Miód Carob
#1

   
Miód Carob (Honey Carob) 
Ceratonia siliqua (Szarańczyn)
Jeśli chodzi o miód, Ceratonia siliqua nie gra drugich skrzypiec po czekoladzie.
Czekolada jest produkowana z drzewa kakaowego, ale nie jest to drzewo produkujące nektar.
Tak więc Ceratonia siliqua (Szarańczyn) jest jedynym źródłem tego pysznego miodu o zapachu czekolady!

Ceratonia siliqua (Szarańczyn) „drzewo” jest rzeczywiście członkiem rodziny motylkowatych, dołączył do innych znanych drzew miodu produkujących takie jak Acacia i Black Locust
Drzewo Ceratonia siliqua (Szarańczyn) występuje w osobnych drzewach męskich i żeńskich.
Kwiaty męskie są skupiskami pręcików z pyłkiem, wydzielających bardzo silny zapach, podczas gdy żeńskie wytwarzają małe, żółte, aromatyczne kwiaty (słupki), pogrupowane w grona.
Zarówno kwiaty męskie, jak i żeńskie wytwarzają nektar i przyciągają dużą liczbę owadów.
Ponieważ nie są one zdolne do samo zapylenia, jest to zadanie pozostawione owadom, pszczołom i wiatrowi.
Strąki nasion o znaczeniu komercyjnym są wytwarzane przez żeńskie drzewo.
Zwykle jedno męskie drzewo sadzi się na 10 do 20 żeńskich drzew lub żeńskie gałęzie są szczepione na męskim pniu.

Drzewo Ceratonia siliqua (Szarańczyn) jest znane od co najmniej 4000 lat.
W Ewangeliach Mateusza i Marka czytamy, że Jan Chrzciciel jadł na pustyni „dziką szarańczę”, co może być aluzją do kształtu strąków Chleba Świętojańskiego.
Z tego powodu fasola Chleba Świętojańskiego jest znana w Anglii jako „św. Chleb Jana ”.

Miód z pojedynczych kwiatów Carob jest dość rzadki i jest dostępny w komercyjnej uprawie szarańczynu.
Zbierany jesienią miód Carob jest ciemno bursztynowy i łatwo krystalizuje w miękką, gruboziarnistą konsystencję.
Ten pyszny miód ma ciepły smak o średniej intensywności aromatycznej.
Jest nasycony czekoladą i nutami ziołowymi i ma lekko gorzki posmak.
To wyjątkowy i przepyszny miód.

 Ceratonia siliqua (Szarańczyn) o smaku bardzo podobnym do czekolady jest często używany jako zdrowy zamiennik, ponieważ nie zawiera kofeiny i ma mniej tłuszczu niż czekolada. 
Pochodzący z Morza Śródziemnego i prawdopodobnie Bliskiego Wschodu, był przenoszony na cały świat przez odkrywców i osadników.
Hiszpanie przewozili Szarańczyn do Meksyku i Ameryki Południowej, a Brytyjczycy do Południowej Afryki, Indii i Australii. 
Drzewo Chleba Świętojańskiego zostało sprowadzone do Kalifornii z Hiszpanii przez misjonarzy w latach pięćdziesiątych XIX wieku i jest popularnym drzewem tam i w Arizonie.

Nasiona Szarańczynu mają swoją własną historię.
Miara wagi w karatach stosowana dla kamieni szlachetnych pochodziła z wagi nasion Szarańczynu, które uważano za bardzo spójne (teraz okazało się, że nie jest bardziej spójne niż jakiekolwiek inne nasiona).
Słowo karat wywodzi się z arabskiego słowa qīrāṭ, które było bardzo małą jednostką masy zdefiniowaną w odniesieniu do nasion Szarańczynu
5 nasion to jeden gram.
Waga karetki to 200 miligramów.

Nasiona Ceratonia siliqua (Szarańczyn) zawierają gumę zwaną mączką chleba świętojańskiego 
Wśród jego wielu zastosowań jest to środek zagęszczający lub żelujący stosowany w przemyśle spożywczym w lodach i wielu innych produktach spożywczych.
W Izraelu drzewo chleba świętojańskiego ma szczególne znaczenie dla corocznego święta szałasu (Tu Bushvat), a na Cyprze odbywa się coroczny festiwal szarańczynu, aby docenić tradycyjne znaczenie tej uprawy.

Nazwa łacińska: Ceratonia siliqua
Źródło : Bambo Creative Commons License
źródło
tutaj parę słow wyjaśnienia co to jest Carob (Karob)

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości