwwskazaniem do jej spożywania jest kamica nerkowa i osteoporoza, szczawiany utrudniają bowiem wchłanianie wapnia.
W przypadku Borówki Czerwonej jest podobnie - zawiera ona sporo kwasu szczawiowego i nie powinna być spożywana przez ludzi, u których wydalanie szczawianów z organizmu jest upośledzone.
 http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html
jak suszyć żurawinę

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Żurawina - przez Krystyna - 09-10-2016, 20:20
RE: Żurawina - przez Krystyna - 10-12-2017, 22:49
RE: Żurawina - przez Krystyna - 10-12-2017, 22:50
RE: Żurawina - przez Krystyna - 10-12-2017, 22:52
RE: Żurawina - przez Krystyna - 31-01-2024, 23:45
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 30-04-2022, 19:56



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości