Kawa...smaki, aromaty...
#1

   
Espresso, cappuccino, latte, americano… Czym się różni kawa od kawy?
Większość z Was na pewno wie jaką kawę zamówić dla siebie.
Ale czym one się dokładnie różnią?
Espresso – wiadomo.
Latte ma więcej podgrzanego (ale nie spienionego) mleka, niż cappuccino.
Americano to „duża czarna”.
Co jednak zamówić kiedy w menu pojawią się również takie kawy jak np. flat white, Romano lub Marochino?
Zdecydować się na chybił trafił, czy wybrać dobrze znane cappuccino?
Ten krótki przewodnik rozwiąże Wasze problemy!

Na początku należy się Wam krótkie wyjaśnienie.
W tym artykule będziemy zajmowali kawami na bazie espresso, a więc mniej lub bardziej kawami „włoskimi”.
Poza Italią jest jeszcze cały świat, który ma do zaoferowania kawy robione na swój sposób (w jednym z artykułów pisałem już o Aeropressie, który jest genialnym urządzeniem do robienia kawy).
Niemniej jednak, napoje o których będę pisał stały się tak popularne, że można znaleźć je wszędzie, warto więc poznać je bliżej.
Zaczynamy!

https://kawowy.guru/wp-content/uploads/2..._kaw_1.jpg
Espresso – jeden z symboli Włoch, obok Koloseum, czy Ferrari.
Espresso zasługuje na oddzielny artykuł, więc tutaj wymienię tylko to, co najważniejsze: ma 25-30 ml, czas ekstrakcji (czyli przepuszczania wody przez zmieloną kawę w ekspresie) wynosi około 25 sekund, a temperatura użytej wody powinna wahać się w przedziale 88-92°C.
UWAGA! Nie ma czegoś takiego jak „ekspresso”, co niekiedy można usłyszeć od klientów w kawiarniach.
Sama nazwa „espresso” nie ma nic wspólnego z szybkością jego przygotowania, ale pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo, który oznacza wyrazisty, wyraźny.

Cappuccino – podąża zaraz za espresso, które stanowi jego bazę.
Do cappuccino używa się około 100 ml mleka, które po spienieniu powinno mieć 125 ml objętości.
Przygotowany napój ma zatem wg włoskich standardów 150 ml.
Mleczna pianka na powierzchni ma 1-2 cm grubości i jest całkowicie pozbawiona pęcherzyków powietrza, ma kremową konsystencję.
Nazwa „cappuccino” pochodzi od koloru habitu kapucynów, który jest brązowo-biały.

Latte – tam, gdzie cappuccino, tam też latte.
Jest w nim więcej mleka („latte” znaczy mleko), jego objętość to 200 ml lub więcej, a spienione mleko zajmuje tylko trochę miejsca na samej górze.
Latte (oraz cappuccino) we Włoszech pija się tradycyjnie do śniadania.

Flat white – czyli „biała płaska”.
Jest to kawa pochodząca nie z Włoch, lecz z Australii lub Nowej Zelandii (cały czas trwają spory o to gdzie zaczęto ją po raz pierwszy serwować).
Tradycyjnie przygotowuje się ją z podwójnego espresso, które zalewa się gorącym mlekiem (niekiedy może być lekko spienione, ale tylko trochę).
Jak nazwa wskazuje, flat white powinna być płaska na powierzchni.

Americano – espresso zalane gorącą wodą. 
Jej ilość jest bardzo różna: od 25-30 ml (co daje proporcje espresso do wody 1:1 i taka kawa jest nazywana w Ameryce „italiano” lub „short americano”) do 470 ml (co z kolei daje półlitrowy kubek „lury”).
Uważa się, że americano narodziło się we Włoszech w trakcie II wojny światowej.
Amerykańscy żołnierze prosili wówczas o dolewanie do espresso wody, tak aby otrzymać kawę podobną do tej, jaką pili w domu.

https://kawowy.guru/wp-content/uploads/2..._kaw_2.jpg
Macchiato – espresso z niewielką ilością spienionego mleka.
Macchiato znaczy w języku włoskim splamiony.
Taki napój jest więc espresso splamionym bardzo małą ilością mleka.

Latte macchiato – odwrotność samego macchiato.
Latte macchiato to gorące spienione mleko do którego wlewa się porcję espresso (czasami dwie porcje).
Całość przykrywa się niekiedy bitą śmietaną, ale nie jest to obowiązek.
Prawidłowo zrobione latte machciato ma 3 warstwy: mleko na dole szklanki, mleko zmieszane z espresso pośrodku i mleczną piankę na szczycie.
Ma ono minimum 200 ml pojemności i często podawane jest w przezroczystej szklance, dzięki czemu widać efektownie ułożone warstwy.

Mocha – to jeden z wariantów kawy latte.
Jej przygotowanie polega na dodaniu do espresso czekolady (może być w proszku lub w syropie).
Następnie dolewa się gorące mleko i kładzie bitą śmietanę.

Mocha breve – to z kolei wariant kawy mocha.
Mleko i bita śmietana jest tutaj zastąpione podgrzaną mieszanką mleka i śmietanki.
Kawa ta pochodzi z Ameryki i w Europie jest raczej rzadko spotykana.

Marochino – jest to espresso do którego dodaje się kakao lub syrop czekoladowy, a następnie niewielką ilość spienionego mleka.
Kawa ta pochodzi z włoskiej Aleksandrii, a jej nazwa odnosi się do koloru tak powstałego napoju. Marochino to w języku włoskim rodzaj skóry w kolorze jasnego brązu.

https://kawowy.guru/wp-content/uploads/2014/12/03.jpg
Kawa po irlandzku – tym razem nie z Włoch, lecz z drugiego końca Europy.
Irish coffee, czyli kawa po irlandzku to espresso (lub po prostu mocna czarna kawa) do której dodaje się podgrzaną miarkę whiskey, brązowy cukier, a całość dekoruje bitą śmietaną.
Sztuka polega na tym, żeby kożuszek ze śmietany nie zmieszał się z warstwą kawy i whiskey.
Podaje się ją w pokalu (kieliszku do piwa), dzięki czemu cały napój przypomina nieco z wyglądu piwo stout.

Kawa po wiedeńsku – jak nazwa wskazuje pochodzi z Wiednia.
Jest to espresso lub mocna czarna kawa parzona w inny sposób, udekorowana bitą śmietaną.
Niektóre przepisy zalecają roztopienie w rondelku czekolady i dodanie do niej kawy, następnie przelanie do filiżanki i położenie bitej śmietany.

Romano – jest to espresso podane ze skórką cytrynową, której jedna końcówka jest zamoczona w kawie.
Istnieje również wersja z sokiem cytrynowym dodanym do espresso.
Niektórzy uważają, że kawa z cytryną leczy kaca, ale jak pisałem w artykule o kawowych mitach, raczej nie jest to prawda.

Corretto – espresso z niewielką ilością alkoholu.
We Włoszech tradycyjnie używa się grappy, chociaż inne alkohole (brandy, koniak, whisky) są również popularne.
Do całości można opcjonalnie dodać spienione mleko.
W barach niekiedy podaje się oddzielnie espresso i alkohol, dzięki czemu można samemu dolać pożądaną ilość trunku.

Freddo – jest to espresso na zimno.
Przepisów na jego przygotowanie jest dość dużo, jeden z popularniejszych zaleca po prostu zalanie kostek lodu gorącym espresso i dodanie (opcjonalnie) alkoholu (np. grappy lub brandy).
Inna wersja zakłada użycie wystudzonego espresso, a jeszcze inna zastąpienie alkoholu niewielką ilością spienionego mleka.

https://kawowy.guru/wp-content/uploads/2..._kaw_4.jpg
Lungo – czyli „przedłużone” espresso.
Lungo znaczy po włosku długo. 
Przygotowuje się tak jak espresso, lecz po uzyskaniu około 25-30 ml ekstraktu nie przerywa się zaparzania, tylko kontynuuje, aż do uzyskania 50-60 ml, dzięki czemu kawa jest delikatniejsza.
Lungo nie należy mylić z americano, które przygotowuje się poprzez dodanie do espresso gorącej wody.

Ristretto – przeciwieństwo lungo.
Ristretto oznacza ograniczony.
Jest to kawa przygotowywana jak espresso, lecz z mniejszej ilości wody (około 15 ml), co daje dosłownie jeden łyk.

Dry cappuccino
Jest to taka wersja cappuccino, w której znajduje się mało spienionego mleka, a dużo mlecznej pianki (czasami używa się włoskiej nazwy cappuccino scurro) . 
W Ameryce zamiast mlecznej pianki używa się niekiedy bitej śmietany.

Con panna – espresso z niewielką ilością bitej śmietany.

Z miodem –espresso z dodatkiem miodu i spienionym mlekiem na wierzchu.

Jak widzicie, im dalej w las, tym więcej drzew.
Powyższy spis w miarę dokładnie pokazuje różne kawy, w większości na bazie espresso, ale różnice między krajami, ba! nawet między regionami w jednym państwie mogą istotnie zmienić znaczenie niektórych nazw.
Przykładowo, w Ameryce espresso con panna i kawa po wiedeńsku to praktycznie to samo, podobnie jak americano i lungo.
Dry cappuccino jest popularne w Ameryce w wersji z bitą śmietaną, co z kolei w Europie może być uznane za kawę po wiedeńsku.
W Australii z kolei flat white będzie właściwie tym samym co latte we Włoszech.
Mam nadzieję, że powyższy artykuł wyjaśnił Wam tajemnicze (niekiedy) kawowe nazwy.
Zaglądajcie regularnie na Kawowego Guru i polubcie mój profil na Facebooku.
Już za kilka dni odkryję przed Wami wszystkie sekrety espresso!
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Latte Art
Latte art, zwana też z angielska jako "coffee art", jest sztuką projektowania wzorów na wierzchniej warstwie kawy espresso.
Wzory te są kreowane zazwyczaj w jeden z dwóch znanych sposobów ich tworzenia, choć czasem używa się kombinacji dwóch metod.
Metoda pierwsza polega na manipulacji spływającej z dzbana warstwy mleka do espresso; metoda ta nazywa się "free pour latte art".
Natomiast druga metoda polega na niejakim malowaniu wzorów narzędziem zwanym akwafortą, używając jednocześnie szablonu i mlecznej piany.
Latte art wiąże się głównie z espresso, lecz można ją stosować również do innych rodzajów kaw.
Wraz z rozwojem popularności tej sztuki, zaczęły powstawać w różnych miejscach na świecie zawody, które zaczęły umożliwiać praktykującym ten rodzaj sztuki pokazać swe umiejętności szerszemu, zainteresowanemu gronu.
Z kolei samo słowo "latte" oznacza typ kawy z dodatkiem gorącego mleka.
W języku włoskim "latte" oznacza po prostu mleko.
(źródło - angielska Wikipedia)
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Kawa po rosyjsku na zimowe dni
Składniki:
   4 czubate lyzeczki kawy mielonej
   1/4 l czerwonego wytrawnego wina
   4 lyzeczki cukru
   4 lyzeczki czystej wodki
Sposób przygotowania:
Zaparz kawe (aby uzyskac mocny napar uzyj ok. 1/4 l wody). Najlepszy rezultat uzyskasz z ekspresu cisnieniowego.
Gotowa kawe przelej do rondelka, wlej wino, wsyp cukier, zagotuj, mieszajac od czasu do czasu. Na koniec wlej wodke i zagotuj. Rozlej do filizanek, podawaj natychmiast.

   koniak 1 łyżka
   lody waniliowe 1 łyżka
   kawa 2 łyżeczka
   likier pomarańczowy 1 łyżka
   Kawę zalej 100 ml wrzącej wody.
   Następnie dodaj koniak i likier, dokładnie wymieszaj.
   Włóż gałkę lodów do płaskiego kieliszka na nóżce i zalej ją kawą.
   Kawę podawaj od razu.

Кофе по-русски
В большой чашке соед инить 2,5 чайной ложки растворимого кофе и од ну ложку шоколад ного сиропа. Смешать с 3/4 чашки горячего молока. Перемешать д о полного растворения кофе и положить сверху взбитые сливки. Украсить шоколад ными стружками.

Kawa po Rosyjsku na zimno . 
Składniki:
40 ml kawy (zaparzonej w ekspresie nisko lub wysokociśnieniowym)
2 kostki lodu
25 ml wódki
30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie: do 15 min.

Do kieliszka typu martini wrzucamy pokruszony lód. Dodajemy wódkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Po przestudzeniu dodajemy kawę.
Nie znalazłam zdjecia z kieliszkami do martini.  Oczko
Odpowiedz
#4

   
Kawa pomarańczowo - miodowa
Składniki:
1/4 szklanki mielonej kawy, pół łyżki startej skórki z pomarańczy, 60 ml miodu, 3 szklanki zimnej wody.

Sposób przygotowania:
Kawę wymieszać ze skórką pomarańczy.
Wsypać do filtra do kawy.
Do ekspresu wlać wodę i zaparzyć kawę.
Gotową kawę wymieszać dokładnie z miodem.
Rozlać do filiżanek.
Podawać.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
Zimowa magia kawy
Składniki
1 łyżeczka kremu orzechowego (Nutella)
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
porcja mocnego Espresso
mleko

Przygotowanie
Mieszać 1 łyżeczkę kremu orzechowego (Nutella) i 1 łyżeczkę miodu ze szczyptą cynamonu i kardamonu do uzyskania kremowej konsystencji i nalać do filiżanki.
Dodać porcję mocnego espresso i spienione mleko na czubek, jak w przypadku cappuccino.
Rozpuścić odrobinę kremu orzechowego w Espresso.
Dodać mieszankę do pianki na szczycie filiżanki dla dekoracji.
Wymieszać dokładnie i wypić.
źódło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
Café Esmeralda
Składniki dla 2 osób
300 ml gorącej kawy
5 łyżeczek polewy cukrowej
4 łyżki ubitej śmietany
40 ml Kahlùha (likieru kawowego)
20 ml Brandy lub Koniaku
2 łyżeczki syropu czekoladowego
szczypta zmielonego cynamonu
1 łyżeczka wiórków czekoladowych dla dekoracji

Przygotowanie
Wymieszać likier Kahlùha i Koniak z syropem czekoladowym, dodać cynamon do smaku.
Wlać do dwóch ciepłych szklanek, zalać kawą i wymieszać.
Ostrożnie wymieszać ubitą śmietanę z polewą cukrową, dodać do kaw i ozdobić wiórkami.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
Kawa Biała Dama
Składniki (dla 1 osoby)
30 ml adwokata
10 ml Amaretto
10 ml syropu karmelowego
1 espresso
200 ml gorącego mleka i pianki mlecznej

Przygotowanie
Wlać adwokata, Amaretto i syrop karmelowy do szklanki.
Dodać gorące mleko i piankę mleczną.
Powoli dolewać espresso i ozdobić czekoladowymi wiórkami.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
Kawa o aromacie piernika
Składniki
Na 1 porcję:
2 łyżeczki dobrej kawy mielonej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (takiej która w składzie nie ma mąki)
50 ml mleka
1 łyżeczka miodu kwiatowego
150 ml wody

Przygotowanie
Kawę i przyprawę do piernika wsypać do ekspresu. 
Wlać 150 ml wody i przygotować napar. 
Mleko podgrzać, gdy będzie gorące spienić je. 
Przygotowany napar posłodzić miodem. 
Przelać do filiżanki, dodać spienione mleko. 
Można podać z kostka czekolady lub pierniczkiem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

   
Kawa curacao
Karl Gottlieb Hering jest autorem wiersza ostrzegającego przed nad­miernym spożyciem kawy, 
która osłabia nerwy, powoduje bladość cery i choroby. 
Wiersz kończy się apelem: 
Nie bądźże więc słabe­uszem, który kawie oddał duszę. 
Nic jednak nie przeszkodziło zwy­cięskiemu pochodowi kawy na ca­łej kuli ziemskiej
i co rano przy śniadaniu piją ją miliony ludzi.

Składniki
1/4 I mleka 
50 g ciemnej polewy czekoladowej 
1/4 I mocnej kawy 
100 g likieru pomarańczowego curacao
1/8 I kremówki 
4 łyżeczki tartej czekolady

Sposób przygotowania
Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu mie­szając. 
Kawę zaparzyć i podgrzać z likierem pomarańczowym nie doprowadzając do wrzenia.         
Kremówkę ubić. 
Kawę rozlać do 4 fili­żanek, udekorować bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą i natych­miast podawać.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

   
Kawa w wersji orzeźwiającej.
Ten przepis na kawę spodoba się osobom lubiącym kawy mrożone.
Kawa w tej wersji idealnie nadaje się na przyjęcie

Składniki
100 g pokruszonego lodu
10 ml syropu miętowego (najlepiej zielonego)
30 ml likieru Mojito
30 ml espresso
kulka lodów waniliowych
do dekoracji: listki mięty, plasterek limonki

Przygotowanie
Do pucharka wlać syrop miętowy (tak, by zakrył dno).
Wsypać lód, a następnie wlać likier oraz espresso przygotowane np. w ekspresiku typu mocha.
Na wierzchu kawy położyć kulkę lodów.
Tak przyrządzony napój kawowy można udekorować miętą i limonką.
http://www.urzadzamy.pl/przepisy-kulinar..._6508.html
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#11

   
Kawa waniliowa z bitą śmietaną i czekoladą
Składniki na 2 porcje:
300 ml zaparzonej kawy Yellow Eclipse Monte Santos
100 ml mleka Pilos
1 opakowanie cukru wanilinowego Castello
bita śmietana Milbona
płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:
W dzbanku zaparz kawę, po czym odstaw w ciepłe miejsce aby nie wystygła.
W rondelku podgrzej mleko, dodaj cukier wanilinowy i mieszaj do chwili, aż dokładnie się rozpuści.  
Do wysokich szklanek nalej kawę, dodaj ciepłe, waniliowe mleko i całość uzupełnij bitą  śmietaną.
Gotową kawę przed podaniem udekoruj płatkami czekoladowymi i podawaj z kawałkiem ulubionego ciasta
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#12

   
Kawa mrożona
Kawa mrożona to jeden z najbardziej popularnych napojów w upalny dzień lub gdy po prostu mamy ochotę na odrobinę kofeinowej ochłody. 
Po co przepłacać w kawiarni, gdy równie pyszną możemy przygotować samodzielnie?
Jak powstała kawa mrożona?
Warto wiedzieć, że ojczyzną mrożonej kawy jest Grecja. Frappe coffe – grecka kawa mrożona – nie tak dawno obchodziło 60-lecie powstania na międzynarodowych targach w Salonikach. 
Jeden z pracowników przypadkowo zalał kawę zimną wodą zamiast wrzątku i zmiksował z kostkami lodu. 
Kawa ta stała się wizytówką firmy Nestle, której pracownik wynalazł ów orzeźwiający napój. 
Dzisiaj mrożona kawa jest powszechnie serwowana w każdej niemal greckiej i cypryjskiej kawiarence.

Składniki na 2 porcje:
200 ml zaparzonej kawy Yellow Elclipse Monte Santos
80 ml śmietanki do kawy 12% Milbona
150 ml lodów waniliowych
kilka kropel soku z cytryny
bita śmietana Milbona
płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:
Przelej do plastikowej miski wcześniej zaparzoną kawę, wymieszaj ją ze śmietanką, po czym całość wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.
Co jakiś czas przemieszaj zamarzającą kawę aby nie powstały zbyt duże grudki lodu.
Zamarzniętą kawę  przełóż do blendera, dodaj lody waniliowe i kilka kropel soku z cytryny.
Całość zmiksuj na gładką masę i przełóż do wysokich szklanek napełniając je do około połowy wysokości, następnie nałóż warstwę bitej śmietany i ponownie warstwę mrożonej kawy.
Gotowe desery posyp płatkami czekolady i podawaj z ciastem.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#13

   
Kokosowa Mokka Frappuccino
Składniki:
150 ml wiórków kokosowych
200 ml schłodzonej, mocnej kawy
250 ml mleka
75 ml syropu czekoladowego
3 łyżki stołowe cukru
2 kostki lodu
Bita śmietana

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.  
Rozłożyć wiórki kokosowe na folii aluminiowej i włożyć do piekarnika; mieszać wiórki co ok. 10 minut; po około 15-20 minutach wiórki staną się równomiernie brązowe.  
Ostudzić.  
Zrobić podwójnie mocna kawę (ok. 2 łyżki stołowe kawy na każde 250ml wody).  
Ostudzić.  
Wlać kawę, zimne mleko, wiórki kokosowe, syrop kokosowy, cukier do miksera, dodać kostki lodu i miksować aż lód drobno się pokruszy.  
Rozlać napój do szklanek i przybrać bitą śmietaną, posypać szczyptą sproszkowanej czekolady lub wiórkami kokosowymi.  
Serwować ze słomką.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#14

   
Kawa Meksykański Zachwyt
Składniki:
25 ml likieru kawowego
1 łyżeczka syropu czekoladowego
Gorąca kawa
10 ml brandy
Szczypta cynamonu
Bita śmietana

Do filiżanki lub kubka wlać brandy, likier kawowy, syrop czekoladowy i cynamon.
Uzupełnić filiżankę gorącą kawą i przybrać bitą śmietaną.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#15

   
Kawa Mexico City
Składniki:
0.5 litra kawy (może być rozpuszczalna)
150 ml mleka
4 łyżki stołowe miodu
Szczypta cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta wanilii

Podgrzać wszystkie składniki w garnku.
Nie doprowadzać go gotowania.
Wymieszać dokładnie.
Przepis na 2 porcje.  
Kawa znakomicie smakuje z deserami.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#16

   
Kawa Włoski Cytrus
Składniki:
0.25 filiżanki dobrze zmielonej kawy
2.5 filiżanki zimnej wody
2 paski skórki cytryny

W maszynie do espresso: wypełnić filtr wodą.  
Filtr przymocować do górnej części maszyny.  
Ustawić na średnie grzanie i grzać kawę do czasu aż w górnej części nie pojawią się bąbelki.  
Zmniejszyć grzanie na niskie i grzać aż kawa przestanie się pienić.  
Przelać do naczynia, przybrać skórką cytryny.  
Podawać zaraz po przyrządzeniu.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#17

   
Kawa Canard
Składniki:
1 filiżanka gorącej, czarnej kawy
1 kostka cukru
2 łyżki wódki z winogron
Ewentualnie pokrywa z bitej śmietany

Kostkę cukru skropić wódką z winogron tak by cukier nie nasiąkł.  
Resztę wódki wlać do filiżanki z kawa.
Można kawę Canard przykryć bita śmietaną a nasączoną kostka cukru położyć na języku i popić kawa.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#18

   
Kawa po tajlandzku
Kawa po tajlandzku to bardzo efektowna kawa, której zrobienie jest znacznie prostsze, niż można przypuszczać.
W przeciwieństwie do Latte, nie może się nie udać.

Przepis na kawę po tajlandzku pochodzi z książki „Gorące napoje”, o której już nie raz wspominałam.
Kawa wygląda tak ładnie, że trudno uwierzyć, że można ją prosto zrobić w domu.
Tajemnica polega jednak na tym, że mleko, którego używamy, jest bardzo słodkie i zimne, więc przy ostrożnym dolewaniu kawy, nie ma nawet mowy, by warstwy się zmieszały.

W smaku kawa po tajlandzku jest rewelacyjna – to obok Kawy a’la Pompadour mój ulubiony przepis.
Smakuje trochę karmelowo, jest słodka, ale nie tak „ucukrzona” jak zwykła, przesłodzona kawa.
Ja mieszam mleko z kawą przed wypiciem, ale jeśli ktoś lubi gorzką kawę, polecam wypicie kawy najpierw i delektowanie się słodkim mleczkiem na końcu.

Składniki (na 2 porcje):
160 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczam w ok. 400 ml wrzątku.
Do szklanki wlewam zimne (nie z lodówki, ale o temperaturze pokojowej) mleko skondensowane – do każdej szklanki około półtora kieliszka, czyli 80 ml.
Ostrożnie wlewam kawę – najlepiej wylewać ją sposobem z łyżką, czyli trzymać łyżkę, dotykając nią brzegów szklanki, a na łyżkę lać powoli kawę z garnka z dzióbkiem – wtedy warstwy się nie zmieszają i kawa będzie wyglądać zjawiskowo.
http://www.2drink.pl/kawa-po-tajlandzku/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#19

   
Kawa Dyniowe latte
Kawa o bardzo intensywnym smaku dyni – w sam raz na jesienne popołudnie.
Przepis na Dyniowe latte pochodzi z książki „Gorące napoje” Louisa Pickforda.
Ta nazwa kusiła mnie od dawna, choć za dynią w sumie nie przepadam i sama kawa też nie bardzo przypadła mi do gustu.
Ale jeśli ktoś lubi dynię – z pewnością warto spróbować tej kompozycji.
Samo przygotowanie Dyniowego latte nie jest skomplikowane, jeśli wcześniej ma się gotowy przecier z dyni.
Co prawda kawa jak Cafe latte nie wygląda – ale można spróbować zrobić warstwowy napój. Przy odpowiedniej różnicy temperatur mleka i kawy powinno się udać.

Składniki (na 2 szklanki):
100 g przecieru z dyni
pół łyżeczki Cynamonu
200 ml mleka
3 łyżeczki kawy
bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
Najpierw zabieramy się za przygotowanie dyniowego przecieru/musu.
Kawałki miąższu dyni – bez pestek – wkładam do garnka, wlewam odrobinę wody, by nie przywierało do dna, dodaję cukier (na ok. kilogram dyni dodałam ok. szklanki cukru) i smażę jak konfiturę.
Nie trzeba wysmażyć do końca, żeby zrobić z tego papkę, wystarczy podsmażać przez kilkanaście minut.
Gdy ostygnie – wrzucam wszystko do blendera i miksuję na mus.

Czas na przygotowanie samej latte.
Do garnka wlewam mleko i dyniowy mus oraz cynamon.
Mieszam i podgrzewam do zagotowania (nie słodzę, bo dynia jest słodka, ale jeśli ktoś lubi, może osłodzić dodatkowo).
Kawę parzę w ok. 250 ml wrzątku.
Następnie do szklanek wlewam dyniowe mleko i mieszam z kawą. Dekoruję bitą śmietaną i cynamonem.
http://www.2drink.pl/dyniowe-latte/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#20

   
Kawa śmietankowo-karmelowa
Kremowa kawa – słodka – doskonale smakuje w towarzystwie owoców
Czas : 10 minut
Składniki :
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo Exclusive 100% Arabica
2 łyżki cukru
1/2 filiżanki wody
1/2 filiżanki słodkiej śmietanki 18 %

W małym garnuszku ( kafetierce czyli tygielku ) zrobić karmel z cukru (wsypać i ogrzewać na małym gazie bez mieszania aż cukier się roztopi i zacznie brązowieć).
Wlać wodę i poczekać aż się zagotuje.
Ogrzewać by karmel się rozpuści .
Dolać śmietankę i zagotować.
Wsypać kawę  
Zamieszać.
Wlać do filiżanki.
Podawać gorącą. 
Polecam do tego schłodzonego arbuza , winogrona lub inne owoce.
http://urodaizdrowie.pl/kawa-smietankowo-karmelowa

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#21

   
Kawa korzenna z kafetierki
Kafetierka to taki tygielek do parzenia kawy.
Aromat nie do opisania.
Czas :15 minut
Składniki:
3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy Tchibo Exclusive
1,5 filiżanki wrzątku
2 łyżeczki miodu płynnego
1 goździk
szczypta cynamonu
1/4 ziela angielskiego
1/2 ziarna kardamonu zielonego

Rozgrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć.
Porcję kawy przeznaczoną do zmielenia ( mieloną jeśli takiej używamy ) wstawić do piekarnika na 5 minut.
Zmielić.
W kafetierce (tygielku) zagotować wodę z korzeniami i miodem.
Wsypać kawę.
Ostrożnie zamieszać bo się spieni.
Doprowadzić do wrzenia i odstawić.
Jak fusy opadną powtórzyć – znów doprowadzić do wrzenia i odstawić.
Powtórzyć 3 razy.
Przecedzić przez drobne sitko.
Rozlać do miniaturowych filiżanek.
Jeśli ktoś lubi słodką kawę może ją dosłodzić jeszcze miodem.
Pić gorącą.
Ma być mocna i gorąca.
http://urodaizdrowie.pl/kawa-korzenna-z-kafetierki

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#22

   
Kawowy grzaniec imbirowy
Czas : 10 minut
Składniki :
1 szklanka wrzątku
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki ,,Grzaniec imbirowo cytrynowy ” ( Kamis )
1 pełna łyżeczka miodu

Zalać wrzątkiem kawę .
Dodać grzaniec i miód ( jak ktoś lubi to można dosłodzić więcej ) .
Wymieszać.
Rozlać do malutkich filiżanek do kawy ( starczy na 4 porcje ).
Kawa jest bardzo mocna , o imbirowo cytrusowym smaku .
Pyszna.
Akurat na 3  małe  łyki.
http://urodaizdrowie.pl/kawowy-grzaniec-imbirowy

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości