Kozieradka -Trigonella
#1

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Kozieradka-Trigonella 
Rodzaj roślin należący do rodziny Bobowatych.
Obejmuje 95 gatunków występujących na wszystkich kontynentach Starego Świata sięgając po wyspy Oceanii

Gatunki flory Polski
Trigonella Caerulea-Kozieradka Błękitna
Trigonella Foenum-Graecum-Kozieradka Pospolita
Rośliny jednoroczne lub byliny, prosto wznoszące się lub szeroko rozpostarte, silnie rozgałęzione

Zastosowanie
Niektóre gatunki po wysuszeniu i zmieleniu służą jako aromatyczne dodatki do żywności.
Suszone liście, łodygi i nasiona Kozieradki pospolitej stosowane są jako przyprawa
Młode liście i łodygi Kozieradki Pospolitej używane są jako warzywo
Nasiona stosuje się również w celach leczniczych.
Najczęściej wykorzystywany jest ekstrakt z nasion Kozieradki, obfitujący w białko, błonnik i zawierający saponiny
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
   
   
   
Trigonella Caerulea-Kozieradka Błękitna
Gatunek rocznej rośliny z rodziny Bobowatych.
Roślina pochodzi z terenów płd.-wsch. Europy i Azji Mniejszej, najczęściej w formie zdziczałej.
W Polsce bardzo rzadko uprawiana i zawlekana, efemerofit.
Wysokość do 60 cm.
Roślina przyprawowa.
Pod postacią suszoną i zmieloną używana jest jako przyprawa do sera, niekiedy również do chleba.
źródło

Kozieradka Błękitna znalazła zastosowanie jako roślina lecznicza.  
Zgniecione nasiona zmieszane z wazeliną lub tłuszczem stosuje się do okładów na trudno gojące się  rany i przeciw grzybicom.
Według ludowych podań mogą hamować procesy nowotworowe.
Świeże bądź suszone liście używane są jako przyprawa.
W liściach Kozieradki Błękitnej znajduje się dużo trigonelliny decydującej o ich ładnym zapachu, przyprawia się nią sery i chleb.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
   
   
   
   
   
Trigonella Coerulescens
Występowanie:
Rośnie w Grecji, Turcji, Syrii, Jordanii i Iraku, a także na Krymie, u podnóża Kaukazu i na Zakaukaziu, w Iranie i Turkmenistanie i być może w Libii.
Ekologia:
Roślinność stepowa, ugory, obrzeża borów sosnowych, głównie na glebach wapiennych, na wysokościach 300–1300 m.
Charakterystyka:
Jednoroczna, jedwabiście owłosiona roślina zielna o prostej, rozgałęzionej łodydze o wysokości 5–40 cm.
Liście naprzemienne, trójlistkowe; przylistki są jajowate, ząbkowane; liście są jajowate, długości 8–15 mm i szerokości 3–10 mm, ząbkowane w górnej połowie, gęsto pofalowane.
Kwiatostan to gęste grono o 12–15 kwiatach na szypułce o długości 1,5–5 cm; kielich cylindryczny, długości 7–9 mm, z zębami przypominającymi szydło wzdłuż rurki; corolla ma długość 11–15 mm, kolor niebieski.
Strąk jest lancetowaty, o długości 10–15 mm i szerokości 2–3 mm, owłosiony, z 4–6 nasionami o owalnym zarysie, lekko wyboistymi na powierzchni.
https://botany.cz/cs/trigonella-coerulescens/
https://www.biolib.cz/en/taxon/id836075/
https://war.wikipedia.org/wiki/Trigonella_coerulescens

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
   
   
   
   
   
   
Trigonella Monspeliaca
Występowanie: 
Takson eurazjatycki, występujący w całym basenie Morza Śródziemnego, na wybrzeżu Morza Czarnego, na Bałkanach, w kierunku wschodnim wokół Morza Kaspijskiego iw Turkmenistanie. 
Dalej na północ rośnie na odizolowanych obszarach środkowej Francji i Panonii, skąd dociera do południowych Moraw i południowej Słowacji.
W Czechach wymarły gatunek znany jest w Litoměřicach oraz w kilku miejscach na południowych Morawach od Moravské Krumlov przez Znojmesko po Pavlovské vrchy. 
Na Słowacji gatunek ten występuje w okolicach Bratysławy, w kilku miejscach na Nizinie Podunajskiej, w Górach Zoborskich, w Małych Karpatach iw Poważu aż do okolic Trenczyna.
Ekologia:
Rośnie na suchych nasłonecznionych trawiastych, kamienistych zboczach, na mieliznach, pastwiskach, w miejscach o niezwiązanej roślinności na ciepłych obszarach od nizin po wyżyny. 
Zajmuje również siedliska wtórne, takie jak ruiny zamków i pobocza dróg. 
Kwitnie od kwietnia do czerwca.
Opis
Roślina jednoroczna o wysokości 5–15(–30) cm. 
Łodygi są rozgałęzione, leżące lub wyprostowane, przylegające do miękkiego owłosienia. 
Liście długoogonkowe, listki ząbkowane z jednej strony, listki odwrócone jajowato-klinowate, ząbkowane tylko z przodu, owłosione z obu stron. 
Kłoski pachowe, pierzaste, mniej lub bardziej siedzące, z 5–7(–14) kwiatami. 
Szypułki o długości 1 mm, kielich 3 mm, zęby dłuższe niż rurka, korona żółta o długości 4 m, baldachim jajowaty, dłuższy od skrzydeł i tępy łódka. 
Strąki długości 10–15 mm i szerokości 1–1,5 mm, u dołu zagięte, u góry lekko zakrzywione, wyraźnie żyłkowane, gęsto owłosione, brązowe.
Zagrożenie i ochrona:
Gatunek związany swoim występowaniem z miejscami o skąpej roślinności i zagrożony zarastaniem pastwisk kserotermicznych w związku z rezygnacją z tradycyjnych form gospodarowania (wypas). 
Wtórne wystąpienia na murach zamkowych nie są zagrożone. 
Kostrzewa tesalska jest gatunkiem krytycznie zagrożonym (C1t) w Czechach i gatunkiem wrażliwym (VU) na Słowacji. Jest prawnie chroniony w Czechach i na Słowacji .
Uwaga: W Czechach i na Słowacji gatunek osiąga północną granicę swojego zasięgu.
https://botany.cz/cs/trigonella-monspeliaca/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
   
   
   
   
   
   
Trigonella Spicata
Po raz pierwszy opublikowano w J.Sibthorp & JESmith, Fl. Graec. Prodr. 2: 108 (1813)
Ten gatunek jest akceptowany
Rodzimym zasięgiem tego gatunku jest Bułgaria do Iranu.
Jest to roślina jednoroczna i rośnie głównie w umiarkowanym biomie.
https://powo.science.kew.org/taxon/urn:l...s:524104-1

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
   
   
   
   
   
   
Trigonella Stellata
Występowanie:
Gatunki Azji Południowo-Zachodniej, Afryki Północnej i Makaronezji. Występuje w Iranie, Iraku, Jordanii, Izraelu, na Półwyspie Arabskim, w krajach Afryki Północnej i na Wyspach Kanaryjskich.
Ekologia:
Suche kamieniste stepy i obszary pustynne.
Opis:
Jest to jednoroczne, aromatyczne zioło o rozłożystych łodygach o długości 5-40 cm.
Liście są długoogonkowe, naprzemienne, trójlistkowe, listki są szeroko eliptyczne do jajowatych z postrzępioną górną krawędzią.
Kwiaty zebrane w zwarte pęczki po 5-10 w zagłębieniach liści, są drobne, żółte.
Trigonella Stellata kwitnie od stycznia do maja.
Owoce to lekko zakrzywione strąki o wielkości do 1 cm, ułożone w wiązkę przypominającą gwiazdę.
https://botany.cz/cs/trigonella-stellata/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
   
   
   
   
   
Trigonella Foenum-Graecum-Kozieradka Pospolita, Kozieradka Lekarska
Gatunek rośliny zielnej z rodziny bobowatych
Inne nazwy zwyczajowe: Fenegryka, Greckie Siano, Kozioroźnik, Boża Trawka.
Łacińska nazwa Foenum-Graecum oznacza "greckie siano".
Rodzimym obszarem jej występowania jest Azja (Kaukaz, Turkmenistan, Uzbekistan) i Europa Wschodnia (Ukraina, Mołdawia, Litwa, Estonia), rozprzestrzenia się też w niektórych innych regionach jako gatunek zawleczony i jest uprawiana niemal na całym świecie.
W Polsce roślina zawlekana i przejściowo dziczejąca z upraw (efemerofit)
Jest rośliną jednoroczną, spotykaną na łąkach, polach, miedzach i pastwiskach.
Uprawiana w wielu krajach Europy, zwłaszcza na południu.
U nas uprawia się ją także, ale odmianę o większych nasionkach.
Wygląd zewnętrzny
Roślina niepozorna, podobna listkami do koniczyny, o łodydze wzniesionej, wyrastającej od 30 do 50 cm wysokości.
Liście ogonkowe, trójdzielne, z kątów których wyrastają pojedynczo lub parami drobne, bladoróżowe kwiatki.
Owocem jest strąk - cienki i lekko wygięty, zawierający od 10-20 nasionek.
W tych samych środowiskach spotyka się też u nas tzw. Kozieradkę Błękitną (Trigonella Coerulea) o kwiatkach błękitnych, zebranych w okrągłe gronka, o zapachu i właściwościach tych samych co Kozieradka Pospolita, używana też jako roślina przyprawowa.
Surowiec
Nasionka jasnobrązowe, lekko spłaszczone, 2 do 3 mm długości.
Zbiera się strąki, gdy zaczynają żółknąć, następnie suszy się je i wyłuskuje nasiona.
Cała roślina ma dość silny zapach, a roztarte nasiona przenikliwy i swoisty.
Smak gorzkawy i śluzowaty.

Nasionka zawierają bardzo dużo białka, bo aż 30%, a także tłuszcze, dużo śluzu i ślady olejku eterycznego, saponiny, flawonoidy, cholinę, tak cenną dla systemu nerwowego lecytynę oraz witaminy PP i trygonolinę, która pod wpływem prażenia  nasionek Kozieradki przechodzi w dużej mierze w aktywną postać witaminy PP.
Surowiec zawiera także prowitaminę A, witaminę F i D oraz inne dotąd mało zbadane związki.
Zarówno nasionka Kozieradki jak i ziela świeżego lub suszonego używa się jako przyprawy.  
Zapach Kozieradki jest bardzo podobny do twardego, znakomitego sera zwanego parmezanem, we Włoszech stosowanego jako dodatek do różnych potraw, zwłaszcza spagetti, pizzy i innych.
Również u nas prywatnie u znawców, a także w niektórych specjalistycznych jadłodajniach używa się tego surowca w postaci zmielonych nasion lub sproszkowanego ziela jako dodatku, ale tylko w bardzo małej dawce, do potartego, twardego sera, albo też do twarogu, makaronu, surówek i innych potraw, podnosząc wybitnie ich smak i zapach.

Spotyka się ją głównie w kuchni hinduskiej oraz w tajlandzkiej.
W Jemenie Kozieradka jest jednym z głównych składników narodowej potrawy zwanej Saltah, pojawia się ona także często w takich hinduskich i pakistańskich daniach jak: dahls czy mieszance przyprawowej panch phoron.
Efektem ubocznym spożywania nawet małych ilości tej rośliny jest zapach curry lub syropu klonowego w moczu i pocie osoby spożywającej Kozieradkę.
W Indiach jest popularna przy przygotowywaniu marynat.
Jej smak można poprawić poprzez suche prażenie, zmniejsza to jednocześnie jej gorycz, trzeba jednak uważać, aby nadmiernie nie podgrzewać nasion.
W niewielkich ilościach Kozieradkę dodaje się do dobrej jakości przyprawy curry.                

Przyprawa ta jest również popularna w południowych Indiach, gdzie występuje w popularnej Tamilskiej przyprawie sambaar podi .
Oprócz tego, jej gorzko aromatyczne nasiona stanowią składnik bengalskiej mieszaniny pięciu przypraw zwanej panch phoron.
Liście Kozieradki są ważną przyprawą w krajach rejonu od zachodniej Azji do północnych Indii.
Na przykład, suszone liście tej rośliny są składnikiem gruzińskiej mieszanki przyprawowej zwanej khmeli-suneli.
W Indiach, czasami występuje w drożdżowym chlebie zwanym methi naan .
Krajem, w którym szczególnie kultywowane jest stosowanie w kuchni liści Kozieradki jest Iran.
Wśród wielu potraw, najsłynniejszą jest ghorme sabzi, gęsty sos wytwarzany ze świeżych lub suszonych warzyw (Por, Cebula, czasami Fasola) oraz ziół (Kozieradka, Pietruszka, Mięta, a niektóre przepisy podają również Szczypiorek oraz liście Kolendry).      
Sos nabiera charakterystycznego, kwaśnego posmaku po dodaniu suszonych Cytryn.          
Khoreshte ghorme sabzi to baranina powoli duszona w tym aromatycznym, ziołowym sosie.
Kozieradka jest również znana w północnej i wschodniej Afryce.
Egipskie papirusy wspominają o tej roślinie jako niezbędnej w procesie mumifikacji.
Nieznaczne ilości Kozieradki zawiera również Etiopska mieszanka przypraw zwana berebere.

Przez długie lata używano zmiażdżonych lub sproszkowanych nasionek Kozieradki w stanach wychudzenia i osłabienia dla pobudzenia apetytu i przyspieszenia przemiany materii, jednak z uwagi na gorzki smak i przenikliwie silny zapach
zaniechano we współczesnym lecznictwie praktyki przyjmowania doustnie tego surowca, ale nadal stosuje się rozdrobnione nasionka do okładów w celu zmiękczenia ropnych zapaleń skóry, przy czyrakach itp.
W Egipcie, z uwagi na możliwości szybkiego wzbogacenia organizmu w witaminy PP i przeciwdziałania skutkom niedoboru tej witaminy (pelagra), podaje się prażone nasionka kozieradki jako lek i środek wzmacniający.
Dziś, mimo dużej zawartości białka, zaniechano również karmienia bydła tym zielem, bowiem mleko tych krów przyjmuje również te niepożądane zapachy.
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

Kozieradka
Trigonella foenum-graecum (z rodziny Leguminosae)
Kozieradka to małe twarde nasionka strąków rośliny przypominającej fasolę. 
Nasionka te są twarde i żółtawe. 
Niektóre są podłużne, inne mają kształt rombowaty lub kształt sześcianu, którego boki wynoszą ok. 3 mm.
 Głęboka bruzda dzieli każde nasionko na dwie części. 
Dostępne są w całości, suszone, a także w postaci żółtego proszku, ze zmielonych i prażonych nasion.
Bukiet: ciepły i przenikliwy, jest bardziej wyrazisty, gdy nasiona są prażone. 
Nasiona wydzielają ostry cierpki zapach przypominający gorszej jakości curry z nadmiarem kozieradki. 
Smak: Mocny, aromatyczny, słodko-gorzki,przypominający palony cukier. 
Kozieradka ma gorzki posmak, podobny do selera bądź lubczyku. Skala ostrości: 2

Roślina ta osiąga od 30 do 60 cm długości, wydziela korzenny zapach, który utrzymuje się na ręce po dotknięciu. 
Istnieją dzikie i hodowlane odmiany kozieradki. 
Łagodne klimaty śródziemnomorskie są dla niej najbardziej odpowiednie. 
Roślina dojrzewa w ciągu około czterech miesięcy. 
W całości pozostawiana jest do wyschnięcia, następnie nasiona młóci się i suszy.

Używanie i przechowywanie kozieradki
Suszone nasionka przed zastosowaniem można lekko przyprażyć na patelni. 
Nie należy jednak przesadzić, ponieważ staną się gorzkie w smaku. 
Prażone są łatwiejsze do zmielenia. 
Już niewielka ilość uzupełni smak wielu potraw, lecz zbyt wiele przyprawy może zepsuć danie swym przytłaczającym aromatem. 
Jeśli chcemy wykorzystać nasiona jako składnik pasty curry, należy moczyć je przez noc, aż spęcznieją i zmiękną, dzięki czemu łatwiej będzie zmieszać je z innymi składnikami.

Zastosowanie kulinarne kozieradki
Kozieradka wchodzi w skład mieszanki curry, w różnych kombinacjach, zwłaszcza "vindaloo" oraz ostrych curry Sri Lanki. 
Oprócz tego jest także składnikiem panch phoron - indyjskiej mieszanki pięciu przypraw. 
W mieszankach domowej roboty ilość kozieradki może być kontrolowana, natomiast w gotowych tanich mieszankach dostępnych w sklepach, jej smak jest zazwyczaj przytłaczający.

W przypadku gdy ryby doprawione są curry, zwłaszcza te o silnym smaku jak tuńczyk bądź makrela, kozieradka jest częstym składnikiem wykorzystanej mieszanki.
Wiele sosów chutney oraz marynat wykorzystuje pikantny aromat kozieradki, która nadaje specyficzny aromat warzywom. 
Liście, zarówno świeże, jak i suszone są używane jako dodatek do mięs, dań warzywnych oraz sosów chutney.

Nasiona są składnikiem wyrobu cukierniczego bliskiego wschodu, jakim jest chałwa. 
Z mąki zmieszanej ze zmieloną kozieradką powstaje pikantny chleb. 
W Indiach prażone zmielone nasiona są substytutem lub podróbką kawy. 
Z kozieradki można także zrobić herbatę - łyżeczkę nasion na dwie filiżanki należy parzyć przez pięć minut.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

Kozieradka to ceniona na całym świecie przyprawa.
Pokochali ją zwolennicy zielarstwa, a również miłośnicy aromatycznej kuchni!
Jesteście ciekawi, do czego użyć tej przyprawy?
Zdradzamy wszystkie właściwości Kozieradki.
Sprawdźcie sami!

Właściwości
Kozieradka to surowiec zielarski, rozpoznawany również pod nazwą „Greckie Siano”.
Najważniejsze są jednak właściwości Kozieradki, które przydają się w wielu dziedzinach.
Nasiona tej rośliny są pozyskiwane na cele przyprawowe.
Mają dużą ilość śluzu polisacharydowego, tłuszczów i białek roślinnych.
Nie bez powodu kozieradka jest uwielbiana również przez kucharzy.
Do jakich dań ją wykorzystać i jaki ma smak?

Zastosowanie w kuchni
Kozieradka jest wykorzystywana do wielu potraw, a przyczynia się do tego jej ciekawy smak.
Wszystko zależy jednak od obróbki tej przyprawy! 
Ziarna Kozieradki są gorzkie i ostre w smaku, jednak po zmieleniu, można wyczuć w nich orzechową nutę.
Nie bez powodu ta przyprawa jest tak chętnie wykorzystywana w kuchni orientalnej.
Kozieradka charakteryzuje się przede wszystkim mocnym aromatem, co w tamtych regionach jest bardzo pożądane.
To również jeden z podstawowych składników sztucznego syropu klonowego.
Gdzie jeszcze znajdziecie tę przyprawę?
Wiele osób nie wyobraża sobie mieszanki Curry bez Kozieradki!
Te dwie przyprawy są podobne w smaku i często występują w tych samych daniach.

Kozieradka – przyprawa do czego?
Możecie zacząć od bardzo prostej potrawy, czyli pieczonych ziemniaków.
Posypcie je przyprawami, w tym Kozieradką, a następnie cieszcie się aromatycznym i pysznym daniem.
Jesteście fanami orientalnej kuchni?
Przygotujcie kurczaka w Curry i doprawcie go Kozieradką.
Gwarantujemy, że to połączenie zostanie z Wami na dłużej.

Kozieradka to doskonała przyprawa do dipów, sosów i past.
Co powiecie na musztardę, hummus i dip śmietanowy z dodatkiem tego surowca?
To łatwe do wykonania przysmaki, których przygotowanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, a dzięki nim poznacie fantastyczny aromat Kozieradki.

Kiedy już wiecie, jakie jest zastosowanie Kozieradki w kuchni, jesteśmy pewni, że za kilka chwil udacie się do pobliskiego sklepu i spróbujecie tej naprawdę ciekawej przyprawy.
Po powrocie czeka na Was kilka smacznych potraw z wykorzystaniem tego surowca!
Nikt z Was nie oprze się naszym propozycjom.

Szybka i smaczna przystawka?
Cukinia z nasionami kozieradki to idealna propozycja.
Delikatne w smaku warzywo zyskuje naprawdę wiele w połączeniu z aromatyczną przyprawą.
Koniecznie spróbujcie tego przysmaku!

Jeśli szukacie pomysłu na pyszne, orientalne danie, to koniecznie zwróćcie uwagę na nasz kolejny przepis!
Jagnięcina w sosie Curry-madras to naprawdę popisowe danie.
Jesteśmy pewni, że będziecie zachwyceni.
Zdradzimy Wam w tajemnicy, że ta potrawa świetnie komponuje się z chlebkiem naan, warto więc podawać te przysmaki w duecie.
Smacznego!
https://www.przepisy.pl/blog/kozieradka-...w-kuchni-2

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Kozieradka Pospolita -Trigonella Foenum-Graecum
Znana była już w starożytności.
Słynny papirus Ebersa podaje przepis na wykorzystanie oleju z jej nasion do pielęgnacji ciała.
Szymon Cyreński w XVI wieku, autor pierwszego w Polsce opracowania botanicznego podaje jej nazwe jako Fenegryk lub Boża Trawka.

W dzisiejszych czasach, kiedy choroby krążeniowe zbierają tak wielkie żniwo, warto przypomnieć, że Kozieradka wykazuje działanie uszczelniające ścianki naczyń krwionośnych i pobudzające czynności krwiotwórcze szpiku kostnego.

Kozieradka -Trigonella Foenum-Graecum, choć jej polska nazwa brzmi bardzo swojsko, nie jest specjalnie popularna
Jej nazwa bierze się stąd, że i smak, i zapach Kozieradki – bardzo specyficzny – jest bardzo lubiany przez kozy.
Ponieważ raduje kozy (ale nie tylko, bo wędkarze doskonale wiedzą, że na zapach tej rośliny dają się złapać płoć, leszcz i ukleja), najprościej było ją nazwać Kozieradką.       
Kiedyś wszystko było mniej skomplikowane, także nazwy, które w jasny sposób pozwalały rozpoznać roślinę.
Rzeczywiście, uprawiana jest w Polsce dość rzadko, została wyparta przez inne, „modniejsze rośliny”.
Mam nadzieję, że teraz to się zmieni i że moda na Kozieradkę utrzyma się dłużej, bo naprawdę warto.

Już Hipokrates bardzo wysoko cenił tę roślinę za jej wiele leczniczych właściwości, starożytne Egipcjanki przyrządzały z jej nasion wygładzającą skórę maść, a z liści herbatkę łagodzącą bóle miesiączkowe.
Chińczycy do dziś napar z Kozieradki stosują w przypadku bólów brzucha i niestrawności, a także do leczenia męskiej impotencji i dolegliwości okresu klimakterium u kobiet.           
Ostatnio prowadzone na Zachodzie badania potwierdziły także skuteczność nasion Kozieradki w obniżaniu poziomu cukru we krwi.
więcej na tej stronie...
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#11

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Kozieradka Pospolita
Niepozorna roślina lecznicza i kosmetyczna, znana już w starożytności, z której wytwarzano olej do pielęgnacji ciała.
Dziś często używana w ziołolecznictwie, ze względu na działanie wzmacniające organizm- z powodzeniem zastępuje tran, przy podobnych właściwościach.

Działa przeciwzapalnie na błonę śluzowa układu pokarmowego, żółciopędnie, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, wzmacniająco, regenerująco na mięśnie, krwiotwórczo, przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, jak również przyczynia się do przyrostu wagi u rekonwalescentów.
Stosowana zewnątrz wpływa na szybsze gojenie się ran i owrzodzeń, regeneruje skórę oraz łagodzi stany zapalnie.

Nasiona Kozieradki
(szczególnie polecane przy wzmacnianiu organizmu)
Łyżkę sproszkowanych nasion Kozieradki popij szklanka mleka.
Zażywaj 2-3 razy dziennie.

Napar z Kozieradki
Dwie łyżki nasion zalej dwoma szklankami wrzątku i pozostaw na 20 minut.
Następnie odcedź, posłodź miodem i pij ok 150ml naparu 3 razy dziennie.

Odwar z Kozieradki z Siemieniem
(działa osłonowo na układ pokarmowy)
Zmieszaj łyżeczkę siemienia lnianego i łyżeczkę nasion Kozieradki, dodaj szklankę wody.
Gotuj nasiona ok 30 minut.
Po czym odcedź i pij pół szklanki 3 razy dziennie przed posiłkiem.

Odwar z Kozieradki
(stosowany do płukania gardła przy stanach zapalnych oraz przemywania skóry)
Łyżeczkę nasion gotuj przez 30 minut w szklance wody, po czym odcedź, wystudź i płucz gardło 3 razy dziennie.

Miód Kozieradkowy
(działa odżywczo, pływa na przyrost wagi u rekonwalescentów)
Wymieszaj na każdą łyżeczkę sproszkowanych nasion Kozieradki dodaj łyżeczkę miodu.
Wymieszaj i zażywaj 4 razy dziennie po łyżeczce.

Kozieradkowe okłady
(działa przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, regenerująco)
100g sproszkowanego nasienia Kozieradki połącz z wodą tak aby otrzymać papkę. dodaj łyżeczkę octu.
Nałóż na skórę, pozostaw na kwadrans po czym zmyj letnią wodą.

Kozieradka świetnie sprawdza się jako składnik maseczek stosowanych na cerę trądzikową, cerę suchą oraz na plamy skórne.
Wspomaga regenerację skóry, jak również pomaga przy dermatozie.

Maseczka z Kozieradki
(działa przeciwtrądzikowo i regenerująco)
Weź łyżkę sproszkowanych nasion Kozieradki, dodaj wodę, tak aby powstała gęstą papka, po czym nałóż ją na twarz.
Pozostaw do zastygnięcia po czym złuszcz, a skórę przemyj letnią wodą.

Odwar Kozieradkowo- Rumiankowy
(regeneruje, odkaża)
Łyżkę sproszkowanej Kozieradki zalej dwoma szklankami wody, po czym gotuj ok 5 minut, następnie dodaj łyżkę Rumianku, odstaw z gazu, przykryj i pozostaw na kwadrans.
Odcedź, wystudź i przemywaj skórę lub rób kompresy.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#12

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Kozieradka Pospolita bywa też nazywana Kozieradką Lekarską, Fenegryką, Greckim Sianem, Kozioroźnikiem, Bożą Trawką.
To roślina jednoroczna, wapieniolubna, miododajna.
Kwitnie u progu lata.
Znaczenie lecznicze i w kuchni mają przede wszystkim zbierane jesienią dojrzałe nasiona.
Liście można zbierać prze cały sezon.
Nasiona zawierają dużo śluzu polisaharydowego, tłuszcze, witaminy PP, D i F, a także trygonelinę.
W starożytni Egipcjanie używali oleju z nasion Kozieradki do pielęgnacji ciała.

Właściwości lecznicze 
Nasiona kozieradki posiadają dużą wartość odżywczą.
Zawierają znaczną ilość śluzów, saponin, flawonoidów, witamin, tłuszczów i białka. 
Substancje czynne zawarte w nasionach zwiększają wydzielanie śliny, soku żołądkowego i trzustkowego, ułatwiają trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, zwłaszcza białka.
Poprzez pobudzanie organizmu do wytwarzania większej ilości czerwonych i białych krwinek, podnoszą jego odporność na patogenne szczepy bakterii.
Mimo tych wielu zalet, nasiona kozieradki rzadko są wykorzystywane ze względu na ich nieprzyjemny, intensywny zapach.
Najczęściej surowiec wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, stosowanych wewnętrznie.
Stosowane są one w przypadku nieżytu dróg trawiennych, przy braku apetytu, w nerwicy żołądka.
Surowiec leczniczy, czyli nasiona można przyjmować również jako środek ogólnie wzmacniający.
Zmielone nasiona Kozieradki wymieszane z niewielką ilością gorącej wody i kilkoma kroplami octu stosuje się zewnętrznie na trudno gojące się rany, wrzody, czyraki.
W kosmetyce mają zastosowanie do odżywczych maseczek lub do lecenia trądziku, łojotoku czy stanów zapalnych skóry
Naparem z nasion kozieradki zmywa się twarz.
Można nim regenerować skórę rąk.
Napar z mielonych nasion Kozieradki poprawia trawienie, łagodzi kaszel, przeciwdziała wzdęciom, u matek karmiących zwiększa laktację.
Przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne i ochraniające przewód pokarmowy.
Okłady z nasion pokruszonych, namoczonych w gorącym mleku, pomagają przy wrzodach i chorobach skóry, siniakach, rwie kulszowej.

Do smaku
Liśćmi można poprawiać smak sałatek.
Zmielone, delikatnie upalone nasiona mogą być dodatkiem do sosów korzennych.
Nasiona Kozieradki to jeden z ważniejszych składników indyjskiej przyprawy Curry i bułgarskiej Czubricy.
Roztarte lub zmielone nasiona doskonale się komponują ze startym żółtym serem jako dodatek do pizzy, zapiekanek lub spaghetti.
Dodadzą także aromatu pastom z twarożku, masła, wielu surówkom i sałatkom, sosom do sałaty, gotowanym kalafiorom, zielonej fasoli.
Aby wydobyć pełen aromat nasion, dobrze jest przed zmieleniem lekko je uprażyć na suchej patelni (nasiona nie mogą stać się czerwone).
Nie należy jednak przesadzać z ilością nasion, ze względu na gorycz i bardzo intensywny zapach.
W okresie zimowym możemy przygotowywać kiełki z nasion Kozieradki.
Nasiona kiełkują bardzo szybko, a kiełki są gotowe do spożycia, gdy ich długość 2-3-krotnie przekroczy długość nasion.
Kiełki można dodawać do sałatek, surówek, sosów i past.
Mają działanie odświeżające i pobudzają apetyt.
Kozieradka w ogrodzie może być tłem dla roślin o ozdobnych kwiatach lub żywopłotem oddzielającym różne uprawy.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#13

   
   
Herbata Ziołowa-Kozieradka
Egipska Żółta Herbata Helba z Kozieradki
Co to jest Herbata Helba?
Herbata Helba jest popularna na całym świecie, a w każdym kraju nazywana jest inaczej. 
W tłumaczeniu z łaciny oznacza „Greckie Siano”, ale znane są również jego inne nazwy: Szambala, Przekrzywiony Kapelusz, Trawa Fenigrekova, Koniczyna, Kozieradka Siana, Cierń Wielbłąda.
Wielu z nas prawdopodobnie zna samą nazwę zioła Kozieradka

Ojczyzną Helby jest Tybet.
Z biegiem czasu roślina Helba została sprowadzona na Wschód i do Europy, a dziś uprawiana jest w wielu krajach świata.
Kozieradka (Helba) to roślina z rodziny motylkowatych.
Na wysokości może osiągnąć 70 centymetrów, duże kwiaty z reguły są żółte.
Największą wartość mają nasiona Helby, które wizualnie przypominają fasolę i mają pikantny, niezrównany aromat.
Starożytni Egipcjanie używali Kozieradki do leczenia oparzeń i ran, wywoływania porodów, a nawet balsamowania mumii.
Arabowie i Chińczycy używali rośliny Helba jako skutecznego środka na gorączkę, kolkę nerkową, przepuklinę, bóle mięśni, choroby kobiece i impotencję.

W dzisiejszych czasach ta wspaniała roślina znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie, ale także w kosmetologii. Dziewczyny stosujące olejek Helba do celów kosmetycznych zauważają wzmocnienie i porost włosów, zniknięcie łupieżu i oczyszczenie skóry.
A najczęstszą nazwą jest Egipska Żółta herbata.
Jest zarówno doskonałą przyprawą, jak i lekarstwem.

Skład, wartość odżywcza Herbaty Helba
Herbata Helba to prawdziwy magazyn witamin i minerałów.
Zawarte w napoju składniki sprawiają, że jest on niezwykle korzystny dla zdrowia.
Herbata zawiera cenne dla organizmu pierwiastki, takie jak magnez, potas, wapń, sód, cynk, żelazo, siarka i wiele innych. Wysoka zawartość enzymów, garbników, aminokwasów, olejków eterycznych, polisacharydów, fenolokwasów, flawonoidów, witamin A, B, C, D, PP sprawia, że Herbata z Greckich Nasion Kozieradki jest prawdziwym eliksirem zdrowia. 
W Helbie jest też kwas foliowy.
Skład herbaty Helba jest bardzo podobny do oleju rybnego.
Jedna filiżanka napoju zawiera tylko 12 kalorii.

Egipska żółta herbata Helba.
Jak warzyć
Ta herbata nie jest parzona w sposób, w jaki zwykle parzymy jakąkolwiek herbatę.
Nie należy go parzyć, ale gotować!
Same nasiona Helby mają kolor musztardy, dlatego herbata zmienia kolor na żółty.
Zanim zaczniesz warzyć, przygotuj nasiona: opłucz, przełóż na papier, wysusz przez dwa dni lub po prostu usmaż na patelni bez dodawania oleju.
Następnie możesz użyć młynka do kawy. I możesz to wykorzystać w ten sposób.

Suche nasiona Helby zalać wodą (2 łyżeczki na 200 ml) i gotować 7-8 minut na małym ogniu.
Przykryj ręcznikiem i odstaw na kolejne 10 minut.
To wszystko.
Możesz pić herbatę.
Pamiętaj, że nie jest to całkiem zwyczajna herbata, dlatego nie powinieneś jej pić w dużych ilościach.
Postępuj zgodnie z dawką, wystarczy jedna filiżanka, aby herbata Helba wykazała swoje właściwości lecznicze.

Ciekawa jest paleta Herbaty
Aromat jest wyjątkowy.
Dla jednych jego cierpki, a zarazem łagodny smak kojarzy się z orientalnymi przyprawami, dla innych z pikantnym serem lub grzybami.
Aby poprawić smak herbaty, możesz dodać do niej Kminek, Cynamon, Kurkumę, Kardamon, skórkę z cytryny, mleko, miód. I możesz wypić kęs z daktylami.
Źródło: https://irinazaytseva.ru/chaj-xelba-leka...eznej.html
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#14

Nasiona Kozieradki - Foenugraeci semen (dawniej: Semen Foenugraeci).
Opis botaniczny.
Ta roślina jednoroczna ma silny zapach. 
Potężny korzeń palowy mocno unieruchamia go w glebie, a szypułka o wysokości 60 cm unosi się na powierzchnię. Często jednak pędy leżą na ziemi. 
Łodyga jest zaokrąglona, gałęzie w części wierzchołkowej. 
Liście są podobne do koniczyny, trójlistkowe. 
Żółte i żółtobiałe kwiaty motylkowe zebrane są pojedynczo lub parami w kątach liści. 
Owoce do 10 cm długości, szablokształtne, zawierają od 5 do 20 nasion. 
Kwitnie w maju-czerwcu. 
Występuje dziko od Morza Śródziemnego po Azję Środkową; uprawiana na północ od Alp, choć rzadko. 
Możemy ją uprawiać wszędzie. 
Dojrzałe nasiona należy wysiewać w rzędach, w odległości 20 cm od siebie, aby poszczególne rośliny dobrze się rozwijały.
Zbiór i przygotowanie. 
Nasiona są suszone w celach leczniczych. 
Aktywne składniki Kozieradki są dobrze zbadane. 
Nasiona są zazwyczaj bogate w substancje śluzowate (20-45%), białka (25%) i tłuszcze (około 8%), co uzasadnia ich starożytne zastosowanie jako toniku. 
Wraz z tym znaleziono dużą liczbę saponin steroidowych, steroli, flawonoidów i trochę olejku eterycznego z ponad 50 składnikami. 
Charakterystyczny zapach zawdzięcza 3-hydroksy-4,5-dimetylo-2(5H)-furayu>nom.

Działanie lecznicze i zastosowanie.
Aplikacja jest wszechstronna i pod pewnymi względami kontrowersyjna. 
Zewnętrznie nasiona Kozieradki stosuje się podobnie jak nasiona lnu w celu złagodzenia czyraków i karbunkułów w postaci gorącego kompresu. 
Gorący kompres: 
10 g grubo zmielonych nasion miesza się z niewielką ilością wody i gotuje na papkowatą masę. 
Jest grubo rozsmarowany na lnianym bandażu, który nakłada się na zmiękczone miejsce.
 Bandaż zmienia się 3-4 razy dziennie. 
Stosowanie octu zamiast wody zwiększa skuteczność opatrunku. 
Takie okłady są szczególnie pomocne przy panaritium i flegmonach, a także przy ropnych owrzodzeniach podudzi.

Wewnątrz kozieradka jest używana jako ogólny tonik, kilka razy dziennie, łyżka stołowa. 
Proszek można również polecić do pobudzenia perystaltyki jelit. 
Skuteczność w kaszlu jest dyskusyjna. 
Wiele rzeczy wymaga dokładnego przestudiowania, np. działanie przeciwcukrzycowe, o którym mówi medycyna tradycyjna, możliwość obniżenia poziomu cholesterolu, stymulujący wpływ na serce czy zdolność do hamowania wzrostu i rozwoju bakterii. 

Użyj jako przyprawa. 
Ze względu na to, że sproszkowane nasiona mają bardzo silny zapach, wzmagają i pobudzają czynność żołądka, dlatego w wielu miejscach próbuje się je wprowadzać do kuchni jako przyprawę. 
Jednak próby te nie są zbyt udane, ponieważ zawsze popełniany jest ten sam błąd - przyprawa jest przedawkowana. Aby poczuć smak należy go stosować w bardzo małych ilościach 
Inne przyprawy nie pozwalają dominować jej smakowi.

Zastosowanie w medycynie ludowej. 
Wszystkie powyższe zastosowania są również znane tradycyjnej medycynie. 
Ponadto nasiona stosuje się w celu zwiększenia wydzielania mleka i podaje się w postaci herbaty głównie osobom starszym z przewlekłym kaszlem.

Herbatka z kozieradki: 
2 łyżki posypane zmielonymi nasionami zalać 1/4 litra zimnej wody, parzyć 3 godziny, szybko zagotować i od razu przefiltrować; pić umiarkowanie ciepłe. 
Miód wzmaga działanie kaszlu. 
Z półmocnego wywaru można zrobić kąpiele dłoni i stóp, aby zmniejszyć ich potliwość.
Skutki uboczne nie są znane.
http://ki-moscow.narod.ru/litra/med/flor...223-1.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości