Wierzbówka
#1

   
Wierzbówka (Chamerion)
Rodzaj roślin zielnych z rodziny wiesiołkowatych (Onagraceae)
Należy do niego 8 gatunków.
W Polsce występują 2 gatunki, z których pospolitszym jest wierzbówka kiprzyca.
Rodzaj ten w większości ujęć taksonomicznych włączany jest do rodzaju wierzbownica (Epilobium).
Gatunki flory Polski
wierzbówka kiprzyca (Chamaenerion angustifolium (L.) Scop.)
wierzbówka nadrzeczna (Chamaenerion palustre Scop., syn. Ch. angustissimum (Weber) Sosn.)

Rodzaj dzieli się na dwie sekcje.
Sekcja: Chamerion
Chamerion Angustifolium
Chamerion Conspersum
Chamerion Latifolium
Chamerion Speciosum

Sekcja: Rosmarinifolium
Chamerion Colchicum
Chamerion Dodonaei
Chamerion Fleischerii
Chamerion Stevenii
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wierzb%C3%...C5%9Blina)

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

       
   
   
   
   
   
Wierzbówka kiprzyca (Epilobium angustifolium) (Chamaenerion angustifolium)
Jest byliną z rodziny wiesiołkowatych (Oenotheraceae), występującą na półkuli północnej, także w Polsce.
Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie są: ziele (Epilobi herba) i korzeń wierzbówki (Epilobi radix).

Wierzbówka kiprzyca jest wieloletnim ziołem, którego wysokość dochodzi od 70 cm do 1.5 m.
Zioło to ma duże kwiaty koloru purpurowego.
Owoc wierzbówki kiprzycy jest w kształcie brązowatej kapsuły otwartej z obydwu stron, z których wydobywają się dojrzałe, owalnego kształtu nasiona.
Łodyga tego zioła jest gęsto ulistniona.
Posiada liście lanceowatego kształtu.
Kwiaty są koloru pupurowego, zebrane w stożkowate grona.
Zioło to kwitnie od czerwca do lipca.

Wierzbówka kiprzyca porasta brzegi wilgotnych lasów.
Rośnie w kępach i z daleka tworzy wrażenie palącego się lasu.
Widok ten jest jeszcze bardziej widowiskowy, gdyż zioło to lubi rosnąć w miejscach wypalonego lasu.
Wierzbówka kiprzyca rośnie na każdym rodzaju gleby.
Nowo rozkopane miejsca lub doły szybko porastają ziołem.
Chociaż lubi także gleby żyzne, wilgotne.
Zioło to można również znaleźć rosnące w Górach Skalistych.

Indianie Ameryki Północnej, jak również Europejczycy wykorzystywali to zioło jako środka przeciwdrgawkowego.
Jego korzenie oraz liście były używane do sporządzania wszelkiego rodzaju naparów w leczeniu astmy, kokluszu czy męczących czkawek.
Suszonych liści używano jako środka uśmierzającego i ściągającego.
Wierzbówka kiprzyca była uważana jako pokarm.
Kanadyjczycy pochodzenia francuskiego tak wysoce cenili to zioło, że nazywali je „asperge”, co znaczy szparagi.

ZASTOSOWANIE
Wierzbówka kiprzyca posiada właściwości ściągające oraz uśmierzające.
Dzięki tym właściwościom zioło stosuje się w leczeniu rozwolnień, nadmiernego śluzu w organiźmie, zapalenia okrężnicy oraz w leczeniu jelita wrażliwego.
Z wierzbówki kiprzycy  przygotowuje się maści, które są stosowane w celu łagodzenia problemów skórnych u dzieci.
Zioło to jest z powodzeniem stosowane w Austrii oraz w Niemczech w leczeniu problemów związanych z prostatą.

Młode liście zioła są zbierane wiosną i latem, natomiast kłącza wczesną wiosna lub na jesieni. Liście dodaje się do wszelkiego rodzaju sałatek.
Natomiast po ich ususzeniu i poddaniu procesowi fermentacji, przyrządza się z nich zieloną herbatę, która posiada właściwości nasenne oraz lekko uspokajające.
Kłącza wierzbówki kiprzycy można jeść na surowo lub przerabiać na mąkę, którą następnie używa się do pieczenia chleba.
Chleb upieczony z mąki wierzbówki kiprzycy posiada lekko orzechowy posmak.
Jest bardzo zdrowy
źródło

Herbatka z liści wierzbówki zalecana jest ponadto osobom cierpiącym na bezsenność i tym, których często we śnie męczą koszmary.
Prócz liści niewielkie znaczenie lecznicze posiadają również i kłącza tej rośliny.
Stosowane są one jako środek gojący i dezynfekujący. Świeże, wymyte kłącza można żuć w stanach zapalnych jamy ustnej i przy krwawieniach z dziąseł.
Rosyjska medycyna ludowa zaleca napar z liści wierzbówki, noszącej rosyjską nazwę iwan-czaj, jako doskonały środek przeciw bólowi głowy, a proszek z suszu służy do posypywania niezbyt rozległych zranień.
Poza tym napar z liści jest uważany za dobry środek uspokajający oraz leczący niektóre zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Ziele, kłącza i liście wierzbówki kiprzycy są cenionym surowcem leczniczym w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

       
       
   
   
   
   
   
Wierzbówka nadrzeczna (Chamaenerion palustre Scop.) 
Bylina, hemikryptofit. 
Występuje na kamienistych brzegach górskich rzek i potoków, żwirowiskach oraz na hałdach. 
Tworzy tam często zbiorowisko wraz z wrześnią pobrzeżną Myricaria germanica. 
Kwitnie od lipca do września.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

       
   
   
   
   
   
Chamaenerion latifolium
Arctic Willowherb , kwiat narodowy Grenlandii
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   

   

   

Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)
Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy.
 Nie jest to wbrew nazwie herbata, ponieważ w składzie nie ma śladu liścia herbacianego.
 Co jednak ciekawe liście wierzbówki również poddane są procesowi utleniania na wzór herbaty czarnej.

Proces produkcji iwan czaj nie różni się zresztą szczególnie od obróbki liści herbacianych.
 Po pierwsze następuje ręczny zbiór liści wierzbówki. 
Kolejny etap to tak jak przy herbacie – więdnięcie.
 Gdy z liści zniknie około połowa wody, po rozdrobnieniu liści następuje fermentacja, która przebiega tak samo jak w herbacie czarnej pod wpływem tych samych zawartych w liściach enzymów. 
Ostatecznie liście wierzbówki są suszone w niskiej temperaturze i pakowane do sprzedaży.
Można przygotować iwan czaj samemu.
 Wystarczy zebrać młode liście wierzbówki kiprzycy, rozłożyć je by nieco zwiędły, po kilku godzinach należy zgnieść je rolując między dłoniami by puściły sok.
 Po zmiażdżeniu przełożyć je należy do słoika i przykryć ścierką. 
Tak pozostawione powinny zmienić kolor na brązowy po 12 godzinach.
 Pozostaje już je tylko wysuszyć i szczelnie zamknąć.

Sam iwan czaj znany był w Rosji już od XII wieku, popularność jednak zyskał w wieku XIX gdy herbata była obiektem bardzo wzmożonego handlu. 
Mimo, że wiele osób czerpiących zyski ze sprowadzania prawdziwej herbaty z Azji próbowało oczernić napar z wierzbówki nazywając go podróbką i nawet rozsiewając plotki na temat szkodliwych w niej dodatków, okazuje się, że był to w XIX wieku główny produkt eksportowy z Rosji.
 Nawet Brytyjczycy, którzy herbatę kochali jak żaden inny naród w Europie poza ogromnymi ilościami sprowadzanej przez siebie herbaty ze swych własnych nota bene plantacji, nie mogli się obyć bez kupowanej w Rosji „herbaty rosyjskiej”.
Dzięki podobnej do herbaty obróbce ivan czaj może zastąpić czarną herbatę, ponieważ posiada dość zbliżony do niej smak, a właściwie zbliżony do herbat gruzińskich, czyli nieco miodowy i kwiatowy. 
Nie spodziewajmy się, jednak naparu nie do odróżnienia. 
Jednak przy odrobinie dobrej woli można uznać, że napar z wierzbówki, słodko cierpki, jest najbardziej herbaciany spośród ziół.

Bardzo ciekawe są właściwości prozdrowotne przypisywane naparowi z ivan czaj. 
Przede wszystkim herbatka ta uchodzi za remedium na bóle głowy, ponadto koi i uspokaja zszargane nerwy oraz pomaga zwalczać bezsenność. 
W składzie tej rośliny znaleziono duże ilości białka, czemu z kolei przypisuje się wzmocnienie odporności. 
Posiada także sporo minerałów w tym żelazo, miedź i mangan co pomaga w zwalczaniu anemii. 
W liściach wykryto także sporo witaminy C.
Dzięki dużej zawartości garbników i śluzów napar ten pomocny jest przy chorobie wrzodowej i zapaleniu jelita. 
Poprawia trawienie, a nawet łagodzi kaca. 
Znajduje także zastosowanie w sprawach męskich ponieważ uważany jest za afrodyzjak oraz przypisuje mu się zdolność hamowania rozrostu gruczołu krokowego.

Na koniec ciekawostka. 
Z powstaniem Ivan Czaju wiąże się ciekawa legenda. 
Mówi ona o młodym Iwanie, który zawsze chodził w szkarłatnej koszuli. 
Był on zafascynowany roślinami i zgłębiał ich właściwości lecznicze. 
Potrafił przygotować różne ziołowe herbatki, które pomagały ludziom.
Kolor koszuli Ivana był tak charakterystyczny, że gdy tylko okoliczni mieszkańcy zobaczyli tę barwę wśród lasu lub łąki od razu wołali „Ivan czaj” czyli Ivan od herbatek. 
Gdy pewnego dnia Ivan przepadł bez śladu pojawiły się na łąkach nowe kwiaty o intensywnie szkarłatnym kolorze. 
Gdy ludzie je zobaczyli pierwszy raz od razu zawołali Ivan czaj. 
Później zaś odkryto, że nowa roślina ma właściwości lecznicze i faktycznie nadaje się do przygotowania z niej herbatki.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
źródło
https://www.youtube.com/watch?time_conti...3xT8B8A66s
https://www.youtube.com/watch?time_conti...SaLNbjBOAg
https://www.youtube.com/watch?v=dNp6GH-2U-A

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
Herbata Ziołowa-Wierzbówka Kiprzyca
Wierzbówka Kiprzyca (Epilobium angustifolium), przez wielu botaników klasyfikowana jako Wierzbownica Kiprzyca – gatunek rośliny należący do rodziny wiesiołkowatych (Onagraceae).
Znana też jako Wierzbówka Wąskolistna.
Polska nazwa gatunkowa pochodzi od liści Wierzbówki, które podobne są do liści Wierzby.
Synonimiczna łacińska nazwa rodzajowa (Chamaenerion) wskazuje na podobieństwo rośliny do Oleandra (gr. chamai = niski, nerion = oleander).
Ma zasięg okołobiegunowy, występuje w Ameryce Północnej, Azji i w Europie
W Polsce jest rośliną pospolitą zarówno na niżu, jak i w górach

Napój przygotowywany z liści Wierzbówki Kiprzycy.
Nie jest to wbrew nazwie herbata, ponieważ w składzie nie ma śladu liścia herbacianego. 
Co jednak ciekawe liście Wierzbówki również poddane są procesowi utleniania na wzór herbaty czarnej.
Dzięki podobnej do herbaty obróbce może zastąpić czarną herbatę, ponieważ posiada dość zbliżony do niej smak, a właściwie zbliżony do herbat gruzińskich, czyli nieco miodowy i kwiatowy. 
Nie spodziewajmy się, jednak naparu nie do odróżnienia. 
Jednak przy odrobinie dobrej woli można uznać, że napar z Wierzbówki, słodko cierpki, jest najbardziej herbaciany spośród ziół.

Bardzo ciekawe są właściwości prozdrowotne przypisywane naparowi z  Wierzbówki Kiprzycy
Przede wszystkim herbatka ta uchodzi za remedium na bóle głowy, ponadto koi i uspokaja zszargane nerwy oraz pomaga zwalczać bezsenność. 
W składzie tej rośliny znaleziono duże ilości białka, czemu z kolei przypisuje się wzmocnienie odporności. 
Posiada także sporo minerałów w tym żelazo, miedź i mangan co pomaga w zwalczaniu anemii. 
W liściach wykryto także sporo witaminy C.

Dzięki dużej zawartości garbników i śluzów napar ten pomocny jest przy chorobie wrzodowej i zapaleniu jelita. 
Poprawia trawienie, a nawet łagodzi kaca. 
Znajduje także zastosowanie w sprawach męskich, ponieważ uważany jest za afrodyzjak oraz przypisuje mu się zdolność hamowania rozrostu gruczołu krokowego.

Jak zaparzyć i pić Herbatę
Do zaparzania wskazane jest użycie wody źródlanej lub wody ze studni. 
Pozwól wodzie się nagrzać, ale nie doprowadzaj do pełnego wrzenia. 
Zdejmij czajnik z ognia, gdy w wodzie pojawią się białe bąbelki (temperatura 95-97 stopni).
 Na pół litra wody musisz wziąć dwie łyżeczki herbaty Ivan. 
Liście herbaty umieścić w naczyniu ceramicznym lub szklanym, napełnić wodą, przykryć i zaparzać przez 15-20 minut. Liście herbaty można napełnić nową porcją wody do pięciu razy.

Jak zaparzyć sfermentowaną Herbatę
Wymieszaj liście herbaty z kwiatami i przygotuj napar, który można pić na łyżce stołowej przez cały dzień.
Podgrzej mleko w rondelku do temperatury 80-85 stopni. 
Napełnij je 1-2 łyżkami herbaty Ivan i pozostaw na 1-1,5 godziny. 
Mleko świetnie wpływa na trawienie, delikatnie otulając ścianę jelita.
Napój będzie miał mocniejszy smak.

Dodaj kwiaty i zioła innych roślin leczniczych do herbaty
Taka herbata będzie miała szeroki wachlarz właściwości. 
Tylko upewnij się, że nie masz przeciwwskazań do żadnego ze składników.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Herbata Ziołowa-Wierzbówka Kiprzyca i Dziurawiec
Uzdrawiający napój o przyjemnym, pachnącym zapachu łąki...
Dodaje herbacie cierpkich nut.
Naturalny antydepresant!
Ziele Dziurawca posiada unikalny zestaw witamin (A, E, C, P), mikro i makroelementy zawiera fitoncydy.
Stymuluje procesy regeneracji tkanek.
Ziele Dziurawca w połączeniu z Herbatą Wierzbówki Kiprzycy wypełnią przestrzeń Twojego domu delikatnymi, ziołowymi nutami!

Oprócz dobroczynnych właściwości, jakie ma Herbata Wierzbówki Kiprzycy i Dziurawca, ma wspaniały ciepły smak, który dodaje cierpkiej nuty Herbacie Ivan!
Podobnie jak herbata z  Wierzbówki Kiprzycy, ziele Dziurawca ma unikalny zestaw przydatnych substancji: zawiera witaminy (A, E, C, P), mikro i makroelementy, fitoncydy, olejki eteryczne, garbniki i substancje żywiczne.

Połączenie Herbaty z Wierzbówki Kiprzycy i Dziurawca w jednej filiżance pozwala uzyskać bardzo smaczny i zdrowy napój, który:
koi, zmniejsza rozdrażnienie, jest naturalnym antydepresantem
poprawia jakość snu, czyniąc go głębszym i zdrowszym
ma właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe
stymuluje procesy regeneracji tkanek
poprawia pracę przewodu pokarmowego
wspomaga pracę serca, zwłaszcza przy zaburzeniach rytmu
pomaga przy przewlekłym zapaleniu pęcherza moczowego
usprawnia procesy metaboliczne
łagodzi stan przeziębienia
stabilizuje stan osób uzależnionych od pogody
ma właściwości lecznicze i antyseptyczne

Właściwość Herbaty  - do usuwania uzależnienia od alkoholu i właściwość Dziurawca - do przywracania tkanki wątrobowej, sprawiają, że napój ten jest niezwykle przydatny w nadużywaniu alkoholu.

Herbatę z dodatkiem Dziurawca można również pić w celach profilaktycznych, aby poprawić jakość życia i zachować zdrowie!
Syndrom chronicznego zmęczenia - towarzyszy wielu mieszkańcom dużych (i nie takich) miast.
A jak przyjemnie jest poczuć wieczorem aromat lipcowej, pachnącej łąki, zapominając o problemach próżnego dnia!..
Ziele Dziurawca w połączeniu z Herbatą z Wierzbówki Kiprzycy wypełnią przestrzeń Twojego domu delikatnymi, ziołowymi nutami

Skład porcje:5
Ziele Dziurawca dziesięć gr
Herbata z Wierzbówki Kiprzycy  
Woda
Miód (lub cukier)

Czas gotowania: 30 min
Wlej wodę do czajnika, wyślij do ognia, zagotuj.
Do małego rondelka wrzuć zioła: ziele dziurawca i herbatę z Wierzbówki Kiprzycy
Trochę schłodzić wrzącą wodę do około 80 stopni, po czym napełniamy ją przygotowanymi ziołami.
Przykryj patelnię pokrywką, pozwól herbacie parzyć przez 10 minut.
Po określonym czasie przefiltruj napój, dodaj miód, wymieszaj.
Herbatę podajemy na stole w ciepłej formie.
Pij z przyjemnością!
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
Herbata Ziołowa-Wierzbówka Kiprzyca i Mięta Pieprzowa
Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych emanuje delikatnym aromatem, który orzeźwia i koi!
Łagodzi stres emocjonalny i ból głowy, poprawia krążenie krwi.
Normalizuje procesy trawienne.
Herbata z Wierzbówki Kiprzycy z Miętą doskonale sprawdza się jako środek uspokajający po ciężkim dniu, przy chronicznym zmęczeniu i wzmożonym rytmie serca

Herbata Ziołowa z Wierzbówki Kiprzycy i Mięty Pieprzowe to klasyczny wieczorny napój, sprzyjający spokojnej rozmowie i miękkiemu wygodzie!
Przyjemny miętowy aromat i bogaty bursztynowy kolor, doskonały smak i cudowne właściwości lecznicze napoju nie pozostawią Cię obojętnym!
Peppermint uzupełnia herbatę  w bogaty naturalny zestaw składników odżywczych: zawiera dużo potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, witamin C, A, PP i gr. W.

Herbata Wierzbówka Kiprzyca z Miętą:
łagodzą stres, pomagają się zrelaksować, łagodzą ból głowy,
dzięki fitoncydom zawartym w mięcie tonizuje naczynia krwionośne, pobudza pamięć i uwagę, aktywność intelektualną,
normalizuje przemianę materii w organizmie: polifenole wzmacniają funkcję wydzielniczą przewodu pokarmowego, działają żółciopędnie,
zmniejsza objawy menopauzy u kobiet, łagodzi stan i likwiduje nerwowość.

Roślina działa bakteriobójczo, przeciwbólowo, napotnie, rozgrzewająco.
Przyjemny, delikatny, mentolowy aromat działa orzeźwiająco.
Ułatwi oddychanie, zmniejsza kaszel i ataki astmy.
Największy efekt leczniczy Mięty osiąga się, gdy napar jest podawany na gorąco.
Herbata Ziołowa z Wierzbówki Kiprzycy i Mięty Pieprzowe to wspaniały wieczorny napój! 
Ogrzeje, przywróci siłę i harmonię, doda ducha przyjemnej rozmowie!
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
Herbata Ziołowa-Wierzbówka Kiprzyca i Wiązówka
Zapachu kwiatów Wiązówki nie można pomylić: tam, gdzie rozkwitły ich kwiatostany, jest ciepły, pachnący zapach miodu kwiatowego!
Herbata z dodatkiem Wiązówki jest bogata nie tylko w wyśmienity smak.
Zawiera idealne połączenie kwasu salicylowego i dużej ilości witaminy C.
Herbata z dodatkiem tonów Wiązówki ma działanie tonizujące i przeciwbólowe.

Herbata z dodatkiem Wiązówki przypadnie do gustu miłośnikom miodowych, pikantnych nut.
Miodowy posmak Herbaty w połączeniu z pachnącą Wiązówką jest wart spróbowania!
Ale herbata z dodatkiem Wiązówki jest bogata nie tylko w wyśmienity smak.

Zawiera idealne połączenie kwasu salicylowego i dużej ilości witaminy C.
 Dlatego napój ten jest bardzo skuteczny jako środek przeciwzapalny przy przeziębieniach i chorobach wirusowych. 
Nic dziwnego, że Herbata Ziołowa z Wierzbówki Kiprzycy i Wiązówki  nazywa się „Naturalną Aspiryną”!

Ponadto Herbata z dodatkiem Wiązówki przyniesie korzyści całemu organizmowi ze względu na swoje inne niezwykłe właściwości:
normalizuje ciśnienie krwi w nadciśnieniu, poprawia krążenie mózgowe, zapobiega zakrzepowemu zapaleniu żył i miażdżycy (dzięki obecności kwasu salicylowego)
wyraźne właściwości przeciwzapalne i regenerujące są szczególnie przydatne w przypadku patologii stawowych
zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, normalizuje skład krwi, w tym poziom cukru
pomaga przy zatruciach pokarmowych, usuwa nagromadzone toksyny i toksyny
delikatnie łagodzi bóle głowy i zwiększa wydajność

Dodaj do tego wszystkie cudowne zalety Herbaty i jej pyszny smak, a zrozumiesz, że ten napój zasługuje na to, by znaleźć się na Twoim stole!
Wzmocni organizm, przywróci siły, aktywuje system odpornościowy i wypełni dom niezapomnianym miodowym aromatem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   
Herbata Ziołowa-Wierzbówka Kiprzyca i Liście Malin
Ciemno bursztynowy napój, cierpki posmak z lekką Malinową nutą.
Naturalna aspiryna!
Pomoże uporać się z przeziębieniami, ponieważ nie tylko jagody, ale także Liście Malin mają działanie przeciwgorączkowe ze względu na zawartość w nich salicylanów.
Herbata Ziołowa z Wierzbówki Kiprzycy i Liśćmi Dzikiej Maliny nasyci organizm witaminami, minerałami, poprawi ogólny stan zdrowia, wzmocni układ odpornościowy i przywróci smak do życia!

Herbata Ziołowa z Wierzbówki Kiprzycy i Liści Dzikiej Maliny to ciemno bursztynowy napój o lekkiej malinowej nucie i lekko cierpkim posmaku!
Ta cudowna naturalna herbata nasyci organizm witaminami i minerałami, wzmocni układ odpornościowy i poprawi ogólny stan zdrowia.
Herbata  jest jednym z najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych środków w leczeniu przeziębienia i grypy i może być stosowana w leczeniu dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego u osób osłabionych.
Jest to możliwe dzięki dużej zawartości witaminy C i salicylanu (w działaniu analogicznym do kwasu acetylosalicylowego)
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
Herbata Ziołowa-Wierzbówka Kiprzyca i Pąki Sosny
Ten wykwintny bursztynowy napój doskonale łączy w sobie aromaty sosnowego lasu i cierpki smak herbaty!
Pączki Sosny mają właściwości przeciwwirusowe, ułatwiają oddychanie.
Pomagają w procesach zapalnych, zwłaszcza gardła i płuc.
Herbata z Pączkami Sosny zwiększa funkcje ochronne organizmu, oczyszcza oskrzela i łagodzi kaszel

Jak Ci się podoba pomysł połączenia dwóch roślin leczniczych w jednej filiżance?
Jednym z nich jest Sosna, która jest międzynarodowym symbolem zdrowia.
A drugi - Wierzbowiec Wąskolistny

Co się stanie, jeśli wzajemnie wzmocnią swoje właściwości?
Jaki będzie smak i aromat takiego napoju? 
Czy możesz sobie wyobrazić?
Pomysł okazał się świetny!
Pączki sosny wydobywane są w cichych ekologicznie czystych lasach
Po zbiorze wszystkie surowce poddawane są delikatnej obróbce w niskich temperaturach w celu zachowania cennych właściwości roślin.
To wzmocnienie układu odpornościowego, obniżenie ciśnienia krwi, oczyszczenie organizmu, poprawa trawienia, pozbycie się niepokoju, normalizacja snu i pozytywny wpływ na wszystkie narządy i układy naszego organizmu.

Spróbujmy opisać bukiet, który poczujesz, gdy zaparzysz ten napój.
Aromat leśnej Sosny, żywiczny zapach dzieciństwa, iglaste zapowiedź świąt noworocznych, nuty miodowo-kwiatowe i pachnące świeżością odcienie łąkowej zieleni.
Smak Herbaty z Pąkami sosny jest niezwykły - zielno-żywiczny, jasny, bogaty.
Czasem chcesz go pić w podnieceniu dużymi łykami, aby nasycić organizm składnikami odżywczymi, czasem delektować się nim w małych porcjach, aby wyczuć każdą nutę.
[/url][url=https://sunfruits.ru/product/ivan-chay-s-sosnovymi-pochkami-iz-suzdalya]źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

       
Herbata Ziołowa-Wierzbówka Kiprzyca i Truskawka, Poziomka
Herbata z Truskawkami i Poziomkami to jasna mieszanka z naturalnymi jagodami!
Aromat i smak dojrzałego lata!
Jagody te od zawsze były cenione za wysoki smak i doskonały aromat.
Podobnie jak Herbata z Wierzbówki Kiprzycy, Truskawki i Poziomki są doskonałym źródłem witamin (C, grupa B, karoteny), olejków eterycznych, pierwiastków śladowych – żelaza, wapnia, kobaltu, fosforu.
Taka herbata nie tylko gasi pragnienie, ale w zdrowy, naturalny sposób dopasowuje organizm:
poprawia trawienie
pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego
bierze udział w hematopoezie, zwiększa poziom hemoglobiny
pomaga w oczyszczaniu naczyń krwionośnych z cholesterolu i normalizacji pracy serca.

Herbata z Wierzbówki Kiprzycy w połączeniu z Truskawkami i Poziomkami orzeźwia, przywołuje wspomnienia lipcowego upału!
Jednocześnie wzmacnia organizm i poprawia funkcje odpornościowe, dodaje witalności i normalizuje wszystkie procesy metaboliczne.
Rano taka herbata nasyci się użytecznymi substancjami i doda witalności, a wieczorem odpręży, złagodzi zmęczenie i pozwoli uzyskać estetyczną przyjemność.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości