Żółtlica-Galinsoga
#1

   
Galinsoga-Żółtlica, Żółtliczka
Rodzaj roślin należący do rodziny astrowatych.
Obejmuje około 15 gatunków pochodzących ze strefy klimatu umiarkowanego i subtropikalnego Ameryki Południowej i Środkowej, niektóre gatunki rozprzestrzeniły się na świecie.
W Polsce dwa gatunki są pospolitymi chwastami w uprawach.
Nazwa naukowa upamiętnia Mariano Martíneza de Galinsogę (1766–1797) – nadwornego lekarza i dyrektora Królewskiego Ogrodu Botanicznego w Madrycie.

Gatunki flory Polski
Galinsoga parviflora-Żółtlica Drobnokwiatowa
Galinsoga Ciliata-Żółtlica Owłosiona, Żółtlica Włochata
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
   
   
Galinsoga Parviflora-Żółtlica Drobnokwiatowa
Gatunek rośliny z rodziny astrowatych.
Roślina pochodząca z Ameryki Środkowej i południowej (Andy).
Wprowadzona do kolekcji europejskich ogrodów botanicznych w 1794 r.
Z czasem rozprzestrzeniła się w nowym środowisku stając się uporczywym chwastem.
Polsce jest obecnie rośliną pospolitą na całym obszarze
Status gatunku we florze Polski: gatunek zawleczony, neofit.

Roślina jednoroczna, ruderalna, azotolubna.
Rośnie najliczniej na żyznej glebie ogrodowej, ale może występować także na przydrożach, ulicach, śmietniskach, zarówno w cieniu jak i miejscach nasłonecznionych.
W uprawach jest trudnym do zwalczenia chwastem.
Żółtlica rośnie bardzo szybko, zakwita już w cztery tygodnie od wykiełkowania. W ciągu roku może wydać dwa lub trzy pokolenia.
Nasiona rozsiewane są przez wiatr.
Mogą one przetrwać w glebie nawet kilka lat nie tracąc zdolności kiełkowania.
Charakteryzuje się bardzo krótkim okresem wegetacyjnym, ale nasiona kiełkują stosunkowo późno, gdy gleba nagrzeje się do 12-15 °C.
Pochodzi z obszarów o cieplejszym klimacie i jest wrażliwa na mróz, mimo to rozprzestrzenia się w Polsce

Roślina wskaźnikowa. 
Jest doskonałym wskaźnikiem jesiennych przymrozków, jej liście marzną dokładnie w temp. 0 °C, a szczytowe części roślin w temp. -1, -1,5 °C.
W medycynie ludowej używana była do leczenia chorób skóry.
Dzięki dużej zawartości białka może być używana jako zielona pasza.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B...nokwiatowa
https://zielnik-karpacki.pl/atlas-roslin...nokwiatowa

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Galinsoga Quadriradiata-Żółtlica Owłosiona
Galinsoga Ciliata
Gatunek rośliny z rodziny astrowatych.
Pochodzi z Ameryki Południowej, ale rozpowszechnił się na wielu obszarach Ameryki I Europy o klimacie umiarkowanym i subtropikalnym].
Do Europy został sprowadzony w XIX w. przez ogrody botaniczne, skąd samorzutnie rozprzestrzenił się w środowisku naturalnym.
W Polsce jest obecnie pospolity na całym niżu.
Status gatunku we florze Polski: kenofit.

Roślina jednoroczna.
Siedliska ruderalne, przydroża, ugory.
Roślina ruderalna.
W uprawach rolnych jest chwastem.
Nasiona rozsiewane przez wiatr.

W ziołolecznictwie ludowym okłady ze świeżego, zmiażdżonego ziela stosowane były przeciw egzemie.
Herbata z ziela jest środkiem mlekopędnym, a zewnętrznie używana jest do przemywania ran.
Świeże i suszone ziele zawiera proteiny i witaminę C.
Okres zbioru: od maja do października
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B...5%82osiona
https://en.wikipedia.org/wiki/Galinsoga_quadriradiata
https://zielnik-karpacki.pl/atlas-roslin...z_wlochata
GALINSOGA QUADRIRADIATA

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Mało ogrodników i działkowców wie, iż Żółtlica (niem. Knopfkraut), którą tak wyrywają ze swoich grządek to cenna roślina lecznicza.
Rośnie na polach, pastwiskach, ugorach, nieużytkach, przychaciach, przy kompostach, na miedzach, zaniedbanych uprawach zbożowych.
Jest pospolita.
Polsce mamy dwa gatunki żółtlicy:
Galinsoga Ciliata-Zółtlica Owłosiona
Galinsoga Parviflora-Żółtlica Drobnokwiatowa
Rodzaj Galinsoga należy do rodziny złożonych – Compositae (=Asteraceae).

Surowcem jest ziele Żółtlicy – Herba Galinsogae, zbierane w okresie kwitnienia i suszone w ciemnym miejscu.
Ze świeżego ziela można sporządzić maść na maśle kozim (przez ucieranie) skuteczną w leczeniu trudno gojących się ran, owrzodzeń, oparzeń, wyprysków, suchego zapalenia skóry.
Przed utarciem ziele najlepiej skropić alkoholem i gliceryną.
Ponadto ze świeżego umytego ziela Żółtlicy warto sporządzić macerat, ziołomiód, sok i intrakt.

Żółtlica nie była w Polsce nigdy lekiem oficjalnym.
Miała tylko znaczenie w medycynie ludowej i była mało popularnym ziołem.
Używana głownie była do leczenia ran, wyprysków, zmian troficznych skóry i jako środek wzmacniający oraz odżywczy.
Formy użycia ziela były proste: wyduszony sok, a raczej macerat, pogniecione ziele, maść ze świeżego ziela.
Doskonałe do leczenia ran, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, egzema, oparzeń, owrzodzeń jest utarte świeże ziele z olejem lnianym i tranem pół na pół.

Ziele Żółtlicy utarte z olejem lnianym lub oliwką z oliwek (zieloną i mętną) świetnie działa żółciopędnie i żółciotwórczo, pobudza wydalanie złogów żółciowych, pobudza procesy detoksykacji i oczyszczania jelit, reguluje wypróżnienia.
Taka papkę z ziela Żółtlicy i oleju zażywać po 3 łyżki na czczo rano i popołudniu, w tym czasie przyjmować jedynie wody zdrojowe (np. Zuber) i stosować głodówkę przez 2-3 dni.
Dobra metoda na oczyszczenie organizmu z ksenobiotyków, szkodliwych metabolitów.
Korzystnie działa przy przewlekłych chorobach skóry i “zastojach metabolicznych”.

Młode pędy lub same listki można spożywać w formie sałatek z oliwą oraz przyrządzać po zmieleniu jak szpinak.
 Działają odżywczo i odtruwająco.
Żółtlica korzystnie działa na wątrobę przy wirusowym zapaleniu oraz po zatruciach (pobudza regenerację hepatocytów).
więcej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości