Korzennik lekarski...ziele angielskie
#1

   
Korzennik lekarski (Pimenta dioica (L.) Merr.)
Gatunek drzewa z rodziny mirtowatych.
Występuje w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej oraz północnych rejonach Ameryki Południowej.
Wiecznie zielone drzewo dorasta 10 m wysokości.
Posiada rozłożystą koronę, pień pokryty jest szarą, matowobrązową i przyjemnie pachnącą korowiną.
Liście lśniące, skórzaste, jajowatolancetowate z podwiniętymi brzegami, z wierzchu ciemnozielonego koloru.
Kwiaty obupłciowe, białe, zebrane w baldachokształtne kwiatostany wyrastające z kątów liści.
Owocem drzewa jest kulista, wielkości grochu jagoda.
Niedojrzałe owoce są w kolorze zielonym, po jego dojrzeniu nabierają barwy szkarłatnej.  
Suszone jagody przybierają kolor żółtobrązowy.
Suszone owoce zawierają m.in. olejek eteryczny nadający nasionom palący, korzenny smak.

Zastosowanie
Roślina przyprawowa.
Jest jedną z podstawowych przypraw na Karaibach i ważnym towarem eksportowym tego rejonu.
Owoce korzennika lekarskiego występują w handlu pod nazwą ziela angielskiego lub "pieprzu angielskiego".
http://pl.wikipedia.org/wiki/Korzennik_lekarski
Allspice Tree - Pimenta Dioica

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#2

   
Nazwa łacińska Pimenta dioica
Dawno, dawno temu Krzysztof Kolumb oraz jego towarzysze szukając drogi do Indii, dokonali jeszcze innego, bardzo ciekawego odkrycia.
Był nim korzennik lekarski, czyli znane wszystkim dziś ziele angielskie.
Podróżnicy znaleźli tą tropikalną roślinę na wyspach Morza Karaibskiego, błędnie sądząc, że jest to pieprz.
Do dziś, przez tą pomyłkę, jego hiszpańska nazwa brzmi „pimenta”, co oznacza pieprz.      
Identyczne znaczenie ma łacińska nazwa rodzajowa „Pimenta officinalis”.
Również współcześnie, potocznie ziele określane jest „pieprzem jamajskim”.
Korzennik lekarski stał się powszechnie znaną przyprawą w Europie pod koniec XVII wieku.
Ze względu na interesujący aromat, przyprawa szybko się rozpowszechniła, była nowością w porównaniu z wcześniej znanymi egzotycznymi przyprawami.
Ponieważ ziele przywędrowało z Nowego Świata, w Czechach na przykład, nazywano je „nową przyprawą”.
Suszone owoce korzennika są szczególnie cenione oraz chętnie stosowane w kuchni angielskiej, dlatego potocznie nazywane są zielem angielskim.
Odznaczają się przyjemnym, korzennym zapachem przypominającym aromat nasion: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu - stąd też angielska nazwa „all spice” - wszystkie przyprawy.

Korzennik lekarski pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej oraz Indii.
Należy do rodziny mirtowatych (Myrtaceae).
Hiszpański uczony Francisco Hernandez, który na polecenie króla Filipa II podróżował po Meksyku
w latach 1571 - 1577, nazwał tę przyprawę „piper tabasci” ponieważ po raz pierwszy natknął się na nią w meksykańskim stanie Tabasco.
Donosił on potem, że Aztekowie używali tej przyprawy razem z wanilią do przyprawiania swojego czekoladowego napoju.

Ziele angielskie to wiecznie zielone drzewo, osiągające wysokość do 13 m, o szarej korze, jajowato lancetowatych liściach i podwiniętych brzegach.
Drobne, białe kwiaty, 4 - płatkowe zebrane są w gęste, baldachokształtne kwiatostany osadzone w kątach liści.
Kwiaty są zróżnicowane na żeńskie i męskie.
Owocem jest ciemna jagoda z dwoma nasionami.
Całe owocostany zbiera się w momencie, gdy jagody zaczynają dojrzewać, poddaje suszeniu, dopóki miąższ nie zaschnie.
Suszone jagody dają się łatwo oddzielić od szypułek, są trwałe i długo zachowują aromat.  
Natomiast dojrzałe jagody po wysuszeniu tracą zapach po paru dniach, źle się przechowują i są jako przyprawa, bezwartościowe.
Owoce zawierają olejek lotny, którego zbiorniczki występują przede wszystkim w nasionach.
Drzewo korzennika lekarskiego wymaga gleb wapiennych lub boksytowych, co stanowi dość istotny czynnik ograniczający jego uprawę.
Zaczyna owocować zwykle w siódmym roku po wysadzeniu i daje przeciętnie 50 kg świeżych owoców rocznie.
Owoce zbiera się ręcznie, suszy w suszarniach lub w słońcu na betonowych platformach przez 5 - 10 dni, następnie czyści i sortuje.
Głównymi producentami angielskiego ziela są kraje Ameryki Południowej i Środkowej, m.in. Meksyk, Brazylia, Wenezuela, Antyle - zwłaszcza Barbados i Jamajka, która jest dotychczas głównym
eksporterem tej przyprawy.
Wielkie plantacje znajdują się na Réunion, na Jawie, Sumatrze, na Półwyspie Indochińskim  (Wietnam, Tajlandia) i w Indiach.

Zastosowanie
Ziele angielskie jest często stosowane jako namiastka pieprzu czarnego.
Jako silna przyprawa musi być stosowana w ilości umiarkowanej.
Nadaje się do przyprawiania potraw mięsnych.
Sproszkowane owoce wchodzą w skład mieszanek przyprawowych, m.in. curry.
Dodawane są do niektórych ciast i likierów (Benedictine Chartreuse).
Kilka całych lub zmielonych ziarenek dodanych do tłustych sosów oraz innych potraw nadaje im przyjemny aromat.
Stosuje się je również do potraw jarzynowych (np. szpinaku), ryb smażonych, sałatek rybnych, zup, galaretek i ogórków kwaszonych.
Używa się je także do różnych marynat i budyniów.
Sos sporządzony z mocnego wywaru z mięsa, z dodatkiem pieprzu, cebuli, mąki, skórki cytrynowej,
czerwonego wina i kilku ziarenek pieprzu angielskiego doskonale nadaje się szczególnie do podrobów i dziczyzny.
Osobne zastosowanie ziela angielskiego dotyczy przetworów deserowych.
Dodanie go do kompotów owocowych podnosi znacznie ich aromat.
W postaci sproszkowanej jest wspaniałym dodatkiem do puddingu śliwkowego, wypieków, kiełbas.

Właściwości
Herbatka z ziela angielskiego łagodzi zaburzenia żołądkowe, leczy stany biegunkowe.          
Owoce i esencję zapachową przyprawy stosuje się w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym
i farmaceutycznym.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#3

   
Suszone owocki korzennika są szczególnie cenione oraz chętnie stosowane w kuchni angielskiej, dlatego potocznie nazywane są zielem angielskim (inna nazwa to pieprz jamajski).
Odznaczają się przyjemnym, korzennym zapachem przypominającym aromat nasion: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu.
Angielska nazwa to all spice  (wszystkie przyprawy).  

Ponieważ jest to przyprawa silnie aromatyczna, należy ją stosować w umiarkowanych ilościach.  
Nadaje się do przyprawiania potraw mięsnych i tłustych sosów, smażonych ryb, galaretek, kwaszonych ogórków i marynat.
Ponadto można dodawać ziele angielskie do niektórych ciast i likierów.
Jest to dosyć istotne zastosowanie ziela angielskiego - jako przyprawa do przetworów deserowych (m.in. do kompotów owocowych, czy w postaci sproszkowanej do puddingu śliwkowego i wypieków).
Natomiast herbatka z korzennika lekarskiego (ziela angielskiego) łagodzi zaburzenia żołądkowe, leczy również stany biegunkowe.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#4

   
Niegdyś jego zapach stosowany był jako dezodorant, a w XVIII wieku rosyjscy żołnierze
wkładali je do butów, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.

inne ciekawostki na tej stronie....

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#5

   
Ziele angielskie   (Pimenta dioica)
Inne nazwy
Pieprz goździkowy, pieprz jamajski, pieprz angielski, pieprz pachnący, piment, nowe korzenie
Historia
Ziele angielskie pochodzi z Jamajki i określane jest jako pieprz jamajski.
Obok wanilii było ulubioną przyprawa Azteków, używaną do przyprawiania czekolady.
Sprowadzone do Europy przez Kolumba przekonanego, że to pieprz.
Stąd też nazwa pieprz goździkowy (po hiszpańsku „pimienta” od pieprzu).
Ziele angielskie próbowano wyhodować również w innych częściach Karaibów, niestety bez powodzenia.
Dzisiaj uprawiane również głównie na Jamajce, ale także w Meksyku i Hondurasie. Ziele angielskie pochodzące z Jamajki charakteryzuje się najwyższą jakością.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#6

   
Ziele Angielskie jest przyprawą popularną i chętnie stosowaną z uwagi na charakterystyczny, korzenny aromat. 
Oprócz tego, że Ziele Angielskie doskonale sprawdza się w: marynatach, grzanym winie, daniach rybnych czy galaretach, ma też właściwości lecznicze.
Ziele Angielskie można stosować na dolegliwości takie jak: wymioty, zaparcia, bóle gardła, zmiany skórne czy niestrawność.
Ziele Angielskie: właściwości lecznicze
Ziele Angielskie inaczej nazywane jest korzennikiem lekarskim, pieprzem goździkowym, pieprzem pachnącym lub pieprzem angielskim. 
Stosowana jest również nazwa piment ponieważ są to niedojrzałe, suszone owoce drzewa pimentowego - Pimenta dolicia.
Właśnie w owocach pimentu znajduje się najwięcej substancji odżywczych, które wykazują lecznicze właściwości. Intensywny, korzenny aromat Ziele Angielskie zawdzięcza olejkowi eterycznemu, który zawiera m. in. eukaliptol, cukry, katechiny, kwas jabłkowy, garbniki oraz żywicę.
 Za sprawą tego olejku nad plantacjami, na których uprawia się drzewa pimentowe unosi się bardzo intensywny korzenny aromat.

Ziele Angielskie przeciw grzybicy i dla dezynfekcji
Ziele Angielskie działa przeciwgrzybiczo szczególnie na grzyby ze szczepu Aspergillus, które bywają przyczyną infekcji skórnych i płucnych oraz uszkodzeń wątroby. 
Ponadto usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ogranicza fermentację w jelitach przez co zapobiega wzdęciom, niestrawności oraz nieprzyjemnemu zapachowi z ust. 
Wykazuje również działanie przeciwwymiotne, łagodzi bóle menstruacyjne, suchy dokuczliwy kaszel, ból gardła, działa odkażająco i dezynfekująco.
 Przemywanie skóry naparem z Ziela Angielskiego łagodzi zmiany skórne i pomaga w leczeniu trądziku.

Zastosowanie Ziela Angielskiego w kuchni
Z ziela Angielskiego produkuje się likiery, jest ono składnikiem sosów barbecue, marynat, dań rybnych, galaret, zup, wywarów warzywnych, dań z dziczyzny.
Niewielkie ilości sproszkowanego Korzennika doskonale doprawiają grzane wino, naleśniki oraz pierniki. 
Ziele Angielskie dodaje się na początku przyrządzania potrawy, dania, deseru. 
Można stosować całe owoce lub rozetrzeć je w moździerzu. 
Smak tej przyprawy jest zbliżony do pieprzu lub gałki muszkatołowej.

Ziele Angielskie – środki ostrożności
Dodanie zbyt dużej ilości Korzennika do potrawy spowoduje jej zgorzknienie i nieprzyjemny cierpki smak. 
Zazwyczaj wystarczą maksymalnie 3-4 owoce. 
Przyprawa ta jest niewskazana w ciąży i podczas karmienia piersią. 
Nieumiarkowane stosowanie ziela angielskiego może skutkować bolesnymi kolkami, nasileniem krwawień menstruacyjnych i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. 
Dlatego, należy przestrzegać zalecanych dawek. 
Pamiętajmy również, że lecznicze działanie preparatów roślinnych daje efekty po min. miesiącu regularnego stosowania.
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości