Karczoch
#1

   
Cynara-Karczoch
Rodzaj roślin z rodziny astrowatych.
Obejmuje 10 gatunków
Rośliny te występują na Wyspach Kanaryjskich i w basenie Morza Śródziemnego – w południowej Europie, na tym kontynencie rośnie 7 gatunków5, w północnej Afryce i w południowo-zachodniej Azji, na wschodzie po Iran)
Karczoch Zwyczajny Cynara Cardunculus uprawiany jest jako warzywo, jadalne są liście, korzeń i młode kwiatostany
https://pl.wikipedia.org/wiki/Karczoch

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Cynara Cardunculus-Karczoch Zwyczajny, Karczoch Hiszpański

Gatunek wieloletniej rośliny zielnej należący do rodziny astrowatych.
Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego – z Europy Południowej, Wysp Kanaryjskich i Afryki Północnej (od Maroko po Libię).
Jest szeroko rozprzestrzeniony jako gatunek uprawiany, w wielu obszarach o ciepłym klimacie rośnie także jako dziczejący[4], w tym inwazyjny na obu kontynentach amerykańskich i w Australii
Zastosowanie
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski
Liść Karczocha (Cynarae Folium) – cały lub rozdrobniony, wysuszony liść.
Surowiec powinien zawierać nie mniej niż 0,8% kwasu chlorogenowego.
Zawiera liczne kwasy fenolowe, pochodne kwasu kawowego i chinowego, cynarynę.
Charakteryzuje się dużą zawartością składników mineralnych (potasu, sodu i fosforu), witaminy C, błonnika, polifenoli, flawonów, inuliny i hydroksycynamonianów – pochodnych kwasu kawoilochinowego
Działanie
Z karczochów produkuje się preparaty znajdujące szczególne zastosowanie w leczeniu i długotrwałej profilaktyce podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Karczoch jest również źródłem flawonoidów (luteolina, apigenina).
Ekstrakt z liści karczocha ma właściwości hepatoprotekcyjne, przeciwdrobnoustrojowe oraz redukujące poziom cholesterolu.
Wykazano silne działanie przeciwutleniające ekstraktu z karczocha
Działa także przeciw integrazie HIV.
Posiada właściwości hipoglikemiczne, prebiotyczne i probiotyczne, wspomaga przepływ żółci w drogach żółciowych.
Polifenole i flawonoidy zawarte w nalewce z liści karczocha wykazują bardzo silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
Ekstrakt z karczocha działa in vitro i in vivo szeroko przeciwnowotworowo, silnie wpływając na wzrost, migrację i inwazję w przypadku międzybłoniaka opłucnej
Roślina uprawna
Znana już w starożytnym Rzymie i Grecji.
Jej uprawa upowszechniła się w basenie Morza Śródziemnego przed XII wiekiem.
Obecnie uprawiana w krajach o ciepłym klimacie.
Znajduje się w Rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
W Polsce uprawiana sporadycznie, amatorsko.
Wysiewa się nasiona w rozsadnikach cieplarnianych, wysadza do gruntu po ustąpieniu przymrozków.
Zbiór od sierpnia do przymrozków.
Nie zimuje.
Kulinaria
Karczoch zwyczajny jest warzywem.
Częścią jadalną są części główki kwiatostanów po usunięciu zewnętrznych stwardniałych łusek okrywy, pozostałe mięsiste końce łuskowatych okryw kwiatostanu, kwiatostan, jego dno oraz krótki koniec łodygi.
U starszych pąków jadalne jest tylko dno kwiatowe.
Spożywany po uprzednim ugotowaniu, usmażeniu lub pieczeniu.
We Włoszech młode główki kwiatowe po ugotowaniu zalewa się oliwą i przechowuje.
Karczochy można konserwować w puszkach.
Czasami jako dodatki do surówek oraz jako ozdoba używane są bielone liście.
Wartość odżywcza
Karczochy zawierają około 3% cukrów, 3% białka, tłuszcz i witaminę C.
Wartość odżywcza karczochów nie jest duża, ale są cenione ze względu na zawartość cukru – inuliny – może być spożywany przez chorych na cukrzycę.
Jest także polecany dla chorych ze schorzeniami wątroby.
Roślina kosmetyczna
Karczoch jest uważany za cenny dodatek do płynów oczyszczających skórę, toników, lotionów, kremów i maseczek kosmetycznych
https://pl.wikipedia.org/wiki/Karczoch_zwyczajny
https://botany.cz/cs/cynara-cardunculus/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Cynara Cornigera
Zimozielona i letnia bylina w stanie spoczynku z efektownymi białymi lub kremowymi kwiatostanami na krótkich szypułkach nad gęsto kolczastą rozetą liści.
Pochodzi ze skalistego, słonecznego miejsca we wschodniej części Morza Śródziemnego.
Jeszcze zamknięte główki kwiatowe mogą być używane jako warzywa, podobnie jak te z Karczocha Zwyczajnego-Cynara Cardunculus ssp. Scolymus
Najlepiej uprawiać bez mrozu przez cały rok z ograniczonym podlewaniem w zimie przy minimalnej temperaturze około 5°C.
Nasiona z populacji powyżej Govenor's Beach, południowo-zachodni Cypr, na wysokości około 150 m. V-VI.
http://www.rareplants.es/shop/product.asp?P_ID=10272

Występowanie:
Gatunki wschodniośródziemnomorskie – od Grecji i wysp Morza Egejskiego przez Cypr po północny Egipt i Libię.
Ekologia:
Rośnie na suchych i wydatnych kamienistych zboczach i zboczach, na klifach iw zaroślach, na wapieniach, głównie na obszarach przybrzeżnych, ale wznosi się do wysokości około 850 m.
Kwitnie od kwietnia do czerwca.
https://botany.cz/cs/cynara-cornigera/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Cynara Humilis
Zwany Dzikim Ostem, jest gatunkiem rośliny kwitnącej z rodzaju Karczocha Cynara, pochodzącego z Wysp Kanaryjskich, Maroka, Algierii, Portugalii i Hiszpanii.
Jest stosowany lokalnie jako koagulant w rzemieślniczym wytwarzaniu serów owczych i kozich.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cynara_humilis

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
Cynara Scolymus

Występowanie:
Roślina wyhodowana z Dzikiego Karczocha-Cynara Cardunculus
Uprawiana od czasów starożytnych w Śródziemiu.
Obecnie najwięcej w Hiszpanii (w tym na Wyspach Kanaryjskich), Francji, we Włoszech, także w Algierii i Maroku, w Ameryce Północnej (głównie w Luizjanie i Kalifornii) oraz w Ameryce Południowej (głównie w Chile i Argentynie).
Ekologia:
Roślina wymagająca pod względem odżywiania, światła i ciepła. W naszym kraju rośnie tylko w ciepłych miejscach chronionych.
Wieloletnia, owłosiona, szaro-zielona bylina o wysokości powyżej 1 m.
https://botany.cz/cs/cynara-scolymus/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
   
Herbata Ziołowa-Karczoch
Karczoch, a zwłaszcza napar z liści Karczocha, jest idealny do detoksykacji wątroby po ekscesach.
Karczoch jest dalekim krewnym astra
Kwiatostany tych roślin mają bardzo podobny wygląd, chociaż w Karczochach osiąga szerokość do 20 cm
Ta roślina zielna rośnie w wilgotnym klimacie morskim.

W Wietnamie roślina ta jest uprawiana od dawna.
Stosowany jest w medycynie tradycyjnej i alternatywnej, kosmetologii, w gotowaniu (zarówno w czystej postaci, jak i jako przyprawa).
Najczęściej z Karczocha robi się skoncentrowany ekstrakt - ekstrakt przypominający gęstą czarną żywicę lub suszony i stosowany jako dodatek do herbaty.
Karczoch to wyjątkowa roślina, która ma rozległe działanie lecznicze na organizm.
Bogate w sole potasowe i flawonoidy liście karczocha ułatwiają wzmożone wydzielanie i eliminację żółci przez wątrobę, ułatwiają jej ewakuację, jednocześnie sprzyjając fizjologicznemu oczyszczaniu organizmu.

Jak zrobić herbatę z Karczochów?
W filiżance zalać wrzątkiem 10 g dużych świeżych liści przyczepionych do łodygi Karczocha.
Napar przez 15 minut.
Wypij filiżankę rano, w południe i wieczorem przed posiłkami.

Wietnamska Herbata z Karczochów
Herbata Karczochowa jest szczególnie popularna zarówno wśród mieszkańców, jak i licznych turystów.
Do jego przygotowania używa się suszonych łodyg, kwiatostanów i korzeni karczochów.
Z reguły nie dodaje się do niego barwników ani dodatkowych składników.
Wynika to z faktu, że herbata z Karczocha ma działanie lecznicze
Herbata Karczochowa ma przyjemny ziołowy smak.
Niektórzy uważają, że herbata Karczochowa smakuje jak zwykła zielona herbata z lekkim posmakiem kompotu z suszonych owoców.
Możesz go pić zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Napój doskonale gasi pragnienie i tonizuje.
Warto wiedzieć, że herbata z Karczochów nie zawiera kofeiny – tylko naturalne składniki powodują ożywcze działanie.

OSTRZEŻENIE
Herbatka z liści Karczocha nie jest zalecana dla kobiet karmiących piersią, ponieważ spowalnia wydzielanie mleka.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości