Liczba postów: 58
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
31-05-2023, 22:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2023, 22:40 przez
Hania9371.)
Dobry wieczór.
Wiem,że pytanie już było jakieś dwa tygodnie temu ,ale nadal jestem zatrudniona w obecnym zakładzie. Chciałabym wiedzieć czy dostanę umowę na pismie ,o którą zabiegam.
Szefowa mnie zbywa jak tylko potrafi twierdzac ,ze jestem dalej zatrudniona i nie zamierza mnie zwalniac.
Hania 09.04.1993.r.
Pozdrawiam
A poprzednią umowę miałaś na piśmie??
Czy termin tamtej umowy mija, że dostałaś nową??
Bo może pracujesz na "czarno"...sprawdź, czy masz składkę odprowadzaną do ZUS...
Reputacja:
0
Generalnie sytuacja wygląda tak - byłam zatrudniona na umowę na zastępstwo (dziewczyna za którą pracowałam zaszła w ciążę i jej umowa była na stałe) Przyszedł czas kiedy ona miała się określić- czy wraca czy nie. Złożyła wypowiedzenie . Tak jak ona złożyła wypowiedzenie pod koniec stycznia tak moja umowa zostaje rozwiązana.
W związku z tym,żebym nie została osoba bezrobotna ,szefowa zaproponowala mi umowę na pół etatu na okres 3 msc ( z dniem 1 maja miałam podpisać nowa umowę,na pełen etat. Tak się umawiałyśmy)
W momencie kiedy spytałam o podpisanie umowy na pismie, usłyszałam -" w związku z tym ,że to 3 Twoja umowa,ona została przekształcona na czas nieokreślony. Pracujesz już 4 lata ,Twoja kolejna umowa jest na stałe, nic nie musisz podpisywać..."
Nie dawało mi to spokoju. 4 razy poruszałam temat i prosiłam o umowę na pismie. Bezskutecznie. Ona twierdzi, że nic nie muszę podpisywać i za każdym razem przytakuje mówiąc że wystawi mi aneks do umowy... Mija miesiąc i nic . SKLADKI mam odprowadzane bo sprawdzałam. Pracuje, jestem zatrudniona ,a nie mam umowy...
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 22
Reputacja:
8.141
Znak Zodiaku: Baran ♈
Witaj Haniu
Pytanie: Chciałabym wiedzieć czy dostanę umowę na piśmie ,o którą zabiegam.
6 Mieczy - Umowy nie widzę, ale widać że ktoś próbuje cię wywieźć. Robi to na tyle niepostrzeżenie że zdajesz się niczego nie wiedzieć. Zresztą ta osoba jest z tyłu i chowa twarz. Jest bardzo skupiona na tym zadaniu.
Z tego co widać jesteś bierna i trochę wyniosła.
Idź zwyczajnie i poproś o tą umowę, bo potrzebujesz do kredytu, Kazali przynieść i tyle.
Zrób to grzecznie. Jak będzie pod ścianą ( Tylko instytucje stawiają pracodawców do pionu) musi przestać cię zbywać.
A jeśli idą za Ciebie raporty do ZUS, to nie powinno być problemów z uzyskaniem tego dokumentu.
Przyglądnij się najbliższemu otoczeniu, ktoś tam robi za selekcjonera.
Wszystkiego Dobrego
Hazar
Chodź, nie bój się, zobaczysz coś moimi oczami
Pozwól mi spojrzeć swoimi a powiem jak Ty to widzisz
" By poznać Boga potrzebujesz tylko matematyki, fizyki i języka obcego, reszta jest zbędna..."
Reputacja:
0
Dziękuję. Właśnie dostałam umowę. A co do bycia bierną osobą i wyniosłą to mnie trochę Pani zaskoczyła... tym bardziej, że nie uważam się za kogoś takiego.
Reputacja:
8.141
Mówię tylko to co widzę, nic więcej
I również się mylę, co widać na załączonym obrazku.
Najważniejsze że masz umowę.
Wszystkiego Dobrego
Hazar
" By poznać Boga potrzebujesz tylko matematyki, fizyki i języka obcego, reszta jest zbędna..."
Reputacja:
0
Droga Hazar. Proszę o rozkład na moją sytuację zawodową . Czuję się oszukiwana przez szefową w kwestii wynagrodzenia za przepracowane miesiące. Nie wiem co mam robić.
Hania 09.04.1993.r
Pozdrawiam ?
Reputacja:
8.141
Witaj Haniu
Czy pensja zgadza się z tym co masz na umowie o pracę ?
Reputacja:
0
Przepraszam ,że dopiero teraz odpisuje .Tak ,na umowie mam najniższa krajowa + premia uznaniowa . Byłam u księgowej... to co jest na kwitku się zgadza,ale nie jest to adekwatne do przepracowanych moich godzin i urlopu na którym byłam. Księgowa potwierdziła moje obawy .
Reputacja:
8.141
Haniu
Ale jak księgowa mogła podzielić twoje obawy skoro sama nalicza pensję. Na kwitku masz czarno na białym ile wypracowałaś godzinowo wraz z premią, a ile za urlop.
No chyba że umówiłaś się z pracodawcą na płace pod stołem, to karty tu nie pomogą.
A Może zwyczajnie źle zrozumiałaś, na początek zapytaj o co chodzi z tą wypłatą.