Łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis)
Gatunek z rodziny komosowatych.
Występuje w naturze w Azji i Europie Południowej.
W Polsce częściowo uprawiana.
Roślina używana na jarzynę.
Z młodych pędów oraz liści sporządza się zupy lub używa się w formie jako szpinak.
Roślina lecznicza mająca właściwości regulujące trawienie.
źródło
Działanie i zastosowanie lecznicze:
Młode liście łobody można spożywać po ugotowaniu.
Posiadają one nie tylko znaczenie dietetyczne, ale również i lecznicze, bowiem ułatwiają przyswajanie
składników odżywczych z pokarmu oraz korzystnie wpływają na proces trawienia i przemiany materii
Na koniec uwaga!
Po spożyciu większej ilości łobody, przebywanie na słońcu może doprowadzić do ciężkiego uczulenia objawiającego się obrzękami.
Zastosowanie kulinarne:
Zupa z łobody.
300 g liści łobody, 50 g cebuli, 25 g mąki, 50 g oleju, 100 g śmietany, 1 l bulionu
(może być z kostki), 1 jajko, zielona pietruszka, sól, pieprz do smaku.
Liście łobody umyć, wrzucić na wrzącą wodę na 1 – 2 minuty, przełożyć na durszlak
by woda obciekła, a następnie drobno pokroić.
Posiekaną cebulę posypać mąką, podsmażyć na oleju, zmieszać z łobodą i rozprowadzić wodą lub bulionem.
Posolić i gotować do czasu, aż liście łobody będą miękkie.
Przełożyć na talerze posypawszy po wierzchu drobno posiekanym jajkiem ugotowanym
na twardo, oraz polać śmietana i posypać posiekana pietruszką.
Surówka z łobody.
100 g młodych listków łobody, 30 g liści szczawiu, 20 g „bączków” cebuli,
40 g młodych ogórków, 5 g pokrzywy, pół litra wody, 20 g śmietany, sól, pieprz do smaku.
Liście łobody, szczawiu i pokrzywy sparzyć w osolonym wrzątku, ostudzić.
Pokroić drobno, dodać pokrojone ogórki, cebulkę, posolić, popieprzyć, polać śmietaną.
(Sowremiennaja encikłopedia owoszczewoda, Sankt-Peterburg 2000, s. 23)
Łoboda solona.
Zielę (młodziutkie szyty pędów) komosy umyć, odcedzić, pozwolić obciec wodzie.
Ułożyć w emaliowanym naczyniu przesypując solą w ilości 11/4 szklanki na wiadro ziela,
nakryć drewnianym denkiem, denko obciążyć.
Zużywać w razie potrzeby.
Przed przygotowaniem potraw solone ziele drobno posiekać.
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=75MKOVL8grM