Bazylia
#1

   
Ocimum-Bazylia
Rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych.
Liczy ok. 35 gatunków, rosnących dziko głównie w strefie tropikalnej i subtropikalnej Afryki i Azji.
Gatunkiem typowym jest Ocimum Basilicum
Rośliny zielne i krzewy, silnie aromatyczne, bogate w olejek eteryczny – olejek bazyliowy.  
Ulistnienie naprzemianległe, liście przeważnie jajowate.
Kwiaty drobne, rurkowate zebrane w okółki

Gatunki flory Polski
Ocimum Basilicum-Bazylia Pospolita
Antropofit zadomowiony

Inne gatunki (wybór)
Ocimum Tenuiflorum
Ocimum Gratissimus)
Ocimum Menthaefolium
Ocimum vVride
Ocimum Americanum L.
Ocimum Campechianum P. Mill.
Ocimum Kilimandscharicum Guerke
Ocimum Selloi Benth.

Zastosowanie
Ze względu na aromatyczne liście niektóre gatunki są uprawiane w wielu krajach świata      głównie jako rośliny przyprawowe i lecznicze
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

Ocimum Americanum-Bazylia Amerykańska
Występowanie: Pomimo nazwy prawdopodobnie pochodzi z tropikalnej (subsaharyjskiej) Afryki, kwestionuje się jego pochodzenie z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, gdzie również jest gatunkiem pospolitym.
Występuje również wtórnie w Australii, Wyspie Bożego Narodzenia i tropikalnej Ameryce.
Ekologia: Najczęściej rośnie wzdłuż dróg, cieków wodnych i na ugorach, szczególnie w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru.
Gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, charakteryzujący się cytrynowym zapachem i smakiem. 
Wbrew nazwie, pochodzi ze Starego Świata
Zastosowanie: Młode liście spożywa się na surowo lub gotowane na parze jako warzywo, można nimi przyprawiać sałatki, sosy czy zupy.
W medycynie ludowej stosuje się je w leczeniu problemów skórnych.
Olejek eteryczny jest używany do perfumowania mydeł i innych produktów kosmetycznych.
Roślina przyprawowa − z powodu cytrusowego aromatu Bazylia Cytrynowa jest używana zwłaszcza do przyprawiania dań z ryb i owoców morza, jest to popularna przyprawa w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej
https://botany.cz/cs/ocimum-americanum/
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

Ocimum Basilicum-Bazylia Pospolita
Zwyczajowo zwana też Bazylią Wonną, Bazylkiem Ogrodowym, Bazylijką Zwyczajną, Balsamem, Bazyliszką Polską – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny jasnotowatych.
Pochodzi prawdopodobnie z tropikalnej strefy Afryki, ale obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko w uprawie.
Nazwa wywodzi się od greckiego βασιλεύς (basileus), czyli król, gdyż wierzono, że tylko król może zerwać tę roślinę.
W antycznym Rzymie nazwa tego zioła Basilescus odwoływała się do bazyliszka.
Bazylia była wówczas traktowana jako talizman przeciwko tej bestii.
Libijczycy spożywali ją dla ochrony przed wężami i skorpionami.

Roślina uprawna: Znaczące uprawy znajdują się w Ameryce Południowej.
W Azji uprawiano ją od czasów przedhistorycznych.
Wieńce uplecione z Bazylii znaleziono w piramidach egipskich.
Z Iranu i Indii dotarła do Europy południowej, prawdopodobnie przywieziona w czasie wypraw Aleksandra Macedońskiego, skąd w XVI w. przywędrowała do Europy Środkowej (w tym Polski), gdzie początkowo była siana w oranżeriach i w donicach.

Roślina lecznicza
Surowiec zielarski:
Ziele Bazylii – Herba Basilici (ulistnione, ścięte w czasie kwitnienia i ususzone pędy).            
Zawiera olejek eteryczny – olejek bazyliowy (0,5 – 1,5%) – ma bardzo silny, korzenno-kwiatowy zapach i lekko żółtawą barwę.
Jego głównymi składnikami są: metylochawikol, cyneol i linalol, eugenol, cytral, limonen, terpinen.
Ponadto zawiera garbniki (5%), saponiny, flawonoidy, substancje gorzkie, olej tłusty zawierający oksykwasy tłuszczowe (kwas trionowy), sole mineralne, witaminy
Działanie:
Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu – działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił (działanie podobne do Melisy).
Stosuje się w łagodnych zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, przy niedoborze soku żołądkowego.

Roślina przyprawowa – ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach.
Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela, które ścina się w czasie kwitnienia.
Wówczas roślina odrasta i powtórnie kwitnie.
Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku.
Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem.
Niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik pesto

Roślina miododajna.
Olejek eteryczny używany jest w przemyśle perfumeryjnym do wyrobu perfum i mydła
W przemyśle spożywczym wykorzystywana do wyrobu konserw
W przemyśle spirytusowym stosowana do wyrobu likierów
Do dziś Bazylię traktuje się jako roślinę ozdobną
Odstrasza owady

Ciekawostki
Już starożytni mieszkańcy Egiptu znali lecznicze właściwości Bazylii.
W piramidach znaleziono wianki zrobione z niej.
W Indiach Bazylia jest poświęcona bogu Wisznu i Krysznie.
Na tę roślinę Hindusi składali przysięgę w sądzie.
W greckim kościele prawosławnym Bazylii używa się do przygotowania wody święconej, a pojemniki z Bazylią są umieszczane u stopni ołtarzy.
We Francji nazywana jest królewskim zielem.
Na Haiti jest ziołem poświęconym bogini miłości Erzulie.
Wg apokryfów Bazylia wyrosła wokół grobu Chrystusa po jego zmartwychwstaniu.
Noszenie liści Bazylii w portfelu ma przyciągać do niego pieniądze.
Według wierzeń dzięki niej można zatrzymać w domu szczęście i zapewnić mu ochronę, umieszczona w rogach pokoju chroni pomieszczenie.
Rozsypanie jej wokół serca ukochanego ma zapewnić jego wierność.
Jako kadzidło palona jest dla ochrony przed nieproszonymi energiami i istotami.
Przyciąga również szczęście, wierność, przyjaźń.
Powiązana jest z żywiołem ognia a jej planetą jest Mars.
źródło
Źródło
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

Ocimum Campechianum
Jest rozpowszechniana w obu Amerykach (South Florida , Bahamas , od Meksyku do Peru , Chile , Brazylia ) i zachodnich Indiach . 
Ważne źródło olejków eterycznych 
W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany jako środek przeciwbólowy, przeciwgorączkowy , moczopędny, pobudzający i przeciwgrypowy. 
Napój z napowietrznych części rośliny podaje się doustnie lub stosowane  do okładów . 
Posiada również działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=_sHkrqZ8XTE

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

Ocimum Dhofarense
Endemit Półwyspu Arabskiego. rośnie na niewielkim obszarze na granicy południowego Omanu (Dhofar) i sąsiedniego Jemenu (Mahra). 
Ewolucyjnie bardzo odizolowane gatunki. 
Mały krzew , wysokość 1-2 m; gałązki są proste, fioletowe. 
W leczeniu ludowym stosuje się go  do łagodzenia podrażnionych miejsc na skórze, na przykład z powodu ukąszeń owadów, do przemywania oczu. 
Jest również dodawany do mydła, perfum i szamponu. 
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

Ocimum Forsskaolii
Znajduje się w północno-wschodniej Afryce i na Półwyspie Arabskim.
Obejmuje obszary od Egiptu po Kenię, Półwysep Arabski Arabię Saudyjską, Jemen i Południowy Oman. 
 Rośnie w rzadkich polach akacji, w kamieniach, często wzdłuż dróg, na obrzeżach kultur pól, często na piaszczystych osadach lub polach lawy.
 Wznosi się do wysokości około 2400 m. 

Wieloletnia roślina zielna lub podpowierzchniowa; łodyga prosto, wysoki 15-100 cm, nieco drzewny. 
Uwaga: Istnieje znaczny ortograficzny problem z nazwą tego rodzaju. 
Został on wprowadzony przez autora oryginalnego opisu Benthama, który w oryginalnym utworze wykorzystał wariant "Forskölei".
Jednak pisownia z transliteracją nie może być zaakceptowana przez kod, a nazwa musi zostać spolaryzowana.
W literaturze widzimy teraz nie tylko akceptowaną formę, ale także inne wersje: Forskaolii i Forskolei .
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

Ocimum Gratissimum-Bazylia Eugenolowa
Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny jasnotowatych. 
Występuje w stanie dzikim w tropikalnej części Azji i Afryki. 
Uprawiana w wielu krajach, także w Polsce.

Roślina lecznicza: 
Surowiec zielarski: surowcem zielarskim jest ziele – Herba Ocimum Gratissimum (Herba Basilici). 
Zawiera garbniki, saponiny, olejek eteryczny.
Działanie: 
Dawniej stosowana jako lek regulujący trawienie, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, 
w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego, a także do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej. 
Obecnie jako lek rozkurczowy i żołądkowy
Zbiór i suszenie: 
Zbiera się na początku kwitnienia roślin. 
Ściętej rośliny nie należy gnieść ani zostawiać na słońcu. 
Suszyć po rozłożeniu cienką warstwą w temperaturze 35 stopni.

Sztuka kulinarna: roślina przyprawowa
Roślina kosmetyczna.
Dawniej Bazylia była stosowana do odświeżających kąpieli.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

Ocimum Grandiflorum
Występuje: Kenya, Tanzania, Ethiopia
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

Ocimum Kilimandscharicum
Ocimum Kilimandscharicum (Kilimanjaro Basil)
Znana również jako Bazylia Kamfory 
Gatunek Bazylii pochodzący z Kenii, Tanzanii, Ugandy, Sudanu, Etiopii
Kamforowa Bazylia to wieloletnia roślina rosnąca o wysokości 1 - 2 metrów. 
Roślina jest często uprawiana jako roślina jednoroczna, szczególnie w chłodniejszym klimacie. 
Liście są stosowane jako przyprawa w żywności, podczas gdy roślina ma również właściwości lecznicze, dostarcza olejku eterycznego i jest stosowana jako środek odstraszający owady.
źródło
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=71nXtOKrpl8

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

Ocimum Obovatum
Zajmuje duży obszar w Afryce Subsaharyjskiej, występuje w tropikalnej Afryce Zachodniej i Wschodniej, Ghanie, Togo, Beninie i Kamerunie, ale także w pasie od Etiopii do Ugandy i Kenii, Tanzanii, Zambii i Angoli do Mozambiku, Suazi i południowoafrykańską  prowincję KwaZulu-Natal znajdującą  się również na Madagaskarze. 
Opis: Wieloletnia roślina zielna z łodygami liściastymi, wznosząca się do prostej, 30-45 cm długości, rozgałęziona, włochata i liściasta
Ten rodzaj Bazylii jest również stosowany w medycynie tradycyjnej. 
Kwitnie od września do stycznia, zwykle po pożarze - jest typowym pirofitem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

Ocimum Tenuiflorum-Bazylia Azjatycka
Gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. 
Pochodzi z tropikalnej Azji (Półwysep Indyjski, Malezja). 
Jedna z najważniejszych roślin w symbolice hinduistycznej, czczona przez wielu hinduistów podczas porannych i wieczornych nabożeństw. 
Naturalnie rośnie na terenach tropikalnych, ale może być również hodowana sztucznie nawet w klimacie umiarkowanym.

Bylina o wysokości do 1 m i licznych pędach. 
Liście jajowate, ząbkowane. 
Kwiaty drobne, zebrane w kłosy na szczytach pędów. 
Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany Tulasi: Ciemną (kojarzoną z Kryszną) i Jasną (kojarzoną z Ramą).

Zastosowanie  
Wykorzystywana jest w celach leczniczych. 
Jej gałązki służą jako materiał do wyrobu korali medytacyjnych zwanych potocznie przez wielbicieli Kryszny dźapas. 
W Indiach wykonuje się z nich także rytualne parafernalia.

Tulasi w wisznuizmie  
Tulasi jest wymieniana w śastrach w dwóch kontekstach:
1. jako roślina (zapisywana jest wtedy małą literą) oraz
2 .jako bogini Tulasi Dewi – towarzyszka Wisznu (zapisywana wielką literą).
Tulasi Dewi była córką cesarza Kedera, bardzo pobożnego króla, który osiągnął Golokę Wrindawanę. 
Jego córka Wrinda-dewi, po oczyszczeniu lasu swymi wyrzeczeniami, również osiągnęła Golokę.
Jedna z historii dotycząca przyjęcia przez boginię formy rośliny opowiada, że Tulasi była gopi, która zakochała się w Krysznie, co sprowadziło na nią gniew i ostatecznie, klątwę Radhy.
Purany zawierają kilka historii o Tulasi oraz instrukcje czczenia. 
Jest reprezentacją Dewi w materialnym świecie.

Poza puranami Tulasi jest wspomniana w poemacie Dźajadewy Gita Gowinda.
Uschnięte i opadłe liście Tulasi ofiarowywane są Wisznu (Krysznie) wraz z pożywieniem podczas codziennych rytuałów. 
Intonuje się wtedy modlitwę Tulasi Pranam, której znaczenie jest następujące: 
"Ofiarowuję moje wielokrotne pokłony Wrindzie, Śrimati Tulasi Dewi, która jest bardzo droga Keśawie. 
O bogini, obdarzasz służbą oddania dla Kryszny i posiadasz najwyższą prawdę."
Podczas wisznuickiej pudźy, liście składane jako ofiara upawastra (oznaczająca ubrania dla bóstwa).
Tulasi czczona jest jako wcielenie Wryndadewi – opiekunki miasta Wryndawana
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

Bazylia w kuchni
Mimo że obecnie kojarzymy bazylię przede wszystkim z basenem Morza Śródziemnego, początków tej rośliny należy szukać w Indiach, gdzie przyznaje się jej status świętej. 
Walory Bazylii doceniono w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie: jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa basileus, czyli: król, władca. 
W tradycji nowożytnej Bazylię poświęca się św. Annie, patronce ogrodników (we Francji); nosi też ona nazwę „ziela św. Józefa”.

W czasach średniowiecza używano ją jako lek na gorączkę i przeziębienia. 
U nas ten rodzaj aromatycznej przyprawy dodaje się do szeregu potraw. 
Trzeba tylko wiedzieć w towarzystwie jakich składników czuje się ona najlepiej. 
Co do tego, że warto ją wkomponowywać w posiłki nie ma żadnych wątpliwości. 
Bazylia to bowiem zioło działające w służbie zdrowia!

Dobroczynne działanie Bazylii
Nie od dziś wiadomo, że zioła w kuchni to sprawdzony sposób na to, jak na dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, kondycją, a także atrakcyjnym wyglądem skóry, włosów czy paznokci. 
Bazylia zawiera olejki eteryczne, karotenoidy oraz sole mineralne. 
Ten rodzaj zioła działa przede wszystkim zbawiennie na przewód pokarmowy i trawienny. 
Polecane jest ono zatem osobom ze słabą perystaltyką jelit, tendencjami do zaparć czy wzdęć. 
Bazylia usuwa skurcze żołądkowe i kolkę, zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, a także przynosi ulgę w wymiotach i nudnościach, więc warto ją mieć w domowej apteczce. 
Ten rodzaj zioła zbawiennie działa także na układ nerwowy. 
Ma właściwości uspokajające w stanach nadmiernej pobudliwości czy rozdrażnienia. 
Świetnie sprawdza się także jako lek na uporczywe migreny czy bezsenność. 
Bazylia jest również ziołem polecanym w kuracjach odchudzających. 
Pomaga bowiem skutecznie pozbywać się nagromadzonych w organizmie szkodliwych toksyn, poprawia przemianę materii oraz pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, co przyczynia się z czasem do stopniowej redukcji masy ciała i jednocześnie zapobiega otyłości. 
Do tego jedzenie świeżych listków Bazylii działa pozytywnie na zęby. 
Jej soki wpływają bowiem przeciwpróchniczo i antybakteryjnie. 
Co więcej, Bazylia działa także pobudzająco, więc jej spożywanie sprawia, że wraca utracona energia i siły witalne.

Bazylia jako dodatek do potraw
Ten rodzaj aromatycznej przyprawy szczególnie dobrze sprawdza się dodany do sałatek. 
Świetnie komponuje się w zestawieniu z pomidorem, serem żółtym czy pieczonym mięsem. 
Bazylia idealnie wydobywa także smak cukinii czy bakłażanów. 
Dobrze smakować będzie również dodana do grzybów czy fasoli. 
Świetnym pomysłem jest też włączenie tego zioła do sałatek
W towarzystwie sera feta czy oliwek będzie dodawała takiej lekkiej przekąsce lepszego aromatu, nadając korzenno-balsamiczną woń, która rozpieszcza zmysły. 
Na śniadania zamiast soli do jajecznicy, warto dodać do niej poszatkowaną Bazylię, która nada jej niebywałego smaku i lekko zaostrzy apatyt.
Co ciekawe, Bazylię warto także dodawać do sosów czy zup. 
Gorąca temperatura sprawia, że uwalnia ona swój ostrzejszy smak, co dodaje im bardziej wyrazistego aromatu.
Bazylia świetne zastępuje także miętę jako dekoracja dań z ryżu czy makaronu. 
Ponadto świetnie sprawdza się również w zestawieniu z innymi przyprawami takimi jak np. czosnkiem, estragonem czy szałwią.
W kuchni szczególnie chętnie stosowany jest olejek bazyliowy, który można wykonać samodzielnie w domu. 
Wystarczy zalać świeże listki Bazylii olejem słonecznikowym, by uzyskać niezwykle aromatyczny dodatek kulinarny.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

Herbata z Bazylii i Cytryny
Herbata Tulsi
Materiał :
Dwie łyżeczki drobno posiekanych listków Bazylii
filiżanka wody
pół Cytryny
ćwierć łyżeczki liści Herbaty
miód lub cukier według smaku
Jak zrobić Herbatę:
Przede wszystkim liście Herbaty zagotować w wodzie.
Gdy woda dobrze się zagotuje, dodaj do niej liście Bazylii.
Teraz wyłącz gaz i wyciśnij cytrynę w herbacie.
Następnie przefiltruj Herbatę i wyjmij ją do filiżanki, a na wierzchu wymieszaj miód lub cukier.
Herbata Tulsi jest gotowa.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#14

Herbata z Bazylii i Imbiru
Materiał :
cztery do pięciu listków bazylii
pół cala imbir
łyżka liści herbaty
pół szklanki mleka
filiżanka wody
cukier zgodnie z wymaganiami
Jak zrobić herbatę:
Najpierw w mleku zagotuj wodę, cukier i liście herbaty.
Teraz pokrój lub zmiażdż imbir na małe kawałki i włóż do herbaty.
Po minucie lub dwóch dodaj listki bazylii.
Po dwu- lub trzykrotnym zagotowaniu wyłącz gaz, przefiltruj herbatę w filiżance i wyjmij ją.
Więcej informacji poniżej

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#15

   
Herbata Ziołowa-Bazylia Azjatycka (Ocimum Tenuiflorum)                     
Herbatka ziołowa z Tulasi, czyli Indyjska Święta Bazylia, to przyjemna mieszanka orientu, dzięki aromatycznemu i korzennemu smakowi .
Właściwości Tulasi: przeciwdziała stresowi i wzmacnia układ odpornościowy.
Ma również dobroczynny wpływ na wątrobę, a także służy do obniżania gorączki.
Herbatka ziołowa z Bazyliowym Tulsi oczyszcza i oczyszcza krew.

Ten superfood ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dzięki czemu poprawia odporność.
Herbata Tulsi może zapobiegać chorobom układu oddechowego i zmniejszać flegmę podczas kaszlu.
Wiadomo również, że zmniejsza stres, ponieważ obniża poziom kortyzolu, hormonu stresu w organizmie.
Tulsi obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu w organizmie.

Jak zrobić herbatę Tulsi w domu?
Dodaj Imbir, liście świętej Bazylii i proszek Kardamonu do wrzącej wody.
Po gotowaniu przez 10 minut odcedź wodę.
Dodaj trochę miodu i soku z limonki.
Dzięki temu przepisowi możesz również uzyskać dobrodziejstwo Imbiru i Tulsi w jednej filiżance .

Bezpośrednie właściwości organoleptyczne Herbaty Tulsi różnią się nieznacznie w zależności od marki. 
Najpopularniejszy, sprawdzony producent: Organic India.
W asortymencie marki można znaleźć kilka odmian herbat.
*Rama Tulsi (znany również jako zielony).
Do przygotowania mieszanki herbaty używa się świeżych zielonych liści rośliny, jasnofioletowych kwiatów.
Odmiana ma pachnący zapach goździków, przyjemny smak przypraw.
Rama Tulsi zawiera największą ilość eugenolu wśród analogów.
*Kryszna Tulsi (znany również jako Shyama Tulsi). 
Surowcem są fioletowe liście rośliny, które mają słaby aromat goździków i bogaty pieprzny smak.
*Van Tulsi. Herbata z dzikich gatunków roślin. Jako surowce wykorzystywane są tylko jasnozielone liście.
Napój ma przyjemny cytrynowy aromat i kwaśny smak.

Herbata Tulsi nie zawiera kofeiny, dzięki czemu można ją bezpiecznie spożywać nawet sześć razy dziennie.
Jednak w celu obniżenia kosztów produktu producenci często łączą świętą bazylię z liśćmi czarnej lub zielonej herbaty. Zaleca się dokładne sprawdzenie składu wskazanego na opakowaniu.
Tylko w 100% czyste Tulsi można pić o każdej porze dnia bez obawy o potencjalne skutki uboczne kofeiny.

Aby doświadczyć tylko korzyści płynących ze świętej Bazylii, musisz nie tylko wiedzieć, jak pić herbatę Tulsi, ale także odpowiedzialnie podejść do zakupu.
Na jakość surowców duży wpływ mają nie tylko warunki uprawy, ale również sposób przechowywania.
Odpowiednio przetworzone i wysuszone liście mogą leżeć przez wiele lat, nie tracąc przy tym swoich walorów smakowych i dobroczynnych.
Suszone surowce najlepiej przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, takim jak spiżarnia czy szafa.
Torebki herbaty i proszki należy chronić przed wilgocią.
Ekologiczna herbata Tulsi to nie tylko dobry lek, ale także pyszny dodatek do codziennej diety.
https://ashaindia.ru/chay-tulsi/
https://www.cntraveller.in/story/8-herba...ger-tulsi/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#16

Herbata Ziołowa-Bazylia Azjatycka Tulsi (Ocimum Tenuiflorum)
Tulsi lub Święta Bazylia to zioło adaptogenne stosowane ze względu na ich zdolność do naturalnej redukcji stresu i poprawy ogólnego stanu zdrowia. 
Zioła adaptogenne są często używane w leczeniu chorób związanych ze stylem życia, zwłaszcza różnych rodzajów  stresu. 
Tulsi ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i radioprotekcyjne
źródlo
http://dobrytarot.pl/showthread.php?tid=...#pid256439
Tutaj jest wiecej opisów mieszanek Herbat z Bazylią jako dodatek do Herbaty Czarnej, Zielonej i w połączeniu z innymi zioła mi, ale bazowo jest Herbata z Liści Krzewu Herbacianego...

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości