Przetwory domowe
#1

Wiem, że coraz rzadziej się je robi, ale niektóre rzeczy warto zrobić samemu, bo wtedy jest najlepszy aromat i smak...
GRZYBY Z CEBULĄ I KETCHUPEM
1 durszlak ugotowanych leśnych grzybów/ osolonych- w trakcie 1. gotowania dodać troszkę kwasku cytrynowego
1 kg cebuli zeszklić z 1 szkl. oleju
Do ugotowanych grzybów dodać cebulę, 1 ketchup pikantny (380g), 1 ketchup łagodny (380g), ziele angielskie, liść laurowy i pieprz do smaku.
Włożyć w słoiki i gotować 1/2- 1 godz.
Odpowiedz
#2

SOS CYGAŃSKI
1,5 kg pomidorów
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka Vegety
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 papryki pokrojone w słupki

Wszystko gotować 40 min, potem zmiksować blenderem, rozlać do słoiczków i 10 min gotować już w słoiczkach.
Odpowiedz
#3

BURACZKI W CAŁOŚCI/ pod barszcz
ok 3-4 kg buraczków
7 szkl. wody
1 szkl. octu
1/2 szkl. cukru
3 łyzki stołowe soli
ziele angielskie
liśc laurowy
pieprz w ziarenkach

Małe buraczki ugotowac w łupinach i obrać.
Ugotowac zalewę i gorącą zalewą zalać ułożone w słoiczkach buraczki, no i zagotować.

Zalewę można wykorzystać do rewelacyjnego barszczu, a buraczki do obiadu
Odpowiedz
#4

BURACZKI TARTE
3 kg potartych buraczków
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 łyżka soli
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
3 liście laurowe

Buraczki ugotować w łupinach na półtwardo, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie przyprawy wrzucić i wymieszać. Nast. włożyć buraczki wymieszane z przyprawami do słoiczków i zagotować 20-25 min.

PS Zamiast cebuli i czosnku można włożyc tarty chrzan z cytryną ze słoiczka- na 3 kg buraczków- 1 łyżka
Odpowiedz
#5

Trochę nie na czasie, ale może w przyszłym roku ktoś skorzysta:
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
Ogórki obrać, pokroić w słupki i przełożyc do słoików. Dodać wiórki chrzanu, ząbek czosnku i koronę kopru do każdego sloika.
Zalewa:
5 szkl. wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
Składniki zalewy zagotować. Odlać nieco zalewy- dodac 5 łyżek musztardy stołowej, rozmieszać i wlać do "czystej" zalewy. Kiedy trochę przestygnie- zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować5-7 min.

OGÓRKI Z MIODEM
Ogórki pokroić w plastry, posolić i zostawić na ok 3 godz. Odlać wodę i kłaść w słoiki. Zalać zalewą, gotować 5-7 min.
Zalewa:
2 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 łyżka stołowa miodu
Przyprawy:
chrzan
czosnek
pieprz
ziele angielskie
Odpowiedz
#6

Ja mam również przepis na wyśmienite buraczki.
Składniki:
3 kg buraczków - starte na dużych oczkach,
1/2 kg papryki - pokrojone w kostkę,
1 kg cebuli - pokrojone w kostkę.
Zalewa:
1 szklanka oleju,
1 szklanka octu 10%,
1/2 szklanki cukru,
ziele angielskie,
liść laurowy,
1 łyżka soli.
Wykonanie
Cebulę i paprykę gotować w zalewie ok. 5 minut. Dodać buraki i gotować jeszcze 20 minut. Gorące wkładać do wyparzonych słoików. Nie pasteryzować.
Odpowiedz
#7

Suszone pomidory w oliwie
pomidory limy kroję wzdłuż na ćwiartki, posypuję solą, kładę na blasze na papierze do pieczenia, trzy warstwy blachy wchodzą do piekarnika, włączam termoobieg i 90 stopni.
uchylam drzwiczki (wkładam drewnianą łyżkę) i suszę ok 6 godzin w nocy, idę spać.

Rano dziecko wyjada jedną blachę,  zostają dwie,
wsypuje pomidory do dużej miski i posypuję ziołami, najlepiej świeże, ale mogą być z paczki.
bazylia, oregano, tymianek, estragon, lub zioła prowansalskie z paczki
słoiki po majonezie, wkładam na dno dwa ząbki czosnku pokrojony na cztery części
potem pomidory ok 3/4 słoika, na wierch gałązka jakiegoś ziółka
Oliwa z oliwek plus olej zwyczajny (mix)
lub
oliwa z winogron (w Lidlu)
podgrzewam do wrzenia prawie...
zalewam ostrożnie pomidory, tak aby się nie spaliły od rozgrzanego oleju,
zakręcam przez szmatkę, odwracam do góry dnem.
Otwieram po miesiącu albo trzech

Do tego sałata lodowa, feta, pestki dyni prażone na patelni i słoik pomidorów wraz z tym co jest w środku...

smacznego !  Kotek

(w tym roku już za późno na pomidory, sama nie zdążyłam zrobić żadnego słoika, jak nie ja  Załamka
miałam inne sprawy na głowie, może za rok się uda)  Prosi
Odpowiedz
#8

Galaretka jabłkowa
Składniki:
-2 kg jabłek (najlepiej kwaśne)
-woda
-cytryna
-cukier

Przygotowanie:
1. Jabłka pokroić w ćwiartki (zostawiamy pestki i gniazda nasienne), włożyć do rondla i zalać wodą tylko tyle aby przykrywała owce. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę.
2.Gotować pod przykryciem przez ok. godzinę do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać (zrobi się papka).
3. Przelać na sito zostawić do odsączenia (nie należy mieszać ani wyciskać).
4. Gdy sok przestygnie należy odmierzy szklanką jego ilości, i dodać do niego tyle samo cukru.
5.Sok z cukrem gotować około 2 godzin (sok uzyska konsystencje płynnego miodu, gdy ostygnie sok będzie gęsty jak galaretka)
6. Przelać do słoiczków i zakręcić. Uśmiech
Odpowiedz
#9

Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę
Składniki:
-główka czerwonej kapusty
-5 jabłek
-3 cebule
-sól

Zalewa:
-4 łyżki oleju
-1,5 l wody
-1/2 szklanki octu
-6 łyżek cukru
-łyżka soli
-ziarenka pieprzu
-liść laurowy

Przygotowanie:
Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.  Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty.
Odpowiedz
#10

Powidła śliwkowe
Składniki:
-1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)
Dodatkowo:
-do 150g cukru (opcjonalnie)
-1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę.
Śliwki włożyć do garnka dodać bardzo małą ilość wody. (Na 1 kg śliwek wystarczą 2 łyżki wody na dnie garnka).
Gotować na małej lub średniej mocy palnika, często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły, a płyn szybciej odparował.
Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. (Dla 1 kg śliwek proces ten trwa ok. 1,5 godz.).
Teraz należy sprawdzić słodkość powideł. Jeśli są odpowiednio słodkie należy gorące przełożyć do czystych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na 15min. Jeśli są za mało słodkie należy dodać cukru do smaku. Można dodać również cynamon dla aromatu. (Dodałam 100g cukru, bo moje, kupne śliwki nie były bardzo słodkie).
Jeśli dodaliśmy cukier należy powidła dalej gotować, aż ponownie zgęstnieją, ponieważ cukier rozrzedza powidła, gdyż wyciąga ze śliwek resztę wody. (Gotowałam jeszcze 30min.). Następnie gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować.
Smacznego.
Odpowiedz
#11

Konfitura śliwkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady
Składniki:
1,2 kg śliwek węgierek
500g cukru żelującego 2: 1
1 pomarańcza
100g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone śliwki wymieszać dokładnie z cukrem żelującym i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok.
Na następny dzień ściąć cienko skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok i skórkę dodać do śliwek. Całość przełożyć do garnka.
Czekoladę drobno posiekać. Odstawić na bok.
Garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4min., mieszając od czasu do czasu.
Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką. Konfiturę pozostawić na 5min. Kolejno dodać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać.
Konfiturę przełożyć do słoiczków i mocno zakręcić.
Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków (każdy po 250ml) konfitury.
Konfiturę można przechowywać do 3 miesięcy. Kwiatek
Odpowiedz
#12

Marmolada jabłkowo-pigwowa
Składniki:
50 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
40 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych pigwy
50 dag cukru
1,5 szklanki wody
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Pigwę zalać wodą, rozgotować, przetrzeć przez sito.
Jabłka rozgotować, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, zmiksować.
Połączyć przecier z pigwy z jabłkami i z cukrem, dodać cynamon, zagotować powoli, smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoiczków, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować.

Ilość wody można zmniejszyć, tylko wtedy trzeba bardziej pilnować i częściej mieszać. Za to szybciej się robi. Uśmiech
Odpowiedz
#13

Konfitura z pomidorow z curry
Skladniki:
pomidory – 7-8 szt.
cukier – 2-3 łyżki
cebula – 2 szt.
ziele angielskie – kilka ziaren
cytryna – 1 szt.
przyprawa curry – 1 łyżeczka
ocet winny – 2-3 łyżki

Wykonanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na dno zimnego garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy do uzyskania lekko złotego karmelu. Dorzucamy cebulę, kilka ziarenek ziela angielskiego, niewielką ilość skórki z cytryny i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry i pokrojone pomidory. Całość zalewamy octem winnym, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kwiatek
Odpowiedz
#14

Galaretka jablkowa z limonka
Składniki:
2kg kwaskowatych jabłek
3 limonki
450g cukru żelującego 2:1

Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórą i gniazdem nasiennym pokroić w ósemki.
Jabłka zalać 1 litrem wody i zagotować. Przykryte gotować na małym ogniu ok. 20min., aż jabłka się rozgotują.
Duże sitko wyłożyć ściereczką i umieścić w dużym naczyniu. Wylać na nie ugotowane jabłka i pozostawić tak na całą noc. Do naczynia ścieknie sok. Następnego dnia ściereczkę ścisnąć, wyciskając jeszcze trochę soku. (Nie ściskać bardzo mocno ściereczki, aby sok nie zrobił się mętny).
Limonki sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Limonki obrać ze skóry bardzo cienko, aby nie było białej części. Skórki pokroić w cieniutkie paseczki.
Wycisnąć sok z limonek i połączyć z sokiem z jabłek. Dolać tyle wody, aby uzyskać 1 litr płynu.
Sok, skórki z limonek i cukier żelujący wymieszać dokładnie.
Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu ok. 4min., ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę galaretki na zimny talerz i go przechylić. Jeśli galaretka zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Galaretkę przełożyć od razu do czystych, wypłukanych gorącą wodą słoiczków i mocno zakręcić.
Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra galaretki. Galaretkę można przechowywać do roku. Kwiatek
Odpowiedz
#15

Konfitura z brzoskwin z amaretto
Składniki:
2kg brzoskwiń
500g cukru żelującego 3:1
14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5kg.
Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3min., ciągle mieszając.
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 min.
Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml. Uśmiech
Odpowiedz
#16

   
Cukinia marynowana
Składniki (na ok. 14 słoików o pojemności 700 ml):
5 kg młodej, małej cukinii

Marynata:
2 1/4 litra wody
650 ml octu 10%
3 łyżki soli
500 g cukruD

Dodatkowo (na każdy słoik):
1-2 ząbki czosnku 
1 gałązka kopru 
1/4 łyżeczki gorczycy 
3 ziarna czarnego pieprzu 
1 duży liść laurowy 
2-3 ziela angielskie 

Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły.
Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu.
 Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na pasku.
Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno.
Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić.
Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut.
 Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc. Smacznego! 

Rady: Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona.
Zakrętki oraz boki słoika podczas zakręcania muszą być całkowicie suche. Po nalaniu zalewą można, przetrzeć je suchą szmatką.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#17

   
Kiszona cytryna o charakterystycznym wyrazistym, złożonym, perfumowanym smaku stała się kulinarnym hitem na całym świecie.
To jeden ze składników kuchni marokańskiej, który można wykorzystywać jako dodatek do ryżu, pieczonej ryby, a także wielu sosów, dipów i sałatek.

Nie od dziś wiadomo, że cytryna nie tylko świetnie sprawdza się jako składnik różnych potraw, ale także jest doskonałym źródłem witaminy C, która skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej strukturę i wygląd, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.
 Ponadto cytryna zwalcza łupież, oczyszcza skórę, odświeża oddech
I choć ze względu na charakterystyczny cierpki smak, stosowana jedynie jako dodatek, trudno bez cytryny wyobrazić sobie kuchnię i domową apteczkę.

Do przygotowania kiszonej cytryny potrzebujemy:
- ok. 5-6 cytryn
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól gruboziarnista
- liść laurowy

Przygotowanie kiszonej cytryny jest bardzo proste.
Każdy może ją zrobić sam w swoim domowym zaciszu.
 Od czego zacząć?
Na początku wyparzamy i szorujemy cytryny.
 Następnie wszystkie cytryny kroimy na cztery części tak, aby ćwiartki łączyły się u podstawy.
Nacieramy wewnątrz cytryny solą gruboziarnistą, a następnie przekładamy do słoika, ciasno je upychając.
 Dodajemy listki laurowe, ząbek czosnku i cynamon.
 Zalewamy sokiem z cytryny, a następnie wypełniamy słoik przegotowaną wodą.
 Szczelnie je zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce.
Już po tygodniu nadają się do spożycia.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#18

   
Sałatka z pomidorów
3 kg pomidorów (drobnych bez pestek)
6 cebul
3 papryki zielone bądź żółte
3 marchewki
pieprz czarny mielony - duże opakowanie
2 papryczki chili

na zalewę:
2 szklanki wody
1 szklanki cukru
1 szklanka octu (10% - bądź 6%)
2 łyżki miodu
ziele angielskie (zmielone)
Z tych proporcji warzyw wychodzi około 7 słoików po 900 ml każdy.
 Zalewa podana w jednej porcji, trzeba zrobić przynajmniej dwie...
Jej ilość jest uzależniona od tego w jaki sposób warzywa ułożymy w słoikach.
Ocet wraz z wodą i pozostałymi składnikami zagotowujemy a następnie studzimy.
Warzywa myjemy i osuszamy.
Pomidory pozostawiamy w całości lub przekrawamy na pół.
Papryki, cebulę, marchew drobno kroimy.
 Wszystkie warzywa układamy warstwami w słoikach, pomidory przez ułożeniem obtaczamy w pieprzu.
Tak ułożone w słoikach warzywa zalewamy zalewą octową, zakręcamy i pasteryzujemy gotując w garnku przez 15 minut.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#19

   
Sos słodko kwaśny z cukini (do słoików)
Gdybym mogła wykonać tylko jeden przetwór w tym sezonie (i tylko jeden polecić Wam), to z pewnością byłby to ten sos.
Z jakiego powodu?
 Przede wszystkim dlatego, że jest po prostu przepyszny.
Słodko kwaśny, a do tego lekko pikantny i bardzo aromatyczny. Ale zyskał on też moje uznanie przez swoje szerokie zastosowanie.
Idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu, ale też świetnie nada się jako dodatek do mięs z grilla, kanapek czy nawet jako zastępstwo sałatki do obiadu.
(A jako dodatek do świeżego pieczywa z domowym pasztetem po prostu nie ma sobie równychUśmiech ).
Jedynym warunkiem jest wybranie młodej, cienkiej cukinii z cienką skórką i małymi pestkami.
Taka cukinia jest też naturalnie słodka i jesteście pewni, że nie traficie na gorzki egzemplarz, który popsuje Wam smak całego sosu.

Składniki (na około 6 słoików po 750 ml):
ok. 2,5 kg cienkiej, młodej cukinii
1 kg czerwonej papryki
800 g cebuli
1 szklanka (250 ml) octu spirytusowego 10%
1/2 szklanki wody
1 szklanka (250 ml) cukru
2 słoiczki (po ok. 200 g) koncentratu pomidorowego
4 duże ząbki młodego czosnku
1,5 łyżki soli
2 łyżki przyprawy do dań włoskich
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki ostrej papryki
1/2 łyżki curry

Cukinię kroimy na ćwiartki (bez obierania), a następnie w plasterki o grubości mniej więcej centymetra.
 Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę siekamy w kostkę.
Warzywa łączymy ze sobą w dużym garnku i solimy.
 Następnie potrząsamy energicznie przez chwilę, aby sól równomiernie pokryła warzywa.
Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 godzin (w tym czasie należy co najmniej dwukrotnie zamieszać warzywa), a następnie warzywa przecedzamy na sicie i pozbawione wody ponownie przekładamy do garnka.
W rondelku łączymy ocet z cukrem i mieszając od czasu do czasu podgrzewamy do chwili aż cukier się rozpuści, a zalewa zacznie się gotować.
 Gorącą zalewę przelewamy do garnka z warzywami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut (w tym czasie warzywa kilkukrotnie mieszamy).
W miseczce łączymy koncentrat pomidorowy, wodę oraz wszystkie pozostałe przyprawy (pomijając dodaną wcześniej do warzyw sól) i dodajemy do podgotowanych warzyw.
Sos ponownie gotujemy przez około 7-8 minut (na niewielkim ogniu, bez przykrycia, dość często mieszając, ponieważ sos jest gęsty i może się przywierać).
Gotujący się sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego 
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#20

   
Sałatka z cukinii do słoików na zimę
Jeśli macie wysyp cukinii to podaje Wam sprawdzony przepis na ich wykorzystanie, idealnie nadadzą się duże cukinie z twardą skórą, bo podczas kilku godzin w soli zupełnie zmiękną.
Sama cukinia nie ma zdecydowanego smaku i warto dodać sporą ilość kurkumy, która sprawi, że mieszanka zyska nowe walory. 

Z podanej ilości składników wychodzi 6 słoików na 3/4 litra.
Składniki:
3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek
3 czerwone papryki
5 dużych cebul
3 ząbki czosnku
3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej 
Można dodać baldachimy kopru oraz zioła, ale ja wolę taką wersję ze zdecydowanym smakiem kurkumy.

Zalewa:
2 płaskie łyżki gorczycy
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
3 łyżeczki soli
3 kopiaste łyżki kurkumy

1. Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny.
Po tym czasie odciskamy powstały płyn.
2. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc.
Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#21

   
Sos pomidorowy na zimę
Sos pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni.
Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków.
Jak zrobić taki sos?
Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego!
 Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima, jest aromatyczny i aksamitnie gładki.
Ten sos jest lekko pikantny, za sprawą pieprzu Cayenne i kolorowego pieprzu. 
Ma wyraźnie pomidorowy smak (dodaję trochę cukru, aby podkreślić słodycz pomidorów i  zrównoważyć ich naturalny kwas), ma sporo czosnku i jest doprawiony niezbędnym zestawem ziół: tymiankiem, bazylią i oregano.
Do przygotowania tego sosu muszą być świeże pomidory Lima, które są bardzo mięsiste i nie mają dużo gniazdek nasiennych.
Ważne jest też 1,5 godzinne gotowanie na wolnym ogniu, aby sos odparował i zgęstniał.
Aksamitną konsystencję tego sosu uzyskuje się dzięki dodatku oliwy i zmiksowaniu na samym końcu.

Składniki na 4 słoiki 250 ml:
3 kg pomidorów Lima
1 łyżka soli
1,5 łyżki cukru
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 pełna łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
6 ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
3 łyżki oliwy z oliwek do sosu + 2 łyżeczki na wierzch sosu

Przygotowanie:
Pomidory myjemy, usuwamy tylko zgrubiałe końcówki za pomocą obieraka do warzyw, który ma ostry czubek.
 Pomidory kroimy na ćwiartki i partiami miksujemy w kielichowym blenderze, puree pomidorowe wlewamy do dużego garnka o grubym dnie, dodajemy sól i cukier, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. godziny, następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, zioła, utłuczony w moździerzu kolorowy pieprz z zielem angielskim i pieprz cayenne,
 Gotujemy kolejne 30 minut, następnie dodajemy oliwę, gotujemy od czasu do czasu mieszając.
 1,5 godziny gotowania jest konieczna, aby uzyskać głęboki smak i aromat, oraz aby sos się odpowiednio zredukował i stał się gęsty.
.Zdejmujemy garnek z ognia, miksujemy sos dokładnie blenderem aż uzyska gładką konsystencję.
Sos przekładamy do słoików, na wierzch wlewamy po pół łyżeczki oliwy, zakręcamy nakrętki.
Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy słoiki 15 minut.
Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Idealny do wszelakich dań obiadowych.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#22

   
Czosnek kiszony po Mołdawsku
wg. przepisu od Włodka 
Do słoika włożyć oczyszczone główki młodego czosnku, nie przerośnięte i nie chińskie, hiszpańskie, ...
Dodać koper, marchewkę, gorczyce, chrzan jak do ogórków kiszonych. 
Przygotować zalewę 1-2 łyżki soli kamiennej na litr zimnej wody. 
Zalać i odstawić w temp pokojowej na min 5-7 dni, aby kisiło się.
Słoika nie zamykamy, tylko przykrywamy pokrywką . 
Sprawdzamy stopień zakiszenia (po 5 - 14 dniach), jeśli jest ok, czyli nam odpowiada przekładamy do słoiczków, wodę z kiszenia zlewamy i dodajemy do niej trochę zimnej wody.
Zagotowujemy zalewę i zalewamy ciepłą, nie gorącą zalewą czosnek. 
Zakręcamy słoiczki i odstawiamy w chłodne miejsce. 
Na zimę będzie super. Tak przygotowany wytrzymuje jędrny nawet dwa lata.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości