#6

   
Syrop z pigwy do herbaty wykonuje się późną jesienią.
Chroni przed przeziębieniem i grypą.
 Jest źródłem witaminy C – posiada jej aż 7 razy więcej niż cytryna.
Przygotowanie syropu z pigwy jest proste i nie zabiera wiele czasu.
Sposób przygotowania:
1. Przygotowane wcześniej owoce pigwy (umyte, obrane i wydrążone) koimy w małą kostkę.
2. Wkładamy je do słoika, zasypując cukrem.
3. Odkładamy tak przygotowane owoce na co najmniej 2 dni.
4. Po upływie dwóch dni syrop jest gotowy do spożycia.
 Można go również zapasteryzować, aby miał dłuższy termin spożycia.
 
Dodawany do herbaty syrop z pigwy słodzi ją i dostarcza właściwości leczniczych.
 Można go dodać do deseru jako polewę lub zrobić z niego później nalewkę.
 Warto zapamiętać, że nie powinno się wyrzucać pokrojonych kawałków pigwy z syropu, ponieważ to w nich jest najwięcej składników odżywczych i witaminy C.
żródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości