#1

   
Mirt (Myrtus L.)
Rodzaj roślin z rodziny mirtowatych.
Według najnowszych ujęć taksonomicznych należy do niego tylko kilka gatunków, liczne dawniej do niego zaliczane zostały wyłączone do wielu oddzielnych rodzajów
Obecnie uznawane są 3gatunki
Myrtus communis - Mirt pospolity; pochodzi z regionu śródziemnomorskiego w południowej Europie .
Myrtus nivellei - mirt saharyjski; pochodzi z Afryki Północnej .
Myrtus phyllireaefolia

Gęste, wiecznie zielone krzewy z małymi, pojedynczymi, ciemnozielonymi liśćmi i drobnymi, białymi, gwiazdkowatymi kwiatami
Owocem jest jagoda.

Mirt jako roślina, która pięknie pachnie, ale nie ma wartości odżywczych, jest używany jako składnik lulawu w trakcie obchodów Żydowskiego Święta Sukkot (Szałasów).
Także często stosuje się go jako drzewka Bonsai.
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Myrtus nivellei , mirt saharyjski ( język Tuareg : tefeltest )
Jest endemiczny dla gór centralnej Sahary. 
Znajduje się w ograniczonym zakresie w górachTassili n'Ajjer w południowej Algierii oraz w górach Tibesti w północnym Czadzie .
Występuje na niewielkich obszarach rzadkich reliktowych lasów na wysokościach montainów nad równinami centralnej pustyni Saharyjskiej. 
Jest to tradycyjna roślina lecznicza dla mieszkańców Tuaregów . 
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
   
   
   
Mirt zwyczajny (Myrtus communis L.)
Gatunek rośliny z rodziny mirtowatych (Myrtaceae) pochodzący z regionu morza Śródziemnego. 
Jest tam również uprawiany.
Zimozielony, wonny krzew lub małe drzewo, osiąga w rejonie swojego występowania wysokość do 5 m. 
Pędy, kwiaty i liście są silnie pachnące
Kwiaty białe, pojedynczo wyrastające w kątach liści. 
Mają 5-działkowy kielich, 5-płatkową koronę, 1 słupek i liczne pręciki.
Owoc czarnoniebieska lub biaława jagoda.

Zastosowanie
Owoce są jadalne, mają korzennosłodki smak i są smaczne.
Z liści i jagód wyrabia się olejek leczniczy myrtol, a na Sardynii likier zwany Mirto (z owoców) i Mirto bianco (biały) z liści, 30% vol., smak słodki i łagodny, spożywany dobrze schłodzony.
Olejek mirtowy stosowany jest do aromatyzowania past do zębów, kosmetyków po goleniu i dodatków do kąpieli
Roślina ozdobna. 
W krajach o cieplejszym klimacie (strefy 8-11) jest uprawiana jako roślina gruntowa. 
W Polsce zwykle jest uprawiana jako roślina pokojowa. 
Nie jest jednak typową rośliną pokojową i zazwyczaj przez lato wystawia się go w pojemnikach na zewnątrz pomieszczeń, a zimę z konieczności musi spędzić w ogrzewanych pomieszczeniach (w Polsce przemarza zimą)
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
   
   
   
Mirt zwyczajny 
Dawna legenda głosi, że Adam, uciekając z raju, zabrał ze sobà gałązkę mirtu na szczęście.
Według innej legendy został on wygnany z Edenu, ponieważ zerwał taką gałązkę z rajskiej altany, kiedy wyznał miłość Ewie. 
Według greckiego mitu Myrrha – matka Adonisa – została zamieniona przez bogów w pachnący krzew mirtowy, aby uchronić ją przed gniewem surowego ojca.

Starożytni Grecy i Rzymianie strzegli mirtu niczym bezcennego skarbu. 
Uważali go za symbol płodności i powodzenia w interesach. 
Nic dziwnego, że głowę Wenus, kiedy Parys wręczał jej złote jabłko z napisem „dla najpiękniejszej”, zdobił wianek z gałązek tej rośliny.

Od wieków każda panna młoda obowiązkowo musiała mieć na głowie wianek mirtowy, symbolizujący miłość, wierność i piękno. Jeszcze obecnie, choć już w niewielu klasztorach na świecie, istnieje zwyczaj, aby każda siostra zakonna, składając tzw. śluby wieczyste, okrywała głowę mirtowym wiankiem.

Mirtem dekorowano również gromnice, ołtarze i święte obrazy. Z kwiatków i jagód tego krzewu wyrabiano jeden z najstarszych na świecie kosmetyków – pachnącą wodę anielską.

Mirt zwyczajny to wiecznie zielony krzew, którego ojczyzną są rejony Morza Śródziemnego, gdzie osiąga wysokość od 2,5 m do 3 m. 
W naszych warunkach klimatycznych jest rośliną uprawianą w doniczkach. 
W uprawie domowej osiąga wysokość 0,5 m.
Ma skórzaste, ciemnozielone, jajowate, błyszczące liście i białe, drobne, bardzo przyjemnie pachnące kwiatki, zakwitające pojedynczo w kątach liści.
Owockami są jadalne, ciemnogranatowe, prawie czarne jagody wielkości grochu o korzenno-słodkawym smaku.

Mirt uprawiany w doniczkach lubi dużo słońca i nie znosi przeciągów, zwłaszcza wiosną. 
Najlepiej rośnie na podłożu próchniczym i przewiewnym o odczynie kwaśnym lub lekko kwaśnym.
Niewskazane jest natomiast podłoże wapienne, bo pod jego wp∏ywem liście jaśnieją i szybko żółkną.

Kilkuletni mirt po przesadzeniu zwykle gorzej się przyjmuje i dlatego lepiej sadzić go wcześniej do większych doniczek. 
Co 4-5 tygodni warto go zasilać nawozem. 
Od połowy grudnia do końca stycznia mirt przechodzi okres zimowego spoczynku i wtedy należy go umieszczać w widnych, ale chłodniejszych pomieszczeniach.
W lecie doniczki z mirtem można postawić na zacisznym i nasłonecznionym balkonie, w ogrodzie lub na działce. 

W lecznictwie i kosmetyce
W lecznictwie używa się listków mirtu (Folium Myrti), które po roztarciu wydzielają charakterystyczny kamforowo-żywiczny zapach. 
Zawierają one znaczne ilości garbników, związki goryczowe, żywice oraz olejek eteryczny. 
Frakcjarosliny_pokojowe_PS olejku nazywana kamforą mirtenolową zawiera głównie cyneol.

Wyciągi z liści działają ściągająco. 
Zwiększają także wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych, zwłaszcza w tchawicy i w oskrzelach, co ułatwia jego odkrztuszanie. 
Używa się ich przy leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, zwłaszcza stanów zapalnych oskrzeli. 
W homeopatii leczy się nimi katar.

Olejek destylowany z liści (Oleum Myrti) ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, perfumeryjnym i spożywczym, szczególnie w Indiach i w krajach arabskich.
Wchodzi w skład kremów i maści gojących, zalecanych na skórę zanieczyszczoną, z wypryskami, a także do aromatyzowania past do zębów, płynów do ust i kremów do masażu. 
Jest również składnikiem wielu tzw. kosmetyków męskich, m.in. płynów po goleniu, a także niektórych perfum i wód kolońskich.

Ze względu na wysoką zawartość garbników w liściach mirtu, kąpiele z ich dodatkiem poprawiajà ukrwienie skóry, działają odkażająco, dezodorująco i odświeżająco. 
Zaleca się je w stanach przeziębienia i przy trudnościach z zasypianiem. 
Usuwają wysypki i trądzik.

Olejek mirtowy dodaje się często do żeli i kremów przeznaczonych do masażu przy nerwobólach, kontuzjach, bólach mięśniowych, a także w stanach zwyrodnieniowych stawów i przy stłuczeniach. 
Działa on przeciwzapalnie, rozgrzewająco i kojąco oraz daje uczucie przyjemnego chłodu na skórze.
Z udziałem olejku mirtowego wytwarza się słynną wodę kolońską „eau de myrte”.

Naparem z liści płucze się włosy w celu ich wzmocnienia oraz uzyskania jedwabistego połysku. 
Taki zabieg nadaje im również nieco ciemniejszy odcień.

Niedawno odkryto, że liście mirtu zawierają związki o działaniu zbliżonym do steroidów, są to tzw. gugulsterony, które od wieków stosuje się w indyjskiej Ayurwedzie jako środek obniżający poziom cholesterolu we krwi.

Ekstrakt z mirtowych liści pojawił się już w wielu krajach w sklepach ze zdrową żywnością pod nazwą gugulipid. 
Jest on również składnikiem wielu preparatów zalecanych przy schorzeniach układu sercowo-naczyniowego.

Wyniki wielu badań przeprowadzonych w Indiach wskazują, że gugulipid jest skutecznym lekiem obniżającym poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a więc czynników zwiększających ryzyko wystąpienia chorób serca i udarów mózgu. 
Ponadto podwyższa on poziom tzw. „dobrego” cholesterolu (HDL). Nie wywołuje przy tym środków ubocznych, takich jak nieżyt żołądka, mdłości i uszkodzenie wątroby.
Stwierdzono, że w ciągu czterech tygodni gugulipid może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 27%, a trójglicerydów – aż o 30%.

W kuchni
Listków mirtu w kuchni śródziemnomorskiej używa się jako przyprawy. 
Dodaje się je do pieczonego drobiu i baraniny na krótko przed końcem pieczenia, aby skórka pieczeni nabrała oryginalnego aromatu. 
Doświadczeni kucharze radzą, aby gałązkę mirtową ułożyć pod pieczoną baraniną lub wieprzowiną na około 10 minut przed wyjęciem z piekarnika. 
Świeże gałązki mirtu można wrzucać na żar, gdzie piecze się szaszłyki, kiełbaski czy drób.
Ususzone i utłuczone w moździerzu jagody tej rośliny stosuje się w kuchni podobnie jak jagody jałowca.
Świeżymi pączkami mirtu (po usunięciu gorzkich, zielonych części) posypuje się sałatki owocowe.

W mieszkaniu
Już od najdawniejszych czasów mirt zaliczano do roślin przyjaznych człowiekowi. 
Roślina ta odkaża powietrze w mieszkaniu i nasyca je korzystnymi dla człowieka jonami.
Skutecznie neutralizuje szkodliwe promieniowanie żył wodnych. 
Często ustawia się ją blisko łóżka i w miejscach wypoczynku, bo mirt wywiera niezwykle kojący wpływ na układ nerwowy. 
Sprawia przy tym, że ogarnia nas błogi i krzepiący sen.
Teresa Lewkowicz-Mosiej
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości