Lebiodka Majeranek-Origanum Majorana
#4

   
Majeranek - właściwości i wykorzystanie w kuchni
Uznawany w starożytności za symbol miłości i szczęścia Majeranek, stanowi dziś jedną z najpopularniejszych w Europie przypraw. 
Dzięki niej wiele ciężkostrawnych dań przybiera dużo łagodniejszego i delikatniejszego charakteru. 
Zastosowanie Majeranku nie kończy się jednak na kuchni – ziele to skutecznie zwalcza wiele różnych dolegliwości, szczególnie związanych z układem pokarmowym. 
Jakie inne tajemnice skrywa ta aromatyczna i smakowita przyprawa? 
Poznaj wszystkie właściwości Majeranku!
Majeranek jest bardzo blisko spokrewniony z Oregano. 
Z tego też względu bardzo często myli się ze sobą te przyprawy, choć różnią się one od siebie smakiem oraz zapachem. 
W czasach Cesarstwa Rzymskiego roślina uważana była za symbol miłości i używano jej nawet jako afrodyzjaku. 
W średniowieczu natomiast zielem dekorowano stroje biesiadników weselnych, by zapewnić młodej parze szczęście na nowej drodze życia. 
Przez pewien czas majerankiem przyprawiano również piwo, do momentu aż nie zaczęto w tym celu wykorzystywać używanego do dziś chmielu. 
Obecnie liście Majeranku stanowią jeden z najpowszechniej używanych na świecie dodatków do wielu potraw. 
Roślina ta zdradza też liczna właściwości lecznicze.
Majeranek – ogólna charakterystyka
Przyprawę znaną nam jako majeranek uzyskuje się z liści Origanum Majorana – rośliny z rodziny jasnotowatych, porastającej dziko tereny Cypru oraz Turcji. 
Uprawy zioła spotkać można w wielu zakątkach świata, w tym także w Polsce. 
Roślina preferuje nasłonecznione stanowiska z żyzną i wilgotną glebą. 
Nasiona majeranku nie należy zakopywać zbyt głęboko, ponieważ delikatne kiełki nie będą w stanie przebić się przez zbyt grubą warstwę ziemi. 
Ziele jest łatwe w utrzymaniu i nie wymaga szczególnej pielęgnacji. 
Warto jednak uchronić je przed niskimi temperaturami, ponieważ nie zalicza się do roślin mrozoodpornych.
Majeranek nie osiąga dużych rozmiarów – roślina rozrasta się do maksymalnie 50 centymetrów wysokości. 
Jej łodygi rosną dość gęsto i w całości pokryte są drobnymi jasnozielonymi listkami. 
Niewielkich rozmiarów kwiaty o barwie białej lub różowej kwitną od lipca aż do pierwszych jesiennych przymrozków. 
Ziele rodzi również beżowe owoce o charakterystycznym aromacie.
Zastosowanie majeranku w kuchni
W sztuce kulinarnej wykorzystuje się zarówno świeże, jak i wysuszone liście Majeranku. 
Przyprawa ta idealnie nadaje się do wielu rodzajów dań, szczególnie tych znanych jako ciężkostrawne. 
Ziele z pewnością warto dodać do potraw, które bazują na tłustych mięsach. np. Grochówkę
Przyprawa nada również delikatności innym zupom – np. Fasolowej, Żurkowi, Pomidorowej czy Kremowi z Soczewicy. 
 Oprócz tego ziele dodaje się do rozmaitych sosów. 
Szczególnie dobrze komponuje się ona z potrawami pomidorowymi (dlatego też znajduje często zastosowanie w kuchni włoskiej). 
Majerankiem dobrze jest również urozmaicić smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście (np. bigosu), pasztetów, dresingów, sałatek czy nawet zwykłych ziemniaków. 
Często można spotkać się z określeniem majeranku jako „kiełbasianego zioła”. 
Roślina ta doskonale ubarwia smak domowych kiełbas i często dodawana jest do tego typu wyrobów.
 Oprócz tego świetnie komponuje się z cielęciną, jagnięciną oraz drobiem.
Właściwości lecznicze majeranku
Majeranek może okazać się pomocny przy różnych dolegliwościach. 
Przede wszystkim poprawia on pracę układu trawiennego, dlatego zaleca się stosowanie ziela przy nieżycie żołądka, niestrawności i innych podobnych stanach chorobowych. 
Majeranek pobudza odpowiednie narządy do produkcji soku trawiennego, a także wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. 
Oprócz tego roślinę warto wykorzystać przy przeziębieniu – napar z Majeranku skutecznie rozgrzewa organizm oraz działa przeciwzapalnie. 
Roślina stanowi również cenny środek do walki z uciążliwym katarem. 
Dodatkowo ziele zaleca się przy bólach głowy, problemach z krążeniem oraz zapaleniu zatok.
Majeranek posiada oczywiście olejek eteryczny. 
Jego zawartość szacuje się od 0,5 do 3,5%. 
Olejek ten bogaty jest między innymi w borneol, terpineol, terpinen, terpinenol, alkohole i związki garbnikowe.
Czy wiesz, że…?
Majeranek znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – olejki zapachowe wykorzystuje się chociażby do produkcji perfum.
Wojciech Chentkiewicz
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Lebiodka Majeranek-Origanum Majorana - przez Krystyna - 03-10-2018, 20:13
RE: Lebiodka majeranek - przez Krystyna - 04-10-2018, 21:39
RE: Lebiodka majeranek - przez Krystyna - 15-07-2023, 07:40
RE: Lebiodka Majeranek-Origanum Majorana - przez Krystyna - 17-07-2023, 21:36
RE: Lebiodka Majeranek-Origanum Majorana - przez Krystyna - 17-07-2023, 22:16
RE: Lebiodka Majeranek-Origanum Majorana - przez Krystyna - 18-07-2023, 18:53



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości