Oryza-Ryż
#1

   
Oryza to rodzaj roślin z rodziny traw
Obejmuje główne uprawy ryżu spożywczego (gatunki Oryza sativa i Oryza Glaberrima ).
Członkowie rodzaju rosną jako wysokie trawy podmokłe, dorastające do 1–2 metrów (3–7 stóp) wysokości; rodzaj obejmuje zarówno gatunki jednoroczne, jak i wieloletnie .

Oryza leży w plemieniu Oryzeae, które morfologicznie charakteryzuje się jednokwiatowymi kłoskami, których plewy są prawie całkowicie stłumione.
W Oryzie dwa sterylne lematy symulują plewy.
Plemię Oryzeae należy do podrodziny Ehrhartoideae, grupy plemion Poaceae o pewnych wspólnych cechach anatomii wewnętrznej liścia.
Najbardziej charakterystycznymi cechami liści tej podrodziny są komórki ramienia i komórki wrzecionowate występujące w ich liściach.

Jeden gatunek, Ryż Azjatycki-Oryza Sativa, dostarcza 20% światowego zboża i jest rośliną uprawną o dużym znaczeniu światowym.
Gatunki są podzielone na dwie podgrupy w obrębie rodzaju.

Gatunki
Zaproponowano ponad 300 nazw gatunków, podgatunków i innych taksonów podgatunkowych w obrębie rodzaju.
Opublikowane źródła nie zgadzają się co do tego, ile z nich należy uznać za odrębne gatunki.
Poniższa lista jest zgodna ze światową listą kontrolną prowadzoną przez Kew Garden w Londynie.

Oryza Australiensis-Australia
Oryza Barthii-tropikalna Afryka
Oryza Brachyantha-tropikalna Afryka
Oryza Coarctata-Indie, Pakistan, Bangladesz, Birma
Oryza Eichingeri-tropikalna Afryka, Sri Lanka
Oryza Glaberrima-Ryż afrykański – tropikalna Afryka
Oryza Grandiglumis-Brazylia, Wenezuela, ks. Gujana, Kolumbia, Peru, Boliwia
Oryza Latifolia-Ameryka Łacińska + Indie Zachodnie od Sinaloa + Kuba po Argentynę
Oryza Longiglumis-Nowa Gwinea
Oryza Longistaminata-Madagaskar, tropikalna + południowa Afryka
Oryza Meyeriana-Chiny, Subkontynent Indyjski, Azja Południowo-Wschodnia
Oryza Minuta-Himalaje, Azja Południowo-Wschodnia, Nowa Gwinea, Terytorium Północne Australii
Oryza Neocaledonica-Nowa Kaledonia
Oryza Officinalis-Chiny, Subkontynent Indyjski, Azja Południowo-Wschodnia, Nowa Gwinea, Australia
Oryza Punctata-Madagaskar, tropikalna + południowa Afryka
Oryza Ridleyi-Azja Południowo-Wschodnia, Nowa Gwinea
Oryza Rufipogon-brązowobrody lub czerwony ryż - Chiny, Subkontynent Indyjski, Azja Południowo-Wschodnia, Nowa Gwinea, Australia
Oryza Sativa-Chiny, Subkontynent Indyjski, Japonia, Azja Południowo-Wschodnia; naturalizował wiele miejsc
Oryza Schlechteri-Nowa Gwinea

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Oryza Sativa
Oryza Sativa, powszechnie znana jako Ryż, to gatunek rośliny najczęściej określany w języku angielskim jako ryż .
Jest to rodzaj Ryżu hodowlanego, którego odmiany są najbardziej rozpowszechnione na całym świecie i został po raz pierwszy udomowiony w dorzeczu rzeki Jangcy w Chinach 13 500 do 8 200 lat temu.
Oryza Sativa należy do rodzaju Oryza z rodziny traw Poaceae .
Gatunek ma wyprostowaną i mocną lub smukłą łodygę, która dorasta do 80-120 cm wysokości, ma gładką powierzchnię.
Liść jest lancetowaty o długości 15-30 cm i wyrasta z języczka o długości od 10 do 20 milimetrów
Występowanie:
Rodzaj Oryza obejmuje około 21-25 gatunków.
Ryż Seta prawdopodobnie pochodzi od dzikiego gatunku Oryza Rufipogon, który pochodzi z subkontynentu indyjskiego.
Jest starożytną uprawą kulturową, uprawiano ją w Chinach już 5000 lat temu, dziś uprawia się ją głównie w tropikach i subtropikach niemal całego świata, można ją również uprawiać (np. Teneryfa, południowa Brazylia, środkowe Chile). Największymi producentami ryżu są kraje Azji Południowo-Wschodniej (od Indii po Chiny).
W przeszłości (lata 50. i koniec ubiegłego wieku) uprawiano ją eksperymentalnie, np. na południowych Morawach czy na Wyspie Żytniej na Słowacji.
Ekologia:
Pierwotnie roślina tropikalnych mokradeł ze stojącą lub lekko płynącą wodą.
Wymaga, zwłaszcza na początku wzrostu, bardzo dużej wilgoci, żyznej gleby oraz wysokich temperatur wiosenno-letnich.
Pola ryżowe to poziomo ułożone obszary dobrze uprawianej i nawożonej gleby, otoczone niskimi groblami, zalane wodą zwykle do wysokości 5–15 cm.
Na zboczach pola są zabudowane jedno nad drugim i połączone ze sobą kanałami, które bardzo powolnym strumieniem doprowadzają wodę z wysoko położonych źródeł do niżej położonych pól.
Ryż wysiewa się bezpośrednio na polu lub wstępnie hoduje sadzonki o średnicy 20–30 cm, które następnie sadzi się na przygotowanym polu.
Pole pozostawia się do wyschnięcia przed zbiorami.
W sprzyjających warunkach można ją zbierać dwa razy w roku.
Opis:
Roślina jednoroczna, gęsto kępkowa, dorastająca do 1–1,5 m wysokości.
Ma masywny system korzeniowy z licznymi gałęziami.
Łodygi są proste, okrągłe, puste w środku, gładkie, bogato ulistnione.
Liście wyrastają naprzemiennie z kolan łodyg, są płaskie, do 60 cm długości i 1,5 cm szerokości, szorstkie na brzegach, z długimi pochewkami i podłużnymi żyłkami.
Kwiatostan to wiecha złożona z jednokwiatowych kłosków.
Wiechy dorastają do 30 cm, są wąskie, opadające po kwitnieniu.
Kwiat na krótkim wrzecionie pokryty jest pięciożyłkowym, gęsto owłosionym lub zaszczepionym przylistkiem.
Składa się z sześciu pręcików i jednołuskowego górnego jądra pokrytego dwiema pieluchami z blizną po piórze podzieloną na dwie części.
Owocem jest spłaszczone ziarno, ciasno owinięte w przylistki, z czerwonawo-brązową owocnią.
Zwykle ma 5–14 mm długości i 1,9–3,7 mm szerokości.
Zastosowanie:
Ziarno ryżu zawiera około 70-80% skrobi, 8-12% białka, 2,4% tłuszczu, 10% błonnika i 4-5% substancji mineralnych zawierających mikroelementy, głównie fosfor, potas i magnez, a także niewielką ilość selenu, także witaminy B1, B2 i B3.
Jest najważniejszym zbożem na świecie, stanowi główne pożywienie około 1/4 światowej populacji.
Do największych producentów należą Chiny, Indie, Indonezja, Bangladesz, Wietnam, Birma i Tajlandia, ale tylko około 6% światowej produkcji ryżu jest przedmiotem handlu międzynarodowego. Największymi eksporterami są Tajlandia, Wietnam i USA.
Zboża są używane albo niełuskane, albo łuskane, albo przygotowuje się z nich mąkę ryżową przez mielenie.
Ryż poddaje się również fermentacji i robi się z niego napoje alkoholowe, takie jak arak, piwo ryżowe czy wino; bibułka papierosowa jest wytwarzana ze słomy ryżowej.
Ryż niełuskany może być ważnym składnikiem żywienia medycznego.
Stabilizuje poziom cukru we krwi, dlatego jest bardzo odpowiednim pokarmem dla diabetyków.
Regularnie spożywany u pacjentów z nadciśnieniem nieznacznie obniża ciśnienie krwi.
Obniża zawartość cholesterolu we krwi.
Działa profilaktycznie, ale także leczniczo przeciw wapniowej kamicy nerkowej.
Regularne spożywanie Ryżu poprawia stan pacjentów cierpiących na łuszczycę.
Odwar z Ryżu łuskanego zatrzymuje biegunkę i jest odpowiedni przy nieżycie żołądka i jelit, przy wysokich temperaturach i różnych stanach zapalnych organizmu.
Stosowana zewnętrznie skrobia Ryżowa zmniejsza podrażnienia skóry i poprawia jej wysuszenie.
Znaczenie gospodarcze ma również Ryż Afrykański-Oryza Glaberrima Staud, zwany czasem również Ryżem Czerwonym, który uprawiany jest w dorzeczu Nigru .
Uwaga:
wieloletnia uprawa Ryżu zaowocowała powstaniem dużej liczby odmian różniących się wzrostem, kształtem i wielkością ziarna, a także wymaganiami co do warunków uprawy
Są też gatunki, które można uprawiać na większych wysokościach, niektóre mają mniejsze wymagania dotyczące nawadniania w okresie wegetacyjnym
https://botany.cz/cs/oryza-sativa/
https://en.wikipedia.org/wiki/Oryza_sativa

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

       
       
Herbata Ziołowa-Prażony Brązowy Ryż 
 Brown Rice Tea
Herbata Ziołowa z Brązowego Ryżu (Hyenomi-cha)
Herbata z Brązowego Ryżu, zwana Hyeonmi-cha ( 현미차 [hjʌn.mi.tɕʰa], dosł. „herbata z brązowego ryżu”) w języku koreańskim i nước gạo lứt (dosł „woda z brązowego ryżu”), nước gạo lứt zadzwonił (dosł „woda z prażonego brązowego ryżu”) lub nước gạo rang (dosł. „woda z prażonego ryżu”) w Wietnamski, to napar z prażonego brązowego ryżu .

Ta herbata jest przygotowywana przez zaparzanie prażonego Brązowego Ryżu we wrzącej wodzie.
Brązowy Ryż japonica jest zwykle używany w Korei.
Ryż jest myty, moczony, pieczony w suchej patelni lub garnku i schładzany.
Około 50 g (1,8 oz) prażonego Brązowego Ryżu dodaje się do 600 ml (21 imp fl oz; 20 US fl oz) wrzącej wody i gotuje przez krótki czas, około pięciu do dziesięciu minut. 
Ziarna ryżu można odcedzić przed podaniem.
Napój może mieć kolor od jasnożółtego do jasno złocistobrązowego.
Wstępnie prażony ryż używany do produkcji hienomi-cha jest dostępny w handlu w sklepach spożywczych, tradycyjnych marketach i supermarketach w Korei oraz koreańskich sklepach spożywczych za granicą.
źródło
źródło

Czy Genmaicha zawiera kofeinę?
Herbata z Brązowego Ryżu opisana powyżej, może być składnikiem mieszanki z liśćmi Herbaty  Zielonej i innych...
o tym można poczytać Tutaj
https://thejapanstore.us/genmaicha/what-...ha/#SEC_02

Herbata Genmaicha
https://thejapanstore.us/genmaicha/what-is-genmaicha/
https://thejapanstore.us/genmaicha/what-...ha/#SEC_01

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości