Komosa
#1

   
Komosa (Chenopodium L.)
Rodzaj roślin, należący do rodziny komosowatych.
W Polsce występuje ok. 30 gatunków, w tym zarówno gatunki rodzime, jak i gatunki zawleczone i efemerofity.
Gatunkiem typowym jest Chenopodium rubrum L..
Zastosowanie
Prowadzone są badania nad wprowadzeniem do uprawy komosy ryżowej (Chenopodium quinoa) z Ameryki Południowej
wykaz gatunków tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa biała (Chenopodium album).
Lebioda - chwast dla głodnych
Większości z nas lebioda kojarzy się z biedą.
I słusznie, bo to chwast, który ratował od głodu naszych dziadów.
Jednak nie przypadkiem sięgali właśnie po nią.
Okazuje się bowiem, że lebioda jest bardzo pożywna.
Słowa „lebioda”, co ciekawe, nie znajdziemy w żadnym atlasie, możemy natknąć się co najwyżej na „lebiodkę” wskazującą na zupełnie inną roślinę – dzikie oregano. 
Lud ochrzcił ją wieloma nazwami: lebioda, komosa, łoboda, natyna, wołok, szabaga, lebida, łapucha, łopucha, kumosa, warmuz, jarmucha, jarmuż, jarmużka, faćka, bańdocha. 
Tymczasem „oficjalna” nazwa lebiody to komosa biała (Chenopodium album).
Rodzaj komosa zawiera jeszcze wiele innych podobnych do siebie gatunków jadalnych, a najczęściej spotykanym i używanym była właśnie komosa biała.

W Polsce lebiodę nazywano jeszcze łobodą i jarmużem.
Obydwie nazwy są mylące, gdyż dziś łoboda to oficjalna nazwa rodzaju Atriplex (najpospolitsza jest łoboda rozłożysta
– Atriplex patula, a w ogrodach pospolicie hoduje się, przejściowo dziczejącą, odmianę purpurową łobody ogrodowej
– A. hortensis).
Jarmuż zaś to nazwa uprawnego warzywa, z którego gotowano zieleninę w taki sam sposób, jak z lebiody, a że najczęściej używano do tego lebiody, ją też często nazywano „jarmużem”.
Dawniej nie odróżniano lebiody od łobody i traktowano ją jak jedną roślinę.
Jednak obie – lebioda-komosa Chenopodium i „naukowa” łoboda Atriplex – są ze sobą spokrewnione i używa się ich w taki sam sposób.

Dawniej lebiodę jedzono w całej Polsce.
Nie było wsi, gdzie nie znano by tego chwastu.
Już w XIX wieku była synonimem biedy, ale używano jej powszechnie.
Jest rośliną jednoroczną, rośnie w ogródkach i na polach.
Zbierano ją późną wiosną, na przednówku, kiedy była jeszcze delikatna, w lecie zaś obrywano młodsze listki.
Lebiodę zazwyczaj sparzano wrzątkiem lub podgotowywano, a potem smażono na maśle lub smalcu.
Dzięki wstępnemu sparzeniu jest dużo smaczniejsza niż tylko gotowana czy smażona.            
Przyrządzano ją z gotowanymi ziemniakami, ze śmietaną, z mlekiem, z jajkami.                
Najczęściej na gęsto jak szpinak.
W niektórych regionach dodawano ją także do zupy.
Niektóre starsze osoby jeszcze w latach 60. XX wieku zbierały ją dla smaku, a najwięksi jej amatorzy robią to do dziś.
Lebioda najpopularniejsza jest (była) na Podhalu i Lubelszczyźnie.

O pożywności rośliny świadczy jedna z jej angielskich nazw: fat hen, czyli „tłusta kura”, gdyż często karmiono nią zwierzęta. 
Nasiona zawierają saponiny (jak fasola), dlatego powinny być przed użyciem namoczone przez noc,  a potem dobrze przepłukane. 
Gotujemy je jak kaszę, po ugotowaniu wyglądają jak czarny kawior.
Najczęściej używanym gatunkiem w Europie była wspomniana komosa biała.
Od czasów prehistorycznych do XVIII wieku uprawiano ją w Europie, a w Japonii (znana tam jako akaza) jedzona jest do dziś.

Dawniej uprawiano też łobodę ogrodową i komosę strzałkowatą (Chenopodium bonus-henricus), u nas spotykaną głównie na zachodzie kraju.
Przyrządzano ją podobnie jak komosę białą, jedzono także obrane młode pędy, jak szparagi.
Komosę i łobodę jedli Indianie zarówno w Ameryce Północnej, jak i Południowej.
Młode rośliny najczęściej przygotowywali jak szpinak.
Navaho, Paiute i Indianie z Montany jedli też zmielone nasiona.
Pamiętać trzeba, że do rodzaju tego należy Chenopodium quinoa, gatunek amerykański, którego nasiona są sprzedawane w sklepach ze zdrową żywnością, gdy tymczasem jego bliski krewniak – komosa biała – jest bezlitośnie tępionym chwastem!
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa biała (Chenopodium album L.), lebioda
[ang: fat-hen (pigweed), fr: ansérine blanche, niem: weißer Gänsefuß]
Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny komosowatych.
Jest gatunkiem kosmopolitycznym rozprzestrzenionym na całym świecie.
W Polsce jest pospolita na całym obszarze.
Roślina jednoroczna osiągająca wysokość 15-100 cm (w uprawach kukurydzy znajdowano okazy o wysokości 2,5 m).
Cała roślina jest mączysto owłosiona.
Rośnie na przydrożach, śmietniskach, rowach.
Jest rośliną ruderalną i częstym chwastem w uprawach rolniczych.

Zastosowanie
Roślina uprawna:
Historia uprawy: w Europie była uprawiana przez ludzi od prehistorycznych czasów aż do XVIII wieku.
Obecnie jest lokalnie uprawiana w Azji.
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: korzeń i ziele (Herba Chenopodii albi).
Działanie: wewnętrznie pomaga przy kaszlu i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, zewnętrznie stosowana była na rany.
Obecnie nie jest używana w ziołolecznictwie.
Sztuka kulinarna:
nasiona i młode liście są jadalne, liście bywają stosowane zamiast szpinaku.
Mają dużo białka (16%), węglowodanów (49%), witaminy C, prowitaminy A.
Starsze liście i nasiona są trujące.
Łatwo jednak pozbawić ich trujących składników – przed spożyciem muszą być gotowane, a wodę po gotowaniu odlewa się.
Z nasion można przyrządzać mąkę i kasze.

Ciekawostki
Zwyczajowo nazywana była lebiodą.
W Europie na tzw. przednówku, oraz w czasie braków żywności podczas I i II wojny światowej była zbierana i wykorzystywana do spożycia, jako warzywo.
Podczas oblężenia Leningradu uratowała wielu ludzi przed szkorbutem i śmiercią głodową
Była zbierana i zjadana przez liczne plemiona Indian amerykańskich.
W Ameryce Południowej uprawiana jest spokrewniona z nią komosa ryżowa, będąca źródłem pożywnych nasion zbieranych na kaszę.
Pyłki komosy u osób uczulonych powodują alergię.
W uprawach buraków może być wykorzystywana jako roślina pułapkowa dla mszyc, które bardzo chętnie składają na niej jajka.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa Strzałkowata  (Chenopodium bonus-henricus)
[ang: goosefoot (all-good), fr: ansérine Bon-Henri, niem: guter Heinrich]
Komosa strzałkowata (zwana też gęsią stopą lub mączyńcem) jest rośliną wieloletnią wysokości 20-60 cm, nieco lepką, z mączystym nalotem.
Łodyga wzniesiona, prosta.
Liście ma charakterystyczne: duże, trójkątnie-oszczepowate, zaostrzone, całobrzegie, faliste,długoogonkowe; liście szczytowe podługowato-lancetowate, krótkoogonkowe.
Kłębiki kwiatostanowe zebrane w krótkie kłosy, a następnie w gęste kłosokształtne kwiatostany.
Kwiaty środkowe w kłębiku 5-dzielne a brzeżne 3-4-dzielne.
Kwitnie od maja do sierpnia. Owocem jest drobny orzech spłaszczony z boków.

Występuje często na przydrożach, rowach, śmietniskach i przychaciach.
Zastosowanie kulinarne - jak komosa biała ale jedzono również obrane młode pędy, jak szparagi, odkopywane razem z częścią znajdującą się tuż pod ziemią.
Ziele stosowano jako środek antyseptyczny, korzeń - zewnętrznie w chronicznych wypryskach, wywar z liści - w grzybicy skóry owłosionej.
źródło

Od czasów prehistorycznych aż do XVIII wieku wiele gatunków komos było zbieranych i uprawianych jako rośliny jadalne.
Zjadano   młode   liście  i  nasiona, z których można robić  mąki i kaszę. Komosa strzałkowata nie ma takich własności trujących, jak komosa biała, która   również  była zjadana (po przegotowaniu i odcedzeniu).
Jeszcze w czasach współczesnych - w czasie I i II wojny światowej, czy na przednówku ludność ratowała się od głodu i szkorbutu zjadając ziele i nasiona komosy.
Ziele wykorzystywano w lecznictwie ludowym jako środek antyseptyczny, a korzeń do leczenia grzybicy skóry.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa L.)
Gatunek rośliny jednorocznej z rodziny komosowatych (Chenopodiaceae).
Uprawiany w Ameryce Południowej.
Jest blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą (Chenopodium album).
W Polsce notowano dawniej jej występowanie w okolicach Gubina.
Status gatunku we florze Polski: efemerofit.
Łodyga wzniesiona, prosta, dość gruba osiągająca wysokość ponad 1,5 m.
Często jest krwiście czerwona.
Liście szeroko trójklapowe o środkowej klapie szerokotrójkątnej, gruboząbkowane.
Kwiaty różowe, 5-krotne, o wolnych listkach okwiatu z 1 słupkiem i 5 przyrośniętymi do okwiatu pręcikami.
Owoc to drobne orzeszki otoczone zmięśniałym okwiatem.
Nasiona o średnicy 1,1-2,5 mm, u uprawianych form różnobarwne.
Na powierzchni mają ostrokanciaste, głębokie i gęsto rozmieszczone plastrowate dołki

Zastosowanie  
Roślina uprawna:
pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 5 tysięcy lat.
Była podstawowym pokarmem w państwach Inków i Azteków.
Ziarno komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryż peruwiański) jest produktem wysokobiałkowym.
Prowadzone są prace nad wprowadzeniem jej do uprawy w krajach rozwiniętych, również w Polsce.
Młode liście są jadalne, nadają się na surówki i sałatki.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa ryżowa
Quinoa to święte zboże dawnych Inków.
Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów.
Komosa ryżowa została na ponownie odkryta w latach 80.
Pierwsze jej uprawy powstały w stanie Kolorado USA, a póżniej w Europie
Po okresie zapomnienia wraca do łask z powodu niezwykłych wartości odżywczych, leczniczych i kosmetycznych.

Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa), ang. quinoa, proso boliwijskie należy do rodziny kosmowatych (Chenopodiaceae) zaliczanej do pseudozbóż, tzn. roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, niebędących zbożami.
Jest blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą (Chenopodium album).
Quinna pochodzi z rejonów górskich Boliwi, Chile, Peru oraz Ekwadoru.
W jednym z tubylczych języków komosa nosi nazwę kin-ła - matka zbóż.
O dziwo jest ona bardzo starą uprawą Andyjską, uprawiana od co najmniej 5000 lat.            
Quinoa używana była przez żołnierzy Azteckich jako pokarm w postaci zmielonej mączki wymieszanej z tłuszczem, zwłaszcza w czasie przemarszów.

Zastosowanie
Jest delikatna, niemal neutralna w smaku, dzięki czemu świetnie komponuje się z innymi produktami.
Można ją podawać jak ryż, makaron czy ziemniaki, dodawać do zup, robić z niej zapiekanki, sałatki, puddingi, dania wytrawne i słodkie.
Dobrze łączy się z ziołami, orzechami i wszystkimi warzywami.
Jest lekkostrawna i sycąca. Może być wspaniałym komponentem zup oraz dań jednogarnkowych.

Wskazówka:
Łupina nasion quinoa zawiera saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy, wykazujące działanie przeciwkrzepliwe (tj. rozrzedzające krew).
Przed spożyciem quinoa winna zatem zostać dokładnie umyta.
Obecność saponiny dyskwalifikuje jednak quinoa jako składnik pożywienia dla niemowląt i małych dzieci.

Gotowanie
Komosę ryżową gotuje się któtko– zaledwie 15 minut.
Należy pamiętać, by przed przyrządzeniem ziarna dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, gdyż otoczone są warstwą saponiny, gorzkiej substancji o właściwościach dezynfekujących i myjących.
Produkty z quinoa można nabyć w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością.
Zdrowa quinoa uchodzi za idealny suplement diety!
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa piżmowa, komosa meksykańska, herbata jezuicka (Chenopodium ambrosioides L.)
Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny komosowatych.
Pochodzi z Meksyku.
W Europie i w Polsce jest czasami uprawiana, jej zdziczałe formy można niekiedy spotkać w środowisku naturalnym (gatunek zawleczony).
Status gatunku we florze Polski: efemerofit.
Zastosowanie
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: ziele (Chenopodii anthelminthici), olejek komosowy (Oleum Chenopodii).

Działanie:
olejek eteryczny ma działanie przeciwrobaczycowe – używa się go do zwalczania owsików, glisty ludzkiej, tęgoryjca dwunastnicy.
Poraża on mięśnie robaków, umożliwiając wydalenie ich wraz z kałem.
Jednak łatwo o przedawkowanie, prowadzące do zatrucia.
Podaje się go razem z silnym środkiem przeczyszczającym.
Nieumiejętne stosowanie może doprowadzić do uszkodzenia nerek, wątroby, głuchoty, drgawek, a nawet śmierci.
W Meksyku i innych krajach Ameryki Łacińskiej komosa piżmowa jest używana jako przyprawa, pod nazwą epazote.
Wchodziła w skład niektórych kosmetyków.
Obecnie zabronione jest jej użycie do tego celu.
Dawniej stosowano napar z ziela komosy i olejek komosowy do leczenia chorób skóry i chorób wenerycznych.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa rózgowa (Chenopodium foliosum),
Znana niekiedy jako truskawkoszpinak, dostarcza aromatycznych słodkawych owocków

Komosa rózgowa (Chenopodium foliosum), inaczej truskawkoszpinak.
Skupiska jej jadalnych owocków - orzeszków w czerwonych osnówkach przypominających maliny - znajdują się w kątach liści i mają słodkomdły smak i delikatny malinowy aromat.
Odmiana uprawna 'Strawberry Sticks' ma owocostany o średnicy około 1 cm, tak czerwone, że zasługuje na miano rośliny ozdobnej.

Komosa rózgowa to interesująca, wartościowa, łatwa w uprawie, jednoroczna roślina ozdobna i warzywna, osiągająca wysokość od 30 do 50 centymetrów o licznych pędach pokrytych ostro wcinanymi liśćmi.
Jesienią na pędach pojawiają się liczne, soczyste owoce.
Liście komosy mogą być przyrządzane i spożywane jak szpinak, natomiast owoce podobnie jak owoce truskawki.
Ładnie prezentują się na obwódkach rabaty lub w pojemnikach.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa główkowata (Chenopodium capitatum)
Gatunek rocznej rośliny okrytonasiennej z rodziny komosowatych lub szarłatowatych (w zależności od ujęcia systematycznego).
Pochodzi z Azji.
W Polsce bardzo rzadko jest uprawiana.
Roślina wykorzystywana jako jarzyna

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Komosa czerwonawa (Chenopodium rubrum L.)
Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny komosowatych. 
W Polsce występuje na całym obszarze kraju.
Roślina jednoroczna. 
Kwitnie od lipca do września, jest wiatropylna. 
Roślina ruderalna – rośnie na śmietniskach, przychaciach, przydrożach. 
Jest też jednym z chwastów w uprawach rolniczych. 
W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych gatunek charakterystyczny dla All. Chenopodium fluviatile, Ass. Chenopodio-Atriplicetum.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

Komosa jesienna (Chenopodium ficifolium Andrz.)
Gatunek rośliny z rodziny szarłatowatych. 
Występuje w Europie, Azji i Afryce Północnej. 
W Polsce rośnie głównie w zachodniej części kraju.
Roślina jednoroczna. Rośnie na aluwiach, polach, w siedliskach ruderalnych. Kwitnie od lipca do września.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

Komosa kalinolistna (Chenopodium opulifolium Schrad. ex W.D.J.Koch & Ziz)
Gatunek rośliny z rodziny szarłatowatych, kosmopolityczny. 
W Polsce występuje rzadko i ustępująco; rośnie w rozproszeniu, głównie w południowo-zachodniej części kraju
Roślina jednoroczna, ruderalna. 
Kwitnie od lipca do września. 
Gatunek charakterystyczny zbiorowisk z zespołu Chenopodietum stricti, występujących na siedliskach ruderalnych w miastach, na podłożu gliniastym lub piaszczysto-gliniastym.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

Komosa mierzliwa (Chenopodium vulvaria L.) 
Gatunek rośliny z rodziny szarłatowatych. 
Jako gatunek rodzimy występuje w Europie, Afryce i Azji, ponadto gatunek zawleczony do Ameryki Północnej i Południowej, Australii i Nowej Zelandii. 
W Polsce jest gatunkiem rzadkim; rośnie głównie w południowo-zachodniej części kraju.
Roślina jednoroczna. 
Roślina ruderalna. 
Kwitnie od lipca do września.
Gatunek charakterystyczny wybitnie nitrofilnych zbiorowisk z zespołu Urtico-Malvetum, występujących na wsiach pod płotami, na podwórkach oraz w pobliżu zabudowań gospodarskich.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#14

Komosa murowa (Chenopodiastrum murale (L.) S.Fuentes, Uotila & Borsch
Gatunek rośliny z rodziny szarłatowatych. 
Gatunek kosmopolityczny. 
W Polsce jest gatunkiem rzadkim i ustępującym; rośnie w rozproszeniu na obszarze całego kraju.
Roślina jednoroczna. 
Roślina ruderalna. 
Kwitnie od lipca do października. 
Gatunek charakterystyczny wybitnie nitrofilnych zbiorowisk z zespołu Urtico-Malvetum, występujących na wsiach pod płotami, na podwórkach oraz w pobliżu zabudowań gospodarskich.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#15

Komosa sina (Chenopodium glaucum L., właśc. Oxybasis glauca (L.) S. Fuentes & al.)
Gatunek rośliny jednorocznej z rodziny szarłatowatych.
Występuje na dużej części Europie (brak go w Europie południowo-zachodniej i w Norwegii), w Ameryce Północnej oraz obszarach Azji o klimacie umiarkowanym. 
W Polsce pospolity na obszarze niżu i w górach po regiel dolny.
Rośnie na wysypiskach, drogach wiejskich, na glebach piaszczystych. 
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#16

Komosa ostroklapowa (Chenopodium acerifolium Andrz.)
Gatunek rośliny z rodziny szarłatowatych. 
Występuje w Europie i Azji, od Polski na zachodzie po Jakucję na wschodzie. 
W Polsce rośnie nad środkową i dolną Wisłą.
Roślina jednoroczna. 
Rośnie na aluwiach. Kwitnie od sierpnia do października.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#17

Komosa trójkątna (Chenopodium urbicum L., właśc. Oxybasis urbica (L.) S. Fuentes & al.)
Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny szarłatowatych. 
Antropofit zadomowiony.
Jest rośliną ruderalną. 
Kwiat przedsłupny. 
Kwitnie od lipca do września.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#18

Komosa wzniesiona, komosa sztywna, komosa prążkowana (Chenopodium strictum Roth.)
Gatunek rośliny jednorocznej zaliczany w różnych systemach klasyfikacyjnych do rodziny komosowatych lub szarłatowatych.
Rodzimy obszar jego występowania to Azja Środkowa. 
W Europie po raz pierwszy jego występowanie odnotowano w XIX wieku, w Polsce w Toruniu w 1891 roku. 
Rozprzestrzenił się głównie w okresie II wojny światowej i potem, na gruzowiskach powstałych podczas działań wojennych. 
Obecnie w Ameryce Północnej, Europie i Azji jest szeroko rozprzestrzeniony, występuje także w niektórych regionach Afryki i Ameryki Południowej. 
W Polsce jest gatunkiem obcego pochodzenia, obecnie dość częstym.

Rozwój
Roślina jednoroczna. 
Kwitnie zwykle od czerwca do sierpnia, czasami od czerwca do października.
Siedlisko
Głównie siedliska ruderalne: nieużytki, niezagospodarowane tereny miejskie, gruzowiska, tereny kolejowe, przemysłowe i portowe. 
Czasami występuje także na polach uprawnych jako chwast. 
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#19

Komosa wielonasienna (Chenopodium polyspermum L., właśc. Lipandra polysperma (L.) S. Fuentes & al.)
Gatunek rośliny z rodziny szarłatowatych. 
Występuje w całej Europie, a także w Azji Zachodniej, na Kaukazie i Zakaukaziu. 
W Polsce pospolity.
Roślina jednoroczna. 
Rośnie na polach, ogrodach, winnicach, brzegach rzek. 
Traktowana jako chwast. 
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#20

Komosa wielkolistna (Chenopodium hybridum L., właśc. Chenopodiastrum hybridum (L.) S. Fuentes & al.)
Gatunek rośliny z rodziny komosowatych. 
Występuje w całej niemal Europie i na obszarach Azji o klimacie umiarkowanym, a miejscami również o klimacie tropikalnym (w Indiach). 
Na terenie Polski jest dość pospolity, prawdopodobnie jest archeofitem.
Roślina roczna. 
Kwitnie od lipca do września. 
Siedliska ruderalne. Gatunek wybitnie azotolubny. Rośnie na niżu na siedliskach ruderalnych, ale także na polach uprawnych (chwast).
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#21

Komosa śmierdząca (Chenopodium schraderianum Schult., właśc. Dysphania schraderiana (Schult) Mosyakin & Clemants)
Gatunek rośliny z rodziny szarłatowatych. 
Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki Północnej i Wschodniej oraz Półwyspu Arabskiego, ale jako gatunek zawleczony rozprzestrzenił się również w innych rejonach Afryki, a także we wschodniej Europie. 
Występuje w południowo-wschodniej Polsce. 
Status gatunku we florze Polski: kenofit, efemerofit.
Roślina roczna. Kwitnie od lipca do września. Siedliska ruderalne.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#22

Komosa (lebioda) - zapomniana roślina jadalna.
Komosa to roślina ruderalna – występuje na łąkach, wysypiskach śmieci i przy domach. 
Jest chwastem pospolitym nie tylko w Polsce, ale też na całym świecie. 
W Chinach znana jest jako „pachnące kości tygrysa”. 
Tam też jest powszechnie spożywanym warzywem, które znaleźć można nawet w restauracyjnych menu.

W Polsce występuje kilka odmian komosy. 
Najpopularniejsze z nich i nadające się do spożycia to jednoroczna komosa biała(Chenopodium album ) i wieloletnia komosa strzałkowata (Chenopodium bonus-henricus). 
Roślina ta ma również liczne nazwy ludowe: lebioda, łoboda, natyna, wołok, szabaga, lebida, łapucha, łopucha, kumosa, warmuz, jarmucha, jarmuż, jarmużka, faćka, bańdocha, a także mączyniec, gęsia stopa czy dobry Henryczek. 
Mylona bywa z łobodą (Atriplex hortensis), która reprezentuje inny gatunek, ale charakteryzuje się identycznymi właściwościami, więc można ją zastosować w kuchni w ten sam sposób. 
W ostatnim czasie na stołach triumfy święci komosa ryżowa tzw. quinoa, amerykańska krewniaczka naszej lebiody, uznawana za jeden z najzdrowszych pokarmów.

Chwast, który ratował od głodu
Komosa to zioło i wartościowe pożywienie, które towarzyszyło człowiekowi od czasów neolitycznych – to właśnie nasiona komosy między innymi znaleziono w zachowanym żołądku człowieka z Tollund.
Popularność tej rośliny jadalnej zaczęła jednak słabnąć pod koniec XIX wieku. 
Prawie zupełnie zapomniano o niej po II Wojnie Światowej. 
Kojarzona była ze skrajną biedą, ponieważ w czasach wojen i nieurodzaju dla ubogich stanowiła ważny składnik pożywienia.

Jak zbierać?
Komosa łatwo kumuluje azotany, więc nie powinno się zbierać jej na zbyt nawożonej glebie. 
Najlepiej wybierać chwasty, rosnące na piasku w czystym ekologicznie środowisku – z dala od dróg i składowisk śmieci. 
Najbardziej wartościowe i lekkostrawne są młode pędy lebiody, więc dobrze jest zbierać ją wczesną wiosną. 
Starsze rośliny uważane są za trujące i mogą mieć działanie fotouczulające (pod wpływem promieni UV pojawiają się zmiany skórne), więc po ich zjedzeniu nie można eksponować skóry na słońce. 
Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu liści można jednak pozbyć się szkodliwych substancji, takich jak saponiny. 
Dlatego przed spożyciem lebiody należy wrzucić ją do wrzątku, a następnie odlać wodę i przejść do dalszych etapów przyrządzania potrawy.

Jak jeść?
Komosa to odżywcze warzywo bogate w witaminy A, B1, B2 i C oraz mikroelementy. 
Zawiera sporą ilość węglowodanów i białek. 
Jej nasiona bogate są w tłuszcze i albuminy.
Świeże, młode liście można wykorzystać do wiosennych sałatek, natomiast starsze, sparzone wrzątkiem do nadzienia (naleśników, pierogów, tart, makaronów), zup, puree i aromatycznych ciast. 
W kuchniach regionalnych znane są połączenia komosy z kaszą, głównie jęczmienną. 
Roślina po przyrządzeniu przypomina szpinak – zarówno smakowo, jak i wizualnie, więc można wykorzystać ją do przygotowania potraw, w których zazwyczaj użylibyśmy szpinaku.
Duszone kwiaty, wyglądające jak minibrokuły, świetnie smakują z masłem i bułką tartą. 
Pędy przycięte do długości 12 cm, ugotowane można podawać jak szparagi. 
Jadalne są również nasiona. Po namoczeniu mielono je na mąkę, z której wyrabiano placki i chleb. 
Ze zmielonych nasion można również zrobić pożywny kleik.

Śniadaniowa potrawka z komosy
Składniki:
• liście komosy białej
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki śmietany
• sól
• pieprz
• oliwa z oliwek
• natka pietruszki
• ewentualnie jajka
Liście komosy wrzucić do gotującej się wody na 2 minuty. 
Następnie odcedzić (można przelać zimną wodą, żeby zachowały ładny zielony kolor) i posiekać. 
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzuci przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć i dodać posiekane liście komosy. 
Dusić przez około 5-10 minut. 
Na koniec zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. 
Dodatkowo można wbić jajko, przykryć i dusić jeszcze przez 10 min na bardzo małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. 
Można jeść prosto z patelni albo nałożone na talerz, zagryzając ulubionym pieczywem.
Źródła:
Łukasz Łuczaj, Dzika kuchnia, Warszawa 2013
Lesley Bremness, Wielka księga ziół, Warszawa 1991
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości