Szafran, Krokus
#1

Szafran, Krokus (Crocus L.)
Rodzaj roślin z rodziny kosaćcowatych. Należy do niego około 250 gatunków[4]. Występują one w południowej i środkowej Europie, w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w Zachodniej Azji sięgając na wschodzie po zachodnie Chiny
Do flory Polski należy jeden gatunek rodzimy, opisywany tu zwykle jako Szafran Spiski lub Krokus Spiski C. Scepusiensis, ale w bazach taksonomicznych traktowany jako podgatunek Spiski Szafranu Heuffela C. Heuffelianus subsp. Scepusiensis
Poza tym w Polsce rośnie jako gatunek dziczejący i już zadomowiony Szafran wiosenny (C. Vernus)

Bardzo liczne gatunki, ich mieszańce i odmiany uprawiane są jako rośliny ozdobne.
Szafran uprawny Crocus. Sativus jest źródłem Szafranu – przyprawy

Zastosowanie
Roślina ozdobna:
Uprawianych jest około 30 gatunków.
Nadają się do ogródków skalnych, na rabaty i obrzeża rabat.
Mogą być również uprawiane w kępach na trawniku i pędzone w szklarni.
Roślina przyprawowa:
Od wieków też hoduje się szafran uprawny (Crocus Sativus).
Wysuszone znamiona szafranu uprawnego używane są jako przyprawa.
Ten żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie.
Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów Szafranu uprawnego.
Sztuka kulinarna:
Szafran barwi potrawy na żółto.
Zbyt duża ilość Szafranu sprawia, że potrawa staje się gorzka.
Szafran najczęściej stosuje się do przyprawiania ryżu, owoców morza, zup i ciast.
Dobrze komponuje się z Bazylią i Oregano.
W Polsce sławne były ongiś tzw. „baby szafranowe”, czyli puszyste ciasta drożdżowe, zabarwione na żółto Szafranem.
Jako afrodyzjak stosowany był przez Asyryjczyków, Fenicjan, Greków, Arabów, a nawet Brytyjczyków, którzy od XIV w. hodowali go w Saffron Walden.
Jako barwnik organiczny stosowany już w starożytnej Grecji i Rzymie, także w Chinach.

Obecność w kulturze i symbolice
Według mitologii greckiej Krokos (Crocus) był młodzieńcem, który został zamieniony w Szafran (Krokus)
Krokus jest też symbolem trzeźwości (abstynencji)
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Szafran - przyprawa cenniejsza niż złoto
Otrzymuje się ją z słupków hodowanych Krokusów, które po wysuszeniu stają się najdroższą przyprawą świata.
Mowa tutaj oczywiście o Szafranie.
Co takiego kryje w sobie ta przyprawa i czy rzeczywiście warta jest swojej ceny?

Jak otrzymuje się szafran?
Szafran to przyprawa uzyskiwana z Krokusów.
Są to 30-50 cm-owe kwiaty wyrastające z bulw.
Mają fioletowe płatki, a w środku 3 słupki o kolorze czerwono-pomarańczowym.
Właśnie z tych słupków uzyskuje się przyprawę.
Nie jest to jednak proste.
Słupki należy zebrać wczesnym rankiem, kiedy kwiaty się otwierają, a wszystko odbywa się ręcznie.
Następnie są one suszone.
W trakcie tego procesu tracą ok. 80 % swojej pierwotnej wagi, zmieniają barwę na brunatnoczerwoną oraz zyskują charakterystyczny zapach.
Co ciekawe, aby otrzymać 1 g przyprawy potrzeba aż 200 kwiatów.
To sprawia, że cena Szafranu jest tak wysoka.

Pojawienie się Szafranu
Pierwsze wzmianki o szafranie pochodzą z roku 3000 p.n.e.
Znaleziono je w egipskich papirusach medycznych, gdzie szafran został opisany jako lek na schorzenia oczu.
Jako roślina ekskluzywna, stosowany był głównie przez kapłanów i faraonów.

W formie przyprawy pojawił się jednak w antycznej Persji.
Stamtąd też wywodzi się jego nazwa.
Arabsko-perskie słowo az-zafaran oznacza jednocześnie żółty kolor  oraz nitkę.
Obecnie Szafran uprawiany jest na dużą skalę w regionie Morza Śródziemnego jak i w krajach Bliskiego Wschodu. Przyjmuje się, iż najlepszy jakościowo to ten, który pochodzi z hiszpańskiej wyżyny La Mancha.
Charakteryzuje go wyśmienity zapach łączący nuty: lukrecji, grzybów, drzewa sandałowego, dymu i pieprzu.
Według znawców Szafran pochodzący właśnie z tych rejonów ma najcenniejszy smak, aromat i barwę i wart jest swej ceny tysiąca dolarów za kilogram.

Szafran jako przyprawa
Występuje w dwóch formach (przy czym bardziej pożądana jest ta druga): jako proszek oraz w postaci nitek..
Dobry Szafran powinien charakteryzować się:
jaskrawo-pomarańczowym kolorem
silnym aromatem
ostrym i lekko gorzkawym smakiem
mieć nie więcej niż rok

Przyprawę można stosować do barwienia ryżu, zup, do potraw mięsnych i rybnych.

Zastosowanie w lecznictwie
Już w starożytnej Grecji Szafran znalazł zastosowanie w lecznictwie.
Uznawany był jako znakomite panaceum na złe samopoczucie, bezsenność, katar, kaszel czy impotencję.
Obecnie badania kliniczne potwierdziły jego antydepresyjne działanie.
Szafran zwiększa stężenie serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, przez co poprawia nastrój i rozwesela.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Teheranie stwierdzili, iż przyprawa ta jest tak samo skuteczna w leczeniu depresji jak znane leki: fluoksetyna (czyli prozac) i imipramina.

Przy okazji tych badań odkryto także, iż Szafran działa łagodząco na objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS).
Aż 75 % kobiet w wieku 20-45, które cierpią na ten syndrom zauważyło znaczne złagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego.
Badania te co prawda wymagają jeszcze potwierdzenia, jednak dają dużą nadzieję kobietom.
Szafran ma także udowodnioną skuteczność w leczeniu takich chorób jak: migreny i bóle głowy, nerwowość, zaburzenia miesiączki, choroby płuc, choroby układu krążenia i pokarmowego, reumatyzm, nowotwory.
Inne właściwości szafranu:
antybakteryjne
antynowotworowe
odmładzające

Szafran a sztuka miłosna
Przyprawa ta uznawana jest za afrodyzjak, co potwierdziły badania przeprowadzone zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach.
Wykazano, iż Szafran ma działanie stymulujące i wzmacniające potencję, pozwala też wydłużyć akt miłosny.
Już od wielu lat te jego właściwości wykorzystywane są w medycynie ajurwedycznej.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   

Herbata Ziołowa-Szafran, Mięta
Herbata Szafranowa z liśćmi Mięty to kojący i ciepły napój na nadchodzące zimy. 
Zamiast kupować paczkę tej herbaty ze sklepów, przygotuj najlepszą Ziołową Herbatę szafranową w domu dzięki temu prostemu przepisowi. 
Wystarczy trochę wody, świeżych pasm szafranu i listków mięty. 
Absolutnie najlepszy napój na relaks i odpoczynek. 
Oto jak zrobić od podstaw herbatę szafranową ze świeżych składników. 
Bezkofeinowy napój wegański i bezglutenowy!
Podawaj gorącą szafranową herbatę jako napój wieczorny lub późnym popołudniem, idealny na odpoczynek!

Jak zrobić Szafranową Herbatę?
Składniki
3 szklanki wody
12 listków Mięty
3 strąki Kardamonu obrane ze skórki i zmiażdżone
3 Goździki zmiażdżone
1/8 łyżeczki nitek Szafranu 4-5 nitek na porcję
1/2 cala Imbiru obranego i startego
1/4 cala kory Cynamonu
Sok z 1/2 Cytryny
miód lub cukier do smaku
Wymieszaj 3 szklanki wody, zmiażdżone liście Mięty i strąki Kardamonu w rondlu.
Do tego startego Imbiru i Szafranu.
Rozpocznij podgrzewanie, a teraz dodaj mały batonik Cynamonowy.
Kontynuuj gotowanie, aż mieszanina się zagotuje.
Następnie gotuj na wolnym ogniu Herbatę Szafranową przez 2-3 minuty, aby smaki mogły się wchłonąć.
Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny. 
W razie potrzeby dodaj miód lub cukier.
Podawaj herbatę szafranową gorącą lub ciepłą.

Korzyści zdrowotne herbaty szafranowej
Anti Depressant- Szafran jest wspaniałym liftingiem księżyca. 
Jest to jeden ze znanych leków na lęk i depresję. 
Ta Herbata Szafranowa pomaga w równoważeniu umysłu i jest bardzo relaksująca
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Szafran to przyprawa pochodząca z kwiatu zwanego Crocus Sativus
Ma bogatą historię i jest jedną z najbardziej cenionych przypraw.
Szafran jest jednym z najstarszych ziół znanych ludzkości.
Jest czerwony, trochę słodki i ma ziemisty smak.
Jest królewski w fakturze i kolorze.
Według starożytnych zapisów ajurwedy jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych.
Wiele potraw jest niekompletnych bez użycia szafranu lub Kesar, jak to jest znane w Indiach.

W roku 2020 Hiszpania stała się wiodącym eksporterem szafranu (Kesar), następnie Wielka Brytania, Czechy, Indie, Stany Zjednoczone, Chiny itp.
Iran stał się największym producentem Szafranu na świecie w 2019 roku.
Iran, Hiszpania, Grecja i Indie odpowiadają za około 88% całkowitej światowej produkcji Szafranu.

Czy to Khoresh z Iranu, Risotto z Włoch, czy słynne Biryani z Azji Południowej, Szafran jest kwintesencją składnika.
W kulturze kulinarnej Indii, Bliskiego Wschodu i Europy Szafran jest bardzo popularny.
Szafran nadaje potrawom ten jasny żółto-pomarańczowy kolor po dodaniu i jest moczony w ciepłej wodzie przed przygotowaniem potrawy.
Szafran to legenda przypraw.
Jego produkcja jest pracochłonnym procesem.
Jej właściwości lecznicze w połączeniu z królewskim zapachem czynią ją jedną z najdroższych przypraw na świecie.

Herbata Szafranowa-Kesar to połączenie Szafranu, liści herbaty, mleka i cukru.
W Indiach nie wyobraża się rozpoczęcia dnia bez filiżanki herbaty.
W pracowite dni nie ma nic bardziej relaksującego niż filiżanka herbaty lub „Chai”, jak się tam powszechnie nazywa.
Herbatę pochłonęło śniadanie, po męczącym dniu pracy i podczas przerw w pracy.
Mogą to być imprezy towarzyskie, spotkania towarzyskie, związki rodzinne, zjazdy przyjaciół lub pierwsze randki, zgadnij jedną wspólną cechę!
To jest herbata.

Spośród wszystkich rodzajów herbat aromatyczna herbata Szafranowa-Kesar jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju.
To życie każdej imprezy, uroczystości lub innych pomyślnych okazji.

Herbata szafranowa-Kesar odmładza.
Pobudza wszystkie zmysły i dodaje energii do dalszej pracy w napiętym grafiku.
To łaskocze kubki smakowe i rzeczywiście jest odświeżającym doświadczeniem.

Jak zrobić herbatę szafranową-Kesar
Aby zaparzyć herbatę szafranową-Kesar wystarczy wlać do filiżanki nieco ponad 100 ml gorącej wody i wsypać do niej jedną saszetkę Neel Beverages Instant Saffron (Kesar) tea premiks .
Po szybkim zamieszaniu eliksir odmłodzenia jest gotowy do spożycia!
Przygotowanie Herbaty Szafranowej zajmuje około 5 minut .

Korzyści zdrowotne Herbaty Szafranowej-Kesar
Codzienne picie pysznej Herbaty Szafranowej-Kesar przynosi pewne korzyści.

To doskonały napój na poprawę nastroju.
W złe dni filiżanka ciepłej, aromatycznej i aromatycznej Herbaty Szafranowej-Kesar poprawia nastrój i wprawia w dobry nastrój.
Niektóre związki Szafranu mogą pomóc w regulacji poziomu dopaminy, noradrenaliny i serotoniny poprzez obniżenie poziomu stresu.
Dobra równowaga tych neurochemikaliów zapewnia dobry nastrój.
Szafran ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz poprawia samoocenę, układ odpornościowy i ogólny stan zdrowia.

Niezależnie od tego, czy podczas długich podróży, czy w pracowite dni, Herbata Szafranowa-Kesar nie pozwala zasnąć i zachować czujności.
Podczas ważnych zadań Herbata Szafran Kesar utrzymuje energię i koncentrację.

Szafran jest dobrym źródłem witaminy C, żelaza, potasu, magnezu, manganu.
Ponadto jest bogatym źródłem miedzi, która może wspomagać układ nerwowy organizmu i zwiększać produkcję czerwonych krwinek.
Szafran zawiera ryboflawinę i inne niezbędne witaminy, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego.

Chociaż Szafran ma pewne właściwości lecznicze, należy zauważyć, że Herbatka Szafranowa-Kesar rozpuszczalna nie zastępuje żadnych leków przepisanych przez lekarza.
Umiarkowane spożycie jest tutaj kluczem.

Herbata Szafranowa-Kesar jest doskonałym lekarstwem na stres po długim, męczącym dniu.
Możesz przygotować to samo i sam zobaczyć zmianę.
https://neelbeverages.com/saffron-kesar-...ng-choice/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości