10-02-2012, 20:16
Artemisia Dracunculus-Bylica Estragon
Bylica Draganek, zwana także Bylicą Estragon, Bylicą Głupich, Dragankiem, Estragonem
Artemisia glauca Pall. ex Willd.,
Artemisia glauca var. dracunculina Fernald,
Artemisia redowskyi Ledeb.[
Gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych.
Dziko występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej.
W wielu krajach jest uprawiana.
Status gatunku we florze Polski: gatunek uprawiany, kenofit i efemerofit.
Kształtem i wysokością zbliżona do Bylicy Piołun, lecz słabiej rozkrzewiona.
Kwiaty to koszyczki osadzone wzdłuż gałązek szczytowych, nieco mniejsze niż u Bylicy Piołun, zebrane w luźne wiechy.
Bylina, hemikryptofit.
Kwitnie od lipca do października.
Siedlisko: spotykana czasem w stanie dzikim przy drogach, budynkach, na rumowiskach.
Lubi stanowiska nasłonecznione, gleby próchniczne i wilgotne.
Sztuka kulinarna
Estragon używany jest do zaprawiania octów ziołowych i musztardy.
Używa się go do kiszenia ogórków i kapusty.
Świeże ziele można dodawać do sałatek oraz zup.
Poprawia smak niesłonych potraw, z tego względu jest stosowany w diecie bezsolnej.
Doskonały do drobiu, ryb i potraw z jajek.
Estragonu nie należy gotować.
Roślina lecznicza – najczęściej stanowi składnik mieszanek ziołowych.
Surowiec zielarski: ziele Estragonu (Herba Dracunculi), w jego skład wchodzą olejki eteryczne do 0,8% (m.in. estragol), gorycze, garbniki, karoteny i dużo soli mineralnych, w tym jod
Działanie: działa lekko moczopędne, wzmaga wydzielanie soków trawiennych i uzupełnia braki witaminy A.
Stosuje się go przy kuracjach wzmacniających, przy braku apetytu lub też przy zaburzeniach żołądkowych.
Jednak jego działanie jest słabe, stąd też używa się go najczęściej w mieszankach ziołowych
Zbiór i suszenie: ziele zbiera się następnego roku.
Należy ściąć pędy długości 20-30 cm przed kwitnieniem (kolejne zbiory w miarę odrastania pędów) i suszyć związane w niewielkie pęczki.
Roślina uprawna, uprawiana jako roślina przyprawowa.
źródło
Bylica Draganek, zwana także Bylicą Estragon, Bylicą Głupich, Dragankiem, Estragonem
Artemisia glauca Pall. ex Willd.,
Artemisia glauca var. dracunculina Fernald,
Artemisia redowskyi Ledeb.[
Gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych.
Dziko występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej.
W wielu krajach jest uprawiana.
Status gatunku we florze Polski: gatunek uprawiany, kenofit i efemerofit.
Kształtem i wysokością zbliżona do Bylicy Piołun, lecz słabiej rozkrzewiona.
Kwiaty to koszyczki osadzone wzdłuż gałązek szczytowych, nieco mniejsze niż u Bylicy Piołun, zebrane w luźne wiechy.
Bylina, hemikryptofit.
Kwitnie od lipca do października.
Siedlisko: spotykana czasem w stanie dzikim przy drogach, budynkach, na rumowiskach.
Lubi stanowiska nasłonecznione, gleby próchniczne i wilgotne.
Sztuka kulinarna
Estragon używany jest do zaprawiania octów ziołowych i musztardy.
Używa się go do kiszenia ogórków i kapusty.
Świeże ziele można dodawać do sałatek oraz zup.
Poprawia smak niesłonych potraw, z tego względu jest stosowany w diecie bezsolnej.
Doskonały do drobiu, ryb i potraw z jajek.
Estragonu nie należy gotować.
Roślina lecznicza – najczęściej stanowi składnik mieszanek ziołowych.
Surowiec zielarski: ziele Estragonu (Herba Dracunculi), w jego skład wchodzą olejki eteryczne do 0,8% (m.in. estragol), gorycze, garbniki, karoteny i dużo soli mineralnych, w tym jod
Działanie: działa lekko moczopędne, wzmaga wydzielanie soków trawiennych i uzupełnia braki witaminy A.
Stosuje się go przy kuracjach wzmacniających, przy braku apetytu lub też przy zaburzeniach żołądkowych.
Jednak jego działanie jest słabe, stąd też używa się go najczęściej w mieszankach ziołowych
Zbiór i suszenie: ziele zbiera się następnego roku.
Należy ściąć pędy długości 20-30 cm przed kwitnieniem (kolejne zbiory w miarę odrastania pędów) i suszyć związane w niewielkie pęczki.
Roślina uprawna, uprawiana jako roślina przyprawowa.
źródło