Bouquet garni
#1

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Bouquet garni
druga, najpopularniejsz po ziołach prowansalskich, francuska mieszanka przypraw.
W jej skład wchodzą najczęściej: liść laurowy, natka tymianku oraz pietruszka.
Taki bukiet ziół zgodnie z tradycją i zaleceniami francuskich kucharzy powinien być związany nitką w mały pęczek, który wrzuca się do przyrządzanego jedzenia, aby dodać mu niepowtarzalny aromat.
Tuż przed podaniem potrawy bukiet ziół należy usunąć.

Historia i pochodzenie
Nie da się niestety dokładnie wskazać, kto i kiedy po raz pierwszy wymyślił bouquet garni i dodał je do potrawy.
Wiedzę o tej mieszance przypraw możemy czerpać jedynie na podstawie pierwszych o niej wzmianek, oczywiście głównie ze starych książek kucharskich.
Wiązanie w gałązek różnych ziół i dodawanie je w trakcie sporządzania dań było znane już w średniowieczu, jednak jeśli chodzi dokładnie o bouquet garni, to po raz pierwszy opisał je Pierre de Lune jako związaną gałązkę ziół, która zawierała szczypiorek, tymianek, goździki, trybulę oraz pietruszkę, związane razem kawałkiem... bekonu.
Jak widzimy dzisiejsze bouquet garni wygląda trochę inaczej, jednakże zarówno w przeszłości, jak i współcześnie kombinacji tej mieszanki jest tak naprawdę mnóstwo i nie ma na nią jednego przepisu.

Właściwości i zastosowanie
Bouquet garni dodaje wyjątkowego smaku potrawom, ale niestety nie możemy kupić tej mieszanki w Polsce.
Jednak bez problemu możemy sporządzić ją samodzielnie ze świeżych ziół lub też przywieźć sobie oryginalne bouquet garni z podróży po Francji.
Gałązkę tych aromatycznych przypraw francuscy kucharze dodają najczęściej do zup (najczęściej do zupy cebulowej) i różnego rodzaju sosów, którym nadają niepowtarzalny smak.
Ponadto mieszanką tą można przyprawiać także dania z mięs oraz potrawy z grzybów.

Ciekawostki
bouquet garni można spotkać także umieszczome w zawiązaym, muślinowym woreczku
w skład mieszanki niekiedy dodaje się również tarragon, szałwię, rozmaryn, estragon, koperek lub miętę
niektóre wariacje bouquet garni zawierają nawet warzywa, takie jak np.: marchewkę, seler, cebulę, pietruszkę
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości