Americana Agave
Agawa amerykańska
Gatunek roślin zielnych należących do rodziny agawowatych.
Pochodzi z południowo-wschodniego i północnego Meksyku, jest uprawiana i zdziczała w krajach o cieplejszym klimacie (w Afryce, Australii, Nowej Zelandii, Makaronezji i w Europie nad Morzem Śródziemnym)
W klimacie umiarkowanym uprawiana jako roślina doniczkowa.
Największy gatunek wśród Agaw.
Tworzy znacznych rozmiarów rozetę liści bezłodygowych.
Łodyga krótka i mięsista.
W czasie kwitnienia łodyga wydłuża się wynosząc kwiatostan na wysokość do 10 (14) m.
Jak inne Agawy, także i ten gatunek jest hapaksantem – kwitnie tylko raz w swoim życiu, po czym zamiera.
Ze środka rozety liściowej wyrasta podczas kwitnienia pęd zwieńczony kwiatostanem składającym się z tysięcy, żółtawych, 6-krotnych, rurkowatych i pachnących kwiatów.
Kwiaty osiągają do 10 cm długości.
Po przekwitnięciu z torebek nasiennych wysypują się nasiona i roślina ginie.
Oprócz nasion zostaje po niej zwykle kilka lub kilkanaście mniejszych, potomnych rozet, które wcześniej wyrastają u podstawy rośliny.
Podgatunki i kultywary
Dwa podgatunki i dwie odmiany Agava Americana są rozpoznawane przez światową listę kontrolną wybranych rodzin roślin:
A. Agave. subsp. Americana
A. Agave subsp. Protamericana Gentry
A. Agave var. Expansa (Jacobi) Gentry
A. Agave var. Aaxacensis Gentry
Odmiany obejmują:
Marginata agm z żółtymi paskami wzdłuż krawędzi każdego liścia
Mediopicta agm z szerokim kremowym centralnym paskiem
Mediopicta Alba agm z centralnym białym pasmem
Mediopicta Aurea z centralną żółtą opaską
Striata z wieloma żółtymi lub białymi paskami wzdłuż liści
Variegata agm z białymi krawędziami na liściach.
Zastosowanie
Roślina ozdobna
Uprawiana na całym świecie, w klimacie chłodniejszym także jako roślina pokojowa.
Roślina lecznicza
Surowiec
Liście, sok.
Zawiera witaminy, kwasy organiczne, składniki mineralne, olejek eteryczny, saponiny sterydowe
Działanie i zastosowanie
Okłady z liści stosowane są jako środek uśmierzający bóle reumatyczne.
Natomiast wyciśnięty z nich sok używany jest w leczeniu zatruć pokarmowych;
napar z liści w przypadku braku łaknienia, dolegliwościach wątroby, chorobach jelit, płuc, przeziębieniach, grypie;
zaś nalewka alkoholowa to łagodny środek przeczyszczający, stosowany także w niestrawności i wzdęciach, a pomocniczo również w żółtaczce i czerwonce.
Roślina włóknodajna
Agawa Amerykańska to przede wszystkim roślina włóknodajna.
Otrzymywane z niej powrozy i sieci są bardzo mocne.
Włókna służą również do wyrobu worków, mat, a resztki roślinne wykorzystywane są do produkcji papieru.
Pod względem jakości ustępuje sizalowi – włóknom agawy sizalowej.
Inne zastosowania
Kwiatostan zawiera dużo cukrów i witamin.
Meksykanie wytwarzają z niego alkohol zwany pulque, który jest ich napojem narodowym.
Napój ten wytwarza się jeszcze z kilku innych gatunków agaw.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło