Kwiaty - jadalne kwiaty
#1

Kwiaty same w sobie nie stanowią zbyt pożywnej strawy, ale znakomicie nadają się do tego, by ożywić nimi smak, zapach i wygląd letniego dania.
Które kwiaty są jadalne?
Znaczna ich część, może nawet około połowy.
Z reguły te które mają jadalne liście, mają też jadalne kwiaty.

W kuchniach niektórych krajów kwiaty są obecne na co dzień.
Na przykład w Japonii i Chinach jada się (zwykle w zupach) mięsiste i duże kwiaty rosnących także w naszych ogrodach liliowców (Hemerocallis).
Można je znaleźć również w polskich sklepach orientalnych (jako day lily flowers albo huang hua).
W Europie niektóre letnie kwiaty smaży się w cieście naleśnikowym.

Włosi przyrządzają w ten sposób kwiaty cukinii, Austriacy kwiaty bzu czarnego, u nas swego czasu smażono kwiaty robinii akacjowej i nieco rzadziej – bzu czarnego.
Był to jednak zwyczaj raczej miastowo-dworski niż wiejski.
Prawdopodobnie zapożyczono go z innych krajów w XIX wieku

Z wiosennych kwiatów, które już przekwitły, świetnie nadają się do warzywnych smażonych mieszanek kwiaty miodunki ćmej (Pulmonaria obscura).
Z pączków kaczeńca da się zrobić namiastkę kaparów.
Do zup można dodawać kwiatostany stokrotek.
Ja sam często dorzucam do sałatki kwiaty niecierpka himalajskiego (Impatiens glandulifera), ostatnio często występującego nad rzekami na południu kraju.
Niecierpek ma duże ciemnoróżowe kwiaty i kwitnie przez całe lato.
Można go jeść na surowo.
W takiej formie spożywamy także kwiaty dzwonków (Campanula – nie mylić z trującą naparstnicą i tojadem!), ślazu (Malva) oraz kwiatostany tasznika.

Dawniej kwiaty były źródłem pożywienia w czasie nieurodzaju.
W latach głodu w połowie XIX wieku, tak w Irlandii, jak i w Polsce jadano kwiaty koniczyny,
na surowo albo suszone, zmielone z mąką do chleba.
Wiejskie dzieci do niedawna z chęcią wypijały nektar („miodek”) z kwiatów koniczyny, miodunki, żywokostu, jasnoty i robinii.
Prawdziwym przebojem letnich upałów był napój z kwiatów chabra bławatka (Centaurea cyanus).
Dzieci zbierały niebieskie kwiatki do słoików, zasypywały kilkoma łyżkami cukru, zakręcały i zostawiały na kilka dni w ciepłym miejscu.
Gazowana, niskoalkoholowa lemoniada była częstym napitkiem nie tylko dzieci, ale i  żniwiarzy.
Dziś zwyczaj ten zanika nie tylko z powodu dostępności napojów gotowych, ale też i dlatego, że coraz mniej bławatków, niszczonych przez herbicydy.

Występujący zwykle razem z bławatkiem mak polny (Papaver rhoeas, nie mylić z fioletowym makiem lekarskim!) był rośliną cenioną we Włoszech.
Z kwiatów zaparzano uspokajającą herbatkę dla dzieci, a we Francji i Włoszech jego młodych liści (przed wykształceniem kwiatów) używa się jako składnika sałatek.

Chabrowa lemoniada
Przepis otrzymałem w tym roku od mieszkanek wsi Cieszyna (powiat strzyżowski).
Weź:
300 kwiatów chabra bławatka,
1 l wody,
3 łyżki cukru.
Kwiaty wsyp do słoja.
Cukier rozpuść w wodzie, kwiaty zalej wodą.
Zakręć i odstaw na 9 dni.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

Jadalne kwiaty, czyli z bukietu na talerz
Można je suszyć, smażyć, kandyzować, zjadać na surowo.
Nie ma nic bardziej mylnego niż to, że jadalnymi częściami rośliny są jedynie liście i owoce.
Większość roślin ma również nadające się do spożycia… kwiaty.
Zapewne nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że na co dzień zjadają części kwiatowe roślin.
Kalafior, brokuł, karczoch to nic innego jak jadalne kwiaty.
Zamknięte pączki kaparów ciernistych stanowią popularny dodatek do potraw.
Jednak te popularne rośliny jadalne z pewnością nie przypominają tych różnobarwnych z bukietów.
Naukowcy spierają się o ich wartości odżywcze, zielarze są przekonani o ich leczniczych właściwościach.
Wybór należy do nas – na pewno nam nie zaszkodzą, a urozmaicą każdą, nawet najmniej efektowną potrawę.

Stosując się do kilku zasad ekologicznego zbioru kwiatów, można skutecznie wzbogacić swoją dietę
odrobiną kolorów, smaków i pięknych zapachów:
•Zbierajmy tylko rośliny oddalone od zanieczyszczeń (dróg, fabryk), niemające styczności ze środkami chemicznymi.
•Roślina powinna być zdrowa, bez przebarwień ani zbyt intensywnie zielonych liści (oznaka przeazotowania).
•Kwiaty najlepiej zbierać do koszyka, a nie do foliowej torebki.
•Do koszyka powinny zawędrować jedynie rośliny niepodlegające ochronie.
•Trzeba zachować umiar – nie pozbawiamy kwiatów wszystkich roślin w okolicy, ponieważ muszą się jakoś rozmnażać i zaowocować, najlepiej zostawiać po kilka na krzaczku lub w kępie.
Idealnie byłoby, gdyby kwiaty pochodziły z naszej własnej hodowli.
W sklepach można bez problemu zakupić nasiona takich roślin jak nasturcja, ogórecznik czy nagietek.
•Musimy być w stu procentach pewni, że roślina jest jadalna.
Niektóre z wonnych i słodko pachnących kwiatów okazują się niejadalne, a nawet niebezpieczne dla zdrowia,
na przykład konwalia czy tulipan.
Inne potrafią zmylić podobieństwem do tych jadalnych, na przykład bez koralowy, którego kwiaty
są wyjątkowo podobne do kwiatów bzu czarnego, a różni te rośliny kolor owoców.
Bez koralowy jest rośliną trującą.

Z łąki na talerz
Nie ma nic prostszego niż wybrać się na najbliższą łąkę i zerwać bukiecik stokrotek bez szkody dla środowiska
ponieważ stokrotka to jedna z najbardziej popularnych roślin w naszym klimacie.
Podobnie jest z mleczem i koniczyną, których jest u nas pod dostatkiem.
Zarówno koszyczki, jak i młode liście stokrotki nadają się jako dodatek do sałatek.
Małe koszyczki wrzuca się całe, z dużych obrywa się płatki.
Stokrotkami można też ozdobić torty i inne słodkości.
Zawierają one beta-karoten, witaminę C, flawonoidy, białka, cukry i sole mineralne.

Kwiaty koniczyny łąkowej, nazywanej także koniczyną czerwoną, mają słodkawy smak, dlatego można
dodawać je nie tylko do sałatek, lecz także do deserów, a nawet przetworów.
Cała roślina obfituje we flawonoidy, antocyjany i fenolokwasy (salicylowy i kumarowy).
Kwiaty zawierają też olejki eteryczne, garbniki, karoten i witaminy C i E. Koniczyna wpływa pozytywnie na trawienie.

Z kwiatów mniszka lekarskiego można zrobić „miód”, który jest nie tylko smacznym dodatkiem do naleśników
i pieczywa, ale też stanowi lekarstwo na przeziębienie.
Pospolity mlecz jest źródłem witamin B i C, beta-karotenu i minerałów, poprawia pracę wątroby,
a także ma działanie moczopędne i antystresowe
.
Popularny bratek, zarówno ten łąkowy (fiołek trójbarwny), jak i te hodowane w ogrodzie,
to doskonały dodatek do sałatek i deserów.
Świetnie nadaje się do zamrażania w kostkach lodu.
Zawiera witaminę C i mikroelementy.
Bratek polny, czyli fiołek trójbarwny jest cennym ziołem – reguluje przemianę materii,
wzmacnia naczynia krwionośne, ma działanie moczopędne i odtruwające organizm.
Źródła:
•Lesley Bremnes, Wielka księga ziół.
•Inga-Britta Sundqvist, Kuchnia wegetariańska.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

Naleśniki z czarnego bzu?
A może nasturcja w sałatce?
Najbardziej popularne jadalne kwiaty to przecież tylko ułamek możliwości świata roślin.
Zobacz, jakie jeszcze kulinarne inspiracje można czerpać wprost z rabaty.

Płatki róży
Do rozmaitych potraw można używać płatków każdej pachnącej róży.
Ze względu na swój słodki zapach jest ona wykorzystywana do deserów.
Popularne w cukiernictwie i w kuchni bliskiego wschodu jest stosowanie wody różanej do rozmaitych potraw.
Z płatków róży robi się aromatyczną konfiturę do herbaty.
Kandyzowane lub surowe dodaje się do deserów i sałatek, a także można nimi ozdabiać ciasta.
Do dzbanka z wodą mineralną warto wrzucić kilka kostek lodu oraz płatki róży i popijać taki raromatyczny napój w upalny dzień.

Nasturcja
Nasturcja to kolejna roślina sałatkowa. J
ej kwiaty mają walory dekoracyjne i lekko pieprzowy smak.
Delikatne pączki nasturcji można marynować, a niedojrzałe nasiona zastępują w potrawach kapary.
Zawiera ona sole mineralne, olejki eteryczne oraz błonnik, ma również działanie bakteriobójcze.

Kwiaty ogórecznika
Małe, niebieskie kwiaty ogórecznika mogą być zarówno ozdobą stołu jak i składnikiem sałatki.
Nadają się do kandyzowania, jako dodatek do deserów i do zamrażania w kostkach lodu.
Kwiaty, ale przede wszystkim nasiona ogórecznika zawierają duże ilości kwasu tłuszczowego GLA.
Ogórecznik jest źródłem wapnia, potasu i soli mineralnych.
Podobno wpływa na wydzielanie adrenaliny, dlatego już krzyżowcy dla dodania odwagi wrzucali sobie
kwiaty ogórecznika do pucharów „strzemiennego” przed wyruszeniem w drogę.

Nagietek lekarski
Nagietek lekarski znany jest ze swoich leczniczych właściwości.
Przyspiesza on trawienie i ułatwia wytwarzanie żółci, a w postaci maści czy kompresów ułatwia gojenie się ran.
Od wieków używany był nie tylko w kosmetyce i medycynie, ale i w  kuchni.
Suszone lub świeże płatki nagietka dodaje się do sałatek, zup i sosów.
Kwiat ten jest źródłem naturalnego barwnika, dlatego stosuje się go do barwienia ryżu, masła, serów,
którym nadaje piękny szafranowy kolor.

Kwiaty roślin dyniowatych
Z roślin dyniowatych pozyskamy kwiaty, które wykorzystamy do przyrządzenia przede wszystkim
wytrawnych potraw.
Kwiaty dyni, cukinii, kabaczka nadają się idealnie do smażenia w tempurze.
Można je też faszerować serkiem ricotta, grzybami czy innymi bardziej lub mniej wykwintnymi farszami,
a następnie zapiekać w piekarniku.
Do tego typu potraw nadają się zarówno kwiaty męskie jak i żeńskie dyniowatych (żeńskie to te z zalążkiem owocu).
Pamiętajmy, że nie należy zrywać wszystkich kwiatów męskich, bo owady nie mogłyby zapylić kwiatów żeńskich.

Warto wspomnieć też o kwiatach bzu czarnego, z których smaży się przepyszne naleśniki, o kwiatach pelargonii, goździka i akacji, ale  też cytryny i mniej znanej wiązówki błotnej, która występuje na podmokłych łąkach.
Kwiatki lawendy nadadzą aromatu kruchym ciasteczkom i owocowym wypiekom.
Właściwości kwiatów doceniono już w starożytności. Persowie i Grecy ozdabiali potrawy złotymi płatkami nagietka,
Rzymianie ucztowali wśród różanych płatków, a Chińczycy wzbogacali swoje jedzenie kwiatami liliowca
i złocienia wieńcowego.
Źródła:
•Lesley Bremnes, Wielka księga ziół.
•Inga-Britta Sundqvist, Kuchnia wegetariańska.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Kwiat pomarańczy
Nazwa w języku angielskim...Orange blossom
Nazwa w języku niemieckim...Orangenblüte
Jest to jadalny kwiat Pomarańczy chińskiej (Citrus sinensis).
Jego płatki są przede wszystkim wykorzystywane do produkcji wody pomarańczowej.
Może ona być składnikiem różnych deserów, zwłaszcza pieczonych babeczek i ptasiego mleczka.
Suszone lub kandyzowane kwiaty pomarańczy służą do aromatyzowania herbat i mieszanek herbacianych.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Bławatek
Nazwa łacińska...Centaurea cyanus
Nazwa w języku angielskim...Cornflower
Nazwa w języku francuskim...Bleuet des champs
Nazwa w języku niemieckim...Kornblume
Nazwa regionalna lub potoczna...Chaber

Bławatek należy do rodziny astrowatych.
Pochodzi on z Europy oraz Azji.
Elementem kulinarnym chabru są kwiaty.
Charakteryzują się one przyjemnym, ale ulotnym smakiem.
Mają delikatny, kwiatowy zapach.
Przyrządza się z nich napoje w postaci gazowanych, niskoalkoholowych lemoniad.
Ponadto są także składnikiem herbat i mieszanek herbacianych.
Mogą być używane do dekorowania potraw.
Sposób przechowywania
Suszone płatki kwiatów przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemniczkach.
Sok ze świeżych kwiatów, barwi papier i przetwory spożywcze na niebiesko

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Fiołek ogrodowy
Nazwa łacińska...Viola ×wittrockiana Gams
Nazwa w języku angielskim...Pansy
Nazwa w języku francuskim...Pensée des jardins
Nazwa w języku niemieckim...Stiefmütterchen
Nazwa regionalna lub potoczna...Bratek

Fiołek ogrodowy jest krzyżówką trzech dziko rosnących gatunków fiołka.
Kwiaty mają cierpki i słodki posmak.
Charakteryzują się delikatnym zapachem.
Występują prawie we wszystkich kolorach. Dodaje się je do sałatek warzywnych i owocowych,
zup oraz dań z warzyw.
Można je również umieścić w kostkach lodu i podawać jako dodatek do napoi.
Sposób przechowywania
Suszone kwiaty najlepiej przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Nagietek
Nazwa łacińska...Calendula officinalis
Nazwa w języku angielskim...Marigold
Nazwa w języku francuskim...Souci officinal
Nazwa w języku niemieckim...Ringelblume
Nazwa regionalna lub potoczna...Miesięcznica, Paznokietki

Kwiaty nagietka tworzą nieduże koszyczki, które mają żółto-pomarańczową barwę.
Zbiera się je od kwietnia do sierpnia. Są to kwiaty jadalne, często stosowane w kuchni oraz ziołolecznictwie.
Jako przyprawa mogą zastępować szafran.
Ponadto dodaje się je do zup, makaronów, sosów oraz do zabarwiania, np. ryżu.
Młode listki są dobrym składnikiem sałatek.
Nagietek ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.
Ponadto działa kojąco i leczniczo na uszkodzenia skóry.
Sposób przechowywania
Kwiaty nagietka suszy się, a następnie przechowuje szczelnie zamknięte i chroni przed dostępem światła.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Koniczyna łąkowa
Nazwa regionalna lub potoczna...Inna nazwa to koniczyna czerwona.
Nazwa łacińska...Trifolium pratense L.
Nazwa w języku angielskim...Red Clover
Nazwa w języku francuskim...Trèfle des prés
Nazwa w języku niemieckim...Wiesen-Klee

Koniczyna należy do rodziny bobowatych.
Rośnie powszechnie na polach i pastwiskach.
Występuje prawie na wszystkich kontynentach.
Jej łodyga osiąga wysokość 30-40 cm.
Kwiaty są małe, okrągłe i ciemnoczerwone.
Do celów leczniczych zbiera się je w okresie kwitnienia i suszy w ciepłym miejscu.
Suszone kwiaty koniczyny, używane miejscowo, przyspieszają gojenie się ran.
Badania dowodzą, że zawarte w nich izoflawony pomagają w utrzymaniu plastyczności i giętkości dużych naczyń krwionośnych.
Świeże, roztarte kwiaty łagodzą skutki ukąszenia owadów i uśmierzają bóle stawów.
Sposób przechowywania
Suszone płatki koniczyny należy przechowywać w szczelnym i suchym słoiku.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Dziewanna
Nazwa łacińska...Verbascum L.
Nazwa w języku angielskim...Mullein
Nazwa w języku francuskim...Molène
Nazwa w języku niemieckim...Königskerzen

Dziewanna jest rośliną należącą do rodziny trędownikowatych.
Kwiaty są różnokolorowe, najczęściej żółte, rzadziej pomarańczowe, niebieskie i białe.
Zbiera się je w słoneczne dni i tylko w pełni rozwinięte.
Napary mają działanie wykrztuśne, przeciwzapalne, dezynfekujące i napotne.
Zewnętrznie stosowane okłady z wywaru pomagają w leczeniu oparzeń i chorobach skóry.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

Nasturcja
Jadalne są kwiaty, długie młode pędy z pączkami kwiatów i młode listki-ziołowy, ostry smak porównywalny do rzeżuchy.
Aby nadać zupie w formie chłodnika, czy na ciepło elegancji i koloru nasturcja świetnie się sprawdzi- do letnich sałatek z egzotycznymi owocami, potrawy z ziemniaków i do min. serów żółtych.
Listki i kwiaty można podać w całości lub pocięte w paseczki.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

Bratki
Jadalne całe kwiaty- lekko słodkawy smak, trójkolorowe- herbaciany smak
Bardziej do nadania sałatkom koloru niż smaku i do dekoracji.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

Ogórecznik lekarski
Jadalne są piękne habrowe kwiaty (ale bez szypułek, które są absolutnie nie jadalne) i młode jeszcze nie owłosione listki. 
Ogórecznik ma bardzo delikatny ogórkowy smak i dlatego najlepiej stosować świeże dopiero co zerwane kwiaty
Ładnie wyglądają kwiaty (bez szypułek) zamrożone w kostkach lodu i dodane do dzbanka z napojem lub do koktajlu.
Kwiaty najlepiej podawać do zimnych dań jako ozdobę sałatek z owoców, ale też do lodów, deserów i tortów czy innych ciast.
Młode listki pokrojone w paseczki świetnie pasują do puddingów, twarożku, omletów i sałatek np. z pomidorem, ogórkiem, jajkiem.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

Goździki 
Jadalne płatki- pikantno-słodki smak
Listki smakują najlepiej w sałatkach

 

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#14

Begonia
Świeży, kwaskowy smak, może zastąpić szczaw czy kwaśność cytryny
Do sałatek, idealne w parze z Niecierpkiem.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#15

Niecierpek Waleriana
Smak delikatnie rzodkiewkowy
Do sałatek letnich, świetnie zastąpić mogą begonię, jeśli dla kogoś mają zbyt intensywny smak.

 

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#16

Fioletowy bez (siringa vulgaris)
Kwiatki-cytrynowy smak
Do wiosennych sałatek i dekoracji

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#17

Stokrotki
Cała roślina jest jadalna: od kwiatka do korzonka- delikatnie miętowy i smak goździków
Bardziej dekoracyjna niż o walorach smakowych
źródło

 

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości