Czekolada na gorąco
#1

   
Gorąca czekolada z Chilli po Aztecku
Składniki /2 porcje/
tabliczka gorzkiej czekolady
300 ml mleka 2%
80 ml śmietanki 30%
szczypta cynamonu i chilli
Przepis na gorącą czekoladę dla początkujących
Do rondelka wlej mleko i śmietankę.
Podgrzewaj na małym ogniu.
Dodaj połamaną czekoladę.
Pilnuj aby się nie przypaliło.
Mieszaj łyżką, do całkowitego rozpuszczenia.
Posyp cynamonem i szczyptą chilli.

Przepis dla pewnych siebie w kuchni
W rondelku zagotuj małą ilość wody.
Postaw na nim metalową miskę zamiast pokrywki, dnem do dołu.
W misce umieść pokruszoną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści w tzw. kąpieli wodnej.
Zmniejsz ogień i dolewaj małymi porcjami mleko i intensywnie mieszaj.
Uważaj, aby miska nie spadła!
To samo zrób ze śmietanką.
Gdy dolejesz całość, uzyskasz przyjemnie gęstą gorącą czekoladę, która szybko z a s t y g a.
Jak najszybciej przelej ją do kubków i posyp przyprawami.
https://positiveat.pl/goraca-czekolada-z-chilli/

.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

Następnym razem proszę o teleportację tej czekolady do mnie. Uwielbiam ten napój.
Odpowiedz
#3

Jedna filiżanka... jakieś 450-500 kalorii.  Icon_e_biggrin

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości