Mniszek
#1

   
Taraxacum-Mniszek
Rodzaj bylin z rodziny astrowatych (Asteraceae).
Liczy ponad 2000 gatunków na całej kuli ziemskiej.
W Polsce występuje ok. 380 drobnych gatunków, rozpoznawanych tylko przez specjalistów.
Gatunki te zebrane są w sekcje, które w popularnych opracowaniach opisane są jako gatunki zbiorowe
Gatunkiem typowym jest Taraxacum Officinale L.

Rodzaj ma zasięg kosmopolityczny – występuje na całym świecie.
Największe zróżnicowanie gatunkowe występuje w strefie klimatu umiarkowanego oraz w górach.

Wybrane gatunki lub gatunki zbiorcze flory Polski
Mniszek Alpejski-Taraxacum Alpinum
Mniszek Bałtycki-Taraxacum Balticum
Mniszek Besarabski (Taraxacum Bessarabicum
Mniszek Błotny-Taraxacum Palustre
Mniszek Czarniawy -Taraxacum Nigricans
Mniszek Drobny-Taraxacum Laevigatum
Mniszek Lekarski-Mniszek Pospolity-Taraxacum officinale 
Mniszek Nadmorski-Taraxacum Balticiformae Dahlst.
Mniszek Nakrapiany-Taraxacum Praestans
Mniszek Pieniński-Taraxacum Pieninicum Pawł.
Mniszek Źródliskowy-Taraxacum Fontanum
źródło
http://flora.nhm-wien.ac.at/Seiten-Gattu...axacum.htm
http://flora.nhm-wien.ac.at/Seiten-Gattu...axacum.htm

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Taraxacum Alpinum-Mniszek Alpejski
Gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych.
Przez biologów uważany za tzw. gatunek zbiorowy, obejmujący liczne formy.
W Polsce występuje w Tatrach oraz w Karpatach Wschodnich.
W Tatrach jest dość pospolity.
Bylina.
Kwitnie od czerwca do sierpnia.
Roślina wiatrosiewna.
Siedlisko: hale górskie, upłazy, szczeliny skalne, murawy.
Występuje w górach od regla górnego po piętro alpejskie.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Taraxacum Bessarabicum

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Taraxacum Serotinum

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
Taraxacum Pacheri

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
Taraxacum Laevigatum agg.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
Taraxacum Vatsugatakense

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
Taraxacum Palustre

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

   
Taracacum Cucullatum

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

   
Taraxacum Tirolense

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#11

   
„Obok ścieżynki wiodącej do serca
Starego boru, złociły się mlecze
Kręgiem szerokim, a spór z nimi wiodły
O atom miejsca jaskry i srebrniki”
Jan Kasprowicz
Taraxacum Officinale-Mniszek lekarski
Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny astrowatych (Asteraceae).
Gatunek eurazjatycki, okołobiegunowy, występuje na obszarach o klimacie suboceanicznym.
Gatunek kosmopolityczny, w Polsce jest rośliną bardzo pospolitą.

Inne nazwy Mniszka: Mlecz (ze względu na sok mleczny – nazwa myląca – istnieje inny rodzaj Mlecz), Brodawnik (Podlasie), Pępawa (okolice Sandomierza), Wole Oczy (Pomorze), Mlyc (gwara śląska), Mlecznicą, Pąpawą, Brodawnikiem Mleczowatym, Kaczyńcem, Podróżnikiem, Popią Główką, Hetmańską Buławą,
Rośnie na łąkach, miedzach, nieużytkach, wszędzie gdzie tylko rośnie trawa.
Owocostan Mniszka Lekarskiego jest potocznie nazywany dmuchawcem.
Jego naukowa nazwa pochodzi od greckiego słowa „taraxis” = „zapalenie oczu” bo jeszcze w X wieku arabski lekarz Avicenna sokiem z Mleczu leczył właśnie tę chorobę.
Jego ząbkowane liście były podstawą angielskiej i niemieckiej nazwy tego chwastu - „Dandelion” - „lwi ząb”.
Zastosowanie
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: kwiat – Flos Taraxaci, korzeń – Radix Taraxaci.
Korzeń Mniszka do celów leczniczych należy zbierać jesienią.
Działanie: kwiat działa moczopędnie.
Jego korzeń zawiera sporo soli mineralnych, zwłaszcza potasu, kwasy organiczne, sterole, różne związki cukrowe, na przykład inulinę, substancje goryczkowe (taraksacyna), cholinę.
Odwar z korzeni lub nalewka pomagają w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy wszystkich problemach wątrobowych.
Pomaga przy kłopotach trawiennych.
Dzięki interferonowi podnosi odporność organizmu, powinni więc go spożywać anemicy.
Obniża poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu miażdżycy, początków cukrzycy, otyłości, reumatyzmu i gośćca.
Zalecany jest również przy chorobach skóry.
Podnosi sprawność seksualną kobiet i mężczyzn.
Sztuka kulinarna: 
z młodych, surowych liści można przyrządzać sałatkę wiosenną, popularną w krajach romańskich.
Wywar z gotowanych kwiatów Mniszka po dodaniu dużej ilości cukru zamienia się w syrop o barwie, konsystencji i smaku zbliżonym do miodu, tzw. miodek majowy.
Z płatków kwiatowych Mniszka z dodatkiem cytryny i cukru uzyskuje się wino kwiatowe o charakterystycznym miodowo-ziołowym bukiecie
Z korzenia Mniszka niekiedy też z dodatkiem jego liści w połączeniu z korzeniem Łopianu, cukrem lub słodzikiem i innymi dodatkami w zależności od przepisu uzyskuje się tradycyjny orzeźwiający napój, szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii pod nazwą dandelion and burdock (tłum.mniszek i łopian).
Świeża roślina stanowi pożywienie dla zwierząt hodowlanych.
Dawniej młode koszyczki kwiatowe wykorzystywano jako namiastkę kaparów.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#12

   
Zastosowanie magiczne
Mniszek, z uwagi na swoje powszechne występowanie, heliotropizm i zamykanie na noc koszyczków kwiatowych,
a otwieranie ich o świcie, a także praktyczną niezniszczalność, na całym terenie swojego występowania uważany jest za symbol życia, odradzającego się w nieustannym cyklu.
Legenda mówi, że Mlecze pojawiły się na Ziemi gdy zaczęli zasiedlać ją ludzie, wypierając istoty zamieszkujące ją przed nimi - gnomy, elfy, rusałki i wróżki.
Wiele z tych istot, uchodząc przed agresywnymi przybyszami ukryło się w lasach, wśród skał i pod ziemią.
Jednak, niektóre spośród wróżek, kochające słońce, odziane w jaskrawożółte sukienki, nie miały gdzie się ukryć, przycupnęły więc przy ziemi, zamieniając się w kwiaty Mniszka...

Mniszki są kwiatami poświęconymi bogini Brighid.
Na Wyspach Brytyjskich zaczynają kwitnienie na początku lutego, w okolicach jej święta- Dnia Świec - Imbolc, dla zamieszkujących Wyspy ludów stanowiącego początek wiosny.

Mówi się, że zdmuchnięcie nasion Mniszka przy pełni księżyca owocuje spełnieniem życzeń.
Sposób, w jaki zdmuchnięte nasiona unoszą się na wietrze może służyć celom dywinacyjnym.
Aby wysłać wiadomość do odległej, ukochanej osoby, należy  - myśląc o niej - zdmuchnąć dmuchawcowy puch i puścić go z wiatrem.

Uważa się, że Mlecze przynoszą odwagę i wytrwałość tym, którzy czują się zmęczeni lub brak im siły do podjęcia ważnych, życiowych decyzji.
Wzmacniają też pewność siebie osób blokowanych przez własną nieśmiałość.
Oczyszczają intencje, umożliwiając przyjrzenie się najgłębszym wewnętrznym motywom i impulsom.
Generalnie Mniszek jest uważany za roślinę męską, związaną ze Słońcem i żywiołem Powietrza.
Służy dywinacji, a także zaklęciom związanym ze spełnianiem życzeń i komunikacją na odległość.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#13

   
Właśnie teraz – od końca września do początku listopada wykopuje się korzenie Mniszka lekarskiego, czyli Mlecza.
Można je zajadać nawet na surowo.
A także leczyć nimi wiele poważnych dolegliwości.

Świeże korzenie Mniszka jesienią są najsmaczniejsze i najmniej włókniste:
Pyszne i lekko słodkawe, można je po prostu żuć.
Ich smak pasuje nawet dzieciom.
Oczywiście taki korzeń trzeba nie tylko wykopać, ale też oczyścić, umyć i już można go chrupać niczym młodą marchewkę.

Jak go zbierać?
Korzenie Mniszka zbiera się dwa razy do roku: z początkiem wiosny i jesienią (o tej porze roku podobno jest najlepszy).
Po wykopaniu myje się je kroi na cienkie kawałki i suszy w cieniu, w przewiewnym miejsculub w pomieszczeniu, w temperaturze do 40ºC.
więcej na tej stronie...
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#14

   
Mniszek Lekarski, popularnie znany jako Mlecz lub Dmuchawiec, to jedno z tych ziół leczniczych, które coraz częściej gości w naszych domowych apteczkach, czy to w postaci syropu czy też suszonych liści, kwiatów lub korzeni.
Ze względu na jego szerokie zastosowanie warto, aby znalazł się i w Twoim domu
Właściwości odchudzające Mniszka Lekarskiego
Mniszkiem Lekarskim powinieneś się zainteresować, jeśli do tej pory nieskutecznie walczyłeś z nadwagą lub otyłością. Jak wykazują liczne badania kliniczne to zioło ma korzystny wpływ na rozregulowaną i spowolnioną licznymi dietami odchudzającymi czy też złymi nawykami żywieniowymi przemianę materii, skutecznie poprawiając trawienie spożywanych pokarmów.
Mlecz wiąże tłuszcze dostarczane w posiłkach, znacznie obniża ich wchłanianie, co przekłada się na zmniejszone odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Ponadto usprawnia pracę wątroby, zwiększając wydzielanie żółci, a także ułatwiając jej przepływ do dwunastnicy.
Dzięki właściwościom moczopędnym dmuchawiec powinien być stosowany w celu oczyszczenia organizmu z toksyn, szkodliwych produktów przemiany materii oraz ze związków azotowych oraz przy kamicy nerkowej.
Ponadto odpowiada za obniżanie poziomu glukozy we krwi, co ma niezwykle ważne znaczenie dla osób będących w początkowym okresie cukrzycy.
Mlecz zalecany jest również jako lek na przewlekłe zaparcia.
Wskazany jest także w przypadku, gdy cierpisz na częste zatrzymanie wody w organizmie, które powoduje tworzenie się obrzęków i wywołuje uczucie ciężkości nóg.
Przeciwzapalnie i z korzyścią dla skóry
Mniszek Lekarski posiada właściwości tonizujące, dlatego skutecznie wspomoże leczenie takich chorób skóry, jak grzybice, łupież, zmiany trądzikowe, opryszczka, łuszczyca czy brodawki.
Zawarte w nim cholina i asparagina odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a z kolei inulina wzmacnia odporność i skutecznie wspomaga leczenie stanów gorączkowych, zapalenia gardła czy kaszlu.
Picie herbaty z liści i korzeni Mniszka Lekarskiego powinno wejść w nawyk osobom zmagającym się z nadciśnieniem lub zbyt słabym sercem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#15

Mniszek lekarski (pospolity)
Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) zwany też mniszkiem pospolitym lub mleczem rośnie dziko w całej Europie Azji i obu Amerykach. W ogrodach najczęściej jest traktowany jako uciążliwy chwast. Tymczasem mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych, dzięki którym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej.

Mniszek lekarski, inaczej mniszek pospolity, dmuchawiec lub - błędnie - mlecz,  rośnie na przydrożach, łąkach, w zaroślach oraz jako chwast. Mało kto wie, że mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych, dzięki którym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. Do celów leczniczych zbiera się jesienią korzenie roślin starszych, wykopując je z ziemi, myje, usuwa części nadziemne i suszy w suszarni ogrzewanej lub w warunkach naturalnych. Otrzymuje się korzeń mniszka pospolitego. Na wiosnę, gdy roślina wytworzy rozetę liści i wykształci pędy z koszyczkami kwiatowymi w stanie pąków, ścina się całą część nadziemną i suszy w cieniu i przewiewie. Otrzymuje się ziele mniszka pospolitego. Jeżeli po zbiorze ziela odrzucimy pędy kwiatowe, to otrzymamy po wysuszeniu liście mniszka pospolitego. W okresie kwitnienia zbiera się również całe rozkwitające koszyczki kwiatowe, które po wysuszeniu w cieniu i przewiewie dają kolejny surowiec - kwiat mnisza pospolitego.

Mniszek lekarski ma właściwości przeciwnowotworowe?
Tak twierdzą naukowcy z Ontario (Kanada). Odkryli oni, stan niektórych chorych na raka poprawia się po piciu herbaty z mniszka lekarskiego (zawierającej wyciąg z korzenia tej rośliny). Proszek z korzeni mniszka jest od 6 do 10 razy silniejszy, niż to, co można kupić w sklepie i jest liofilizowany, miesza się go z wodą i pije. Badanie obejmuje 6000 dawek herbaty oraz 30 pacjentów z nowotworami krwi, takimi jak białaczka i chłoniaki, które nie reagują na tradycyjne zabiegi. Większość reakcji, które widziałam jest krótkotrwała, ale myślę, że jest to sygnał, iż warto dalej eksperymentować - mówi jeden z autorów badania.

Mniszek lekarski - właściwości. Mniszek poprawia trawienie.
Mniszek lekarski pobudza wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz ułatwienie jej przepływu przez drogi żółciowe do dwunastnicy. Następuje wówczas zwiększenie kurczliwości tych przewodów, zwłaszcza pęcherzyka żółciowego, i tym samym przeciwdziałanie zastojowi żółci. Związki czynne mniszka mają również korzystny, aczkolwiek ograniczony wpływ na czynność wydzielniczą trzustki, a zatem i na normalizację całego procesu trawienia. Poza tym mniszek lekarski działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego.

Medycyna naturalna zaleca stosowanie przetworów z mniszka w wielu schorzeniach powodujących uszkodzenie wątroby i zmniejszenie wytwarzania żółci, zwłaszcza w stanach rekonwalescencji powirusowym zapaleniu wątroby w zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym, w zagrożeniu kamicą żółciową i jej początkach. Mniszek jest także stosowany w niedoborze soku żołądkowego.
W problemach trawiennych warto sięgnąć po odwar z korzenia mniszka lekarskiego. Aby przygotować odwar z wysuszonych korzeni mniszka pospolitego należy dwie łyżki rozdrobnionych korzeni zalać pół litra wrzącej wody i dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po ostygnięciu przecedzić. Tak przygotowany odwar pije się 2–3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie, żółciopędny, a także odtruwający i moczopędny.
Mniszek lekarski - właściwości przeciwcukrzycowe
Mniszek pospolity działa także nieznacznie przeciwcukrzycowo. Roślina zawiera jako substancję rezerwową węglowodan - inulinę. Substancja ta wpływa pozytywnie na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi i obniża indeks glikemiczny spożytego pokarmu. Jej stosowanie w żywności jest korzystne dla diabetyków, ponieważ może dodatkowo obniżać poziom glukozy we krwi. Dlatego w ziołolecznictwie jest stosowany jako środek uzupełniający, zwykle w połączeniu z innymi ziołami, w stanach przedcukrzycowych oraz w początkach cukrzyzy (łącznie z właściwą dietą).
Mniszek lekarski - właściwości moczopędne
Mniszek, przez zwiększanie przesączania w kłębkach nerkowych, wykazuje właściwości moczopędne. Ważna jest też zdolność niektórych substancji mniszka tworzenia rozpuszczalnych w środowisku wodnym kompleksów ze szkodliwymi metabolitami, powstającymi w organizmie człowieka. Jest to działanie odtruwające i oczyszczające, nazywane przez niektórych czyszczącym krew. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie przetworów z mniszka lekarskiego w chorobach z upośledzeniem czynności kłębków nerkowych i zmniejszeniem dobowej ilości moczu, w obrzękach spowodowanych niedomogą krążenia i nerek, pomocniczo w reumatyzmie, dnie (podagrze), otyłości.
Mniszek lekarski wypłukuje toksyny z organizmu i nie tylko.
Mniszek lekarski wzmacnia odporność
Wywiera korzystny wpływ na czynność fagocytarną białych ciałek krwi, a przypuszcza się, że pobudza również wytwarzanie interferonu, substancji o właściwościach przeciwwirusowych. Z tego względu mniszek może być stosowany w ogólnym osłabieniu organizmu u osób starszych i rekonwalescentów oraz w zwiększonej podatności na choroby infekcyjne i wirusowe.
Mniszek lekarski na odchudzanie
Zwarta w mniszku lekarskim inulina charakteryzuje się niską kalorycznością (150 kcal/100 g) i delikatną słodkością. Jest ok. 10 razy mniej słodka niż cukier. Poza tym inulina może hamować łaknienie i zwiększać uczucie sytości, a dzięki temu poprawiać kontrolę nad ilością spożywanego jedzenia. Jej stosowanie niesie bardzo wiele korzyści zdrowotnych, które również mogą być pomocne w dobie epidemii otyłości.
Mniszek lekarski na choroby skóry
Mniszek lekarski stosowany zewnętrznie przyśpiesza proces gojenia się uszkodzeń skóry, zwalcza kurzajki i brodawki. Do tego celu stosuje się okłady ze świeżych liści lub z białego soku wydzielanego przez nie w momencie złamania.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/do...39824.html

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#16

   
Syrop z Mniszka Lekarskiego ma m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. 
Dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych. 
Sprawdź przepis na pyszny syrop miodowy z mniszka lekarskiego i przekonaj się o jego wyjątkowych właściwościach.
Syrop z kwiatów Mniszka Lekarskiego jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. 
Jednak miód z Mniszka Lekarskiego, poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego powinien się znaleźć w wielu domowych apteczkach.

Kiedy i gdzie zbierać kwiaty Mniszka Lekarskiego?
Kwiaty Mniszka Lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.

Uwaga! Nie należy zbierać kwiatów mniszka rosnących przy drogach oraz na polach (ze względu na ryzyko, że są skażone pestycydami). Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach.

Przepis na syrop z Mniszka Lekarskiego
Składniki:
1 litr kwiatów mniszka
2 cytryny,
1 litr wody,
1 kg cukru.
Przygotowanie: 
Kwiaty mniszka włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstaw na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedź przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Tak powstały syrop przelej do słoiczków. 
Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po kilku miesiącach od daty przygotowania.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/me...41461.html

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#17

   
Kiedy zbliża się maj i złociste główki Mniszka Lekarskiego rozścielają słoneczne dywany przed nadchodzącym latem, warto się pochylić, zbierać pełnymi garściami i zamknąć w słojach nadzwyczaj zdrowe pyłki tych pospolitych roślin.
Jak to zrobić?
Nic prostszego. Zanim jednak zaczniemy przygodę z mniszkiem, warto uzbroić się w rękawiczki i spory arkusz białego papieru. Mniszek należy zbierać z dala od cywilizacji, aby był jak najmniej zanieczyszczony spalinami.

Składniki na miód z Mniszka Lekarskiego:
– 500 główek mniszka
– 1 litr wody
– 1 kg cukru
– 2-3 cytryny
Jak przygotować miód z Mniszka Lekarskiego
Kiedy posiadamy już pokaźną liczbę mniszkowych główek, rozkładamy biały arkusz papieru, bądź stare prześcieradło (Sok z mniszka pozostawia bardzo trudne do usunięcia plamy. Zatem nie warto eksperymentować z obrusami, czy prześcieradłami, które chcielibyśmy jeszcze użyć. Pamiętacie z dzieciństwa, jak wyglądały ręce po pleceniu wianków? [Obrazek: 1f642.png] ) Rozsypujemy na nim główki i pozostawiamy na około godzinę. Dodam, że u nas to jest godzina, w której dzieci z wlepionymi w mniszki oczyma, obserwują wędrówki małych, czarnych robaczków, budując im tory przeszkód z patyków i listków.
Oczyszczone mniszki zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie nakrywamy garnek ściereczką bądź gazą i odstawimy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy wywar, a kwiaty odciskamy przez gazę, aby wypłynęły z nich wszystkie wspaniałości. Uprzedzam, że zapach nie jest zachwycający, ale tylko na razie. Do wywaru dodajemy wyciśnięty z cytryn sok oraz cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy przez około 2-3 godziny, bez przykrycia, do momentu uzyskania przez nasz specyfik gęstej konsystencji. Gotowy miód przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek.
Z takiej porcji wychodzi około 6-7 „dżemowych ” słoiczków. Jest przepyszny, pachnący i baaaardzo zdrowy .

Co zawiera i na co stosować miód z Mniszka Lekarskiego?[/u]
– bogactwo witamin z grupy A, C i D świetnie wzmacnia naszą odporność, łagodzi kaszel i wspomaga funkcjonowanie układu kostnego
– witaminy z grupy B – bardzo korzystnie wpływają układ nerwowy i pomagają wątrobie w usuwaniu toksyn z organizmu
– potas, magnez, żelazo i krzem – wspomagają pracę układu odpornościowego i pokarmowego
– bardzo liczne garbniki- działają przeciwzapalnie, przeciwświądowo oraz posiadają właściwości bakteriobójcze, co przyczynia się do zwalczania np. infekcji gardła czy nosa
– flawonoidy – opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych oraz układu krążenia
– triterpeny – wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez zmniejszanie skurczów naczyń krwionośnych. Posiadają również działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne oraz detoksykacyjne
– asparagina- pobudza nasze procesy myślowe
– inulina- jako błonnik nietrawiony przez nasze enzymy – chroni jelita przed infekcjami, obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia układ odpornościowy
– kwas krzemowy – przyspiesza gojenie ran i poprawia wygląd skóry
– kwasy polifenolowe- hamują wchłanianie cukrów, działają przeciwmiażdżycowo, poprawiają przemianę materii, posiadają właściwości przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne
Nie wyobrażam sobie naszej domowej apteczki bez tego Płynnego Złota. Dodajemy go do herbaty, lemoniady, smarujemy naleśniki, a w okresie przeziębień stosujemy profilaktycznie 1 łyżkę dziennie po śniadaniu, aby zapobiegać infekcjom. Dzieci go uwielbiają.
Na koniec mała ciekawostka warta uwagi [Obrazek: 1f642.png]
W XVIII-wiecznym kalendarzu opisana została historia niejakiego pana Rosolskiego, przystojnego męża niezbyt urodziwej, acz bogatej kobiety. Pan ów znany był ze słabości do wiejskich piękności, żona więc stale kazała go śledzić. Z ulgą przyjęła fakt, że pewnego lata małżonka ogarnęła całkowita niemoc i stracił zainteresowanie płcią przeciwną. Radość jednak trwała krótko, bo już jesienią w pana Rosolskiego wstąpiły nowe siły. Służąca doniosła, że dzieje się tak za sprawą pewnego napitku od miejscowej znachorki. Podejrzała nawet, jak baba korzonki jakiegoś kwiatka w spirytusie namacza, a potem ten spirytus za lek panu służy. Śledztwo wykazało, iż chodzi o pospolicie wszędzie rosnący chwast – mniszek lekarski. Oburzona jejmość Rosolska kazała natychmiast pozbyć się obmierzłego zielska, zatrudniając przy tej robocie nawet pokojówki. Nie wiedziała, że z mniszkiem jeszcze żaden ogrodnik nie wygrał i że można go znaleźć wszędzie – na poboczach dróg, łąkach, trawnikach. Ale wieść o jej akcji rozniosła się szeroko i wśród męskiej części okolicznej szlachty nastała nagle moda na poranne wypady w plener, skąd panowie wracali z korzonkami obiecującej rozkosze cielesne roślinki. Jak to wpłynęło na ich potencję i liczbę nieślubnych dzieci w tamtejszym powiecie, historia milczy. ( Zapożyczone z magazynu „Natura i Ty”)
źródło: 
http://blogodzinka.pl/miod-z-mniszka-ply...-stosowac/

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#18

Sposobów wykorzystania mniszka lekarskiego w kuchni jest wiele, ponieważ może on być zarówno głównym składnikiem dania, jak i jego uzupełnieniem. Jest niskokaloryczny, zawiera wiele witamin oraz składników mineralnych i pomimo swojego gorzkawego smaku pasuje do wielu potraw. Oto przepisy na wino, nalewkę i napar z kwiatów mniszka oraz dania z liści mlecza: zupę, sałatkę i zielony koktajl z awokado z dodatkiem listków mniszka.

Wino z płatków mniszka lekarskiego
Wino z płatków mniszka jest bogate w witaminy A, D i E, flawonoidy i sole mineralne. Dzięki temu reguluje pracę układu pokarmowego, m.in. stymuluje produkcję kwasów żołądkowych. Wspomaga także wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.

Składniki:
2 litry płatków z kwiatów mniszka,
3 litry wrzącej wody,
1 kg cukru,
sok z 2 cytryn,
2 pomarańcze,
1 łyżeczka drożdży winiarskich,
200 g rodzynek.
Przygotowanie:
Do głębokiego garnka wrzuć płatki z kwiatów mniszka. Dodaj obraną ze skórki i pokrojoną na drobne kostki pomarańczę oraz rodzynki. Całość zalej 2 litrami wrzącej wody, przykryj pokrywką i odstaw na 3 dni w chłodne miejsce. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy: do 1 litra wrzącej wody wsyp 1 kg cukru i gotuj na wolnym ogniu. Odstaw do przestudzenia. Po upływie 3 dni odcedź wywar z kwiatów mniszka i przelej do tzw. gąsiora. Dodaj do niego syrop z cukru, sok z cytryny oraz sfermentowane drożdże winiarskie i całość dokładnie wymieszaj. Wino jest gotowe do spożycia po 6-8 tygodniach.

Wino z korzeni mniszka
50 g rozdrobnionych suchych korzeni mniszka zalej butelką (3/4 l) białego wina gronowego.
Postaw w ciemnym miejscu na 2 tygodnie – codziennie wstrząsaj.
Przecedź przez podwójnie złożoną gazę.
Pij po małym kieliszku (ok. 25 ml) 2–3 razy dziennie po jedzeniu.
To środek odtruwający i ułatwiający trawienie w niestrawności, niedomaganiach wątroby, a także w otyłości i reumatyzmie.

Napar z kwiatów mniszka
Napar z kwiatów mniszka, ze względu na brak cukru, obniża poziom glukozy we krwi, w związku z tym jest polecany przede wszystkim cukrzykom.
Przygotowanie:
2 łyżeczki ususzonych kwiatów mniszka zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Pół szklanki odcedzonego naparu zaleca się pić 2 razy dziennie.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/me...41454.html

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#19

Koktajl z liści mniszka
Napój z liści mniszka lekarskiego jest doskonałą propozycją dla osób, które pragną przeprowadzić kurację oczyszczającą i pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Mniszek wykazuje bowiem silne działanie detoksykacyjne i  jednocześnie wspomaga odchudzanie.
Składniki:
  • 1/2 awokado,
  • 1 gruszka,
  • kilka listków mniszka lekarskiego,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny.
Przygotowanie: 
Do blendera dodaj awokado i gruszkę pokrojone w kostkę. 
Następnie wrzuć podarte liście mniszka. 
Całość zalej sokiem z cytryny i zmiksuj za pomocą blendera.

Sałatka z liści mniszka lekarskiego
Sałatka z młodych liści mniszka pozytywnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, dlatego jest polecana osobom nerwowym i nadpobudliwym. Liście mniszka zawierają bowiem dużo magnezu - pierwiastka, który działa uspokajająco.
Składniki:
  • młode liście mniszka zebrane przed kwitnięciem (3 garście),
  • 1/2 arbuza,
  • ser feta,
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • prażony sezam,
  • szczypta zmielonego pieprzu,
  • łyżeczka cukru.
Przygotowanie: 
Liście mniszka wymocz w zimnej i osolonej wodzie. Po osuszeniu porwij na kawałki. Arbuz umyj i pokrój w kosteczkę, wyrzucając pestki. Oba składniki wymieszaj i dodaj do nich ser feta. Następnie oliwę z oliwek zmieszaj z sokiem z cytryny i dopraw szczyptą pieprzu i łyżeczką cukru. Tak przygotowanym sosem polej arbuz, liście mlecza i ser. Na koniec posyp prażonym sezamem.

Zupa z liści mniszka lekarskiego
Dzięki zupie z liści mniszka obniżymy poziom cukru i wyrównamy poziom białych krwinek we krwi. Z tego powodu zupa z dodatkiem liści mniszka jest polecana cukrzykom oraz osobom, które zmagają się z anemią.
Składniki:
  • 3-4 garście liści mniszka,
  • 2 małe cukinie,
  • 1 mały ogórek,
  • bulion drobiowo-warzywny,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • koperek.
Przygotowanie: 
Cukinię i ogórka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj liście mniszka lekarskiego i zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem koperku.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/me...41454.html

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#20

Nalewka z Mniszka Lekarskiego
Nalewka z mniszka lekarskiego wspomaga osoby zmagające się z infekcjami dróg moczowych oraz z zapaleniem pęcherzyka żółciowego.
Składniki:
mniszek lekarski - 100 sztuk (kwiatów)
spirytus - 1/2 litra 
woda - 1/2 litra 
miód płynny - 100 g 
cytryna - 1,5 sztuki 
Sposób przygotowania:
Kwiaty mniszka lekarskiego ("mlecza") po zerwaniu, bez łodyżek , ułożyć na białym kartonie i zostawić w słońcu na 2 godziny.
Włożyć je do słoja, cytrynę sparzyć, pokroić w plastry, dodać do kwiatów i zalać wszystko spirytusem. Odstawić na tydzień.
Po tygodniu zlać nalew przez sitko wyłożone gazą i porządnie wycisnąć.
Wodę zagotować, do ostudzonej dodać miód i wymieszać (nigdy miodu nie dodawać do wrzącej wody!). 
Połączyć syrop ze spirytusem, zlać do butelek i odstawić na miesiąc.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować i degustować.
Smacznego! 
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/3783...iego-.html

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#21

   
Ocet winny z Mniszka Lekarskiego jest naturalnym ekstraktem z kwiatów mniszka, zawiera wiele substancji czynnych, jak pyłek kwiatowy, luteina, flawonoidy, witaminy, minerały i substancje gorzkie. Kwaśne środowisko octu sprawia, że wszystkie te substancje są łatwiej przyswajalne przez organizm. 
Ocet Mniszkowy nie wymaga dodawania konserwantów ani cukru, czy obróbki termicznej. Wykonanie octu mniszkowego nie jest pracochłonne.
Ocet winny z Mniszka Lekarskiego
Składniki:
300 kwiatów mniszka
6 łyżek cukru
3 litry wody
Wykonanie:
Wsyp kwiaty do naczynia, dodaj cukier i zalej wodą.
Naczynie nakryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce.
Po około 48 godzinach zacznie się fermentacja alkoholowa (pojawią się bąbelki, woda z cukrem stopniowo zamieni się  w wino mniszkowe).
po 7 dniach wyjmij  kwiatki z naczynia.
Zostaw płyn w ciepłym miejscu na 14 dni – w tym czasie słodkawe winko zamieni się w ocet. 
Gotowe.
Zastosowanie:
kulinarne:
jako zalewa do wiosennych surowców jadalnych (np. pąki bzu czarnego, pąki mniszka, łodyżki czosnku niedźwiedziego). Idealny również do konserwowania ryb.
dodatek do sałatek
dodatek do napojów, tak samo jak ocet jabłkowy: 1 łyżka octu mniszkowego na szklankę wody
kosmetyczne: 
do płukania włosów, dodatek do toników.
http://www.herbiness.com/ocet-winny-z-mn...ekrskiego/

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#22

   
Miodek Majowy z Mniszka
W ziołolecznictwie stosowane są głównie liście oraz korzeń, ja jednak chciałbym wam opisać coś ciekawszego – tzw. miodek majowy. Prosty do zrobienia syrop z mniszka pospolitego. 
Składniki: 
500-600 kwiatów mniszka 
1 cytryna (lub/i pomarańcza) 
1 kg cukru 
Kwiaty mniszka zbieramy w piękny i słoneczny dzień, nigdy w deszczu lub tuż po nim. Najlepiej zbierać je oczywiście w ogrodzie lub na łące z dala od miast i wszędobylskich spalin. Jeśli mieszkacie w mieście polecam weekendowy wypad za miasto z dzieciakami, z chęcią pomogą wam zbierać kwiaty (wiem to z własnego doświadczenia). Do naszego kosza powinny trafiać tylko kwiaty bez łodyżek – szeroko otwarte, dlatego najlepiej jest je zbierać rano. Sok mleczny znajdujący się w łodygach zawiera taraksacynę, która odpowiada za gorzki smak soku, którego jednak chcielibyśmy w syropie uniknąć. 

Zebrane kwiaty warto na jakiś czas rozłożyć na dworze na gazecie lub płótnie tak, aby nieproszeni goście mogli opuścić swoje schronienie. Po tym czasie wrzucamy kwiaty do garnka i zalewamy ok 1.5 wody. Kto chce może poczekać jeszcze trochę – na powierzchni wody mogą pojawić się gapowicze, którzy do tej pory nie wyszli. O ile żyją, możemy ich odłowić i wypuścić. Ale uwaga – wody już nie wylewamy i kwiatów nie płuczemy! Całość doprowadzamy do wrzenia, trzymamy gotujące się na małym ogniu ok. 20 minut, zdejmujemy z gazu i odstawiamy. 

Następnego dnia całość filtrujemy na gazie lub płótnie mocno wyciskając kwiaty. Do czystego i klarownego soku dodajemy cukier oraz sok z cytryny, który także warto przefiltrować na gazie bądź drobnym sitku. Można dodać także sok z pomarańczy zamiennie z cytryną, lub razem z cytryną. Niektóre przepisy mówią nawet o tym żeby kwiaty mniszka od razu gotować z wyparzonymi i pokrojonymi w grube plastry cytrynami/pomarańczami. 

Całość ponownie wstawiamy na gaz, aby zredukować gęstość do konsystencji miodu. Najlepiej użyć do tego niskiego, lecz szerokiego garnka aby całość odparowywała szybciej. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że gotować należy ok. 2-3 godzin na naprawdę małym ogniu co jakiś czas mieszając. Nie można o tym zapomnieć ponieważ cukier może zamienić nam się w karmel. Wtedy syrop będzie ciemny, gęsty i smakowo bardziej karmelowy niż mniszkowy. 
Na koniec całość zlewamy do wyparzonych słoiczków i trzymamy w chłodnym, zacienionym miejscu. 

Syrop z mniszka stosuje się głównie w celu łagodzenia kaszlu, zawiera on jednak min: witaminy A, C, D, oraz z grupy B minerały takie jak potas, magnez, krzem i żelazo garbniki, które mają działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcjej błon śluzowych np. gardła. flawonoidy, które posiadają właściwości antyoksydacyjne w związku z czym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia. triterpeny, które mają działania detoksykacyjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. kwas krzemowy i kwasy polifenolowe asparaginę, czyli aminokwas, który pobudza nasze procesy myślowe 

Najważniejszą jednak rzeczą jest chyba to, że syrop z mniszka lekarskiego jest po prostu pyszny i szczególnie dzieci go uwielbiają. Można go stosować zamiennie z syropem klonowym oraz miodem.
Zobacz wiecej na: http://5ty.pl/index.php/syrop-z-mniszka-lekarskiego/

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości