Mango
#1

   
Uważa się za najstarsze drzewo mango Dasheri w Indiach
https://trybestsm.live/product_details/77438495.html

Mangifera-Mango
Rodzaj roślin obejmujący około 45 gatunków tropikalnych drzew owocowych, występujących w Indiach oraz Indochinach.
Największe znaczenie użytkowe ma Mangifera Indica

Wiecznie zielone, gęsto ulistnione drzewa.
Drzewa mango osiągają 35–40 m wysokości, średnica korony wynosi zaś do 10 m.
Są to drzewa długowieczne, niektóre osiągają wiek 300 lat.
W głębokiej glebie korzenie palowe dochodzą do 6 m długości, mają także liczne, szeroko się rozgałęziające korzenie boczne; posiadają także liczne dodatkowe korzenie mocujące je w glebie i zapewniające roślinie dostęp do większej ilości składników odżywczych

Pestkowce z dużym nasieniem o 3 zarodkach.
Dwa z tych zarodków powstają w wyniku zapłodnienia, trzeci powstaje z innych tkanek.
Badania wykazały, że jeśli podczas kiełkowania usunięte zostaną dwa zarodki powstałe w wyniku zapłodnienia, to trzeci zarodek da początek roślinie odtwarzającej cechy organizmu matecznego.
Znanych jest ponad 400 odmian mango, wiele z nich dojrzewa w lecie, niektóre wydają plon dwa razy do roku

Zastosowanie
Owoce Mango Indyjskiego są popularnymi owocami jadalnymi.
W roślinie tej występuje glikozyd, zwany mangiferyną, który działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwcukrzycowo oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mango

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
   
       
Wild Mango Tree
Dzikie drzewo Mango
Dzikie drzewo Mango, znane również jako jego nazwa naukowa, Mangifera Indica, jest gatunkiem z rodziny Anacardiaceae i z rodzaju Mangifera.
Jego lokalna nazwa w Diola jest Nimangara.
Drzewo Mango na ogół pochodzi z Indii, ale gatunek, który rośnie w Ecoparc ("Wild Mango") drzewo" lub "Mango Diola" w języku wolof) zawsze istniało w lasach tropikalnych Afryki.
W przeciwieństwie do innych drzew Mango, dzikie drzewo Mango rośnie małe, żylaste Mango, które nie są zbyt popularne na rynku.
Uprawa Mango drzewo jest łatwe.
Gatunek będzie rósł wszędzie, choć najlepiej w głębokich żyznych glebach.
Potrzebuje przestrzeni, aby się rozwijać.
Drzewo Mango jest domem dla małp, ptaków i nietoperzy.
Ponieważ dzikie drzewo Mango jest nadmiernie eksploatowane (nie tylko ze względu na owoce) ale także ze względu na drewno), stał się gatunkiem zagrożonym wyginięciem w lasach Casamance.

Używa
W przeciwieństwie do innych mango dostępnych na rynku, dzikie mango są małe, mają żylasty i lekko kwaśny miąższ.
Najczęściej spożywa się je przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.
Czasem można z nich zrobić dżem lub sok pełen witamin A i C.
W Senegalu liście tego drzewa słyną ze swoich właściwości antyseptycznych i przeciwtężcowych.
Mogą służyć również jako pasza dla bydła.
Drewno mango wykorzystywane jest do produkcji mebli i węgla drzewnego.

Czy wiedziałeś…
Jądra dzikiego mango lepiej nadają się do sadzenia nasion niż jądra innych rodzajów mango.
Dlatego lepiej jest najpierw posadzić dzikie drzewa mango, a następnie zastąpić je innymi gatunkami.
https://www.ecofund.org/news/wild-mango-tree.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
   
Mangifera Odorata
Występowanie:
Pochodzenie tego gatunku jest niejasne, ponieważ nigdy nie występowano go w naturalnych siedliskach.
Nie można wykluczyć, że jest to gatunek hybrydogenny.
Centrum jego obecnego zasięgu leży w Azji Południowo-Wschodniej, głównie w Indonezji i Malezji, ale rozciąga się również do północnej Australii i Wysp Bismarcka, na północy przenika przez Filipiny i Tajwan do japońskiego archipelagu Ryukyu, przez najbardziej wysunięte na południe Chiny i Indochiny rozciąga się przez Birmę do wschodnich Indii i Sri Lanki.
Ekologia:
Zazwyczaj tylko gatunki uprawne, sadzone na bardzo wilgotnych terenach tropikalnych, czyli tam, gdzie warunki nie są zbyt dobre do uprawy pokrewnego gatunku Mangifera indica.
Opis:
Drzewo o gęstej koronie, 10–20 m wysokości.
Liście są naprzemienne, ogonkowe, lancetowate do eliptycznych, 4–30 cm długości i 3–7 cm szerokości, całe.
Kwiaty są 5–6-liczne, osadzone w bogato rozgałęzionych wiechach o długości 15–50 cm, działki jajowate, długości 3–4 mm, korony lancetowate, zakrzywione, długości 5–6 mm, białawe z żółtą plamką i różowoczerwonym brzegiem, z 5 pręcikami, z których tylko jeden jest płodny.
Owoc jest szypułkowy, elipsoidalny, o długości 10–13 cm i szerokości 6–9 cm.
Zagrożenie i ochrona:
Czerwona Księga IUCN (1998) klasyfikuje to drzewo jako gatunek, który nie został wystarczająco zbadany (DD).
Zastosowanie:
Kwiaty są bardzo pachnące, dojrzałe owoce mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego w kuchni stosuje się je głównie jako przyprawę, ale owoce niektórych odmian są również spożywane jako owoce.
Mówi się, że niedojrzałe owoce są trujące.
https://botany.cz/cs/mangifera-odorata/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
   
Mangifera Indica
Gatunek pochodzi z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, głównie z indyjskich podnóży Himalajów po Birmę, w tym na Andamanach.
Obecnie gatunek rozprzestrzenia się we wszystkich regionach tropikalnych i jest uprawiany w wielu odmianach.
Dzikie populacje nadal można znaleźć w Assam i Birmie.
Ekologia:
Tropikalne i subtropikalne niziny monsunowe, ubogie gleby o wystarczającej wilgotności.

Opis: Wiecznie zielone drzewo o gęstej okrągłej koronie dorastające do 40 m wysokości.
Może żyć do 350 lat.
Młode pędy są początkowo blade lub czerwonawe, liście naprzemienne, ogonkowe, lancetowate do prawie jajowatych, całe, ciemnozielone, błyszczące, do 30 cm długości, z żółtymi żyłkami bocznymi.
Kwiaty są liczne, andromonopienne (męskie i biseksualne) razem w bogato rozgałęzionych wiechach, w kwiatostanie jest ich nawet kilka tysięcy.
Poszczególne kwiaty są małe, do 6 mm średnicy, 5-płatkowe, żółtawoczerwone; Pręcik jest zwykle jeden większy i funkcjonalny, pozostałe 4 to pręciki;
Jajnik w kwiatach biseksualnych jest powierzchowny.
Z całego kwiatostanu powstaje 1-5 owoców. Owoce zwisają na długich szypułkach, mają zwykle około 10–15 cm długości, w zależności od odmiany, prawie kuliste do podłużno-nerkowatych, zawsze zakrzywione, początkowo niebieskawozielone, później żółte, czerwonawe lub fioletowe.
Skórka woskowata, miąższ soczysty, słodki, o barwie od żółtej do pomarańczowej, z dużym płaskim nasieniem w środku pokrytym zdrewniałym okryciem.
Istnieje ponad 500 odmian różniących się wielkością, kształtem, kolorem i smakiem owoców, wysokością drzewa, terminem dojrzewania owoców.
Zastosowanie:
Owoc jest bardzo smacznym popularnym owocem potocznie zwanym Mango.
Są źródłem witamin A, C, K, potasu i karotenów, szeregu antyoksydantów oraz błonnika.
Podaje się, że Mango jest dobre na trawienie, obniża ciśnienie krwi, zwiększa odporność, korzystnie wpływa na leczenie astmy, ma właściwości przeciwzapalne.
Ekstrakty wchodzą w skład preparatów, które stosuje się w celu zapobiegania występowaniu chorób cywilizacyjnych.
Mangiferyna ksantonowa, niezwykle silny przeciwutleniacz, pozyskiwana jest z liści lub kory, ma działanie grzybobójcze, przeciwcukrzycowe, przeciwalergiczne, jest stosowana w kosmetyce w produktach przeciwstarzeniowych, badane jest jej działanie przeciwnowotworowe.
Nasiona są używane przeciwko robakom.
Uwaga:
Indyjskie drzewo Mango jest jednym z najstarszych uprawianych drzew owocowych, Mango jest wymieniane w literaturze hinduskiej już 4000 lat temu.
W Indiach Mango jest święte i symbolizuje miłość, przyjaźń i płodność.
Buddyści wierzą, że sam Budda często medytował pod drzewem mango.
https://botany.cz/cs/mangifera-indica/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mango_indyjskie

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
Herbata Ziołowa-Mango-Liście
Naukowa nazwa Mango to Mangifera Indica 
Należy do rodziny Anacardiaceae i jest owocem letnim. 
Mango jest nie tylko pełne smaku, ale także niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. 
Jest bogaty w kilka witamin, w tym witaminę A, C i wiele minerałów. 
Liście Mango są również korzystne, z których przyrządza się smaczną Herbatę z Liści Mango.
Zawartość minerałów obejmuje miedź, magnez i potas. 
Nie tylko owoce, ale także liście są bogate w kilka metabolitów. 
Liście Mango są używane zarówno w greckich, jak i chińskich tradycyjnych metodach leczniczych.
Delikatne liście są ważną częścią kuchni południowoazjatyckiej, a ich właściwości lecznicze pomagają w leczeniu różnych dolegliwości.
10 korzyści zdrowotnych Mango

Sposób spożywania Liści Mango:
Liście Mango są często suszone i mielone na proszek, aby je skonsumować.
Ale jednym z najlepszych sposobów spożywania liści jest napełnienie ich wodą, aby zrobić Herbatę Ziołową.
Herbata z liści Mango jest pełna dobrodziejstw wtórnych metabolitów znajdujących się w liściach i jest łatwa do spożycia.

Składniki na Herbatę z Liści Mango
Liście Mango
Korzeń imbiru
Słodzik

Jak zrobić Herbatę z Liści Mango?
Aby przygotować Herbatę, wyszoruj korzeń Imbiru i pokrój w plasterki.
Weź 2 Liście Mango i umyj je.
Pokrój Liście na małe kawałki.
W średnim garnku zagotować wodę, dodać korzeń Imbiru, przykryć garnek i gotować przez 5 minut.
Dodaj liście Mango, zdejmij garnek z ognia.
Pozostaw na 10 minut
Odcedź Herbatę, aby usunąć Liście
Dosłodź ulubionym słodzikiem do smaku.
Herbata z Liści Mango pełna wszystkich korzyści zdrowotnych jest gotowa do delektowania się.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości