Lebiodka Majeranek-Origanum Majorana
#1

         
       
   
   
   
Origanum Majorana 
Lebiodka Majeranek, Majeranek Ogrodowy 
Gatunek rośliny należący do rodziny jasnowatych (LamiaceaeLindl.). 
Inne nazwy zwyczajowe: majoran, mariolka 
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie rośnie dziko tylko na Cyprze i w Turcji.
 Jest natomiast uprawiany w wielu rejonach świata. 
Używany jest jako przyprawa, roślina lecznicza i kosmetyczna.
Roślina osiąga do 50 cm wysokości. Łodygi wzniesione, silnie rozgałęzione, wcześnie drewniejące u podstawy. 
Cała roślina szaro omszona.
Zastosowanie
Roślina lecznicza
Roślina przyprawowa
W przemyśle kosmetycznym olejki zapachowe są wykorzystywane do produkcji mydeł, perfum i in.

W uprawie roślina nie ma odmian, ale rozróżnia się trzy formy: 
roczną, dwuletnią i trwałą (bylina), która w warunkach klimatycznych Polski nie zawiązuje nasion (mnoży się przez podział lub odkłady
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lebiodka_majeranek
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lebiodka_majeranek
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

Origanum Majorana -Majorana Hortensis
Majeranek występuje  jako jednoroczna lub (rzadko) dwuletnia bylina, a w rejonie Morza Śródziemnego także jako półkrzew wieloletni.
Aromatyczna roślina dorasta do wysokości od 20 do 50 cm.
Na wyprostowanych i rozgałęzionych, czasem czerwonawych, puszystych, owłosionych i zdrewniałych łodygach są jajowate, całe liście z siwymi włoskami po obu stronach (do 2 cm długości). 
Od lipca do września w kątach gęsto upakowanych przylistków pojawiają się pseudokolce drobnych, białych lub czerwonawych kwiatów.
Po zapyleniu przez owady rozwijają się żółtobrązowe orzechy o gładkiej powierzchni, wielkości do 1 mm.

Blisko spokrewnione z majerankiem jest Origanum Vulgare 
Majeranek i Oregano to popularne zioła kuchenne.

Za ojczyznę Majeranku uważa się Bliski Wschód od Azji Mniejszej po Egipt; stamtąd mógł zostać naturalizowany w pozostałej części obszaru śródziemnomorskiego.
Może być również uprawiana na naszych szerokościach geograficznych (południowe Niemcy, Szwajcaria, Austria), ale nie jest całkowicie mrozoodporna.
Dziki Majeranek przeżywa tylko w miejscach osłoniętych.
Jest również naturalizowany w Ameryce Północnej i Środkowej i jest określany jako Oregano w niektórych regionach południowych stanów i Meksyku.
Ważnymi krajami pochodzenia Olejku Majerankowego są m.in. B. Hiszpania, Francja, Włochy, Węgry, Tunezja i Algieria.
Otrzymuje się go przez destylację suszu z parą wodną.

Roślina jest wrażliwa na zimno i potrzebuje średnio żyznej, suchej i przepuszczalnej gleby w miejscu jak najbardziej nasłonecznionym.
Odpowiednia wilgotność (opady deszczu, podlewanie) jest wymagana przed i po kiełkowaniu.

W Europie Środkowej rośliny są uprawiane z nasion w marcu i przesadzane na ciepłe rabaty zewnętrzne w kwietniu/maju po ostatnich przymrozkach w odstępach od 15 do 30 cm (rozstawa roślin: 10-20 cm).
Krótko przed kwitnieniem pędy są przycinane o około połowę, aby pobudzić wzrost wegetatywny.
W sezonie liście są zbierane świeże iw miarę potrzeb (zawartość olejku eterycznego jest najwyższa między początkiem a szczytem kwitnienia).
Małe bukiety są rozwieszane do wyschnięcia i przechowywane hermetycznie, np. w szafce. B. w puszce.

http://www.kraeuterabc.de/wp-content/upl...itatis.jpg
Już w II tysiącleciu p.n.e. Egipcjanie używali majeranku jako przyprawy i lekarstwa.
Kultura mykeńska (od XVI do XII wieku pne) również otrzymała zioło z Egiptu.
Starożytni Grecy poświęcili go bogini piękna Afrodycie.
W starożytności greccy i rzymscy lekarze przepisywali słodko-pikantny Majeranek na bóle głowy, zaburzenia nerwowe, przeziębienia i ukąszenia skorpiona.
Gdy ukąszenia nie pomagały w leczeniu ukąszeń, sadzono ziele na grobie zmarłego, aby zapewnić mu odpoczynek i spokój.
W XVI wieku majeranek był szeroko rozpowszechniony w całej Europie.
Jego zapach był ceniony jako skuteczna ochrona przed chorobami, ludzie nosili ze sobą bukiety zapachowe, używali olejku jako dodatku do kąpieli, a nawet polerowali dębowe meble i podłogi jego liśćmi.
Maturopaci, np B. Leonhart Fuchs (1501-1566) zalecał Majeranek gotowany w białym winie jako środek moczopędny i na wzdęcia.
Mówiono, że plaster z wosku i Majeranku pomaga na skręcenia i opryszczkę.
Włożenie mielonego majeranku do nozdrzy zachęciłoby do kichania i oczyszczenia mózgu.
Zioła rozsmarowane na języku powinny pomóc zwalczyć chrypkę, a także wzmocnić pracę mózgu i pamięć.

Nazwa Majeranek pochodzi od arabskich handlarzy, którzy przywieźli tę przyprawę z Indii.
„Marjamie” oznacza coś w rodzaju „niezrównany”. Hortensis (łac.) to ogród.
Według legendy, pewnego dnia Amarakos, kapłan Afrodyty, upadł, niosąc słoiki z maściami, z których rozlał się zapach bardziej aromatyczny niż cokolwiek wcześniej.
Został on następnie przekształcony w ziele sampsuchon, które było szeroko rozpowszechnione na Cyprze (Cypr) i używane w obrzędach ofiarnych ku czci Afrodyty.
Z jej powodu greckie panny młode nosiły wianek pleciony z Majeranku.
https://www.kraeuterabc.de/kraeuter/majoran/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

https://botany.cz/foto/majoranaherb2.jpg
https://botany.cz/foto/majorana1.jpg
https://botany.cz/foto/majorana2.jpg
https://botany.cz/foto/majoranaherb1.jpg
https://botany.cz/foto/majoranaherb3.jpg
Origanum Majorana
Występowanie:
Majeranek pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, został znaleziony od Hiszpanii po Grecję.
Jednak w kulturze jest obecna od czasów starożytnych, a dziś uprawiana jest także poza Europą.
W niektórych obszarach świata może planować (np. Azory, wyspy Juan Fernández itp.).
Ekologia:
Pierwotnie rosła jako część wiecznie zielonej roślinności śródziemnomorskiej, głównie na otwartych przestrzeniach z płytką kamienistą glebą.
W Europie Środkowej uprawiana jest w ogrodach w cieplejszych miejscach, a nawet w doniczkach na balkonie.
Opis:
Małe jednoroczne lub dwuletnie zioło o prostych, rozgałęzionych, owłosionych łodygach o wysokości 20–50 cm.
Liście są naprzeciwległe, jajowate do lancetowatych, długości 1–2 cm i szerokości 0,5–1 cm, szarozielone, całe, u góry zaokrąglone.
Na końcach gałęzi tworzą się kwiatostany o kulistych lub elipsoidalnych gęstych okółkach;
kwiaty przed kwitnieniem ukryte są w okrągłych przylistkach o długości 3–4 mm;
kielich tworzy pojedynczą niepodzielną warżkę;
korona ma około 4 mm długości, jest biała lub różowa, dwupłatkowa;
górna warga jest cała, dolna jest trójpłatkowa, ze spiczastymi płatkami;
pręcików jest 4.
Owoce są małe, twarde.
Używać:
Przyjemna aromatyczna roślina to tradycyjna przyprawa uprawiana w naszym kraju od dawna; np. zupy ziemniaczanej czy placków ziemniaczanych nie da się zrobić bez majeranku.
Wyraźny, ale przyjemny smak i aromat, jaki majeranek długo utrzymuje w stanie wysuszonym, predestynuje go do przyprawiania roślin strączkowych, warzyw i mięs, zwłaszcza potraw tłustych. Zawarte w nim olejki eteryczne ułatwiają trawienie, stymulując wydzielanie soków żołądkowych.
https://botany.cz/cs/majorana-hortensis/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Majeranek - właściwości i wykorzystanie w kuchni
Uznawany w starożytności za symbol miłości i szczęścia Majeranek, stanowi dziś jedną z najpopularniejszych w Europie przypraw. 
Dzięki niej wiele ciężkostrawnych dań przybiera dużo łagodniejszego i delikatniejszego charakteru. 
Zastosowanie Majeranku nie kończy się jednak na kuchni – ziele to skutecznie zwalcza wiele różnych dolegliwości, szczególnie związanych z układem pokarmowym. 
Jakie inne tajemnice skrywa ta aromatyczna i smakowita przyprawa? 
Poznaj wszystkie właściwości Majeranku!
Majeranek jest bardzo blisko spokrewniony z Oregano. 
Z tego też względu bardzo często myli się ze sobą te przyprawy, choć różnią się one od siebie smakiem oraz zapachem. 
W czasach Cesarstwa Rzymskiego roślina uważana była za symbol miłości i używano jej nawet jako afrodyzjaku. 
W średniowieczu natomiast zielem dekorowano stroje biesiadników weselnych, by zapewnić młodej parze szczęście na nowej drodze życia. 
Przez pewien czas majerankiem przyprawiano również piwo, do momentu aż nie zaczęto w tym celu wykorzystywać używanego do dziś chmielu. 
Obecnie liście Majeranku stanowią jeden z najpowszechniej używanych na świecie dodatków do wielu potraw. 
Roślina ta zdradza też liczna właściwości lecznicze.
Majeranek – ogólna charakterystyka
Przyprawę znaną nam jako majeranek uzyskuje się z liści Origanum Majorana – rośliny z rodziny jasnotowatych, porastającej dziko tereny Cypru oraz Turcji. 
Uprawy zioła spotkać można w wielu zakątkach świata, w tym także w Polsce. 
Roślina preferuje nasłonecznione stanowiska z żyzną i wilgotną glebą. 
Nasiona majeranku nie należy zakopywać zbyt głęboko, ponieważ delikatne kiełki nie będą w stanie przebić się przez zbyt grubą warstwę ziemi. 
Ziele jest łatwe w utrzymaniu i nie wymaga szczególnej pielęgnacji. 
Warto jednak uchronić je przed niskimi temperaturami, ponieważ nie zalicza się do roślin mrozoodpornych.
Majeranek nie osiąga dużych rozmiarów – roślina rozrasta się do maksymalnie 50 centymetrów wysokości. 
Jej łodygi rosną dość gęsto i w całości pokryte są drobnymi jasnozielonymi listkami. 
Niewielkich rozmiarów kwiaty o barwie białej lub różowej kwitną od lipca aż do pierwszych jesiennych przymrozków. 
Ziele rodzi również beżowe owoce o charakterystycznym aromacie.
Zastosowanie majeranku w kuchni
W sztuce kulinarnej wykorzystuje się zarówno świeże, jak i wysuszone liście Majeranku. 
Przyprawa ta idealnie nadaje się do wielu rodzajów dań, szczególnie tych znanych jako ciężkostrawne. 
Ziele z pewnością warto dodać do potraw, które bazują na tłustych mięsach. np. Grochówkę
Przyprawa nada również delikatności innym zupom – np. Fasolowej, Żurkowi, Pomidorowej czy Kremowi z Soczewicy. 
 Oprócz tego ziele dodaje się do rozmaitych sosów. 
Szczególnie dobrze komponuje się ona z potrawami pomidorowymi (dlatego też znajduje często zastosowanie w kuchni włoskiej). 
Majerankiem dobrze jest również urozmaicić smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście (np. bigosu), pasztetów, dresingów, sałatek czy nawet zwykłych ziemniaków. 
Często można spotkać się z określeniem majeranku jako „kiełbasianego zioła”. 
Roślina ta doskonale ubarwia smak domowych kiełbas i często dodawana jest do tego typu wyrobów.
 Oprócz tego świetnie komponuje się z cielęciną, jagnięciną oraz drobiem.
Właściwości lecznicze majeranku
Majeranek może okazać się pomocny przy różnych dolegliwościach. 
Przede wszystkim poprawia on pracę układu trawiennego, dlatego zaleca się stosowanie ziela przy nieżycie żołądka, niestrawności i innych podobnych stanach chorobowych. 
Majeranek pobudza odpowiednie narządy do produkcji soku trawiennego, a także wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. 
Oprócz tego roślinę warto wykorzystać przy przeziębieniu – napar z Majeranku skutecznie rozgrzewa organizm oraz działa przeciwzapalnie. 
Roślina stanowi również cenny środek do walki z uciążliwym katarem. 
Dodatkowo ziele zaleca się przy bólach głowy, problemach z krążeniem oraz zapaleniu zatok.
Majeranek posiada oczywiście olejek eteryczny. 
Jego zawartość szacuje się od 0,5 do 3,5%. 
Olejek ten bogaty jest między innymi w borneol, terpineol, terpinen, terpinenol, alkohole i związki garbnikowe.
Czy wiesz, że…?
Majeranek znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – olejki zapachowe wykorzystuje się chociażby do produkcji perfum.
Wojciech Chentkiewicz
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
W tłumaczeniu z perskiego na nasz język nazwa „Marjan” oznacza „Górską Radość”. 
Krążą pogłoski o znaczeniu Majeranku, który jest przedmiotem starożytnych legend.
Najsłynniejsza z opowiadanych legend dotyczy wyjątkowego zapachu Majeranku, który przyciągnął uwagę Afrodyty.
Według tej legendy Afrodyta, bogini miłości i piękna, lubiła wyjątkowy zapach Majeranku i wyobrażała go sobie jako symbol szczęścia.
Według innej plotki, jeśli Majeranek zakwitnie na czyimś grobie, osoba ta będzie wiecznie szczęśliwa i spokojna.

Znany również jako Oregano, Majeranek jest członkiem rodziny Mięty i ma silny zapach.
Roślina ta, łatwa do uprawy w klimacie śródziemnomorskim, w niektórych regionach nazywana jest także „Ziele tymianku”.
Jednak nie ma podobieństwa kształtu między tymi dwiema roślinami.
Pochodząca z wybrzeży Morza Śródziemnego i Morza Egejskiego roślina Majeranku może być uprawiana w szklarni, ogrodzie lub doniczce.
Ponieważ jednak większość roślin potrzebuje żyznej gleby, przeznaczona jest do uprawy na polach lub w dużych ogrodach.

Najczęstszym zastosowaniem rośliny Majeranku, która ma wiele zastosowań, jest uzyskanie formy przyprawy poprzez suszenie tej rośliny.
Przyprawa tej rośliny, która zajmuje miejsce na wierzchu, zwłaszcza w daniach rybnych, zawiera również wiele właściwości leczniczych.
Inną alternatywą korzystania z dobrodziejstw majeranku jest zaparzanie Majeranku w formie Herbaty.
Herbata ta zajmuje swoje miejsce wśród Herbat leczniczych, które mają wiele zalet dla zdrowia człowieka.

Do czego więc służy Herbata Majerankowa?
Wiele osób unika stosowania leków w leczeniu różnych chorób i dolegliwości i zwraca się ku naturalnym źródłom leczenia.
Najczęściej stosowanym z tych źródeł są Herbaty Ziołowe.
Herbaty te sporządzone z parzenia niektórych roślin i owoców odgrywają dużą rolę w zapobieganiu niektórym chorobom, a także pomagają w leczeniu niektórych schorzeń.
Herbata Majerankowa sporządzona z zaparzania rośliny Majeranku, zaliczanej do roślin leczniczych, zapewnia liczne korzyści dla zdrowia człowieka.

Korzyści z herbaty Majerankowej są następujące:
Minimalizuje ból mięśni i zapobiega skurczom mięśni.
Pomaga złagodzić ból głowy.
W szczególności pomaga zminimalizować ból związany z zapaleniem zatok.
Odgrywa rolę w zapobieganiu niektórym chorobom poprzez ochronę zdrowia serca i naczyń krwionośnych.
Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Dzięki właściwościom antyseptycznym tworzy barierę ochronną przed powstawaniem wirusów i bakterii.
Minimalizuje dolegliwości takie jak zmęczenie i osłabienie.
Pomaga złagodzić ból po użądleniach pszczół lub owadów.
Regulując pracę układu pokarmowego zapobiega zaparciom, biegunkom, wzdęciom i problemom z niestrawnością.
U kobiet jest dobry na bóle menstruacyjne w procesach menstruacyjnych, które powtarzają się przez 28 dni.
Zawiera składniki, które pomagają zwiększyć libido.
Komórka ma właściwości regeneracyjne.
Eliminuje skurcze żołądka.
Dobry na zdrowie zębów i owrzodzenia jamy ustnej.
Kiedy pojawiają się problemy z dziąsłami, tę herbatę można płukać, aby zminimalizować problem.
Wykazuje właściwości wzmagające apetyt.
Najważniejszym punktem, aby czerpać korzyści z Herbaty Majerankowej, która ma wiele zalet dla zdrowia człowieka, jest prawidłowe przygotowanie tej Herbaty.
Przed użyciem tej Herbaty, która pełni pomocniczą rolę w leczeniu niektórych chorób, należy skonsultować się z lekarzem.

Jaki jest przepis na Herbatę Majerankową?
Składniki na przepis na Herbatkę Majerankową:
1 szklanka wody
1 łyżeczka suszonego Majeranku
Jak zaparzyć Herbatę Majerankową?

Zagotuj szklankę wody i do wrzącej wody dodaj łyżeczkę Majeranku.
Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie wyłącz płomień.
Pozwól Herbacie zaparzać się przez 5 minut.
Wtedy możesz pić Herbatę
Alternatywnie możesz zaparzyć Herbatę, dodając 1 łyżeczkę suszonego majeranku do 1 szklanki ciepłej wody, aż zmieni kolor.

Wiele przyczyn, takich jak niewłaściwa dieta, zmiany hormonalne czy stres, prowadzi do dodatkowych kilogramów.
Osoby, które chcą pozbyć się nadwagi lub utrzymać zdrową wagę, zamiast leków, zwracają się ku naturalnym sposobom.
Jednym z nich jest picie Herbaty, która reguluje pracę układu pokarmowego, przyspiesza przemianę materii i zapobiega nagłym napadom głodu.
Herbata Majerankowa, choć ma właściwości apetyczne, należy do herbat regulujących pracę układu pokarmowego.
Oprócz prawidłowego odżywiania Herbata Majerankowa może pomóc w utracie wagi.
https://www.az24saat.org/yemek/marjoram-...azirlanir/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

xxxxx

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości