17-08-2011, 14:36
Świerk (Picea A. Dietr.)
Rodzaj (bardzo) wysokich, zimozielonych drzew iglastych o regularnie stożkowatym pokroju z prostym pniem i długim, wyprostowanym wierzchołkiem.
Igły świerków są pojedyncze, zazwyczaj czrerokanciaste w przekroju i bardzo kłujące.
Wydłużone w kształcie, zwisające w górnej części korony i opadające w całości szyszki posiadają
stosunkowo cienkie i mało zdrewniałe łuski nasienne.
Świerki, podobnie zresztą jak blisko spokrewnione z nimi sosny, produkują duże ilości żywicy roztaczającej bardzo przyjemny zapach.
Niektóre gatunki, w szczególności świerk pospolity są jednymi z najważniejszych drzew leśnych świata,
budujących m.in. górskie lasy reglowe, ale też hodowanych na sztucznych plantacjach w celu szybkiego pozyskiwania drewna.
Rodzaj świerk obejmuje około 35 gatunków, z których w Polsce w stanie naturalnym występuje tylko jeden
- świerk pospolity (P. abies).
Z uprawianych u nas obcych gatunków w pierwszej kolejności wymienić należy pochodzącego z Ameryki Północnej świerka kłującego (P. pungens); to jedno z najpopularniejszych w Polsce drzew ozdobnych obcego pochodzenia jest bardziej znane pod nazwą świerk srebrny, związanej z białoniebieskawą barwą szpilek większości uprawianych w Europie odmian.
Znacznie rzadziej można spotkać posiadającego bardzo wąską, prawie kolumnową koronę
świerka serbskiego (P. omorika).
Świerki cechują się dużą zmiennością form i ogromną ilością odmian
http://www.drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/s...polity.php
Ciekawostki
W warunkach ekstremalnych (braku innego pożywienia) świerk może służyć jako tymczasowe źródło pokarmu.
Pod korą właściwą znajduje się stosunkowo pożywna i jadalna miazga.
Szkoły przetrwania rekomendują spożywanie jej w okresie wiosny, gdy znajdują się w niej większe ilości żywicy.
Z igliwia zawierającego witaminę C można przygotować gorący napój zalewając go wrzątkiem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awierk