Pesto z pietruszki
Składniki
duży pęczek natki pietruszki;
garść posiekanych orzechów włoskich;
łyżka białego sezamu;
ząbek czosnku;
łyżeczka oregano;
1/3 szklanki oliwy;
1/3 szklanki wody;
sok z połówki cytryny.
Umytą i posiekaną natkę wsypujemy do blendera. Dodajemy oliwę, wodę, sok z cytryny, orzechy, sezam, rozdrobniony czosnek i oregano. Powoli i dokładnie blendujemy, aż uzyskamy zadowalającą konsystencje. Pesto łączymy z ciepłym, świeżo ugotowanym makaronem al dente i obiad gotowy. Pesto może być również smacznym dodatkiem do kanapek, dań mięsnych i tych na bazie jaj.
Polecam
Składniki
duży pęczek natki pietruszki;
garść posiekanych orzechów włoskich;
łyżka białego sezamu;
ząbek czosnku;
łyżeczka oregano;
1/3 szklanki oliwy;
1/3 szklanki wody;
sok z połówki cytryny.
Umytą i posiekaną natkę wsypujemy do blendera. Dodajemy oliwę, wodę, sok z cytryny, orzechy, sezam, rozdrobniony czosnek i oregano. Powoli i dokładnie blendujemy, aż uzyskamy zadowalającą konsystencje. Pesto łączymy z ciepłym, świeżo ugotowanym makaronem al dente i obiad gotowy. Pesto może być również smacznym dodatkiem do kanapek, dań mięsnych i tych na bazie jaj.
Polecam