Garam Masala
#1

   
Garam Masala – wyrazisty smak Indii
Kolorowe sari, ciągnący się po horyzont nurt Gangesu, święte krowy… 
Indie to bez wątpienia bogactwo barw, wzorów oraz centrum fascynującej w swej odmienności, kultury. 
To również kraj wielu smaków i aromatów, które od lat stanowią inspirację dla kucharzy z całego świata. 
Nigdzie indziej nie znajdziemy tylu wyrazistych połączeń kulinarnych, zachwycających oryginalnymi zapachami i apetycznym wyglądem. 
W czym tkwi sekret indyjskiej kuchni? 
Odpowiedź mieści się w dwóch słowach: Garam Masala!

Z czym to się je?
Garam Masala stanowi kwintesencję smaku hinduskich posiłków. 
Wystarczy zaledwie szczypta tej aromatycznej mieszanki przypraw, aby odmienić charakter dania. 
Jedna potrawa – wiele smaków! 
Tradycyjna Garam Masala składa się z kilku aromatycznych składników. 
Zazwyczaj bazą są zmieszane ze sobą: Imbir, Cynamon, Czarny Pieprz i Kardamon. 
Często dodaje się też Kolendrę, Kumin, Goździki albo Liść Laurowy. 
Jednak w różnorodnych rejonach Azji można spotkać liczne wariacje na temat tej słynnej przyprawy. 
Odnajdziemy w niej na przykład szczyptę Chili w proszku czy odrobinę Włoskiego Kopru. 
Brzmi kusząco? 
Gwarantujemy, że nawet niewielka ilość Garam Masala pozwoli Ci poczuć klimat indyjskiej kuchni. 
Z nią przyrządzimy tradycyjne rogan josh, czyli mięso duszone z masłem ghee. 
Garam Masala nie oprze się także kurczak murg kari oraz pakistański pilaw. 
Aromatyczną kompozycję można wykorzystać do wielu przepisów, nie tylko tych azjatyckich. 
Garam Masala wzbogaci smak zarówno dań wytrawnych, jak i pieczonych ciast, bądź farszów, nadając im nutę ostrości. Przyprawa udoskonali każdą potrawę na bazie ryżu oraz sprawi, że sosy, marynaty i zanurzony w nich drób, wieprzowina lub baranina nabiorą apetycznych rumieńców. 
Garam Masala jest również sprzymierzeńcem wegetariańskiej kuchni – znakomicie podkręci smak warzyw, jogurtu naturalnego i soczewicy. 
Uniwersalnie, wyraziście, pysznie! 
Palce lizać!

Jak się za to zabrać?
Przyprawę Garam Masala ceni się za jej niepowtarzalny oraz niezwykle wyrazisty smak i zapach. 
Intensywność zawdzięcza przede wszystkim doskonałej kompozycji aromatycznych składników, a także prażeniu, polegającemu na przypiekaniu ziół na gorącej patelni. 
Tak przyrządzone przyprawy są następnie mielone (w młynku lub w moździerzu) na gładki proszek. 
Można oczywiście, pokusić się o wersje niezmieloną, jednak jest ona zdecydowanie mniej wyraźna w smaku. 
Garam Masala dodaje się zwykle pod koniec gotowania. 
Dzięki temu mieszanka przypraw wnika w całą potrawę i idealnie ją urozmaica. 
Mocny smak indyjskiego specjału sprawia, że wystarczy zaledwie odrobina barwnego proszku, aby wyczarować orientalne danie. 
Dlatego nie należy przesadzać z jej ilością, gdyż zbyt dużo Garam Masala ma dość przytłaczający zapach. 
Gotujmy z głową!

Czy wiesz, że?
*Miano Garam Masala to zlepek słów języka hindi: masala oznacza „przyprawy” a garam opisuje „coś ciepłego”. 
W dosłownym tłumaczeniu mieszankę określa się, jako „gorące przyprawy”. 
Będzie pikantnie!
*Źródła nazwy należy doszukiwać się w starożytnych zasadach indyjskich - tradycja ajuwerdyjska. 
Według jej teorii, do głównych zadań przyprawy należało podwyższanie temperatury ciała oraz osiągnięcie uczucia szczęścia (kulinarnego). 
I słusznie bowiem Garam Masala rozgrzeje kubki smakowe każdego smakosza!
*W pewnych regionach Azji można spotkać się z mieszanką w postaci kleistej papki. 
To wszystko za sprawą dodania do Garam Masala wody, octu lub soku kokosowego.
*Co ciekawe, w kuchniach południowych rejonach Indii oraz Punjabi dodaje się o wiele więcej Garam Masala niż równie popularnego ostrego curry.
*Garam Masala może mieć różne odcienie koloru żółtego, jasnobrązowego lub czerwonego, w zależności od proporcji wykorzystanych składników.

Zainspiruj się!
Niech tradycji stanie się zadość! 
Zacznijmy od podstaw. 
Rodzima kuchnia Indii nie może bowiem, obejść się bez przepisu na klasyczny roghan josh z jagnięciny, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza właśnie aromatycznym nutom Garam Masala. 
To strzał w dziesiątkę na doskonały obiad w orientalnym stylu. 
Masz ochotę na pierogi? 
Nie musisz rezygnować z azjatyckich smaków. 
Dzisiaj odpuść przyrządzanie swojskich ruskich i skosztuj hinduskich specjałów. 
Samosa, czyli trójkątne pierożki smażone na głębokim oleju zachwycają chrupkością i apetycznym farszem. 
Do tego wyśmienicie się prezentują! 
Z kolei gorący chlebek Naan ze szczyptą Garam Masala roztopi serce nawet najbardziej wybrednego smakosza. 
To także znakomita baza dla rozmaitych hummusów czy niezastąpiony dodatek do wielu hinduskich potraw. 
Warto urozmaicić nim kurczaka tikka masala albo popularne już u nas danie zwane butter chicken. 
A dla miłośników roślinnych specjałów mamy coś specjalnego! 
Warzywa Biriyani z raitą z ogórka i Mięty to przepis, który bez wątpienia na dłużej zostanie w pamięci wszystkim wielbicielom wyrazistych smaków. 
Gwarantujemy, że poczujesz mięte do tego dania! 
Wegetariańskie rarytasy prosto z hinduskiej kuchni nie mają sobie równych pod względem nieziemskich aromatów. Prawdziwie indyjskie niebo w gębie! 
Po obiedzie nadchodzi pora na smakowite przekąski. 
Z pewnością trudno będzie się oprzeć sałatce z pieczonej marchwi z pasternakiem i ciecierzycą. 
Ta zachwycająca delikatnym słodko-ostrym posmakiem potrawa częściej będzie gościć w Twoim jadłospisie. 
Poznaj osobliwy klimat Indii także z hinduskim przepisem na Mango Chutney! 
Orzeźwiający owocowy akcent z domieszką wonnej Garam Masala przemieni nawet zwykły ryż w kulinarne arcydzieło!

Dla zdrowia!
Garam Masala to bez dwóch zdań solidna szczypta zdrowia! 
Znane już od najdawniejszych czasów orientalne połączenie przypraw miało za zadanie rozgrzewać nie tylko nasze ciało, ale i duszę. 
Dzięki rozgrzewającym właściwościom Garam Masala dba o nasz metabolizm. 
Ten indyjski skarb wspomaga jego funkcjonowanie oraz przyśpiesza procesy trawienne. 
Już dziś włącz apetyczne Garam Masala do swojego jadłospisu i poczuj bogaty smak Orientu!
https://www.przepisy.pl/blog/garam-masal...smak-indii
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

Garam Masala
Garam Masala jest suchą mieszanką przypraw, używaną w Indiach oraz w różnych rejonach Azji. 
W Indiach, „Masala” odnosi się do każdego rodzaju przypraw, a „Garam” oznacza ciepło – zatem cała nazwa nie oznacza nic innego jak "gorące przyprawy."
 Mieszanka ta nie jest aż tak pikantna jak mieszanki Chili, zazwyczaj jest jednak aromatyczna i ostra. 
Zwykle podkreśla smak potraw oraz jest uważana za składnik, dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia.

Podobnie jak inne istotne elementy kuchni indyjskiej, Garam Masala była używana od wieków, a sąsiednie narody z czasem również zaczęły korzystać z jej walorów smakowych. 
Stworzono różne wariacje smakowe mieszanki w celu dostosowania jej do zmieniających się trendów i wymogów podniebień w całej południowo-wschodniej Azji. 
Kuchnia północnych Indii i Punjabi wykorzystuje znacznie większe ilości tej przyprawy niż pokrewnej ostrej mieszanki Curry, którą możemy znaleźć w południowej części Indii. 
Wielu kucharzy w Pakistanie, będących pod silnym wpływem kuchni Punjabi, również używa Garam Masala podczas przyrządzania swoich tradycyjnych potraw.

Skład Garam Masala
Mieszanki Garam Masala można znaleźć w wielu sklepach i marketach, choć większość kucharzy zgadza się, że lepiej smakuje, gdy jest świeża. 
Tradycyjny mix może zawierać przyprawy takie jak: Kminek, Gałka Muszkatołowa, Cynamon, Czarny Pieprz, Chili w proszku, Kardamon, Koper Włoski, Kozieradka i Kolendra. 
W zależności od regionu mieszanka ta zawsze będzie inna. 
Garam Masala powstaje przez zmielenie przypraw, a następnie opiekanie ich na gorącej patelni. 
Można używać niezmielonej wersji przyprawy, aczkolwiek nie ma ona tak charakterystycznie ostrego smaku. 
Opiekana mieszanka przypraw powinna być wykorzystana od razu, a wszelkie resztki powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane przez okres nie dłuższy niż sześć miesięcy.

Zastosowanie Garam Masala
W przeciwieństwie do innych mieszanek przypraw i Curry, Garam Masala jest zwykle dodawana pod koniec gotowania, dzięki czemu jej wyraźny i ostry smak wnika w całą potrawę. 
Czasami dodawana jest także do smażonych ciast i farszów w celu nadania potrawie dodatkowej ostrej nutki smakowej. W obu przypadkach stosuje się ją w małych ilościach, ponieważ aromat może stać się przytłaczający jeśli jest jej za dużo.

W czasach, gdy Indie i Azja zaczęły cieszyć się popularnością wśród handlowców, wiele przypraw wchodzących w skład Garam Masala zostało przywiezionych do Europy, gdzie ciekawe nowego smaku narody zaczęły wykorzystywać ją w swoich kuchniach. 
Mieszanka ta wtarta w mięso, doskonale nadaje mu ciekawy i pikantny smak, może być również z powodzeniem stosowana jako dodatek do sosów oraz marynat. 
Szukający przygód kucharze mogą śmiało pokusić się o eksperymenty z tą pikantną i aromatyczną mieszanką przypraw, gdyż łatwo sporządzić ją w domu.
http://www.przyprawowy.pl/garam-masala.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości