03-11-2011, 23:52
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Melissa-Melisa
Rodzaj roślin należących do rodziny jasnotowatych.
Według niektórych ujęć taksonomicznych należą do niego 3 gatunki występujące w Europie i środkowej Azji
W Polsce uprawia się Melisę Lekarską.
Łacińska nazwa rodzaju pochodzi od pszczoły – rośliny tego rodzaju wydzielają bowiem dużo nektaru i są licznie odwiedzane przez pszczoły.
Gatunki
Melissa Officinalis L
Melissa Axillaris (Bentham)
Melissa Flava Benth. ex Wall
Zastosowanie
Melisa Lekarska jest uprawiana w wielu krajach świata jako roślina lecznicza.
Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne.
źródło
Melisa występowała w dawnych polskich zbiorach piśmienniczych jako pszczelnik lub rojownik (nazwa od rojenia pszczół).
Od XVII wieku sławę zyskała “karmelitańska dusza” – wódka z melisy, wyrabiana w tajemnicy przez paryskich karmelitów.
Twierdzono, że pomaga praktycznie na wszystko – od bólów brzucha i kataru, poprzez migreny, podagry, dusznice, do histerii i ochrony przed urokami włącznie.
Do dziś na południu Francji Melisa jest spożywana jako codzienna herbatka, zaś jej świeże liście używane są jako przyprawa do sosów, mięs i marynat oraz jako namiastka cytryny.
źródło
Melissa-Melisa
Rodzaj roślin należących do rodziny jasnotowatych.
Według niektórych ujęć taksonomicznych należą do niego 3 gatunki występujące w Europie i środkowej Azji
W Polsce uprawia się Melisę Lekarską.
Łacińska nazwa rodzaju pochodzi od pszczoły – rośliny tego rodzaju wydzielają bowiem dużo nektaru i są licznie odwiedzane przez pszczoły.
Gatunki
Melissa Officinalis L
Melissa Axillaris (Bentham)
Melissa Flava Benth. ex Wall
Zastosowanie
Melisa Lekarska jest uprawiana w wielu krajach świata jako roślina lecznicza.
Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne.
źródło
Melisa występowała w dawnych polskich zbiorach piśmienniczych jako pszczelnik lub rojownik (nazwa od rojenia pszczół).
Od XVII wieku sławę zyskała “karmelitańska dusza” – wódka z melisy, wyrabiana w tajemnicy przez paryskich karmelitów.
Twierdzono, że pomaga praktycznie na wszystko – od bólów brzucha i kataru, poprzez migreny, podagry, dusznice, do histerii i ochrony przed urokami włącznie.
Do dziś na południu Francji Melisa jest spożywana jako codzienna herbatka, zaś jej świeże liście używane są jako przyprawa do sosów, mięs i marynat oraz jako namiastka cytryny.
źródło