Cykoria
#1

   
Cichorium-Cykoria
Rodzaj roślin zielnych, należący do rodziny astrowatych.
Liczy ok. 8 gatunków rosnących w umiarkowanie ciepłych strefach Europy, Azji i Afryki.
Dwa gatunki są zawleczone lub uprawiane i dziczejące w wielu rejonach świata.
Gatunkiem typowym jest Cichorium Intybus

Byliny, rośliny dwuletnie lub jednoroczne.
Wytwarzają zgrubiałe korzenie palowe.
Łodygi słabo rozgałęzione, koszyczki kwiatowe o języczkowatych, błękitnych kwiatach.      
Rośliny wytwarzają sok mleczny.

Rodzaj obejmuje dwa gatunki uprawne powszechnie znane jako
Cichorium Endivia, Cichorium Intybus oraz kilka dzikich gatunków.

Gatunki flory Polski
Cichorium Endivia-Cykoria Endywia
Cichorium Intybus-Cykoria Podróżnik

Gatunki
Cichorium Alatum
Cichorium Bottae
Cichorium modzelowaty Pomel - Afryka Północna
Cichorium Calvum
Cichorium Dubium
Cichorium Endivia
Cichorium Hybridum Halácsy
Cichorium Intybus
Cichorium Pumilum
Cichorium Spinosum
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
   
   
   
   
   
   
Cichorium Spinosum
Cichorium Spinosum, the Spiny Chicory-Cykoria Kolczasta,  jest gatunkiem rośliny kwitnącej z rodziny astrowatych , pochodzącej z regionu śródziemnomorskiego
Roślina dwuletnia lub wieloletnia osiągająca 20 cm (8 cali) jest zarówno zbierana na wolności, jak i uprawiana jako zielone warzywo liściaste.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cichorium_spinosum
https://identify.plantnet.org/pl/the-pla...%20L./data

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
   
   
   
   
   
Cichorium Pumilum
Cichorium Pumilum to śródziemnomorski gatunek rośliny z plemienia Cichorieae z rodziny astrowatych .
Podobnie jak dwa inne gatunki Cichorium, jego liście są jadalne dla ludzi.
Roślina wytwarza niebieskawo-fioletowe główki kwiatowe i mięsiste korzenie palowe .
https://en.wikipedia.org/wiki/Cichorium_pumilum
https://identify.plantnet.org/pl/the-pla...Jacq./data

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Cichorium Endivia-Cykoria Endyvia
Gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej, należący do rodziny astrowatych.
Endywia pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej.
Znana była już w starożytności.
W Europie uprawiana od XVI wieku.
Ma wysokość 0,5 – 1,5 m, zwykle naga.
Roślina zawiera sok mleczny.
Dolne liście podłużne i pierzaste, górne jajowate, siedzące.
Koszyczki kwiatowe umieszczone w kątach górnych liści i na szczytach łodyg

Odmiany:
Cichorium endivia L. var. latifolium Lam-Endywia Eskariola-o liściach gładkich.
Cichorium endivia L. var. crispum Lam-Endywia Kędzierzawa-o karbowanych, postrzępionych liściach.

Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Należy do warzyw i jej liście odziomkowe używane są w charakterze Sałaty.
Ma pikantny, gorzkawy smak.
Dobrze komponuje się z ostrymi serami i z dodatkiem orzechów.
Zawiera więcej związków mineralnych i witamin niż Sałata.
Pobudza apetyt dzięki zawartości inuliny oraz substancji gorzkiej – intybiny.
Z jej liści przyrządza się smaczne sałatki.

Udaje się na glebach średnio zwięzłych bądź lekkich.
Jej rozwojowi sprzyja łagodna jesień i wysoka wilgotność powietrza.
Siew na przełomie lutego i marca pod osłonami lub w czerwcu – lipcu na rozsadniku.
Zbiór w maju – czerwcu lub we wrześniu – październiku.
Endywię bieli się, aby pozbawić ją gorzkiego smaku.
źródło
https://identify.plantnet.org/pl/the-pla...%20L./data

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Cichorium Endivia-Cykoria Endyvia
Okrytonasienna roślina z rodziny astrowatych, jest to rodzaj Cykorii, występuje ona w dwóch  gatunkach Endywia Eskariola i Kędzierzawa. 
Mają one postać połączonych ze sobą liści zasadniczo nie tworzą główek a jedynie rozety.
Eskariola ma gładkie liście kędzierzawa zaś lekko postrzępione.
Istnieje również kilka hodowlanych upraw charakteryzujących się żółtą, lub fioletową barwą.
Endywia jest rośliną wyłącznie uprawną, najlepszym miejscem na jej hodowle są stanowiska o glebach niezbyt kwaśnych i próchniczych.
Wysiewu dokonuje się w czerwcu a zbioru późną jesienią lub nawet zimą.

Historia i pochodzenie
Ustalenie pochodzenia tego warzywa jest trudne wg  antycznych źródeł Endywia prawdopodobnie po raz pierwszy wyhodowana została w Azji skąd trafiła do Europy. 
Pierwsze wzmianki na temat tej cykorii zawarte  są pismach antycznego uczonego Pliniusza Starszego, pojęcie to nie jest również obce poetycznym dziełom Horacego czy Owidiusza. 
Do Europy endywia trafiła w epoce Średniowiecza. Początkowo z rezerwą, jednak w miarę upływu czasu zadomowiła się i na europejskich stołach.

Zastosowanie
Endywia ma ona lekko orzechowy gorzki smak, przyrządzać można ja na wiele różnorakich sposobów, nadaje się do gotowania, zapiekania czy duszenia.
Bardzo ciekawym daniem  jest zupa z Endywii podana z mielonych mięsnych pulpecików.
Jednak głównym przeznaczeniem są oczywiście sałatki, powstające  połączene jej z wszelkiego rodzaju świeżymi warzywami min ogórkami, pomidorami, papryką.
Jeśli sałatka ma być bardziej wykwitną wystarczy wymieszać Endywie z cząstkami pomarańczy, winogronem, serem pleśniowym blue, orzechami włoskimi na koniec polewamy sałatkę lekkim sosem winegret.

Właściwości
Główna zaleta Endywii jest jej niskokaloryczność. 
Polecana jest dla osób stosujących diety odchudzające bowiem pomaga w pozbyciu się zbędnej wody z organizmu co w W efekcie prowadzi do utraty masy ciała. 
Ma ona również stosunkowo niski indeks glikemiczny dlatego powinna znaleźć się  w diecie każdej osoby zmagającej się z cukrzycą.
Ponadto Endywia zawiera spore ilości witamin z grupy A, B i C oraz substancje odżywcze żelazo, wapń, fosfor i potas.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Cichorium Intybus-Cykoria Podróżnik
Gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych.
Rodzimy obszar jego występowania to znaczna część Europy, Azji, Algieria i Tunezja w Afryce Północnej, ale rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie poza tym obszarem.
W Polskiej florze jest archeofitem pospolicie występującym na całym obszarze.
Kwitnie od lipca do września, jest owadopylna.
Siedlisko: rośnie zwykle na glebach piaszczystych i kamienistych.
Można ją spotkać na poboczach dróg, nasypach, ugorach, łąkach i obrzeżach pól uprawnych

Roślina lecznicza – używana w ziołolecznictwie od czasów prehistorycznych, m.in. w krajach niemieckojęzycznych i arabskich, stosowana także w homeopatii.
Została zidentyfikowana przez Nil Sari jako jedna z roślin opisywanych przez Avicennę (pod nazwą "hindiba"), który to przypisywał im właściwości przeciwrakowe.
Sari i dwoje współpracujących z nią naukowców opatentowało swoje odkrycie dotyczące grupy związków zawartych m.in. w Cykorii Podróżnik, a mających zastosowanie  w leczeniu niektórych nowotworów.
Surowiec zielarski:
Całe ziele, same płatki lub korzeń (Radix Cichorii).
Zawierają glikozyd intubinę, dużo inuliny (ok. 40%), laktucynę, pektynę, cholinę, taraxasterol, sole mineralne i śladowe ilości olejków eterycznych.
Działanie:
Korzeń łagodnie pobudza wytwarzanie soku żołądkowego, żółci oraz ma działanie moczopędne.
Jest to stosowny w wielu mieszankach ziołowych do leczenia zaburzeń trawienia i przy ogólnym osłabieniu.
Zbiór i suszenie:
Całe ziele zbiera się w kwietniu.
Korzeń zbiera się w październiku lub na wiosnę.
Po wykopaniu należy go szybko umyć i suszyć w temperaturze ok. 40 °C

Sztuka kulinarna
Młode listki Cykorii można wiosną dodawać do sałatek, ze względu na zawartość witamin C, B i mikroelementów.
Korzeni Cykorii (odmiany var. Sativum) po ususzeniu, zmieleniu i uprażeniu do dziś używa się jako surogatu kawy.
Przy prażeniu zawarta w korzeniu inulina przemienia się w związek o aromacie przypominającym kawę.

Ciekawostki
Według legendy kwiaty Cykorii swój niebieski kolor zawdzięczają oczom dziewczyny, płaczącej za straconym ukochanym.
Cykorię Podróżnik często sadzi się w zegarach kwiatowych z powodu regularnego  otwierania się i zamykania kwiatostanów.
źródło
https://identify.plantnet.org/pl/the-pla...%20L./data

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

[Obrazek: cykoria-podroznik.jpg]
Cichorium Intybus-Cykoria Podróżnik
Jest to jedna z najpopularniejszych dziko rosnących roślin.
Cykorię Podróżnik spotkać można w całej Europie, północnej Afryce i środkowej Azji. Osiedliła się także w Ameryce Północnej, Australii i na Nowej Zelandii.
Obejmuje więc swoim zasięgiem sporą część kuli ziemskiej i może stąd wzięła się druga część jej botanicznej nazwy.

Jest też liczna grupa przyrodników, którzy twierdzą, że roślina ta rośnie najczęściej przy drodze i ta geneza nazwy podróżnik wydaje się prostsza.
W różnych regionach Polski mówi się o Cykorii Podróżnik: popia rurka, królewna, kozi miecz czy batogi św. Jana.
Żadne z tych określeń nie nawiązuje do najbardziej charakterystycznej jej cechy, tzn. pięknego jasnoniebieskiego koloru kwiatów, określanego jako lazurowy.

W Polsce występuje na całym niżu, także nad morzem oraz w górach, ale tylko do pasma dolnych regli.
Rośnie na miedzach, przy drogach, na pastwiskach, ale i na ugorach, zawsze w miejscach suchych.
Jest byliną osiągającą wysokość 30–120 cm.
Łodyga sztywna, kanciasta, gałęzista, z rzadko rozmieszczonymi podłużnymi lub lancetowatymi liśćmi, mającymi ząbkowane brzegi.
Liście dolne, pierzaste, głęboko powycinane zebrane są w rozetę.
Kwitnie od czerwca aż do października.
Jasnoniebieskie w intensywnym odcieniu kwiaty zebrane są w koszyczki o średnicy 3–4 cm i osadzone na wierzchołkach pędów lub w kątach górnych liści.
Czasem, najczęściej na terenach podgórskich, mają barwę lekko różową lub nawet białą.

Większość substancji zapasowych znajdujących się w Cykorii Podróżnik ma bardzo korzystny wpływ na procesy przebiegające w organizmie człowieka.
Wiedziano o tym od bardzo dawna.
Już w XIV wieku słynny lekarz Maciej z Miechowa zalecał przykładać Cykorię Podróżnik do czoła przy bólach głowy.
Uzyskiwano wówczas dobre wyniki, nawet jeśli dolegliwości były bardzo silne.
Na choroby serca rekomendowano wywary z liści tej rośliny.
Jeśli uświadomimy sobie, że uczeni renesansu opierali się przede wszystkim na literaturze starożytnej, pojmiemy, od jak dawna ceniono lecznicze właściwości Cykorii Podróżnik.
Dwa wieki później Syreniusz, wspominając jadłospisy ówczesnych wielmożów, wymienia gotowane liście Cykorii Podróżnik polane sosem agrestowym, jako powszechnie cenioną przekąskę.
W wieku XVIII zalecano przy każdej niemal dolegliwości żołądkowo-jelitowej aplikować choremu lewatywę, zwaną wtedy enemą – „z Cykorii Podróżnik, zalanej tłustym rosołem z dodatkiem oleju fiołkowego”.
Dziś wydaje się to dość oryginalnym lekiem.

Ziele to znane było także od dawna u naszych wschodnich sąsiadów.
Przeróżne odwary czy napary, zwłaszcza stosowane w okresie między św. Janem a Matką Boską Zielną, wspomagały leczenie chorób określanych na Rusi jako malaryczne.
Na Litwie przypisywano Cykorii Podróżnik moc magiczną.
Jeszcze w XIX wieku wierzono, że jej kwiaty, zawieszone na ścianie, skutecznie zapobiegają wszelkim epidemiom.

Badania naukowe potwierdziły sporą część tych teorii.
Stwierdzono, że większość cennych składników znajduje się w korzeniu Cykorii Podróżnik.
Zawiera on gorzkie laktony, fitosterole, cholinę, glikozydy, nieco olejku eterycznego i inulinę.
Ta ostatnia substancja ma działanie metaboliczne i dlatego stosuje się Cykorię Podróżnik razem z Pokrzywą, Mniszkiem, Mydlnicą, Rdestem Ptasim, Wrzosem i Morszczynem w chorobach związanych z przemianą materii.
Ziele działa także żółciopędnie, pobudzając czynności wątroby, moczopędnie i przeciwzapalnie.
Obniża poziom ogólnego cholesterolu we krwi i, co ważne, lipidów.
Dzięki temu zapobiega miażdżycy, chroni przed udarami mózgu.
Zwalnia kołatanie serca, podobnie jak stosowana od dawna w kardiologii naparstnica.
W przeciwieństwie do Naparstnicy nie działa gwałtownie i można ją bezpiecznie aplikować.

Używa się korzenia Cykorii Podróżnik w kuracjach oczyszczających organizm.
Usprawnia on trawienie dzięki obecności goryczek.
Pobudza także apetyt wywołany brakiem w soku żołądkowym kwasu solnego i pepsyny. Kwiaty i liście są źródłem kumaryny, flawonoidów i antocyjanów.
Ten ostatni związek uważany jest za środek działający antynowotworowo.

W końcu lipca zbiera się górne części pędów z kwiatami i suszy w miejscu przewiewnym, nie narażonym na bezpośredni dostęp promieni słonecznych.
Otrzymuje się w ten sposób ziele Cykorii Podróżnika-Herba Cichorii
We wrześniu wybieramy się z łopatką na zbiór korzeni.
Warto pamiętać, że podobno najwięcej substancji czynnych znajduje się w tej części roślin w czasie nowiu.
Po wykopaniu odcinamy korzeń od części naziemnej, wypłukujemy piasek, usuwamy cieniutkie korzonki przybyszowe, a korzeń główny kroimy po osuszeniu na kawałki długości około 15 cm.
Jeśli jest bardzo gruby, warto przekroić go wzdłuż na pół.
Suszymy w piekarniku nagrzanym do 40 st. C tak długo, aż będzie twardy i łamliwy, brunatny z zewnątrz i jasny po przełamaniu.
Otrzymany surowiec to Radix Cichorii
.
Znane są także uprawne odmiany Cykorii Podróżnik, których mięsiste, zgrubiałe korzenie po wysuszeniu i upaleniu stanowią dodatek do kawy.
Kiedyś były u nas bardzo popularne.
Cykoria Podróżńk nadawała napojowi specyficzny smak, aromat i zabarwienie.
Stanowiła do 70% kawy zbożowej i 10–20% naturalnej.
W Niemczech Cykoria Podróżnik do tej pory jest tradycyjnym przysmakiem.
Produkuje się z niej proszek, pasty i rodzaj cukierków zwanych żelkami.
Firma Nestle wytwarza obecny też w naszych sklepach granulat kawy z dodatkiem Cykorii Podróżnik.
Alina Stradecka
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
Kawa z Cykorii
Historia kawy z Cykorii to dość ciekawa opowieść. 
Ma barwną podróż od swoich skromnych początków jako towar wojenny do napoju stylu życia, jakim jest dzisiaj. Cykoria była uprawiana w starożytnym Egipcie i była wówczas bardzo ważnym składnikiem diety ludzi. 
Jednak jej powszechne stosowanie i koleżeństwo z kawą można prześledzić dopiero w XVIII wieku w Europie. 
Tutaj, w Stanach Zjednoczonych, prawdopodobnie znasz słynną kawę z Cykorii z Nowego Orleanu. 
Poza Europą i Stanami Zjednoczonymi kawa z Cykorii jest również dość popularna w Azji – szczególnie w południowych Indiach.

Roślina Cykorii należy do rodziny Mniszka Lekarskiego. 
Tę roślinę o fioletowych kwiatach można rozpoznać po twardej i owłosionej łodydze, a jej liście są często używane w sałatkach. 
Korzeń tej rośliny ma grubość od 2 do 4 cali, a po obróbce podobnej do ziaren kawy (suszenie, prażenie i mielenie) można zaparzyć napój o orzechowym i ziemistym smaku.

Ale w jaki sposób te dwie różne rośliny znalazły się dosłownie w tym samym kielichu? 
Jak sugeruje tytuł - konieczność i ekonomia. 
Ograniczony dostęp do towarów w czasie wojny sprawił, że stała się substytutem, a czasem dodatkiem do kawy.

O rewolucjach i racjach
Historia kawy z Cykorii ma podobne początki w Europie, Ameryce i Indiach. 
Po raz pierwszy stała się napojem w Europie Północnej, kiedy Fryderyk Wielki z Prus i Napoleon zakazali importu artykułów spożywczych, pozbawiając tym samym ludzi między innymi dziennej porcji kawy. 
Eksperymentowano z popularnymi substytutami z ich już istniejącej diety, a Cykoria wydawała się najlepiej pasować do rozszerzenia lub nawet zastąpienia racji kawowych. 
Dla Francuzów ta kombinacja kawy z Cykorii stała się miłością na całe życie i kontynuowali ją długo po zniesieniu zakazów importu.

Podobnie jak historia europejska, kawa stała się rzadkością podczas blokady Unii podczas wojny secesyjnej. 
Stała się już podstawowym artykułem gospodarstwa domowego w Ameryce, a brak Fasoli zmusił ludzi do wprowadzenia innowacji, dzięki którym kawa z Cykorii stała się odpowiedzią również tutaj. 
Po zakończeniu wojny secesyjnej i powrocie regularnego handlu większość Ameryki wróciła do spożywania czystej kawy. Godnym uwagi wyjątkiem byli mieszkańcy Luizjany, a zwłaszcza Nowego Orleanu. 
Wierni swoim francuskim korzeniom nadal lubią kawę z Cykorią, śmietanką i cukrem.

W Indiach brytyjscy żołnierze pili „Camp Coffee” podczas wojny. 
Ten produkt Szkocji był mieszanką wody, cukru, kawy i esencji z Cykorii. 
Była oferowana jako alternatywa dla drogiej kawy „100% czystej”, zwłaszcza w czasach niedoboru. 
Indyjscy żołnierze stopniowo rozwinęli również upodobanie do Camp Coffee.

Historia Indian - rozdział równoległy
W XIX wieku brytyjscy kolonizatorzy założyli dobrze prosperujący biznes eksportujący kawę do Indii, uprawiając ziemie Ghatów Zachodnich. 
Większość ziaren została wyeksportowana, ale część trafiła na lokalne rynki i do gospodarstw domowych w południowym stanie Tami Nadu, który graniczy z niegdysiejszą stolicą francuskiej prowincji – Pondicherry (Puducherry). Chociaż kawa była produkowana lokalnie, nadal była drogim towarem. 
W Indiach większość gospodarstw domowych jest duża, a im większa liczba osób, tym większe spożycie kawy. 
Tutaj rozpoczęło się poszukiwanie idealnej równowagi między oszczędnością a zaparzeniem filiżanki kawy o doskonałym smaku. 
Doprowadziło to do eksperymentów z paleniem, mieleniem, dodatkami i metodami parzenia. 
Wprowadzona do Cykorii już przez Francuzów stała się oczywistym wyborem również dlatego, że pomagała zwiększyć plony. 
Trochę Cykorii przeszło długą drogę. 
Jego użycie również dosłownie sprowadzało się do dodatkowych korzyści zdrowotnych i braku kofeiny. 
Co najważniejsze, Cykoria nadała całemu napojowi bogatszą konsystencję, bardziej kremowe odczucie w ustach, głębię koloru i wrażenie picia „mocnej” filiżanki kawy. 
Udało się jednak pozostawiają gorzki posmak, któremu można zaradzić dodając mleko i cukier. 
Ta metoda warzenia doprowadziła do sławy Południowoindyjska kawa filtrowana . 
Filiżanka autentycznej południowoindyjskiej kawy filtrowanej jest najczęściej mieszana z Cykorią i jest obecnie pasją i formą sztuki, która definiuje kulturę kawową w większości tradycyjnych domów południowoindyjskich.

Kawa z Cykorii to smak nabyty – są tacy, którzy ją kochają i tacy, którzy żarliwie preferują filiżanki 100% czystej kawy. Staramy się dostarczać najlepszą kawę, jaką Indie mają do zaoferowania, wraz z wglądem w jej historię, kulturę, tradycje i nowoczesne koncepcje smaku, jakości i przejrzystości. 
Tym samym przedstawiamy Państwu naszą własną wersję kawy z Cykorii – idealne połączenie kawy z jednej posiadłości i nostalgicznych tradycji. 
Ciesz się nim tak, jak lubisz — na ciepło lub na zimno, z mlekiem i cukrem lub bez — wkrótce podzielimy się naszymi ulubionymi przepisami na napary.
https://kavericoffee.com/blogs/culture/c...ee-origins
https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-z...-cBif.html
https://kawowy.info/dlaczego-warto-pic-k...lecznicze/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
Dlaczego warto pić Herbatę z Cykorii
Wypij dobrą filiżankę Herbaty z Cykorii i poznaj jej pięć najważniejszych korzyści zdrowotnych.
1. Chroni wątrobę
Regularne spożywanie Herbaty z Cykorii chroni wątrobę i może leczyć przewlekłe problemy z wątrobą.
Bogaty w naturalne przeciwutleniacze, wzmacnia system obronny organizmu.
Ekstrakty z Cykorii zapobiegają uszkodzeniom komórek i pomagają w wypłukiwaniu toksycznych substancji z wątroby.

2. Odmładza organizm
Picie Herbaty z Cykorii to dobry sposób na odstresowanie.
Pomaga zredukować stres i rozluźnia mięśnie i ciało.
Nie zawiera kofeiny, dzięki czemu stanowi dobry zamiennik kawy.

3. Leczy stany zapalne
Ponieważ ekstrakty z korzenia Cykorii mają właściwości przeciwzapalne, zupa z korzenia Cykorii pomaga leczyć stany zapalne i zapobiegać wielu powszechnym chorobom.

4. Pomaga w trawieniu i leczy zaparcia
Błonnik prebiotyczny w korzeniu Cykorii pomaga zwalczać bakterie jelitowe i chroni układ pokarmowy.
Inulina w korzeniu Cykorii sprzyja również wzrostowi probiotyków pomocnych w układzie pokarmowym.
Dzięki bogatej zawartości błonnika lub inuliny pomaga w prawidłowym wypróżnianiu i leczy zaparcia.

5. Zapobiega cukrzycy
Badanie opublikowane w Journal of Traditional and Complementary Medicine stwierdza, że regularne picie Herbaty z korzenia Cykorii może pomóc w opóźnieniu lub zapobieganiu cukrzycy.
Dzieje się tak, ponieważ ekstrakty z Cykorii mogą pomóc poprawić poziom białka, które reguluje poziom glukozy i rozkłada kwasy tłuszczowe.
Pij go na gorąco i ciesz się zdrowym smakiem i aromatem.
https://www.thestatesman.com/lifestyle/f...09368.html
https://brewedleaflove.com/what-is-chicory-root-tea/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

Cichorium Intybus-Cykoria Podróżnik
Surowiec:
korzenie- należy zbierać we wrześniu, suszyć w podwyższonej temperaturze.
pędy kwitnące- zbierać w sierpniu.

Odwar z korzenia Cykorii
2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalać szklanką wody. Ogrzewać do wrzenia gotować ok 3-4 minuty. Po ostygnięciu odcedzić. Pić 1/2 szklanki 2-4 razy dzienne między posiłkami.
Odwar ma działanie: żółciopędne, moczopędne, odtruwające.

Napar z ziela i kwiatów Cykorii
Dwie łyżeczki kwiatów cykorii zalać gorącą wodą, przykryć talerzykiem na 15 minut, przefiltrować i odcedzić.

Do użytku wewnętrznego
Wzmacnia naczynia krwionośne,
Działanie moczopędnie,
Łagodzi objawy rumienia,
Wzmaga wydzielanie żółci,
Działanie odtruwające,
Działanie przeciwbakteryjne.

Do użytku zewnętrznego napar z płatków Cykorii Podróżnika stosuje się w:
Przemywaniu podrażnionej skóry oczu i skóry,
Przemywaniu stanów zapalnych cery np. wypryski,
Okłady z naparu działają łagodząco na podkrążone oczy,
Jako fazę wodna do domowych kremów do cery suchej z wypryskami i trądzikiem różowatym,
http://zastosowanieziol.blogspot.com/201...zdego.html
https://www.thelist.com/189016/the-surpr...your-body/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

Herbata Ziołowa-Cykoria Podróżnik-Cichorium Intybus
Cykorię podróżnik (Cichorium Intybus) można spotkać na łące, pastwisku, przy drodze, a nawet w górach.
Najczęściej sięgamy po nią przy okazji problemów trawiennych, wzdęciach i odbijaniu.
Jakie inne właściwości posiada Cykoria i kiedy po nią sięgać?
Surowcem farmaceutycznym jest ziele (Cichorii herba) i korzeń (Cichorii radix).
Korzeń Cykorii jest bogatym źródłem substancji goryczkowych: laktucyny i laktukopikryny, fenolokwasów - kwas cykoriowy, fitosterole, taraksasterol i inuliny, której zawartość może sięgać do 40%.
Natomiast ziele cykorii dodatkowo zawiera hydroksykumaryny - eskulinę i cychorynę, flawonoidy oraz antocyjany.

Herbata Ziołowa z Korzenia Cykorii
1/2 łyżeczki rozdrobnionego korzenia (ok.1g) zalać 1 szklanką wody (200 ml), ogrzewać do wrzenia i utrzymywać w stanie łagodnego wrzenia przez około 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić.
Pić 1/2 szklanki odwaru, najlepiej godzinę przed posiłkiem.

Herbata Ziołowa z wysuszonego, rozdrobnionego ziela Cykorii
Sposób stosowania:[/b] 1/2 łyżki produktu (ok. 1,5 g) zalać 1 szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5 min.
Odstawić na 10 min., przecedzić i przelać do termosu.
Przygotowany odwar pić małymi porcjami 3-4 razy dziennie przed posiłkami. 1,5 g produktu stanowi dzienną porcję do spożycia.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Korzeń cykorii nie zawiera kofeiny, chociaż jeden przykład zastosowania cykorii jako substytutu kawy można znaleźć w Nowym Orleanie.
Historycznie, gdy handel kawą był blokowany w porcie, lokalni mieszkańcy Nowego Orleanu zaczęli zamiast tego używać Cykorii.
Dziś cykoria pozostaje popularna w Nowym Orleanie, a „kawa nowoorleańska” zazwyczaj odnosi się do kawy z cykorii, często zawierającej do 30% korzenia cykorii.

Przepisy lecznicze
Cykoria ma niewiarygodnie korzystne właściwości, więc przy codziennym stosowaniu Cykorii poprawia się stan skóry i ogólny stan człowieka. 
Najłatwiejszym sposobem spożycia Cykorii jest zrobienie wywaru.

Odwar z korzenia 
Korzenie Cykorii dokładnie zmielić w objętości jednej łyżki stołowej, zalać pół litra wrzącej wody i gotować około pół godziny. 
Powstały bulion po schłodzeniu należy przefiltrować i przyjmować przed posiłkami w łyżce stołowej trzy razy dziennie. Taki wywar doskonale pomaga poprawić apetyt i ogólnie proces trawienia, a także jest doskonałym lekiem żółciopędnym i moczopędnym.
Napar z korzenia Cykorii stosuje się w leczeniu przewodu pokarmowego, stanów zapalnych pęcherza moczowego oraz chorób skóry. 

Napar
Pełną łyżkę zmiażdżonego korzenia wlewa się pół litra wrzącej wody i nalega na kilka godzin w zamkniętym pojemniku. Po przefiltrowaniu naparu resztki gotowanego na parze korzenia są wyciskane i spożywane pół szklanki pół godziny przed posiłkiem trzy razy dziennie.
 Napar polecany jest również przy leczeniu kamicy żółciowej lub powiększonej śledziony.

Sok z Cykorii
 Ma również wiele przydatnych właściwości, ponieważ leczy anemię i choroby skóry (trądzik, skazy, egzemy, choroby skóry krostkowej), a także działa uspokajająco. 
Do produkcji soku używa się tylko młodych pędów w stadium pączkowania, które są dokładnie myte, parzone wrzątkiem i przepuszczane przez maszynkę do mięsa. 
Powstały kleik przeciska się przez szmatkę lub kilka warstw gazy i gotuje przez kilka minut. 
Następnie do gotowanego soku dodaje się miód i pobiera jedną łyżeczkę do czterech razy dziennie.

Balsamy z korzeni Cykorii 
Pomagają leczyć skazę, także u dzieci powyżej drugiego roku życia. 
Balsam: 
Przygotować mieszankę korzeni i nadziemnych części cykorii, pobranych w równych częściach. 
Gotuj cztery łyżki powstałej mieszaniny w szklance wody przez trzydzieści minut. 
Następnie jak zwykle schłodzić i ścisnąć. 
Kąpiele lub bicze brane w nocy. 
Czas trwania leczenia wynosi co najmniej trzy dni.

Aby poprawić, a nawet przywrócić wzrok
Stosuje się mieszankę soków z cykorii, pietruszki, marchwi i selera. 
Szklanka tej mieszanki soków dziennie, przy ciągłym stosowaniu przez kilka dni (lub tygodni w przypadku poważnych problemów ze wzrokiem), daje doskonałe rezultaty w przypadku różnych wad wzroku.

W leczeniu anemii stosuje się następujący przepis 
Dodaj łyżeczkę soku z Cykorii do pół szklanki mleka. 
Tę mieszankę należy przyjmować co najmniej trzy razy dziennie przez półtora miesiąca. 
Po tygodniowej przerwie i powtórz kurs.
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości