Miód Dyniowy
#1

       
Miód Dyniowy-Awangardowy smak i idealny dodatek do potraw
Jeśli szukasz pikantnego i niezapomnianego smaku, surowy Miód Dyniowy będzie idealnym rozwiązaniem.
Jest jednym z najrzadszych, ale i najciekawszych gatunków Miodu.
To prawdziwy rarytas, więc kiedy uda Ci się go zdobyć czeka cię niezwykła uczta!

Piękne, żółte kwiaty Dyni
Dynie wytwarzają lekko pachnące, prawie tej samej wielkości kwiaty męskie i żeńskie. Najpierw kwitnie kwiat męski, a następnie żeński. Jedne i drugie wytwarzają niezwykle słodki nektar, który podobnie jak piękne żółte kwiaty, zwabia okoliczne pszczoły.

Coś na ząb
Kwiaty Dyni nie tylko cieszą oko i przyciągają pszczoły. 
Mogą równie dobrze cieszyć podniebienie i być smacznym uzupełnieniem naszego menu. 
Duże kwiaty Dyni można faszerować, np. serem ricotta i suszonymi pomidorami, a następnie smażyć. 
To także doskonały dodatek do wszelkich sałatek. 
Pamiętajmy, że są nie tylko smaczne, ale zawierają też białko, wapń, żelazo i witaminy B1, PP, C oraz A.

Jak wygląda Miód Dyniowy?
Miód Dyniowy to rzadka odmiana Miodu pochodząca z nektaru kwiatów Dyni np. Curcubita maxima czy Cucurbita pepo. Zbierany jest zazwyczaj pod koniec sierpnia.
Kwiaty Dyni mają ciemny nektar, co daje bardzo ciemny Miód. 
Jednak w zależności od gatunku Dyni, Miód może przyjmować też jaśniejszą barwę. 
Zazwyczaj filtrowany jest tylko minimalnie, więc może zawierać pyłek, małe cząsteczki wosku, a nawet, od czasu do czasu, kawałek pszczoły! 
Niezwykły smak lata i kombinacje kuchenne

Miód Dyniowy to niezapomniane doznanie. 
Z pewnością zaskoczy nas niezwykle pysznym, nieco ziemistym i ostrym smakiem. 
Można wyczuć w nim m.in. nuty Wanilii i Czarnego Pieprzu. 
Miód Dyniowy idealnie komponuje się z twarogiem czy jogurtem. 
To idealny składnik sosów oraz deserów. 
Miód Dyniowy nadaje się naturalnie także do ciast oraz wszelkiego pieczywa, zwłaszcza chleba z Dyni.

Wyjątkowo dobrze współgra również ze słonymi i pikantnymi potrawami. 
Jest doskonałym miodem do gotowania, pieczenia oraz idealnym składnikiem marynat do mięs i sosów. 
To także wspaniały Miód Pitny!

Ciekawym rozwiązaniem może być smaczne masło Miodowe, które warto przygotować samodzielnie w domu poprzez wymieszanie masła z Miodem Dyniowym. 
Idealny dodatek do pieczywa!
https://miodymanuka.pl/pl/n/319
https://www.swiatmiodow.pl/1914-mi%C3%B3d-dyniowy

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości