08-02-2012, 12:05
Biedrzeniec Anyż (Anyż, Anyżek) (Pimpinella anisum L.)
Gatunek jednorocznej rośliny z rodziny selerowatych.
Prawdopodobnie pochodzi z wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego.
Prawdopodobnym jego przodkiem rośliny uprawnej jest Biedrzeniec Kretycki (Pimpinella cretica Poir) pochodzący z wyżyn Iranu.
Obecnie Biedrzeniec Anyż występuje wyłącznie w uprawie.
W Polsce jest uprawiany (rzadko) i czasami przejściowo dziczejący (efemerofit).
Roślina lecznicza.
Najstarsze wzmianki o Anyżu pochodzą z egipskiego papirusu Ebersa (1500 r. p.n.e.).
W Polsce uprawiany jest od średniowiecza, kiedy to został sprowadzony przez benedyktynów.
Surowiec zielarski:
Owoce Anyżu (Fructus Anisi) zawierające olejek eteryczny 1,5-3% zawierający 28% tłuszczu, a także białka i cukry.
Wytwarza się z niego olejek anyżowy (Oleum Anisi), którego głównym składnikiem (90%) jest anetol i syrop anyżowy (anyżkowy, Sirupus Anisi).
Działanie:
Owoce działają wykrztuśnie (składnik syropów), rozkurczowo, moczo- i wiatropędnie, także pobudzają laktację.
Działają także w niewielkim stopniu przeciwbakteryjne.
Sam jego olejek działa - w zbyt dużych dawkach - oszałamiająco, stąd dawniej używano go jako narkotyku przy bolesnych operacjach"
Olejek anyżowy jest środkiem smakowym i aromatycznym wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym oraz spirytusowym (anyżówka).
Działa: zewnętrznie odkażająco na skórę, toksycznie na pasożyty, odstraszająco na owady;
wewnętrznie wykrztuśnie i rozkurczająco – do inhalacji, w pediatrii jako środek wiatropędny.
Wytłoki anyżowe oraz słoma stanowią cenny dodatek paszowy dla bydła zwiększający jego laktację.
źródło
źródło