Leki na obniżenie poziomu cholesterolu a zioła
#1

Czytałam ostatnio artykuł o niekorzystnej interakcji leków na cholesterol z ziołami. Przeważnie uzupełnia się leczenie w ten sposób... może nieświadomie robimy sobie krzywdę!? Ciekawe ile w tym prawdy...
Odpowiedz
#2

Afrodyto, trudno się do tego odnieść, jeśli nie określiłaś o jakie zioła chodzi... i na czym mianowicie ma polegać ta interakcja?... 

Abstrahując od tego o czym piszesz - zanim ktoś zdecyduje się "leczyć" swój zbyt wysoki poziom cholesterolu, powinien się przede wszystkim zastanowić nad jego prawdziwą przyczyną... i nad tym czy "lecząc" cholesterol nie tuszuje prawdziwego problemu zdrowotnego, który odezwie się za kilka lub kilkadziesiąt lat. Organizm człowieka jest bardzo zmyślnym mechanizmem - precyzyjnym, a jednocześnie logicznym w działaniu. Wysoki cholesterol to pewien wyraźny sygnał, dzwonek alarmowy - i powinniśmy ten sygnał odczytać nim się przerodzi w coś poważniejszego, a nie zagłuszać go sztucznie obniżając cholesterol chemicznymi specyfikami... czy nawet ziołami. To jest tylko niwelowanie skutków, a nie przyczyny.

Zamiast wygodnie sobie łykać codzienną tabletkę czy dwie "lecząc cholesterol" i nie zawracając nim sobie głowy, lepiej posłuchać swojego organizmu - nie przejadać się, być aktywnym fizycznie, i na stałe zrezygnować z tłustych mięs, wędlin, ciast, żółtego sera, śmietany i masła, a w to miejsce wprowadzić oleje roślinne, oliwę z oliwek, jogurt, produkty pełnoziarniste, otręby i więcej warzyw. Nasz organizm na pewno nam się za to odwdzięczy za 10, 20 czy 40 lat. Tak

"dr n. med. Krystyna Knypl, internista: Podwyższony poziom cholesterolu związany jest na ogół ze stosowaniem niewłaściwej diety. Inne okoliczności wpływające na poziom cholesterolu to wiek, czynniki genetyczne. Dieta odgrywa bardzo dużo rolę, bowiem poprzez jej modyfikację możemy wpływać na poziom cholesterolu. Wskazane jest, aby wyeliminowała Pani wszystkie potrawy zawierające tłuszcz, także słodycze (jest w nich tzw. tłuszcz cukierniczy – bardzo niekorzystnie oddziaływujący na cholesterol), tłuste żółte sery, wędliny zawierające tłuszcz. Wskazane potrawy wyłącznie gotowane, warzywa, owoce, chude mleko. Należy też ograniczyć objętość zjadanych porcji. Kto chce mieć prawidłowy cholesterol, nie powinien nigdy odczuwać uczucia przejedzenia lub najedzenia do syta. Ważne jest też leczenie nadciśnienia tętniczego, bowiem to ono dodatkowo nasila dolegliwości ze strony serca."

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-krwionosny/cholesterol-objawy-przyczyny-skutki_45473.html
Odpowiedz
#3

Masz rację Le Caro najlepiej nie przejadać się, być aktywnym fizycznie, i na stałe zrezygnować z tłustych mięs, wędlin, ciast, żółtego sera, śmietany i masła, a w to miejsce wprowadzić oleje roślinne, oliwę z oliwek, jogurt, produkty pełnoziarniste, otręby i więcej warzyw...tylko, że jesteśmy słabi, podatni na pokusy...moją od lat są słodycze, których wpływ na organizm reguluję poprzez treningi biegowe i wszelką inną aktywność fizyczną. Porażające jest starzenie się organizumu, jak to z koleżankami mówimy po 40 zaczyna się odczuwalne starzenie, kolana, kostki, przeciążenia, naciągnięcia, to czego do 40 urodzin nie odczuwałyśmy... Ciężko się z tym pogodzić!
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości