#26

   
Herbata Imbirowa
Herbata imbirowa jest bardzo popularnym indyjskim napojem wytwarzanym z liści Herbaty i świeżego Imbiru.
W Indiach nazywany jest również Adrak chai lub Adrak wali chai
Składniki/4 kubki
4 szklanki wody
3 do 4 łyżeczek Czarnej Herbaty
2,5 cm Imbiru dla silniejszego smaku lub 2,5 cm Imbiru dla łagodniejszego smaku, obrane i zmiażdżone lub starte.
3 do 4 Kardamonów pokruszonych lub sproszkowanych w moździerzu (opcjonalnie)
½ do ¾ filiżanki zwykłego mleka lub mleka z nerkowców lub mleka sojowego - dodaj więcej, jeśli chcesz napić się mlecznej Herbaty
8 łyżeczek nierafinowanego organicznego cukru trzcinowego lub dodaj więcej, aby uzyskać więcej słodyczy

Przygotuj wszystkie składniki na Herbatę Imbirową.
Zmiażdżyć lub sproszkować 3-4 Kardamony w moździerzu.
W rondelku lub czajniku dodaj 4 szklanki wody, 2-calowy startego Imbiru i pokruszony Kardamon ze skórką.
Gotuj tę mieszankę wody, Imbiru i Kardamonu przez dobre 6-7 minut, aż kolor wody zmieni się na łagodny żółtawy odcień. 
Imbir uwalnia swoje soki i aromaty w wodzie, przez co zmienia się jej kolor.
Dodaj 8 łyżeczek cukru i gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
Teraz dodaj 3-4 łyżeczki liści Herbaty i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 do 2 minut, aż woda nabierze głębokiego czerwonego odcienia.

Gotowanie na wolnym ogniu sprawia, że Herbata jest mocna. 
Jeśli wolisz lekką wersję, po prostu dodaj liście Herbaty do wody. 
Przykryj i pozostaw liście Herbaty do zaparzenia w gorącej wodzie z korzeniami przez 3 do 4 minut.
Dodaj ¼-½ szklanki gorącego mleka.
Jeśli dodajesz zimne mleko, gotuj na wolnym ogniu przez minutę lub dwie. 
Jeśli używasz mleka nerkowca lub mleka migdałowego, po prostu wymieszaj mleko z nerkowca z Herbatą Imbirową i wyjmij z patelni, ponieważ w przeciwnym razie dalsze podgrzewanie spowoduje, że mleko z nerkowców lub migdałów stanie się śluzowate i oddzielone.
Przecedzić Herbatę przez sitko bezpośrednio do filiżanek.
Gorącą Herbatę Imbirową podawaj z indyjskimi przekąskami, takimi jak pakory, kotlety lub samosy.
Możesz również podawać herbatę z ciasteczkami lub ciasteczkami.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Imbir - przez Krystyna - 17-09-2011, 19:35
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 21:30
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 21:46
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 22:27
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 23:47
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 00:13
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 02:15
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 02:42
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 20:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 21:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 22:58
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 23:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 20-11-2018, 14:38
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 10:54
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 19:50
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 20:16
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 21:40
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 23:39
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 01:50
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 02:16
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:13
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:15
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:20
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:27
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:45
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:47
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:48
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:50
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:51
RE: Imbir - przez Krystyna - 24-11-2023, 19:10
RE: Herbata ziołowe - przez Krystyna - 15-10-2020, 22:09
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 27-05-2021, 23:16
RE: Herbata Ziołowa i Owocowa - przez Krystyna - 30-03-2022, 00:35



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości