Wiciokrzew
#23

   
   
Jagoda Kamczacka - nieocenione źródło zdrowia
Wśród polecanych i ostatnio coraz częściej uprawianych roślin jagodowych jest Jagoda Kamczacka.
Najnowsze badania wykazały, że owoce jagodowe zawierają bardzo dużą ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jagoda Kamczacka jest potoczną nazwą Wiciokrzewu Kamczackiego-Lonicera Caerulea, syn. Lonicera Edulis.
Jej inne nazwy to : Wiciokrzew Siny, Suchodrzew Jadalny, Suchodrzew Siny, Suchodrzew Błękitny, Lonicera, Borówka Kamczacka.
Jagoda dorasta do 2,5 m wysokości (zazwyczaj jednak nie przekracza 1,5 m).
Nie jest zbyt dekoracyjna, dlatego uprawia się ją w mniej reprezentacyjnym miejscu w ogrodzie.
Jej główną zaletą są nieduże, wydłużone (1,5–3 cm), niebieskoczarne jagody (nazywane borówkami kamczackimi) o słodko-kwaśnym smaku z lekką nutą goryczy.
dojrzewają bardzo wcześnie i nierównomiernie – można je zbierać już w drugiej dekadzie maja.

Owoce Jagody Kamczackiej są wykorzystywane w medycynie ludowej ponieważ działają obniżając ciśnienie tętnicze i zmniejszając ryzyko zawału serca, zapobiegając anemii, spowalniając rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny.
Z suszonych kwiatów Wiciokrzewu przyrządza się lecznicze napary, które działają hamująco na rozwój bakterii i wirusów.
Znajdują one zastosowanie w zwalczaniu przeziębień, grypy oraz infekcji górnych dróg oddechowych.
W leczeniu bólu gardła, nieżytu nosa oraz stanów zapalnych dziąseł wskazane jest stosowanie płukanek przygotowanych na bazie wywaru z kwiatów Wiciokrzewu Kamczackiego.
Sok z Jagody Kamczackiej wykorzystywany jest w łagodzeniu objawów towarzyszących chorobie wrzodowej oraz w leczeniu chorób skórnych.
Owoce Kamczatki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, nie tylko jako słodko-kwaśna przekąska.
Wykorzystywane są jako składnik sałatek owocowych, galaretek oraz dodatek do lodów i ciast.
Na bazie jagód kamczackich przygotowuje się zimowe przetwory, takie jak konfitury, dżemy i soki, ale również prozdrowotne nalewki.
https://plumeria.sklep.pl/_blog/165-Jago...owia_.html
https://ziolana.pl/na-co-jest-wiciokrzew/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#24

       
   
Herbata Ziołowa-Wiciokrzew
Niektórzy ogrodnicy nawet nie zdają sobie sprawy, że większość uroczych roślin, które zdobią teren wokół domu, to nie tylko piękne ozdobne liście, ale także naturalna apteka. 
Być może wiele osób wie, jak wygląda Wiciokrzew, rozpoznaje słodki zapach jego kwiatów, ale nawet nie wie, jakie korzyści (nie tylko krajobrazowe) może przynieść ta roślina.

Co to jest Wiciokrzew
Znanych jest ponad 250 odmian Wiciokrzewu. 
Są wśród nich wyprostowane i pnące się krzaki. 
Roślina ta występuje w dużych ilościach w Azji Środkowej, na Kaukazie, Ałtaju, Kamczatce, Sachalinie, Syberii, Krymie, Iranie, Chinach, Tajlandii, Ameryce Północnej. 
Ale nie wszystkie z nich są jadalne lub korzystne dla ludzi. 
Odmiany o czerwonych, pomarańczowych lub żółtych owocach są znane jako jagody wilka i nie nadają się jako żywność ani lekarstwa. 
Ponadto jest trującym owocem. 
Jadalny uważany jest tylko za wiciokrzew z niebieskimi jagodami. 
Gatunki te występują głównie na Dalekim Wschodzie i Syberii Wschodniej.

Wiciokrzew jadalny to krzew o wysokości do 2 metrów o dużych żółtawych kwiatach i niebieskich lub niebieskich jagodach pokrytych niebieskawym nalotem. 
Kwiaty na krzewach wiciokrzewu pojawiają się wczesną wiosną, a na początku lata gałęzie pokryte są jagodami. 
Już w starożytności ludzie zauważyli, że wiciokrzew dojrzewa około 10-12 dni wcześniej niż truskawki. 
Jagody tej kultury mają przyjemny słodko-kwaśny smak, chociaż w przypadku niektórych odmian występuje charakterystyczny gorzki smak. 
Kształt może być okrągły lub podłużny.

Jak przydatne są różne części rośliny?
Owoce Wiciokrzewu
Owoce Wiciokrzewu są używane w żywności jako świeże, a także do przygotowywania wywarów. 
Jagody bogate w kwasy organiczne, garbniki i pektyny wspomagają trawienie, poprawiają wydzielanie kwasu żołądkowego, wzmacniają naczynia włosowate i chronią organizm przed niebezpiecznym działaniem soli metali ciężkich. Dzięki witaminie C, której w Wiciokrzewie jest nie mniej niż w cytrynach, jagody są pomocne we wzmacnianiu odporności. 
Świeży sok z jagód jest również przydatny w leczeniu chorób skóry (egzema, łuszczyca, ropnie, liszaje).

Liście i kwiaty mają korzystne właściwości w leczeniu nerek i pęcherza, zmniejszają obrzęki. 
Te części rośliny są przydatne jako środki przeciwzapalne i dezynfekujące, dlatego jest doskonałym narzędziem do leczenia schorzeń gardła i oczu (w okulistyce dobrze sprawdzają się napary i okłady z liści rośliny). 
Napar służy do pozbycia się wysypki na skórze, leczenia przeziębień, bakteryjnej czerwonki, zapalenia jelita cienkiego, a nawet kiły. 
Wyciąg z kwiatów Wiciokrzewu pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a także jest przydatny w walce z niektórymi grupami wirusów.

W ziołolecznictwie wywar z łodyg tej rośliny stosuje się w leczeniu ostrego reumatoidalnego zapalenia stawów. 
W tym celu gałęzie zbiera się jesienią lub zimą. 
Świeże łodygi z kwiatami Wiciokrzewu są przydatne w leczeniu czerwonki i chorób górnych dróg oddechowych.
Napary z kory znane są wśród zielarzy jako lekarstwo na obrzęki (ma właściwości moczopędne) i choroby jelit.

Przepisy tradycyjnej medycyny
Od niepamiętnych czasów Wiciokrzew w postaci wywarów, naparów, nalewek i olejków był stosowany przez zielarzy do leczenia. 
W tradycji chińskiej roślina ta była często łączona z korzeniem Imbiru, Morwy, Ostu, Wiesiołka, Jeżówki i innych ziół.

Współczesnym fitoterapeutom Wiciokrzew też nie jest obcy. 
Jej ekstrakt jest stosowany w leczeniu różnych chorób.

Uniwersalna receptura
Napar 
Jest przydatny w przypadku nadciśnienia, bólów głowy, zapalenia żołądka o niskiej kwasowości, zapalenia okrężnicy. 
Jest przygotowywany z 50 g jagód (świeżych lub suszonych) i 500 ml wrzącej wody. 
Nalegaj co najmniej 3 godziny. Pół szklanki pół godziny przed posiłkiem (trzy razy dziennie).

Obrzęk
Aby pozbyć się obrzęków, dobrze jest wypić wywar z kory Wiciokrzewu. 
Weź łużkę kory Wiciokrzewu i gotuj na małym ogniu w szklance wody przez kwadrans. 
Pij 1-2 łyżki stołowe przed posiłkami. 
Nawiasem mówiąc, ten bulion jest również przydatny do płukania gardła z bólem gardła.

Z biegunką
Biegunkę i niektóre inne zaburzenia żołądkowo-jelitowe dobrze leczy się naparem z liści wiciokrzewu. 
Na szklance przegotowanej wody będziesz potrzebować 2-3 łyżek posiekanych liści.
Lekarstwo ma nasiąkać 3 godziny, a po wszystkim pić.

Z przewlekłym zapaleniem pęcherza
Suche liście i łodygi kotleta Wiciokrzewu. 
Łyżeczkę otrzymanego proszku wlewa się 1,5 szklanki gorącej wody i parzy w łaźni wodnej przez półtorej godziny. 
Weź łyżkę stołową trzy razy dziennie.

Herbata z Wiciokrzewu
Aby zrobić herbatę, weź 1 łyżkę stołową (ze szkiełkiem) suszonych jagód, zalej 0,5 litra wrzącej wody, pozwól jej zaparzyć i wypić pół szklanki przed posiłkami 3 razy dziennie na grypę i SARS. 
Ta herbata jest dobrym środkiem przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym.

Napar Jagodowy z Wiciokrzewu
Napar przygotowuje się w termosie przez 3-4 godziny. 
Na 200 ml wrzącej wody należy wziąć 1 łyżkę stołową (ze szkiełkiem) owoców wiciokrzewu, świeżych lub suszonych. Ten tonik pije się trzy lub cztery razy dziennie, najlepiej przed posiłkami, 50-100 ml. 
Napar dobrze pomaga przy migrenach, zapaleniu jelita grubego, zapaleniu żołądka o niskiej kwasowości oraz normalizuje ciśnienie u pacjentów z nadciśnieniem.

Herbata liściasta
Nadają się tu zarówno liście jak i młode gałązki Wiciokrzewu. 
Surowiec jest kruszony. 
Na 1 szklankę wrzącej wody weź 2 łyżki posiekanych surowców. 
Nalegaj przez godzinę. Herbata słynie z właściwości moczopędnych, przydaje się przy obrzękach, chorobach nerek i przewodu pokarmowego.

Napar z liści na ból gardła
Szklanka wrzącej wody będzie potrzebować 10 lub 12 liści (suchych lub świeżych). 
Zalej liście wrzącą wodą, nalegaj 15 minut. 
Następnie napar należy zagotować i odcedzić. 
Płukać gardło schłodzonym naparem 4 razy dziennie. 
Nie tylko łagodzi stany zapalne, ale także likwiduje ból gardła.

Przedawkowanie i działania niepożądane
Jagody jadalne, stosowane z umiarem, z reguły nie powodują niepożądanych reakcji organizmu. 
Ale bardzo duże porcje owoców mogą czasami powodować reakcje alergiczne. 
W niektórych przypadkach może wystąpić nadmierna hemoglobina i biegunka. 
U dzieci jagody wiciokrzewu mogą wywoływać alergiczną wysypkę.

Ostrożnie należy leczyć kobiety w ciąży oraz osoby mające problemy z krzepnięciem krwi. 
W takich przypadkach ekstrakt roślinny może powodować krwawienie lub utrudniać gojenie się ran.
https://www.plantago-sklep.pl/lonicera.html
http://cofete.ru/travyanoy-chay/chaj-iz-zhimolosti.html
https://www.teasenz.com/honeysuckle-tea

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości