Kłosowiec
#1

   
Kłosowiec (Agastache Gronov.)
Rodzaj roślin należących do rodziny jasnotowatych.
Występuje naturalnie w Ameryce Północnej oraz Chinach i Japonii.
Niektóre gatunki są uprawiane
Kłosowiec Pokrzywolistny jest gatunkiem przejściowo dziczejącym (efemerofitem) w Polsce
Gatunkiem typowym jest A. scrophulariifolia (Willd.) Kuntze
Zawiera 22 gatunki , głównie rodzime dla Ameryki Północnej,  jeden gatunek pochodzący z Azji Wschodniej.
Nazwy zwyczajowe tego gatunku to różnorodność dość niejednoznacznych i mylących "hizopów " i " mennic "; jako całość rodzaj ten nazywany jest gigantycznymi hizopami lub mennicami z kolibry .
Byliny przeważnie o sztywnych, kanciastych i wzniesionych pędach.
Wysokość 45-180 cm.
Liście lancetowate, o długości 1,2-15 cm.
Kwiaty rurkowate, dwuwargowe, zebrane w kwiatostany na szczytach pędów
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
   

Agastache Cusickii

Agastache Cusickii to gatunek kwitnącej rośliny z rodziny miętowych, znany pod nazwą zwyczajową Hyzop Olbrzymi . Pochodzi z północno-zachodnich Stanów Zjednoczonych, od wschodniego Oregonu i środkowej Nevady po Idaho i Montanę 

źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Agastache Nepetoides
Agastache Nepetoides , żółty gigantyczny Hiyzop , to wieloletnia roślina pochodząca ze Stanów Zjednoczonych i Kanady.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Agastache Occidentalis
Agastache Occidentalis to gatunek Agastache opisany po raz pierwszy przez Charlesa Vancouver Pipera , a jego obecną nazwę otrzymał od Amosa Arthura Hellera
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

        Agastache Parvifolia
Agastache Parvifolia to gatunek kwitnącej rośliny z rodziny miętowych, znany pod wspólną nazwą Hyzopu drobnolistnego . Jest endemiczny w dalekiej północnej Kalifornii , gdzie rośnie w lasach.
Jest to gatunek rzadki i bywa uważany za lokalny podgatunek Agastache Urticifolia 
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
Agastache Rugosa
Agastache Rugosa znana również jako pomarszczony gigantyczny Hyzop, purpurowy gigantyczny Hyzop, Mięta Indyjska, Niebieska Lukrecja, huo xiang (藿香) i Chińska Paczula, to aromatyczne zioło z rodziny Mięty, pochodzące z Azji Wschodniej ( Chiny, Japonia, Korea, Rosyjski Primorye, Tajwan, Indie i Wietnam )
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
Agastache Foeniculum
Agastache Foeniculum ( Blue Giant hysop ; syn. Agastache anethiodora ( nutt . ) Britton ), powszechnie nazywany Anyżowym Hizopem, Blue Giant hysop , Fragrant giant hysop lub Lawendowym Gigant Hysop , jest gatunkiem wieloletniej rośliny z rodziny Lamitace).
Roślina ta pochodzi z większości północno-środkowej i północnej Ameryki Północnej, zwłaszcza z Wielkich Równin i innych prerii
Hyzop Anyżowy należy do tej samej rodziny co Hyzop (rodzina miętowa Lamiaceae), ale nie są blisko spokrewnione.
Hyzop ( Hyssopus ) to rodzaj około 10-12 gatunków roślin zielnych lub półdrzewnych pochodzących ze wschodniego regionu Morza Śródziemnego po środkową Azję .
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

[attachment=49647]
Herbata Ziołowa-Kłosowiec Pomarszczony-Korean Mint
Agastache Rugosa lub Mięta Koreańska to roślina pochodząca z Azji Wschodniej.
Występuje w Korei, Chinach, Japonii, Tajwanie i Wietnamie.
Inne popularne nazwy tej rośliny to Blue Lucorice, Purple Giant Hyssop, Huo Xiang i Chinese Patchoul.

Agastache Rugosa, znana również jako Korean Mint lub Korean Hyzop, emanuje swoimi jadalnymi kwiatami i jadalnymi liśćmi przyjemnym  smakiem lukrecji oraz bardzo świeżym i intensywnym anyżem.
Co myślisz o herbatkach ziołowych do  samodzielnego osuszania ? 
Jeśli chcesz dodać trochę naparu  brzoskwini... poczujesz prawdziwą słodycz!

Herbata z Agastache Rugosa
Liście Agastache rugosa mają silny zapach anyżu i są spożywane na surowo lub gotowane.
Liście można suszyć i posypać sałatką, aby dodać smaku.
Liście Agastache Rugosa są używane jako substytut francuskiego estragonu lub zaparzone w herbacie, a kwiaty mieszane w sałatkach mesclun.
Herbata ma rozgrzewający charakter i pomaga w przekrwieniu klatki piersiowej, biegunce, bólu głowy, wilgoci w układzie pokarmowym, słabym apetycie i trawieniu, porannych mdłościach, wzdęciach brzucha, niestrawności, nudnościach, wymiotach i innych problemach trawiennych.
Herbata jest uważana za antybakteryjną, przeciwgrzybiczą, aromatyczną, wiatropędną, napotną, przeciwgorączkową i żołądkową.
źródło


Załączone pliki Obrazki
   

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości