Liczba postów: 53
Liczba wątków: 3
Reputacja:
272
13-03-2017, 11:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2017, 11:25 przez
Laurka.)
To ja będę pierwsza.
Ad. 1
4 buław + VI Kochankowie
Myślę, że Twoja mama szydełkowała lub wyszywała: rękawice, skarpety, nakrycia głowy. Poduszki lub obrusy.
Ad. 2
10 mieczy + 2 denary
Te pory roku to jesień i zima. Wtedy to miała więcej czasu i mogła oddać się pasji, pasji artystycznej, która wymagała czasu i skupienia.
W tej porze roku było też zapotrzebowanie na ciepłe odzienie, dzięki swojej pasji była moda i oryginalna.
Pozdrawiam
Liczba postów: 117
Liczba wątków: 7
Reputacja:
247
17-03-2017, 23:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2017, 23:54 przez
Zwierzynianka.)
1. Co zbierała, kolekcjonowała moja mama ? - 7 pucharów, 8 mieczy - Myślę, że Twoja mama łapała motyle, albo może zbierała martwe motyle i przymocowywała je szpilką do tabliczki pokrytej ciemnym materiałem. Mogły to być również inne znalezione owady. Prawdopodobnie też odzwierciedlała je na papierze w formie rysunków. Ewentualnie były to rośliny, które zbierała na łąkach czy na polu i suszyła, tworząc zielnik. Swoje zbiory mogła oglądać zimą, kiedy przypominały jej o lecie, pięknym słońcu, beztroskiej zabawie, ale też kiedy była chora i nie mogła się bawić na dworze, czy chodzić do szkoły.
2. Tej pasji oddawała się w określonych porach roku, jakich i dlaczego ? - X Koło Fortuny, 9 monet - motyle/owady/kwiaty zaczynają pojawiać się, gdy robi się ciepło, w zasadzie tak długo, jak długo trwa okres wegetacyjny. Wraz ze zmieniającymi się sezonami pojawiają się także inne gatunki roślin czy motyli, więc wciąż jest bardzo ciekawie. Na pewno oddawała się tej pasji, gdy było ciepło, świeciło słońce, czyli wiosna, lato, początek jesieni.
Dziękuję za warsztat
"Every wall is a door". (R.W. Emerson)
Liczba postów: 5.231
Liczba wątków: 225
Reputacja:
3.054
19-03-2017, 09:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2017, 09:51 przez
Iwona Agata.)
Ad1- Król Mieczy
Zbierała coś co być może wymagało precyzji, fachowosći w tej dziedzinie.. Miecz kojarzy mi się ze ścinaniem czegoś, więc mogła ścinac jakies rośliny i opisywać je, wklejać w zeszycie . (kłosy,kwiaty, liście)
Ewentualnie chodzi o ... pisanki wielkanocne lub pocztówki?
Ad 2. Sprawiedliwość
To czas kiedy coś dojrzewa, późne lato, jesieńlub okres jakichś świąt.
1. Co zbierała, kolekcjonowała moja mama ?
4 buławy/ 10 mieczy/ 10 monet
To jest coś kwadratowego, prostokątnego. I tu widzę zeszyt, książkę, klaser, pocztówki, zdjęcia, chustki, serwetki.
Jest to bardzo misternie zdobione: albo wyszywane, albo nadrukowywane. Coś ładnego dla oka, do podziwiania. Kosztowne?
Myślę, że zbierała znaczki lub pocztówki, zdjęcia z gazet i wklejała do zeszytu, albumu, klasera.
Robiła to monotonne, schematyczne. Myślę, że mogła też wyszywała serwetki, albo czapki, bo jest do na głowę lub wzbogaca intelektualnie.
2. Tej pasji oddawała się w określonych porach roku, jakich i dlaczego ?
10 buław - zima, XVI Wieżą - początek wiosny
Dlaczego: I Mag/ II Kapłanka/ 8 buław
W tym czasie: na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, urodziny, imieniny przychodził wiadomości w postaci listu, pocztówki, czasopisma, stąd kolekcja się powiększała.
Mogła dostawać materiały w prezencie, w postaci wysyłki np: nici, guziki, ładne materiały włókiennicze, których u nas nie było, wełnę.
Dzięki za warsztat. Czekam na rozwiązanie.
Liczba postów: 5.231
Liczba wątków: 225
Reputacja:
3.054
Dziękuję za warsztat. Bardzo ciekawy. Brawa dla zwycięzczyni.
Myślę nad tym co napisać. 10 mieczy i 10 monet to były dobre karty, ale nie wpadłabym na to. Co do pór roku, karty mnie zmyliły. Jestem rozczarowana. Dzięki za warsztat.
Liczba postów: 117
Liczba wątków: 7
Reputacja:
247
Joana, bardzo dziękuję za wyróżnienie! Faktycznie, pytanie było trudne, bo też hobby raczej nietypowe jak na młodą dziewczynę. Cieszę się, że tak dużo szczegółów udało mi się zobaczyć
Anlana, gratuluję zwycięstwa i czekam na warsztat!
"Every wall is a door". (R.W. Emerson)