Prunus Subgenus Prunus Spinosa
#1

   
Prunus Subgenus Prunus Spinosa-Śliwa Tarnina
Gatunek krzewu z rodziny różowatych (Rosaceae Juss).
Inne nazwy: Tarnina, Tarń, Tarka, Ciarki, Ciernie Czarne, Żarnośliwa, Korcipka, Wilżyna.
Występuje w Europie (poza północno-wschodnimi krańcami) i zachodniej Azji.
W Polsce pospolita na niżu i niższych położeniach górskich (do ok. 500 m n.p.m.).              
Przypuszcza się, że krzyżówka tego gatunku z ałyczą (Prunus cerasifera Ehrh.) wydała obecnie uprawianą śliwę domową (Prunus domestica L.).
To pospolity, mocno ciernisty krzew ok. 2-3 m wysokości.
Kwitnie w kwietniu a owocuje w październiku i listopadzie.
Owoce tarniny są bardzo cierpkie i kwaśne, chociaż podobno zawierają dużo cukru.
W zasadzie dziś nie są jedzone jako świeże owoce.
Dadzą się jeść dopiero po przemrożeniu.
Im później zbierane, tym lepsze.
Kwiaty i owoce tarniny zawierają flawonoidy, glikozydy, związki cukrowe, sole mineralne,    
garbniki, kwasy organiczne, glikozyd amigdalinę, antocjany i pektyny

Białe kwiaty tarniny, chociaż kwitną bardzo krotko, są cennym surowcem zielarskim.          
Herbata z suszonych kwiatow tarniny łagodzi między innymi kłopoty żołądkowe i stany zapalne gardła
Tarnina pobudza wytwarzanie moczu, znosi stany zapalne w moczu, łagodzi stany związane z kamica nerkową.
Poza tym tarnina uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i jest uważna za naturalny lek "oczyszczający krew".
Tarnina niszczy bakterie w przewodzie pokarmowym, hamuje krwawienia. działa przeciwzapalnie.
We Francji stosuje się tarninę w leczeniu cukrzycy, astmy, reumatyzmu i gośćca.
https://healthyliving.natureloc.com/blac...-benefits/

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#2

   
Śliwa Tarnina (Prunus Spinosa)
Jest pospolitym krzewem rosnącym w całej Europie, północnej Afryce i w zachodniej Azji.
Spotkać ją można na miedzach, koło pól i na obrzeżach lasów.
Wiosną obsypana drobnymi białymi kwiatkami o gorzkim zapachu jest zwiastunem ostatnich zimowych chłodów.
Przysłowie mówi: Jak tarnina kwitnie, to i śniegiem sypnie.
Jesienią na jej gałązkach ciemnieją niewielkie okrągłe owoce, błyszczące i granatowe.        
Kwaśne i cierpkie nabierają przyjemnego smaku dopiero po przemrożeniu.

W medycynie ludowej kąpiel w wywarze z kwiatu tarniny stosowano jako lekarstwo w osłabieniach.
Wywar z korzeni tej rośliny używany był do okładów aplikowanych na stłuczenia.
Pito go również w razie epidemii czerwonki.
Herbatę uzyskaną z owoców wygotowanych wraz z pestkami stosowano przy krwotokach wewnętrznych, zaś rodzaj kompotu uzyskanego z rozgotowanych owoców bez pestek aplikowano w razie biegunki i zatrzymania moczu.
Odwar z kory i korzeni był z kolei skuteczny w leczeniu gorączki.

Ceniona jako lekarstwo, była tarnina stosowana także powszechnie w zabiegach magicznych.
Niezwykłą magiczną moc zawdzięczała przede wszystkim swoim naturalnym właściwościom.
Jak każda kłójca (także parząca, gorzka) roślina miała znaczenie apotropeiczne
- skutecznie odpędzała demony i przeszkadzała w szkodliwej działalności czarownic.
W tradycyjnej kulturze ludowej tarninie przypisywano niezwykłe właściwości ochrony przed działaniem złych mocy także dlatego, że to właśnie z jej gałązek miała być zrobiona cierniowa korona Zbawiciela.
Uświęcona w ten sposób roślina skutecznie zabezpieczała człowieka i jego dobytek przed złymi duchami,
czarami itp.
W rejonie Makowa Podhalańskiego, jak zapisał w latach 80. XIX stulecia Bronisław Gustawicz,
Z patyczków tarniny robią krzyżyki, w Wielki Piątek gospodarz lub najstarszy w domu zatyka je przed wschodem słońca do ozimin, pokropionych poprzednio wodą święconą, aby burze gradowe nie niszczyły pól.  
Wierzono też, że na kolcach tarniny zatrzymują się wszelkie grzechy, nieczystości i zło.        
Palenie tej rośliny miało więc charakter oczyszczającego rytuału.
Tak np. niedopalone gałązki tarniny z wielkosobotniego ogniska wkładano pod strzechę, co skutecznie chroniło przed pożarem.
Płonęła też tarnina w sobótkowym, oczyszczającym ogniu, zwłaszcza że rozniecano go w istotnym momencie astronomicznego przełomu - letniego przesilenia.
http://www.domzgliny.zafriko.pl/kat/ogro...wy/tarnina

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#3

   
Śliwa tarnina, nieludzko kwaśna i cierpka.  
Przed przymrozkami nie powinniśmy ich zbierać i jeść potem w niedużych ilościach.
Doskonale nadaje się jednak do przyrządzenia niepowtarzalnego soku
na którego przygotowanie warto poświęcić kilka dni,jak też i standardowego zestawu przetworów (i pewnie jakiegoś alkoholu).
Zbieramy w miarę możliwości owoce miękkie, najlepiej te z wyglądu przypominające śliwki węgierki.
Uwaga na ciernie.

Sok ze śliwy tarniny
owoce tarniny
1,5 litra wody na kilogram owoców
fruktoza/cukier biały, mniej niż 1 szklanka/litr wody
Umyte owoce zalewamy wrzątkiem w odpowiedniej ilości.
Zostawiamy pod przykryciem na około 6 godzin.
Po upływie tego czasu odcedzamy, nabierającą koloru i smaku wodę zagotowujemy
i ponownie zalewamy nią owoce.
Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy.
Ostateczną wersję soku odcedzamy, słodzimy i gotujemy przez 10 minut.
Wlewamy do butelek i pasteryzujemy.
http://zaozi.blogspot.com/2009/10/jestes...zkach.html

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#4

   
miłego czytania

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#5

   
Odpowiadająca runie THURISAZ tarnina, jako twarde tworzywo, była niegdys wszechstronnie wykorzystywana.
Służyła do wytwarzania kijów i maczug do walki, robiono z niej różdżki magiczne i laski oraz talizmany.
Tarnina chroni przed nagłymi wypadkami, pomaga przetrwać czas kryzysu i daje moc, by bronić prawdy w obliczu zakłamania.
Stosownie do potrzeb można nosić przy sobie kawałek tarniny z wyciętą runką THURISAZ.
Medytacyjna Moc Run M. Piasecka

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#6

https://www.first-nature.com/trees/image...inosa1.jpg
https://www.first-nature.com/trees/image...inosa4.jpg
https://www.first-nature.com/trees/image...inosa5.jpg
Tarnina zawdzięcza swoją popularność owocom, tarninie, które są ważnym składnikiem Sloe Gin. 
(Pozostałe składniki to gin... i czas!) 
Tarnina jest wykorzystywana głównie jako żywopłot, jednak w sprzyjających warunkach pojedyncze drzewa mogą osiągnąć wysokość pięciu metrów lub więcej.
To jedno z pierwszych drzew kwitnących wiosną. 
Jego białe kwiaty otwierają się na długo przed pęknięciem pąków liściowych i rozjaśniają żywopłoty w czasie, który w przeciwnym razie mógłby być bardzo nudny.
Tarnina jest bardzo gorzka, dopóki nie złapią jej pierwsze silne przymrozki zimy. 
Listopad to dobry czas na jej zbieranie... jeśli ptaki jeszcze tego nie zrobiły.
https://www.first-nature.com/trees/prunus-spinosa.php

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości