Kardamon
#1

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Kardamon  
Jest jedną z droższych przypraw świata, od wieków używaną także w medycynie i uważaną za afrodyzjak.
Jego tajemniczy zapach jest trudny do opisania, ale wspaniale pobudza wyobraźnię.
Każdej potrawie nada niezwykły, orientalny posmak, ale najciekawiej smakuje z kawą, herbatą i czekoladą.

Kardamon kardamonowi nierówny.
Powszechnie można spotkać jego dwa rodzaje:
zielony (Elettaria Cardamomum)
i czarny[czasem nazywany ...brązowy] (Amomum Subulatum).
Kardamon Zielony (albo prawdziwy) pochodzi z Indii i Sri Lanki,
a czarny – z Himalajów.

Najczęściej sprzedaje się je w postaci całych owoców, bo wyłuskane z nich i zmielone nasiona szybko tracą smak i aromat.
Kardamon czarny ma owoce brunatnego koloru, duże, osiągające nawet trzy centymetry długości.
Owoce zielonego kardamonu są oczywiście zielone i dużo drobniejsze.
Oba mają drobne, czarne nasiona, które są wykorzystywane jako przyprawa.

Pachną podobnie, ale doświadczony nos wyczuje różnice: 
kardamon zielony pachnie orientalnie, pikantnie i słodko, 
podczas gdy czarny ma w swoim aromacie wyczuwalną cierpkość i świeżość.
Użycie jednej lub drugiej odmiany zależy zwykle od jej dostępności.
W Polsce sprzedaje się przede wszystkim zielone owoce.

Ziółko z dżungli
Kardamon ma spore wymagania uprawowe.
Rośnie w lasach tropikalnych na wysokości od 800 do 1500 metrów n.p.m., najlepiej w zacienionych, wilgotnych miejscach i na przepuszczalnej glebie.
Plantatorzy zwykle przerzedzają dżunglę w ten sposób, żeby drzewa nie utrudniały uprawy, ale jednocześnie rzucały cień, zapewniając kardamonowi odpowiednie warunki wzrostu.      
Chociaż nie jest drzewem, tylko rośliną zielną, osiąga znaczną wysokość, dorastając nawet do  czterech lub pięciu metrów.
Zastosowanie znajdują wyłącznie jego owoce – zbiera się je jesienią, między październikiem a grudniem, podczas suchej pogody, zaraz przed tym, jak zaczną się otwierać, dzięki czemu nie popękają w trakcie suszenia. 
Suszy się je, zgodnie z tradycją, na słońcu lub, bardziej nowocześnie, w specjalnych suszarniach.

Do jedzenia
Złożony proces uprawy kardamonu – obejmujący wybór odpowiedniego momentu do prowadzenia zbioru oraz długotrwałe i ostrożne suszenie, żeby nie spowodować popękania owoców – sprawia, że znajduje się on wśród najdroższych przypraw świata, tuż obok wanilii i szafranu.
Nie powinno to jednak odstraszać miłośników tej przyprawy.
Do wzbogacania smaku i aromatu potraw wystarczy zaledwie odrobina kardamonu.
A jest używany zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Poprawia smak zup (nawet tak swojskich, jak grochowa, fasolowa albo rosół), potraw z mięs i ryb, gulaszu, naleśników, ciast, szczególnie jabłkowych i dyniowych.
Nada też inny charakter znanej surówce z jabłek i marchewki.
Najlepiej jednak smakuje z kawą, herbatą i czekoladą.

Pachnidło
Aromat tej rośliny był doceniany już w starożytności.
Palony kardamon wykorzystywano jako kadzidło podczas rytualnych ofiar dziękczynnych.  
Egipcjanie używali go do zakrojonej na szeroką skalę produkcji perfum.
Grecy i Rzymianie dla zapachu mieszali go z woskiem, którym napełniali muszle wpinane później we włosy i ubranie.
Współcześnie wykorzystanie kardamonu jest podobne.
Tak jak przed wiekami stanowi dodatek do perfum, szczególnie męskich.

W krajach arabskich nadal dodaje się go do kawy.
Można do zaparzania użyć kardamonu mielonego lub przy dzióbku czajniczka umieścić całe ziarna lub owoce, żeby przepływająca kawa nabrała kardamonowego aromatu.          
Poczęstunek w formie kawy z kardamonem oznacza wyraz radości z wizyty i jest dla gości dużym zaszczytem.
Stosuje się go także do produkcji alkoholi: wódek i likierów.
Ciekawostką jest, że kardamon był, razem z konopiami indyjskimi i ziarnami maku, składnikiem arabskiej mikstury  narkotycznej, powszechnie używanej w średniowieczu.

Na zdrowie
Kardamon znalazł również zastosowanie w medycynie – konwencjonalnej i niekonwencjonalnej.
Ma swoje miejsce w indyjskiej ajurwedzie jako środek na problemy związane z przewodem pokarmowym
oraz wiele innych chorób, takich jak astma, zapalenie oskrzeli, brak apetytu.
Chińczycy stosują go, żeby wzmocnić organizm.
We współczesnej farmacji dodaje się go często do leków związanych z zaburzeniami łaknienia i pracy układu pokarmowego: wzmacnia apetyt i łagodzi smak lekarstwa.
Osoby na diecie zapewne ucieszy fakt, że poprawia przemianę materii, a więc może wspomagać proces odchudzania.
Ma też właściwości antyseptyczne i... odświeża oddech.
Żucie ziaren kardamonu pozwoli szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, nawet tak uporczywego, jak woń czosnku.

Na miłość
Kardamon był i jest nadal uważany za afrodyzjak.
Nawet współcześnie poleca się w tym celu kawę lub czekoladę z kardamonem – połączenie takich dwóch afrodyzjaków musi przynieść oczekiwane rezultaty!
Można też skorzystać z kardamonowego olejku aromatoterapeutycznego, pozwalając, żeby napełnił pomieszczenie orientalnym aromatem, albo wymieszać kilka jego kropel z olejkiem do masażu.

Za rekomendację kardamonu i jego afrodyzjakalnych właściwości może posłużyć poniższa opowieść.
W arabskiej „Księdze tysiąca i jednej nocy" Szeherezada opowiada historię bogatego kupca, który nie mógł doczekać się potomków.
Po wielu próbach i rozczarowaniach żona poradziła mu zakup specyfiku, który zwiększy jego płodność.
Jednym ze składników mikstury był właśnie kardamon.
Kupiec miał zażyć tylko jedną łyżeczkę, ale specyfik tak mu posmakował, że zjadł całą miskę, a jego żonie wreszcie udało się zajść w ciążę.
Owocem tych zabiegów był znany chyba wszystkim Aladyn, przyszły właściciel magicznej lampy.
Ale to już zupełnie inna historia...
Agnieszka Kąkol „Filiżanka Smaków" nr 2(6), marzec 2009
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Kardamon w innych językach:
francuski: Cardamome
niemiecki: Kardamom
włoski: Cardamomo, Cardamone
hiszpański : Cardamomo
birmański: phalazee
chiński: Ts’ao-k’ou
hindi i urdu: Chhoti Elachi, Illaichi
indonezyjski: Kapulaga

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw świata, a także trzecią najdroższą obok szafranu i wanilii.
Występuje naturalnie na Wschodzie, a pochodzi z lasów Ghatów Zachodnich w południowych Indiach, gdzie rośnie dziko.
Współcześnie spotykany także na Sri Lance, w Gwatemali, Wietnamie, Chinach, Tanzanii, Salwadorze, Laosie i Kambodży.

Kardamon znano bardzo dobrze już w czasach starożytnych:
Egipcjanie stosowali go w perfumach i dodawali do kadzidła, a także żuli, aby wybielić zęby, podczas gdy Rzymianie wykorzystywali go jako lek na żołądek po zbyt obfitym posiłku.
Wikingowie napotkali kardamon około tysiąca lat temu w Konstantynopolu i przywieźli go do Skandynawii, gdzie do dziś jest bardzo popularny.

Występują dwa główne rodzaje kardamonu: zielony i czarny, ale mamy do czynienia z kilkoma bliskimi gatunkami, które można spotkać na obszarze od Afryki po Australię. 
Zarówno mały kardamon zielony (Elettaria cadamomum) jak i duży kardamon czarny (Amomum subulatum lub Amomum tsao-ko) należą do rodziny roślin imbirowatych Zingiberaceae.
Najbardziej rozpowszechnionym jest kardamon zielony, wywodzący się z Azji Południowo-Wschodniej: od Indii, poprzez południe Sri Lanki oraz wschodnie obszary Malezji, a także zachodnią część Indonezji, gdzie rośnie w tropikalnych lasach deszczowych.
Kardamon czarny porasta głównie Azję i Australię – Amomum subulatum (znany także jako kardamon nepalski) ma mniejsze strąki i zwykle używa się go w kuchni indyjskiej, natomiast Amomum tsao-ko, o większych strąkach, stosowany jest w kuchni chińskiej prowincji Syczuan.

Kardamon charakteryzuje się wyjątkowym, wyrazistym smakiem oraz intensywnie aromatycznym, żywicznym zapachem.
W moim odczuciu, kardamon zielony jest miętowy, aromatyczny i po prostu wspaniale smakuje kiedy się go żuje, zwłaszcza, że w naturalny i bezpieczny sposób usuwa nieprzyjemny zapach niektórych potraw, na przykład zawierających czosnek lub cebulę.
Czarny kardamon z kolei, jest dymny i ziemisty w smaku, i właśnie z powodu owego silnego smaku i aromatu nie nadaje się do żucia.
Kardamon najlepiej przechowywać w strąkach, ponieważ kiedy nasiona wydostaną się z nich lub zostaną zmielone, bardzo szybko tracą swój zapach i smak.

Jak wspomina encyklopedyczna księga Manasollasa, w XII wieku w Indiach kardamon włączono na listę składników "panchasugandha-thambula", czyli pieprzu żuwnego betel o pięciu aromatach.
Uwzględniano go także w pochodzących z XVI wieku przepisach dworu Sułtana Mandu, które przewidywały dodatek kardamonu do dań z ryżu i szerbetów.
Kardamon zielony, zwany kardamonem prawdziwym, już tysiąc lat temu stał się towarem handlowym w Południowej Azji, skąd sprowadzili go Arabowie, przyczyniając się do jego powszechnego zastosowania.
Eksport z Wybrzeża Malabarskiego, blisko którego kardamon rośnie w stanie dzikim, został opisany przez portugalskiego podróżnika Barbosę w pierwszej połowie XVI wieku, a w 1563 roku, w czasach Garcii da Orta, międzynarodowy handel kardamonem był już mocno rozwinięty.
Z kolei w XIX wieku w koloniach brytyjskich na pozostałym obszarze Indii, kardamon wybrano jako następującą po kawie roślinę uprawną na plantacjach.

Pod względem wagowym, kardamon zielony jest jedną z najdroższych przypraw – wystarczy bardzo niewielka jego ilość, aby nadać odpowiedni smak potrawom lub napojom.
Na Bliskim Wschodzie zmielony kardamon stosowany jest jako przyprawa do dań słodkich, a także jako tradycyjny dodatek aromatyczny do kawy i herbaty.
W krajach skandynawskich dodaje się go do ciasta Julekake lub fińskiego słodkiego chleba pulla.
W Azji Południowej natomiast, szczyptę kardamonu zielonego dodaje się do tradycyjnych indyjskich słodyczy oraz do korzennej herbaty Masala chai.
Z mojego doświadczenia wynika, że filiżanka herbaty z kardamonem pobudza zmysły i ożywia, kiedy jesteśmy zmęczeni albo smutni.
Czarny kardamon czasem dodawany jest do mieszanki garam masala nieodzownej do potraw curry.
Bywa, że używa się go również jako dekorację do ryżu basmati i innych dań, a z powodu swojej wielkości nazywa grubym kardamonem.

Metoda otrzymywania olejku:
Kardamonowy olejek eteryczny pozyskiwany jest z Elettaria cadomomum za pomocą destylacji parowej z nasion owoców zbieranych tuż przed ich dojrzeniem.
Pierwszym, który dokonał destylacji olejku kardamonu w 1544 roku był Valerius Cordus, po tym jak Portugalczycy odkryli drogę na Wschód.
Olejek kardamonowy jest słodki, korzenny i prawie balsamiczny w zapachu; przezroczysty do jasnożółtego w kolorze i lekko wodnisty pod względem lepkości.
http://www.punmiris.com/himg/o.9424.jpg
Po niesamowitej jego historii, wszechstronnym zastosowaniu w kuchni i tradycyjnej medycynie, jakże mogłoby zapomnieć o nim perfumiarstwo?
Kardamon dodaje świeżości i jasnego kolorytu perfumom męskim oraz charakteru i elegancji damskim kompozycjom zapachowym.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
   
W tym wietnamskim parku narodowym od lat uprawia się kardamon. Tak wyglądają jego zbiory
Coraz więcej podróżników odwiedza Park Narodowy Hoang Lien znajdujący się blisko granicy z Chinami.
Wśród tamtejszych lasów rosną plantacje czarnego Kardamonu, thao qua, kluczowego składnika zupy pho i innych wietnamskich potraw.

Dlaczego Kardamon uprawiany jest w parku?
Do czego go dodajemy i czy jego uprawa jest dobrym źródłem dochodu?
Zbocza gór Hoang Lien zostały po raz pierwszy obsadzone Czarnym Kardamonem pod koniec XX w. jako alternatywa dla opium, który niegdyś był filarem gospodarki kolonialnych Indochin.
Jednocześnie park narodowy jest symbolem powojennych wysiłków Wietnamu mających na celu ochronę jego zróżnicowania biologicznego.
Tu rodzi się pytanie: jak miejsce to może być jednocześnie rezerwatem przyrody i obszarem rolniczym?

Zastosowania Kardamonu: do czego służy Kardamon?
Rozpocząłem moją podróż od Hanoi, ponad 300 km na południowy wschód stąd. Na targu nieopodal mojego starego mieszkania kupiłem sześć strąków czarnego kardamonu za 9000 wietnamskich dongów (1,50 zł).
Były mniej więcej dwa razy większe niż ich zieloni kuzyni osiągający rozmiar paznokcia kciuka i znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej.
Miały intensywny dymno-owocowy zapach – skrzyżowanie aromatu pudełka cygar i dzbanka korzennego wina.

Czarny Kardamon, znany jako thao qua, rośnie pod osłoną wysokich drzew wzdłuż koryt strumieni w lasach porastających wysokie partie gór.
W formie suszonej przyprawy używany jest w pho, wszechobecnej wietnamskiej zupie z makaronem i kilku innych popularnych potrawach. Trinh Thi Quyen
Sprzedawca, od którego kupiłem strąki, wyjaśnił, że dymny posmak jest dopełnieniem smaku cynamonu i anyżu, pozostałych charakterystycznych członków przyprawowego tria zupy pho.

Thao qua to odmiana rzadziej spotykana na zachodnich rynkach niż zielony kardamon.
Jest sprzedawana głównie chińskim kupcom i wykorzystywana w tradycyjnej medycynie jako lek na zaparcia i inne przypadłości.
Wciąż rosnący popyt w Chinach uczynił Sa Pa ważnym ośrodkiem handlowym dla tej przyprawy.
więcej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Kardamon zastosowanie i właściwości.
Kardamon to przyprawa będąca jedną z najdroższych przypraw świata.
Kardamon to bylina z rodziny imbirowatych.
Kardamon w stanie naturalnym rośnie w tropikalnych lasach.
Roślinę tę spotkać można w Indiach, Cejlonie, Chinach i Indonezji.
Owoce kardamonu pachną bardzo przyjemnie, ich korzenny aromat w którym czuć odrobinę eukaliptusa, kamfory, pieprzu oraz cytrusów.
Kardamon ma słodkawy, piekący smak.

Współcześnie kardamon nadaje wielu potrawom smaku.
Wzbogaca smak kawy czy herbaty.
Kardamon najczęściej dostępny jest w formie całych owoców, ponieważ starty szybko traci aromat.
Nasiona kardamonu można stosować w całości bądź rozdrobnione.

Kardamon stosuje się jako składnik mieszanek przypraw np. Curry czy Garam Masala.
Kardamon charakteryzuje się uniwersalnym smakiem, ponieważ pasuje do dań słonych jak i słodkich.
Często spotkać można tą przyprawę w składzie wódki i likierów.
Natomiast olejek kardamonowy służy do produkcji prefum.
Już w starożytnym Egipcie dodawano go do perfum.

Kardamon działa leczniczo.
Napar z kardamonu jest bardzo skuteczny na wyostrzenie apetytu.
Wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego.

Kardamon ma właściwości antyseptyczne.
Ziarna natomiast odświeżą skutecznie oddech.
Przyprawa to także niezawodny afrodyzjak, ponieważ olejek z kardamonu jest świetnym olejkiem do masażu, skutecznie rozbudzi zmysły.
Przyniesie też ulgę w schorzeniach reumatycznych i przeziębieniach.
http://www.chinskieprzepisy.pl/artykuly/...i-wlasciwo
https://healthyliving.natureloc.com/card...-its-uses/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

Kardamon to starożytny strąk nasion ziół, znany od starożytności ze swoich właściwości kulinarnych i leczniczych. Przyprawa pochodzi z wiecznie zielonych lasów deszczowych południowych Indii i obecnie jest uprawiana tylko w kilku krajach tropikalnych.
Botanicznie Kardamon należy do rodziny Zingiberaceae i obejmuje dwa rodzaje, tj. Elettaria i Amomum.
Ogólnie rzecz biorąc, roślina dorasta do 4 metrów długości w grubych kępach i zaczyna wydawać cenne strąki nasion po około dwóch latach plantacji.
Każdy strąk ma od jednego do dwóch centymetrów długości

Gwatemala, Indie, Srilanka, Tanzania, Salwador, Wietnam, Laos, Kambodża i Papua-Nowa Gwinea to główne kraje uprawiające Kardamon.
Światowa produkcja Kardamonu wynosi około 36 000 ton rocznie.
Gwatemala z produkcją 23 000 ton jest największym producentem Kardamonu, a następnie Indie i Tanzania

Dominującym producentem Kardamonu są Indie.
Jest drugim co do wielkości producentem Kardamonu na świecie.
Indie konsumują prawie 90% krajowej produkcji Kardamonu.
Około 5-8% całej produkcji trafia na eksport, głównie gatunek Premium.
Indie eksportują również produkty Kardamonu o wartości dodanej, takie jak olejek kardamonowy i oleożywice, do krajów europejskich: Arabii Saudyjskiej, Japonii, Malezji, Wielkiej Brytanii, Kuwejtu…

Kerala jest wiodącym producentem Kardamonu w kraju, stanowiąc 78% całkowitej produkcji z 56% obszaru uprawy kardamonu w kraju.
Idukki ogólnie, a w szczególności Udumbanchola, Peeremadu i Devikulam taluk to główne obszary uprawy Kardamonu w Kerali.

Kardamon – Wiele korzyści zdrowotnych i wartości leczniczych
W leczeniu/medycynie ajurwedyjskiej
dodawany do herbaty w celu złagodzenia niestrawności, nudności, wymiotów i bólu kolkowego.
używany do łagodzenia anoreksji, wielu zaburzeń nerwowych i ogólnie poprawia nastrój.
można go również żuć w celu kontrolowania nieświeżego oddechu, po prostu przeżuwaj strąk kardamonu po każdym posiłku lub zawsze, gdy potrzebujesz odświeżyć oddech

Kardamon jest stosowany w przypadku problemów z trawieniem, w tym zgagi, skurczów jelit, zespołu jelita drażliwego (IBS), gazów jelitowych, zaparć, dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz utraty apetytu.
Stosowany jest również przy problemach z układem moczowym, przeziębieniu, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, bólu gardła i infekcjach. Niektórzy ludzie używają kardamonu jako środka pobudzającego.

Działanie wykrztuśne – Kardamon poprawia krążenie w płucach, dlatego polecany jest osobom cierpiącym na astmę i zapalenie oskrzeli.

Kardamon może być stosowany w leczeniu dysfunkcji seksualnych, takich jak impotencja i przedwczesny wytrysk.

Zimą to dobry sposób na utrzymanie ciepła – jedzenie Kardamonu zimą to dobry sposób na utrzymanie ciepła i pozbycie się flegmy zalegającej w zatokach

Na detoksykację chłopca – Kardamon stosuje się na detoks organizmu z kofeiny oraz oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Jest częstym dodatkiem do kawy na Bliskim Wschodzie

Proste zalety Kardamonu – zastosowania kulinarne
Kardamon można stosować w garam masala, herbacie, kawie i paan.
Ta delikatna przyprawa jest stosowana jako środek aromatyzujący w wielu produktach spożywczych i napojach.
Strąki Kardamonu są używane do przygotowywania słodkich potraw w wielu krajach azjatyckich.
Kulfi z Kardamonem i Pistacjami to słynny letni deser w Indiach
Kardamon jest używany jako baza aromatyzująca do przygotowywania herbaty, kawy i zimnych napojów.
https://healthyliving.natureloc.com/card...-its-uses/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

Zielony Kardamon-właściwości zdrowotne i zastosowania Kardamonu
Kardamon aromatyczna przyprawa zapachowa
Kardamon (Eletfaria cardamomum Maton) królowa przypraw, cieszy się wyjątkową pozycją na rynku międzynarodowym. Uprawa Kardamonu koncentruje się głównie w wiecznie zielonych lasach zachodnich Ghatów w południowych Indiach. Kardamon jest używany do aromatyzowania różnych przetworów spożywczych, wyrobów cukierniczych, napojów i likierów.
 Kardamon jest również używany do celów leczniczych zarówno w alopatii, jak i w Ajurwedzie. 
W krajach Bliskiego Wschodu Kardamon jest używany głównie do przygotowania „Gahwa” lub kawy arabskiej (kawy o smaku Kardamonu).

Rodzaje Kardamonu zielonego lub Kardamonu Prawdziwego i Kardamonu Czarnego
W świecie przypraw występują dwa rodzaje Kardamonu. 
Zielony lub prawdziwy Kardamon (lub mały) Kardamon należy do rodzaju Elettaria
Kardamon duży, Kardamon Nepalski lub Kardamon Czarny należy do rodzaju Amomum

Zielony Kardamon to królowa przypraw i najdroższa przyprawa
Kardamon Zielony jest jedną z najdroższych wagowo przypraw, ale niewiele potrzeba do nadania smaku. 
Ma mocny, korzenno-słodki smak i aromatyczny zapach. 
Specyficzne zastosowanie Zielonego Kardamonu różni się w zależności od kuchni i kultury. 
Zielony Kardamon jest również znany jako Ealichi lub Vechi lub Elakkai w Indiach. 
Na Bliskim Wschodzie sproszkowany Zielony Kardamon jest używany jako przyprawa do słodkich potraw, a także jako tradycyjny dodatek do kawy i herbaty. 
Strąki Kardamonu są mielone razem z ziarnami kawy w celu wytworzenia sproszkowanej mieszanki tych dwóch składników, którą gotuje się z wodą w celu uzyskania kawy.

Kardamon-zastosowanie i właściwości zdrowotne
Olejek Kardamonowy jest cennym składnikiem przetworów spożywczych, środków perfumeryjnych, leków i napojów ze zdrową żywnością. 
Kardamon indyjski cieszy się najwyższym uznaniem na Bliskim Wschodzie, Japończykach i Rosjanach, którzy rozkoszują się jego wyjątkowymi właściwościami wzbogacającymi. 
Olejek Kardamonowy i Oleożywica mają zastosowanie w aromatyzowaniu przetworzonej żywności , kordiały i likiery oraz w przemyśle perfumeryjnym i lekach ajurwedyjskich

Zielone strąki Kardamonu są używane do przygotowywania słodkich potraw w wielu krajach azjatyckich. 
Elaichi pista (kardamon i pistacja) kulfi to słynny letni deser w Indiach, Pakistanie i Iranie. 
Również w tych regionach dużą popularnością cieszy się elaichi kheer (budyń Kardamonowy) z dodatkiem pistacji i rodzynek. 
Kardamon jest używany jako baza aromatyzująca do przygotowywania herbaty, kawy i zimnych napojów. 
Te aromatyczne strączki są bogate w wiele niezbędnych dla zdrowia witamin, w tym ryboflawinę, niacynę, witaminę C, które są niezbędne dla optymalnego zdrowia.
https://healthyliving.natureloc.com/gree...-cardamom/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Herbata z Kardamonem
Przyprawa ta wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Wspomaga więc naszą odporność również w początkowych fazach przeziębienia.
Napój z naparem z Kardamonu załagodzi kaszel i ułatwi oddychanie przy zatkanym nosie.
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
2-3 ziarna Kardamonu
Łyżeczka Miodu
Sok z ½ Cytryny
Przygotowanie:
Kardamon zalewamy ½ szklanki gorącej wody i parzymy przez ok. 10 minut.
Herbatę parzymy w połowie szklanki gorącej wody przez 3-5 minut.
Łączymy z naparem z Kardamonu. 
Dodajemy miód i sok z cytryny.
https://www.claudia.pl/galeria/herbata-n...kardamonem

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

Herbata Ziołowa-Kardamon
Kardamon to roślina spokrewniona z Imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem do herbaty. Przyjemny, nieco ostry i korzenny aromat ziaren Kardamonu pochodzi od olejku kardamonowego, którego w roślinie może być nawet 9%.
Jego pełna nazwa to Kardamon Malabarski.
Dziko występuje w Azji, w Indiach, Chinach i na Cejlonie.
Ponadto przyniesiony do Ameryki Południowej jest tam uprawiany.

Działanie i właściwości Kardamonu
Ciekawą właściwością Kardamonu jest wzmocnienie smaku i właściwości pobudzających.
Jest zatem częstym dodatkiem także do kawy.
Każdy może sprawdzić we własnym zakresie czy Herbata z Kardamonem pobudza bardziej niż czysta.
Ponadto kardamon wzmacnia apetyt i działa bakteriobójczo.
Już starożytni Egipcjanie używali Kardamonu do dbania o higienę jamy ustnej żując go regularnie.
Powszechnie znajdujemy go w środkach poprawiających trawienie.
Jak wiele innych egzotycznych przypraw uważany był za afrodyzjak chociaż tym razem nie bezpodstawnie.
Napar z kardamonu rzeczywiście poprawia libido, co więcej działa jednocześnie antydepresyjnie.
Z innych ciekawych właściwości kardamonu warto wspomnieć o obniżaniu ciśnienia krwi, właściwości przeciwzapalne oraz antywirusowe pomagają przy kaszlu.
Działa moczopędnie i oczyszcza z toksyn, sprzyja zwalczaniu choroby wrzodowej oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
Pomaga zwalczać mimowolne skurcze mięśni więc niesie ulgę przy czkawce.
Jego charakterystyczny zapach sprawił, że wykorzystywany był także przy produkcji perfum.
Legenda mówi, że sama Kleopatra okadzała dymem kardamonu swój pałac przed wizytą Marka Antoniusza.
W okresie swych podbojów Kardamon odkryli wikingowie, którzy przywieźli go do Skandynawii gdzie popularny jest do dziś w wypiekach i napojach alkoholowych.
Poza Skandynawią często wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej.

Samego Kardamonu wyróżnia się kilka rodzajów które różnią się jakością no i przede wszystkim ceną.
Pamiętajmy, że Kardamon uznaje się za drugą najdroższą przyprawę po Szafranie.
Aby była dobrej jakości musi niestety sporo kosztować.
Najlepszy jest zielony, w odróżnieniu od czarnego i białego.
Aby cieszyć się jego pełnym aromatem należy przechowywać go w ziarnach i rozłupać dopiero przed użyciem.
Mielony szybko wietrzeje.

Jak przygotować Herbatę z kKardamonu
Jest na to kilka sposobów.
Przede wszystkim można przygotować Masala Chai czyli narodową herbatę Indyjską gdzie w składzie znajduje się między innymi Kardamon.
Można przygotować napar z samego Kardamonu, należy go zmiażdżyć i zalać wrzątkiem nawet na pół godziny.
Jeżeli nie zależy nam na zbyt intensywnym aromacie można zgnieciony Kardamon dodać do herbaty i zaparzyć razem.

Szczególnie polecamy także Karak chai czyli napój podobny do indyjskiej Masali lecz nie posiadający w składzie innych korzeni poza Kardamonem.
Jest to herbata popularna na całym wschodzie.
Od zachodnich Indii, przez Pakistan po Zjednoczone Emiraty Arabskie.
Czasami nazwa Karak chai zastępuje nazwę Masala chai a czasem oznacza jedynie „mocną herbatę”.
W Dubaju uważana jest za napój młodzieżowy.
Można ją kupić w jednorazowych kubkach w wielu miejscach.
https://www.czajnikowy.com.pl/kardamon-w...herbaty-2/
Picie Herbaty Kardamonowej jest dobre dla zdrowia narządów trawiennych. 
Nie tylko to, ale pomaga w utrzymaniu prawidłowego krążenia krwi i zdrowia serca. 
Herbatę z Kardamonem można łatwo nazwać wielofunkcyjną, ponieważ pomaga ona również zwalczać nieświeży oddech i zapobiega problemom z zębami. 
Kardamon, dbając o skórę, dodaje jej również zdrowego blasku i może być stosowany jako napój detoksykujący.
Pij herbatę kardamonową z samego rana
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości